A baloldal nem mindig liberális, a liberálisok sem mindig baloldaliak. De ez egy ilyen blog.

BALOLDALI LIBERÁLIS BLOG

181. Gyurcsány a hibás. De miben?

2020. március 08. - Szűcs Zoltán Gábor

Mostanában megint felélénkült a vita azzal kapcsolatban, hogy lehet-e Gyurcsány Ferenccel értelmes ellenzéki politikát, az Orbán-rezsim ellenében vonzó politikai alternatívát kínálni. Akik szerint igen, természetesen amellett érvelnek, hogy mindenkire szükség van, hogy a DK az egyik legelkötelezettebb kritikusa a jelenlegi rezsimnek, hogy nem véletlenül erősödik a DK  és hogy Gyurcsány Ferenc eleve részben áldozata a könyörtelen fideszes karaktergyilkosságnak. Akik szerint nem, azok vagy kétlik, vajon tanult-e Gyurcsány Ferenc az elmúlt 12 évből vagy azt gondolják, hogy a Gyurcsány a felelős Orbán Viktor sorozatos választási győzelmeiért, s hogy bizonyos mértékben ők ketten ugyanannak a politikai struktúrának a részesei, amelyet egészében véve el kellene utasítani.

Félretéve most azt a kérdést, amit például Techet Péter nagyon pontosan megfogalmazott az  Azonnalin, hogy ugyanis akinek Gyurcsány Ferenc nem tetszik, az az elmúlt tíz évben valamit nagyon elrontott, ha egyszer nem tudott vele szemben érdemi alternatívát kínálni, van itt még egy dolog: ez pedig az, hogy Gyurcsány Ferenc pontosan miért is felelős és miért nem.

A válaszom, amelyet másnak is megfontolásra ajánlok, két részből áll.

Először is, azok közé tartozom, akik nagyon szigorúan és egyértelműen negatívan ítélik meg Gyurcsány Ferenc miniszterelnökségét. A szocialista miniszterelnöknek meghatározó szerepe volt a magyar gazdaság válságba taszításában (még a világgazdasági válság kitörése előtt), a baloldal szavahihetőségének aláásásában a 2006-os tavaszi kampánnyal és így tovább. Úgy gondolom tehát, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnöksége a baloldal történelmi katasztrófája volt, amely aláásta a kétpártrendszert, súlyos morális válságot okozott a magyar politikában és forintmilliárdokban mérhető károkat okozott a magyar gazdaságnak. Hogy ebből tanult-e az egykori miniszterelnök valamit, nem tudom. Hajlanék rá, hogy kevesebbet, mint amennyi kívánatos lenne, de nem is ez a lényeg. Hanem az, hogy mindenkit megértek, aki azt gondolja, hogy Gyurcsány Ferenc nagyon sokban hibás a mai helyzetért.

Másodszor viszont azt is gondolom, hogy a volt miniszterelnök egy dologért biztosan nem felelős: ez pedig a NER létrejötte. Az ugyanis nem következett szükségszerűen sem a baloldal összeomlásából, sem későbbi erőtlenségéből. Az egyetlen dologból következett, abból, hogy a Fidesz vezetése tudatosan és cinikusan  szakított a demokrácia alapértékeivel és elkezdett egy autoriter rendszert építeni a helyébe, lépésről lépésre. Lehet azt mondani, hogy erre nem nyílt volna lehetőségük, ha a baloldal nem omlik össze, s ez természetesen igaz. De ez a felelősség mégse ugyanolyan, mint ha azt gondolnánk, hogy Gyurcsány tettestárs. Ha nyitva felejtjük a lakásunk ajtaját, ne csodálkozzunk, ha kirabolnak, de mégsem válunk tettestársává annak a gyújtogatónak, aki a lakásunkba belopózik és felgyújtja az egész több emeletes társasházat. Orbánért Orbán és a magyar jobboldal a felelősök. És ezt a felelősséget másra kenni nagyon csúnya dolog lenne.

A bejegyzés trackback címe:

https://baloldaliliberalis.blog.hu/api/trackback/id/tr2715510440

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Etniez 2020.03.09. 12:18:37

Egyetértek az írással, annyival kiegészíteném, hogy, véleményem szerint Gyurcsánynak mennie kell, mert már a jelenlétével is a Fideszt erősíti. Lehet a Fidesz többet veszítene, mint az ellenzék, ha nem lenne.
Az ő visszatérésének a rémképével (jogosan) lehet ijesztgetni az embereket.

TheSaurus 2020.03.09. 12:19:45

Azt mondjuk Gyurcsány is láthatta 1998-2002 között, hogy mire képes Orbán és a Fidesz a hatalom birtokában. Tehát megtehette volna, hogy törvényes eszközökkel ellehetetleníti valahogy Orbánt, ahelyett, hogy lovat ad alá 2006-ban, a zavargások idején, meg később, a válságkor.
Meg azt is meg tudta volna - talán - akadályozni, hogy elkezdjék a médiabirodalmuk kiépítését.

user friendly 2020.03.09. 12:19:52

A fidesz 2/3 és a NER pedig egyenesen következik Gyurcsányból. Hogy lehet, hogy ezt nem látod?
Ha Gyurcsány az őszödi beszéd után visszavonul a politikától, akkor nagy valószínűséggel nem lett volna a fidesznek elsöprő többsége. De nem, ez a túlmozgásos pojáca ugyanúgy ragaszkodik a hatalomhoz, a politikai tényezőséghez, mint Orbán. Ilyen szempontból semmi különbség nincs kettőjük között.
Amíg a magyar választóknak az a kérdés, hogy Gyurcsány vagy Orbán, addig Orbán mindig győzni fog. Gyurcsány az, aki a mai napig megosztja az ellenzéket is.

Bogomil 2020.03.09. 18:18:04

Korrekt.
De vajon milyen következtetést vonhatunk le mindebből, ha az ellenzéki oldal nem képes kiállítani egy igazán hatékony és egyúttal hiteles vezetőt?

Galebeb 2020.03.09. 18:18:32

Mint minden sommás kijelentés így, biztosan nem igaz. A korkép akkor lenne teljes és jó, ha benne lenne, hogy miben hibás maga az MSZP, mely mint párt, folyamatosan fúrta a saját miniszterelnökét. Ne akarja senki itt mosdatni az MSZP vezetőt, mert az Ő felelősségük legalább akkora, mint Gyurcsányé, hanem nagyobb. Miben hibás az előtte levő MSZP kormány, melynek 100 napos programja alapozta meg az ország gazdasági nehézségeit. Gyurcsányt biztosan lehetne azért hibáztatni, mert a szociális népszavazás okán nem tette meg a megfelelő lépéseket. Szerintem ez kettő lehetett volna: 1./ Minden megy tovább a korábbi úton, 2./ Lemond. Erre Ő a harmadik, legrosszabat választotta: Kapkodott. Szóval a kérdés bonyolult, szerintem ily rövid vélemény, csak tényleg annak foadható el. (Mint, ahogyan az enyém is)

WinG 2020.03.09. 18:22:02

A baj az, hogy Gyurcsány tevékenysége nyomán jutott el odáig a politikai elit, hogy semmilyen számonkérés nincs, bármit meg lehet tenni, mert nincs következménye. Ez a NER, ami az évek alatt annyiban finomodott, hogy most már minden a törvényesség látszatával zajlik.

Kitiltott Vélemény 2020.03.09. 18:22:12

" ... a volt miniszterelnök egy dologért biztosan nem felelős: ez pedig a NER létrejötte ... "

Ez nagy igazság, nem azért felelős, hogy a NER létrejött, hanem azért, hogy az meg tudott erősödni, és biztosította a Csuti Patásnak a 2/3-ot, amivel az alkotmányt is módosítani tudta.
ElQurcsány országlása idején tönkretette az országot, és tetteinek következményeként hatalomra juttatta a Törpe Napóleont. Továbbá, azóta is egyben tartja a fidesznyikek táborát a politikai jelenlétével.

Létezik ennél nagyobb bűn ma Magyarországon?

látjátok feleim szümtükkel 2020.03.09. 18:22:23

Az a magyar mondás is igaz, hogy szólj igazat, betörik a fejed. Gyurcsány fejét betöték, és ezért hazudik a fidesz amikor csak teheti.

Azt viszont nem értem, hogy a Gyurcsány, és Orbán mögött álló párt miért nem hibás, és felelős azért, amiért Gyurcsányt, vagy Orbánt hibáztatja bárki?

Terézágyú 2020.03.09. 18:22:58

ha Öszöd után Gyurcsány lemond, és a fidesz átvette volna a hatalmat, akkor NEM BIZTOS, hogy a következő választásokon is ilyen nagy arányú lett volna orbánék győzelme.
azzal, hogy ragaszkodott ő is, meg a párt is a hatalomhoz, elindította a spirált, hogy a fidesz egyre nagyobb (szélsőséges) rajongótábort szerezzen magának...

MEDVE1978 2020.03.09. 18:23:44

Rengeteg szempontból lehet Gyurcsányt is elemezni. Emlékszem, hogy az a fajta politikai "profizmus", ami jellemezte, mindig is taszított. Még arra is emlékszem, amikor kinevezték, valahol nyaraltunk az asszonnyal, aki akkor FIDESZ-es volt még (azóta már rég nem az). Kérdezte, hogy mit gondolok Gyurcsányról, mint miniszterelnökről, mondtam, hogy ez az ember olyan mint Orbán Viktor. Még stílusban is Orbán Viktoros, megfontolt stílust vett fel, amikor miniszterelnök lett. Addig mindig Orbán használta ezt a megfontolt, lassú, emelkedett, bölcsnek látszani akaró beszédstílust. Aztán ellenzékben utána Orbán váltott a sokkal energikusabb, erőszakosabb kritizáló stílusra.

Ami Gyurcsány Ferencet illeti, ő egy nyugati típusú baloldali modernizátor. Az MSZP-vel jutott hatalomra, de csak azért, mert az SZDSZ akkor már túl kicsi volt, neki pedig a KISZ múltja miatt ott esélye sem lett volna. 2004-2006 között a kiegyezés politikájával ment végig. Mármint az MSZP tradicionális vonalával egyezett ki. 2006-ban ez az ellentmondás szülte meg benne valószínűleg az őszödi beszédet. Sajnos Gyurcsány máig is kifejezetten fantáziátlan, a DK-nál ugyanazok a témák tűnnek fel, mint bármelyik sablon nyugati szociáldemokrata pártnál (pro kisebbség, pro sokszínűség, pro menekültek és migráció, főként etnikai diszkriminációellenesség, papíron esélyegyenlőség, szegényeknek alapjogon juttatások), de ez a helyi tényezőknek köszönhetően egyfajta csonkolt szociális csomagként jelenik meg. Utóbbi azt jelenti, hogy ez a középosztály lecsúszását okozza, mivel óriási az adóterhelés és egy jelentős potyautas szindrómával küzdő rendszer jön létre.

Én sem gondolom, hogy Orbán Viktor közvetlenül Gyurcsány Ferenc hibája lenne. Igazából a szekeret a lejtőn maga Orbán tolta meg az egészpályás letámadással és azzal, hogy az első Orbán kormány bukása után már nem válogatott az eszközökben. A baloldalról három statiszta figyelte meg: az egyszerűen balfék osztogató Medgyessy, Gyurcsány, aki nem tudta felismerni, hogy nincsen tömegtámogatása, illetve Bajnai Gordon, a technokrata.
Orbán közben átalakította a teljes jobboldali nyilvánosságot és begyűrte maga alá a teljes jobboldali spektrumot (amíg a jobbik 2009-2010-re nem jött be mellé elszívva az MSZP kelet-magyarországi volt szavazóit, akik pont GY.F-ben csalódtak elsősorban).

Szóval bár utálom Orbánt és látom, ahogy egy provinciális, szar Magyarországot hoz létre, Gy.F soha nem lesz nekem támogatható, a fent leírt fantáziátlansága, másik oldalról hozott egész pályás letámadása, agresszivitása miatt.

Kicsit az a vélemény, hogy ha mondjuk 2022-ben Orbán nyer, akkor full szar marad az oktatás, egészségügy és szociális szféra, viszont legalább még mindig 15% SZJA-t fogok fizetni és nem adósodik el kifelé az ország. Ha viszont Gyurcsány nyer, lehet, hogy kicsit jobb lesz az oktatás, egészségügy és a szociális szféra, viszont több SZJA-t és még lehet, hogy vagyonadót is fogok fizetni, az ország meg ismét eladósodik a külföld felé

AkovácsApéter 2020.03.09. 18:23:45

De. 2006 és 2010 között radikalizálódott a társadalom egy jelentős része, ami aztán bázist adott a NER-t létrehozóknak és működtetőknek. Ez a bázis még ma is megvan, és Gyurcsány minden egyes mozdulata, ami közfigyelmet kap, azonnal igazolja őket önmaguk előtt. Nekünk, akiknek a szabadság, egyenlőség és testvériség sokkal többet jelent mint a kispolgári radikális eszmék, nos nekünk lenne a legfontosabb, hogy végre eltakarodjon a közéletből. Nem tudok nem arra gondolni, hogy a jobboldal bábja, mert ha egy kicsit is belegondolna a szerepébe felelős baloldali politikusként, akkor menne magától. De nem megy.

Attilajukkaja 2020.03.09. 18:23:54

@user friendly:
"ez a túlmozgásos pojáca ugyanúgy ragaszkodik a hatalomhoz, a politikai tényezőséghez, mint Orbán"
Egyetértek! Csak Gyurcsány kevésbé rafinált, galád módon tette, amit tett. Mindketten károsak Magyarországra nézve, de én Orbánt nagyobb rossznak látom az utóbbi évek tevékenysége alapján.

"Orbán mindig győzni fog"
Orbán a populizmusa miatt annyira népszerű. Kíváncsi vagyok, ez meddig tart ki nála. :o)

ArriMédesz 2020.03.09. 18:24:15

hogy ugyanis akinek Gyurcsány Ferenc nem tetszik, az az elmúlt tíz évben valamit nagyon elrontott, ha egyszer nem tudom vele szemben érdemi alternatívát kínálni, van itt még egy dolog:"

ez nem értelmezhető
az rontott el valamit akinek nem tetszik, kire vonatkozik a nem tudom, a van itt még egy dolog csak úgy vessző után, én semmi értelmét nem találok ennek a mondatnak

Attilajukkaja 2020.03.09. 18:25:19

Nagyon tetszett az írás!

@user friendly:
"A fidesz 2/3 és a NER pedig egyenesen következik Gyurcsányból."
Éppen, hogy nem kellett volna következnie. Ez már Orbán vízióiból fakadt, nem Gyurcsány bukásából. Lehetett volna másképp, normálisabban is politizálnia a NER-nek. De nagyon nem sikerült. Talán azért, mert Orbán még Gyurcsánynál is betegebb.

Világít a torony 2020.03.09. 18:25:24

Teljesen értem az egyet az írással, azonban valami hiányzik belőle. A summázása annak, miért történhetett ez így. A komoly mentális társadalmi deficit miatt vált lehetségessé ez az egész politikai rendszer és nem gondolom, hogy egy darabig bármi pozitív változás történne a tudatosság irányába. Marad a zsigeri választás, melyben nem a gondolkodás játssza a vezető szerepet.

sas70 2020.03.09. 18:26:07

A dolgok gazdaságilag már Gyurcsány előtt jócskán félrecsúsztak, csak abban a reményben ringatta magát, hogy ezt majd helyre tudja hozni. Aztán bevágott a világválság és végre felismerte, hogy esélye sincs helyre hozni.
Politikailag pedig az őszödi-beszéd után, illetve annak tálalása okán teljesen leírta magát vagy részben magát, részben meg a választók írták le. Attól kezdve pedig jórészt csak kényszerpályán mozgott és fogyott körülötte a levegő, míg meg nem fulladt.
Gyurcsány a hibás?! Persze jó sok mindenbe, de azért voltak ott jócskán mások is, akik legalább annyira hibásak voltak, mert jobban féltették a pozícióikat és a hatalmukat, mint az országot.
Az ország jelenlegi állapotáért nem Gyurcsány a hibás, de az ő tevékenysége is benne van, mert egy folyamatról beszélünk, aminek a kimenetele még kétséges.
Persze Orbánnak az a legkényelmesebb, ha a következő választásra ugyan úgy sarkítja a tényeket, mit korábban, hogy ő vagy Gyurcsány. Ez viszont totális hazugság. Nem Gyurcsány a kérdés, hanem az, hogy megmarad-e, egy Orbán által felépített autoriter rendszer, vagy azt le fogják váltani!?

Világít a torony 2020.03.09. 18:26:14

@user friendly: Amit írsz, az a 2010-es választásokra még csak-csak ráhúzható, 2014-re kevésbé, de 2018-ra már biztosan nem.

Gábor Révész 2020.03.09. 18:26:32

Lehet kígyót-békát kiáltani Gyurcsány Ferencre - hellyel-közzel megalapozottan - de tudomásul kéne venni, hogy az orbáni demagógiával szemben mit sem ér a széplélek meg a gentlemen agrement. Orbánnál nagyobb kárt 1000 éve nem okozott senki ennek az országnak, és előbb-utóbb ez mindenki számára világos lesz, amint megszűnik az agymosás.

Attilajukkaja 2020.03.09. 22:19:52

@Gábor Révész:
"előbb-utóbb ez mindenki számára világos lesz, amint megszűnik az agymosás"
De addig mit csinálsz az olyanokkal, akik egy nemzeti, álkeresztény-mázas agymosásra vágynak?
Orbán kisajátította magának a nemzeti jelzőt, az ellenzék pedig nem tud mit kezdeni ezzel. Érdemes lenne megmutatni, kihangsúlyozni, hogy nem csak az a magyar, aki hátrafelé tud nyilazni egy vágtató póniról. Vagy nem jól látom a problémát?

user friendly 2020.03.09. 22:20:07

@Attilajukkaja: Orbánt én is kártékonyabbnak tartom, ebben (is) egyetértünk.

Etniez 2020.03.09. 22:20:19

@Gábor Révész: ezek azért erős jelzők, Orbán utáni romeltakarítás 10 év alatt lemegy majd.

Igazából csak újra létre kell hozni a független Alkotmánybíróságot, Köztársasági Elnököt, Médiatanácsot, Ügyészséget, Rendőrséget, beszántani a Taót, lemondani a felesleges sportrendezvényeket, újraírni a NAT-ot, megvágni az egyházi iskolák pénzét és egyenlően elosztani az összes iskola között, újra elkezdeni finanszírozni az egészségügyet, Klik-et beszántani.
Egy jó kormány fél év alatt megtudja csinálni.

vajdasagi 2020.03.09. 22:20:29

Rossz témát fejteget itt szinte mindenki. Nem az a kérdés, hogy ki és mennyire hibás. Az igazi kérdés gyurcsány kapcsán: mi az, amit ő tehetne, amivel leginkább szolgálná a Hazát (így nagybetűvel). Nos erre egyértelmű a válasz: azzal, hogy elhúz a közéletből. De nem teszi mégsem, mert számára a személyes ambiciói előbbre valók, mint a Haza sorsa.

Kit érdekel a "ki a hibás", pláne a "ki a nagyobb hibás" kérdése? Az érdekel, hogy hogyan szolgálhatom legjobban a hazámat. Ez gyurcsány (most így kisbetűvel) esetében a napnál is világosabb.

Wildhunt 2020.03.09. 22:20:38

@Terézágyú: Vagy inkább biztos, hogy nem. Akkor a Fidesz kapja a gadasági válságot, belebukik, majd jó eséllyel az LMP-Jobbik vonalon alakul valamilyen koalíciós kormány.

user friendly 2020.03.09. 22:20:49

@Attilajukkaja: persze, lehet, hogy nem fogalmaztam pontosan. hogy a NER egyenesen következett Gyurcsányból, úgy értettem, hogy Gyurcsány ágyazott meg neki. de nyilván kellett hozzá Orbán is. :)
viszont amit Orbán ellenzékben művelt (2002-2010 között) abból lehetett sejteni, hogy milyen politizálásra készül, ha kormányra kerül. ez nemhogy bejött, de még rosszabb lett, mint amire számítani lehetett. és ebben Gyurcsánynak elévülhetetlen "érdemei" vannak.

user friendly 2020.03.09. 22:20:54

@Világít a torony: 'egyre inkább ez a kérdés, mióta a DK erősödőben van.(lásd: EP választások)
egyébként a fidesz 2014-ben is azzal riogatott, hogy ha nem rájuk szavazol, visszajön Gyurcsány, annak ellenére, hogy ennek akkor szinte semmi esélye volt. 2018-ban a permanens migránsozás, sorosozás, brüsszelezés valóban kicsit háttérbe szorította Gyurcsány-szálat, de azért akkor sem mentek a szomszédba a fiúk egy jó kis gyurcsányozásért. ha odafigyelsz, észreveheted, hogy az EP választások óta megint egyre gyakrabban hangzik el Gyurcsány neve a fidesz és főleg a kiszolgáló média részéről. Készülnek 2022-re.

Peter Tamas 2020.03.09. 22:20:56

Mi mindannyian kapisgáljuk csak az igazi okokat és felelősöket! Ezen az úton mindig és mindenhol megtalálható "a gyurcsány"! Igy ha valaki sikert akar elérni, megkaparja a felszínt. Ám ami alatta van, azok felelőssége, akik ilyen vagy olyan módon, a rendszerváltás után hatalomra kerültek, /pártok,személyek/szóba sem jönnek! Pedig az Ő termékük: "gyurcsány"! A hatalomra kerülés mámora minden párt környezetébe, nemcsak az elkötelezetteket, hanem az elérhetőt lenyúlhatók táborát is fellekesítette! Egy idő után mindenki tudta hol kereshetők! Nem tették, mert a párt iránti lojalitás ezt kívánta! Igy kötődtek elvtelen és bűnöket elfedő egyezségek, személyek és pártok között! Ha a rendszerváltás utáni feldolgozatlan és teljes egészében fel nem tárt oda és visszaéléseket sorba raknánk, hát lenne min tépelődnünk! Gyurcsány egy olyan párt politikai "terméke" amely megalakulásakor akkori tevékenysége totális felszámolását ígérte, ám ezért ezen túl semmit nem tett! Nézzük csak a Gyurcsány megjelenéséig terjedő időszakot: korábbi másod és harmadvonalba tartozó káderek kerültek hatalomra!Így a párt poziciókba való bekerülés, korábbi funkcióikból megmaradt mechanizmusok működtetését tette lehetővé! Meg is tették! Nem az volt a probléma,hogy ezek a régi bevált mszmp-ek voltak, hanem hogy nem hordozták a változás változtatás lehetőségét! A " borzalmas tagság" ezt unta meg és szinte puccsszerűen emelte hatalomba Gyurcsányt! aki rosszul számított! A vezető poziciókba ugyan azok maradtak /Bródy édesapjának igaza van és volt/ a sodródásban erény már kovácsolható és Gyurcsány egyre több hibát követett el! Menekülésre fogta az szdsz által is ösztönzőt reformok meghirdetésével pártja kerékkötőinek az általuk is létrehozott "elkúrtuk" helyzet feltárásával! A nyilvánosságra beszéd és a népszavazás utáni került helyzetben, azonnal le kellett volna mondania! Ám az Ő helyzetében is igaz: a hatalom iránti személyes vágy, elvtelen párt iránti elkötelezettség, már megírta az orbánizmus eljövetelét! A Bajnai kormány csak a vég, természetes kitolását segítette! Legyünk igazságosak. Az MSZP mára a fenn leírt személyes koloncoktól mára nagyrészt megszabadult! Ám a választok a párt vesszőfutásával és a DK felemelésével, úgy tünik döntöttek, amit az egyik oldalon megbocsátottak a másikon nem felejtettek el! Hogy kapjon e Gyurcsány újabb esélyt? Az általános vélemény szerint is: NE! Ám a pártja és vezetőik és az általuk képviselt politika, megítélésem szerint előre mutató lehet a jővőt illetően!

is 2020.03.10. 09:53:06

@WinG: Hat te biztos fiatal vagy. Masok ezt a szintet a FIDESZ szekhaz 1993-as ugyetol, aztan Simicska Lajos 1998-as APEH elnoki poziciojatol, es a hosszu bajtok ejszakajatol szamoljak. Es kivancsian varnam, hogy hogyan tudnad ezeket a masokat cafolni.

is 2020.03.10. 09:53:16

@MEDVE1978: Az osszehasonlitasod nem stimmel. 2010 ota az EUs penzek omlenek Orban olebe, 8 ev alatt o koltotte el a 14 evnyi penzt (2007-2013, 2014-2020), aki ugy tesz, mintha egyenlo palyakon futott volna a 2010 elotti, es utani gazdasagpolitika, ezert a kijott szamok osszehasonlithatoak, az elemi szinten teved. Semmi nem igazolja ezert a jovobe nezesed, hogy Orban majd tovabbra sem adositja el az orszagot, viszont Gyurcsany meg megint, mert igy volt a korabbi kormanyuknal.

Hogy peldat mondjak: a Kadar rendszer sem adosott el 1972-ig, 15 even at. Aztan jott az elso olajarsokk, es a masodik 15 evben tokig eladosott Magyarorszag, mert a populista Kadarnak kellett a nepszeruseg. Ha barmi beut, majd meglatod, hogy Orban milyen gyorsan megy az eladosodas utjara.

Es meg egyet, ezt nyilvan nehez volt eszrevenni az oszodi beszed a hulyenepszavazas kozotti oruletben: 2006 utan Gyurcsany eppen hogy megallitotta az eladosodast, 2008 nyaran eppen atfordult volna a keteves kiigazitasa termobe, amikor jott a gazdasagi vilagvalsag. Nyugodtan nezz utana a 2008-as junis 30-i adatoknak, es trendnek.

Alex B 2020.03.10. 09:53:41

Már rég elsöpörhettük volna Orbánt, mint a szlovákok Ficot. Egy hét alatt elzavarták, igaz nem tüntikéztek,mint itthon, hanem valós tömegek mentek az utcára és addig maradtak míg Fico lemondott. Itthon takaró misik vezetésével száz évet léptünk vissza ideologiában, gondolatiságban. Árvalányhajas, kacagányos igaz -és fajmagyaros ideológia már anno is értelmetlen volt és egyenesen vezetett az ország nagy részének elvesztéséhez. Most is ez zajlik, aki tud menekül. Demeter szilárd mondja meg ki a magyar ( ő pl. nem az) ki nem, ki a magyar író, ki nem. Bayer mondja meg ki az igazi magyar és ki a nem, Orbán mondja meg kit kell gyűlölni, a lista egyre nő. Amíg Gyurcsányon ( 12 éve nincs hatalmon) nyavalyognak addig Orbán kiválóan él és virul. Építi autokrata rendszerét, annyi pénzt loptak már, mint senki azelőtt, és ennyi pénzzel kilóra vesznek meg bkit. Van 3 millió agyhalott aki hatalomban tartja, de hol van a többi 5millio, ugyanis 8 millió szavazásra jogosult van.

wattafilling 2020.03.10. 09:54:25

@Terézágyú:
..ha Öszöd után Gyurcsány lemond, és a fidesz átvette volna a hatalmat, akkor..."
... akkor a 2008 őszével kirobbant válságot a fidesznek kellett volna kezelnie. Egyebek mellett kinyírni a 13. havi nyugdíjat, de sorolhatnánk még...
Fene tudja, mi lett volna akkor.

Gábor Révész 2020.03.10. 09:56:10

@Etniez: Sajnos nem tudok egyetérteni. Az orbáni seggnyalók mélyen beleették magukat a társadalmi-politikai közegbe, szerintem egy-egy intézmény "beszántása" édes kevés lesz a terület normalizálásához. A kétharmados törvények szinte felülírhatatlanok, a rengeteg pozícióba került hithű és jó pénzen megvett vazallus pedig ott fog keresztbe tenni a megújulásnak, ahol csak tud, hiszen az egzisztenciája kerül veszélybe. Az elmúlt 10 évet, meg a hátra lévő kettőt szerintem 20 év alatt sem lehet helyrehozni. Ezért írtam, hogy ezer éve a legnagyobb kárt tette orbán és bandája. Mert a romokból nagy erőfeszítéssel újjá lehetett építeni az országot, de ebből a szellemi posványból, ahova a fidesz lehúzta a hazát, szinte lehetetlen!

Alick 2020.03.10. 09:56:24

Fletóval nem az az alapvető probléma, hogy mániás szalonidióta, hanem a politikai partnerségre való alkalmatlansága.
Anno az MSZP-ben gyakorlatilag puccsot hajtott végre a vidéki MSZP vezetők szavazatainak megvásárlásával és ebben nemcsak Medgyessy leváltása volt benne, hanem a megfontolt stratéga Kiss Péter háttérbe szorítása is.
Az már csak hab a tortán, hogy az államcsőd elhárítására a Bildenberg-csoportnak kellett kezdeményeznie a leváltását és Bajnai kinevezését.
Az MSZP szétverésével (DK) pedig ellehetetlenítette a politikai váltógazdaság működését.
Teljesen érthető, ha egy ilyen figurával a feltörekvő új ellenzékiek nem akarnak közösködni.

Attilajukkaja 2020.03.10. 14:13:14

@user friendly:
"a NER egyenesen következett Gyurcsányból, úgy értettem, hogy Gyurcsány ágyazott meg neki. de nyilván kellett hozzá Orbán is. :)"
Így van. Gyurcsány lehetővé tette, hogy Orbán újra hatalomra kerüljön, de amit ez utána művelt, az már az ő saját sara.

"amit Orbán ellenzékben művelt (2002-2010 között) abból lehetett sejteni, hogy milyen politizálásra készül, ha kormányra kerül."
Aki ezt sejtette, az nem is szavazott rá! Még jómagam se (igaz, Gyurcsányra sem szavaztam soha), de azért kicsit bizakodtam, hogy Orbán az eszénél marad. Nem jött be.

"még rosszabb lett, mint amire számítani lehetett. és ebben Gyurcsánynak elévülhetetlen "érdemei" vannak."
Az első megállapításoddal teljesen egyetértek. Ennyi rosszra én sem számítottam. De ebben Gyurcsány szerepét már nem látom. Attól a pillanattól, hogy Orbán átvette a hatalmat és elkezdte kiépíteni a királyságát, Gyurcsány szerintem már súlytalanná vált.

Attilajukkaja 2020.03.10. 14:13:24

@user friendly:
"Orbánt én is kártékonyabbnak tartom, ebben (is) egyetértünk."
Ez jó! :o)

@Etniez:
"Egy jó kormány fél év alatt megtudja csinálni."
Ezt kétlem. Amiket leírtál, azt csak erőből lehetne átnyomni fél-egy év alatt. Akkor meg ott vagyunk, ahol a part szakad. Itt egy konszenzusra, együttműködésre lenne szükség, ami egy türelemjáték. Viták persze mindig lesznek, de azt a mély árkot, ami a magyar társadalomban keletkezett az elmúlt uszkve 20 évben, el kell kezdeni betemetni.

Alex B 2020.03.10. 14:13:34

@Gábor Révész: sajnos nagyon igaz. A mi életünk már elcseszte Orbán. Abban reménykedem talán a gyerekemet nem. Muszáj elkezdeni vhol. Él kel takarítani a szemetet.