A baloldal nem mindig liberális, a liberálisok sem mindig baloldaliak. De ez egy ilyen blog.

BALOLDALI LIBERÁLIS BLOG

177. Hmmmm

2019. június 26. - Szűcs Zoltán Gábor

Mindenekelőtt, gratulálok Karácsony Gergelynek az előválasztás megnyeréséhez. 

Nem voltam benne biztos, hogy nyerni fog. Az MSZP és a P is rossz állapotban vannak, Karácsonyt eléggé kóstolgatta a média és a DK is. Kezdett az a hangulat is kialakulni, hogy Kálmán Olga erősebb jelölt, legalábbis az előválasztásokon. Hogy Karácsony igazából nem nagyon tud nyerni versenyben. És hogy ezzel szemben a DK és a Momentum feljövőben vannak, a szervezettségük is nagyobb. Persze mindez új intézmény, érdemi mérések nincsenek, szóval a punditry szabadon szárnyalhatott, a valósággal való mindenféle ütköztetési lehetőség nélkül.

Ehhez képest Karácsony nagyon nyert. Hogy példaszerűen kampányolt, tagadhatatlan. A fölénye impresszív. A Momentumnak ugyan nincs szégyenkezni valója, de a közel tízezer szavazat nem éppen elképesztő mozgósítási siker. Simán elhinném, hogy az EP-szavazóik egy része is Karácsonyra szavazott inkább. Ugyanez igaz az EP-választáson DK-ra szavazókra is szerintem. Ha többet nem is tudhatunk, két dolog így is kiderült: az előválasztáson résztvevők nem büntették ugyan, de nem is díjazták, hogy ez a két párt jelöltet állított, s egyszerűen arra szavaztak, akire akartak, pártszempontokra tekintet nélkül, a másik, hogy a két párt mozgósítási képességének komoly korlátai vannak, hiszen pont a legelkötelezettebb ellenzéki szavazók körében meghökkentően kevés embert tudtak mobilizálni a legutóbbi fővárosi támogatottságukhoz képest. Innen nézve az antiorbánista politika tromfolni látszik minden más szempontot és a választók erős és határozott üzenetet küldtek az ellenzéki pártoknak, amelyben szerénységre intik őket és pártos ambícióik féken tartását, a politikai dekórum megőrzését várják el tőlük.

Én, mindent összevetve, roppant elégedett vagyok. Személyesen kedvelem a győztest, de a másik két jelölt is tisztességes ember. Ez az előválasztás, bármi is lesz ősszel, egy siker volt. Értelmes, vállalható emberek korrekten vitatkoztak fontos kérdésekről. A támogatóikat és a médiát is érdekelte az esemény. Volt mozgósítóereje, hiszen közel hetvenezer elment szavazni a kánikulában. És az egésznek ünnepi, barátságos, pozitív hangulata volt. Valami, amit az ellenzék csinált, végre nem kínos volt, nem háttéralkukról, veszekedésről szólt, hanem funkcionálisan működött. Ideértve azt is, hogy egy megrogyott önbizalmú, kétségessé vált legitimitású (azt értem ezen, hogy az EP-választás után nehéz volt elhinni, hogy a választás előtti alku politikailag hasznos még) jelölt erős,világos és félreérthetetlen,demokratikus legitimációt szerzett  Hogy ennek milyen továbbgyűrűző pozitív hatásai lesznek, nehéz lesz megjósolni. Talán nem lesz elég Tarlós kiütésére, talán elég lesz rá. Nem tudom. De vannak pillanatok, amikor egy jó hírnek önmagáért is lehet és érdemes is örülni. És ez egy olyan pillanat.

Ilyen volt sok tekintetben már az EP-választás is, amikor végre voltak relatíve győztes ellenzéki pártok is, nem csak vesztesek. Akkor a keményen dolgozó és világosan antiorbánista pártok buksiját simogatták meg a választók, most a legesélyesebbnek tartott, legtapasztaltabb, rokonszenves és a korábbi megállapodás szerint is jelöltnek tekintett jelöltet veregették vállon és húzták fel a szemöldöküket a pártok egyébként racionális önérdekkövetése láttán. 

Mit tehet az ellenzék, hogy ezt a pozitív élményt megerősítse? Például folytathatják a keményen antiorbánista politikát, az ellenzéken belüli meccselés helyett. Megerősíthetik az előválasztás nyújtotta legitimációt a győztes jelölt látványos és fenntartások nélküli támogatásával. Folytathatják azt, hogy magukról a dolgokról beszélnek és a politikai dekórumra odafigyelve, méltóságteljesen, szenvedélyesen és korrekten politizálnak. Folytathatják, hogy jelen vannak az utcákon és nem engedik elfelejteni a választóknak, hogy ők keményen dolgoznak értük. 

A bejegyzés trackback címe:

https://baloldaliliberalis.blog.hu/api/trackback/id/tr714913674

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Geo_ 2019.06.28. 09:14:55

Yes, sir!

Azt hiszem, az EP választás - meglepő módon, de legalábbis az ellenzéken belül - az EU-ról szólt. Ez a mostani viszont - SZVSZ - a kompetenciákról. Ősszel viszont akkor nyerhet Karácsony, ha "Például folytathatják a keményen antiorbánista politikát, az ellenzéken belüli meccselés helyett. "

Bogomil 2019.06.28. 09:15:04

Ezt akár én is írhattam volna. Az külön örvendetes, hogy 9 év után végre kirajzolódni látszik egy olyan modell, ami keretet adhat a NER elleni együttműködésnek; nagyon ideje volt már...

kocsisj 2019.06.28. 09:15:10

Egyetértek a blogíróval. Az első dolog mindenképpen a "szemét" eltakarítása, minden további vívás csak ezután jöhet. És erre jelenleg Budapest a legalkalmasabb helyszín.

ulpius66 2019.06.28. 09:15:41

Előválasztás 1. fjorduló:

Karigeri (Párbeszéd) 27,5 ezer szavazat
Horváth Cs. (MSZP) 6,5 ezer szavazat

Előválasztás 2. Fjorduló

Karigeri (MSZP-P) 34 ezer szavazat

Azaz Karigeri hozta az első fjordulós Párbeszéd-MSZP összes szavazatát!

Jól mozgósítottak!

Magán?Véleményem? 2019.06.28. 14:37:01

" ... Például folytathatják a keményen antiorbánista politikát, az ellenzéken belüli meccselés helyett. ... "

Csak az a baj, hogy a vesszenorbán nem program, nincs jövőképe...

A másik dolog pedig az, hogy 6 nap alatt a 70ezer szavazó.... Ha ez az ellenzéki szavazótábor, akkor bizony marad Tarlós....

Világít a torony 2019.06.28. 14:37:02

Ez volt a könnyebbik rész. Nemsokára előbújnak a kamupártok a kamu képviselő jelöltjeikkel. A lényegről sem szabad megfeledkezni a nagy polgármesteri székek vadászatában. A lényeg az döntéshozatali többség elérése az önkormányzatokban.

FOUREY · http://baloldaliliberalis.blog.hu/ 2019.06.28. 14:38:45

@Geo_: én hajlamos lennék azrt gondolni, hogy nem annyira a kompetenciáról szólt, mint a dekórumról, arról, hogy nem kell kavarni, akkor se, ha politikailag hasznos. de ez apróság, persze

FOUREY · http://baloldaliliberalis.blog.hu/ 2019.06.28. 14:46:37

@Magán?Véleményem?: 1. Csak az a baj, hogy a vesszenorbánt nem említette rajtad kívül senki. Az antiorbánizmus viszont nem azonos a vesszenorbánnal. Miért nem? Azért nem, mert Orbán nem csak egy személy, hanem egy 9 éve a magyar társadalom mindennapi életét alapjaiban meghatározó politikai rendszer vezetője is. Az antiorbánizmus ennek a politikai rendszernek a kritikája, aminek a tartalmát egyrészt biztosítja az, hogy a rendszer elképesztő túlerőben van minden más politikai szereplővel szemben és gátlástalanul használja is ezt a hatalmát, tehát bőven van mit ellenezni, másrészt az, hogy nem képzelhető el komolyanvehető ellenzéki alternatíva, amely a jelenlegi rezsim legyőzése nélkül valósulhatna meg, tehát nincs olyan komolyanvehető politikai alternatíva, amely úgy kezd, hogy "ha majd mi leszünk hatalmon...", mert ez nem egy olyan rendszer, amelyben a jelenlegi hatalom csak úgy simán leváltható, csak úgy simánb megbukik, mintegy magától. Nem bizony.

A másik dolog a 6 nap alatt 70 ezer szavazó az nem az ellenzéki szavazótábor (ezt zugye onnan tudjuk, hogy tudjuk, hányan szavaztak Budapesten az elmúlt 2 évben az ellenzéki pártokra), hanem ez az a 70 ezer lelkes ember, akik annyira elkötelezettek, hogy hajlandók egy jelöltállító folyamatba a kánikula kellős közepén személyes áldozatot is hozva bekapcsolódni. Lehettek volna még többen? Igen. Másfelől viszont ez sokkal több ember, mint amennyi az ellenzéki politikában aktívan tevőlegesen részt vesz Budapesten. Így kell értékelni.

FOUREY · http://baloldaliliberalis.blog.hu/ 2019.06.28. 14:48:27

@Világít a torony: Lehet. Én ennél sokkal pesszimistább vagyok, mert azt gondolom, hogy semmi, de semmi nem indokolja jelenleg, hogy a Fideszt meg lehessen szorongatni. Azt gondolom, hogy jelenleg a lényeg egy küzdőképes, összeszedett, elszánt ellenzék létrehozása a többször szarrá vert, demoralizált, dezintegrálódó ellenzéki pártok romjain.

Illese123 2019.06.28. 15:13:52

Nagyon örülök, hogy nem budapesti lévén nem kellet szavaznom, mert csúnya egy dilemma lett volna.
Karigeriről készséggel elhiszem, hogy kelet európai mertékkel mérve nem egy különössen korrupt politikus. A magyar rögvalóban meg már már tisztességes. De a legkevesebb ami elmondható róla, hogy amikor az elvtársai a mézesköcsögben turkáltak könyékig nem csapott a kezükre hanem szemérmesen (és utólag annyit mondott hogy nadefiúk)
Kálmán Olga egy riporter, civilizált világban amit csinál (aka KÉRDEZ) az abszolút minimum, kapna egy heti 10 perces tárcát a BBCnél. Megengedem ez Magyarországon ez az erkölcsi integritás mintaképe. Nade mennyiben kvalifikál ez egy nagyváros vezetésére???
Kepler-Fornius teljesen rendben volt, nekem egy teljesen szimpatikus alak. Vezetői tapasztalata is van, szemre 20 IQ pontot vert a riválisokra. De vajon elvitte volna az urnákhoz a baloldali törzsszavazókat?

kocsisj 2019.06.28. 15:14:02

@Magán?Véleményem?: Ezzel nem tudok egyetérteni. Orbánék lehetséges kiszorítása bármilyen potenciális lerabló helyről, mindenképpen őket és az összezárásukat gyengíti. ez pedig az országnak csak jó lehet.

Geo_ 2019.07.18. 11:46:35

@FOUREY: (hogy értsem: a nem-kavarás az, hogy nem volt lényegében hangsúlyozott antiorbánista vonulat?)

Világít a torony 2019.07.18. 11:46:40

@FOUREY: Még így is lehet, ahogy gondolod. Meg nem is.
Ám azért mert te úgy gondolod ahogy, attóll az ellenzéknek még mindent meg kell tennie, hogy csökkentse a fideszes túlsúlyt.