A baloldal nem mindig liberális, a liberálisok sem mindig baloldaliak. De ez egy ilyen blog.

BALOLDALI LIBERÁLIS BLOG

176. Undor és remény között

2019. június 14. - Szűcs Zoltán Gábor

Sok tekintetben tacitusi  időket élünk, ebben igaza van Tamás Gáspár Miklósnak. Cicerói és sallustiusi időket élünk. Aki teheti, olvassa ezeket a szerzőket, egyszerre megrendítő és egyúttal vigasztaló olvasmányok. Kétezer év távolából is ismerősek egy olyan kor történetei, amelyben a legfontosabb szereplők, sőt, maga a köztársaság sem tudott felnőni a feladatához, a szabadság megvédéséhez. 

Ezzel együtt is, Tamás Gáspár Miklós legújabb (?) írása inkább Rorschach-teszt, mint gondolatmenet. Idézetek, érzések, gondolatok kavarognak benne nagy összevisszaságban. Igazán kár.

Mondok is egy példát:

Gyurcsány valaha igazat mondott: őszintén bevallotta, hogy hazudott, és ez a kijelentés igaz volt. Mindenki tudta, hogy hazudik, de ebből nem volt baj. Csak abból lett baj, hogy igazat mondott a hazugságairól. Most azt füllenti, hogy igazat mond. Ez sokkal rosszabb, de ebből nincs botrány.

Értem, hogy retorikai szempontból miért lenne szép, ha ez igaz lenne. Csak sajnos nem az. Egyszerűen nem igaz. Egyrészt, a miniszterelnök nem vallotta be őszintén, hogy hazudott, hanem nyilvánosságra került (az ő szándékaitól függetlenül) egy szűk körben elmondott beszéde, amelyben azzal indokolta politikustársai előtt, hogy miért kellenek megszorítások, hogy a választások előtt hazudott. Ami ebben fontos és bizarr, hogy egy szűk körben elmondott beszéd nagyon messze áll az őszinte bevallástól, hiszen azok, akiknek hazudott, azaz a választók, még hónapokig mit sem tudtak a beszédről, nem nekik volt szánva. De abban is messze áll az őszinte bevallástól, hogy Gyurcsány beszédéből világosan kiderül, hogy nincs benne megbánás. A beszéd a hazugságról nem morális problémaként szól, pusztán arra hívja fel akadékoskodó - és részben valószínűleg tájékozatlan - kollégák figyelmét, hogy a baj, amit a megszorító csomaggal kezelni akarnak: nagyon nagy és sürgető.  A hazugság merőben technikai kérdésként van tehát kezelve Gyurcsány Ferenc részéről. Magyarán: amikor később Gyurcsányék "szenvedélyes igazságbeszéddé" akarták átstilizálni a beszédet, valójában ismét csak: hazudtak.

Mindennek a tetejébe a Gyurcsány-kormány népszerűsége 2006-ban nem akkor omlott össze, amikor kiderült az "őszödi beszéd", hanem amikor a kormány - ígéreteivel, harsogó sikerpropagandájával éles ellentétben - egy megszorító csomagot jelentett be a választások és egy meghökkentően elhúzódó kormányalakítás után. Másként fogalmazva: az emberek nem a hazugság őszinte bevallását büntették, hanem azt a személyes - és történetesen: valós - tapasztalatukat, hogy át vannak verve. Az őszödi beszéd csak ezután, hónapokkal később jött, s a kitörő zavargások még valamelyest növelték is a kormány népszerűségét, az ilyenkor érthető okokból erősödő rendpárti hangulat miatt. Igaz, ez sem akadályozta meg, hogy az MSZP történelmi vereséget szenvedjen a 2006 őszi önkormányzati választásokon, s ezzel elinduljon azon a politikai lejtőn, amelyen azóta sincs számára megállás.

Ebben a folyamatban milyen szerepet játszott tehát az őszödi beszéd? Túl azon, hogy a hazugsággal való sokkolóan immorális szembenézés volt eredetileg, majd egy újabb hazugsággal az igazság megvallásának gesztusává próbálták átformálni? Minden valószínűség szerint úgy működött, ahogy kellett: a társadalom széles rétegei számára jelentést adott - még ha retrospektíve is -valaminek, amit már maguktól is tudtak, éreztek és amit meghökkentően erős erkölcsi érzékről téve tanúbizonyságot, rögtön elítéltek. Minden jel szerint, sokak számára ez egy erős aha-élmény volt: "Aha, tehát ez az, ami történt! Ez tényleg hazudott nekünk, ő maga is bevallotta a cimboráinak!" Minden valószínűség szerint ezért is válhatott lemoshatatlan szégyenbélyeggé, Gyurcsány Ferenc politikai karrierjét derékba törő ősbűnné és a baloldalnak a kétblokkrendszer bukásához vezető mély válsága erőteljes szimbólumává.

Ha ezekben a sötét, tacitusi időkben, amikor zsarnokok ülnek a nyakunkon és ellenfeleik, a szabadság barátai csak alig-alig vagy egyáltalán nem tudnak a történelmi kihíváshoz méltónak mutatkozni, mégiscsak lehet egyáltalán valami, amiből erőt lehet meríteni, az alighanem éppen az, amiről Őszöd valójában szólt: hogy bármilyen borzalmasan meg is vezették a magyar népet a jobboldal  politikusai, velejéig korrupt, intézményesen hazug, zsarnoki rendszer ültetve a nyakukba 2010 óta, ez a politikai közösség igenis képes értelmesen és helyes erkölcsi ítélőképességről tanúbizonyságot téve összekötni okot és okozatot, tettet és felelősséget.  2006-ban persze még egy demokráciában éltünk, ma pedig zsarnokságban, s ez jelentősen megnehezíti a  nép számára, hogy tisztán lásson, helyesen ítéljen. De bármennyit is romlott a helyzet 2006 óta, éppen emiatt a történet miatt én igenis hiszek benne, hogy nem vagyunk még egészen elveszve.

A bejegyzés trackback címe:

https://baloldaliliberalis.blog.hu/api/trackback/id/tr5614893958

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kemény keleti kommentelő 2019.06.15. 21:41:14

Hát, ha fideszes a poszt szerzője, akkor hihet benne, hogy nincs elveszve, mivel már négyszer volt kormányon. Elég nehéz innen már elveszni.
Csak a többiek, akik nem voltak négyszer kormányon, annyira nem lehetnek biztosak, mivel ők a préda.

FOUREY · http://baloldaliliberalis.blog.hu/ 2019.06.15. 21:41:45

@kemény keleti kommentelő: A blog címe sem segített eldönteni? :)))))))))))))))))))

langesz 2019.06.15. 21:42:48

Feri elqúrta. Főnyeremény a Fidesznek. Ennyi jót senki nem tett még értük.
Most is amit Karácsonnyal + az MSZP-vel csinált- először meggyőzte, hogy ne kampányoljon mellettük, majd az eredmény láttán gyengének ítélte...
A DK jól járt, de a baloldalnak összességében nem hozott egy plusz szavazatot sem.

ulpius66 2019.06.15. 21:43:09

hvg.hu

"Fülke: Gyurcsánynak 557 ezer oka van ejteni Karácsony Gergely"

Csatlakozom!

2018. tavasz
MSZP-P ----- 12,3%
DK ----- 5,3%

2019. tavasz
MSZP-P ---- 6,6%
DK ----- 16%

Hát hülye lenne a DK vezetése, ha nem lépne......

Nagyon kíváncsi lennék, fjordított helyzetben az MSZP-P lépne-e......

ulpius66 2019.06.15. 21:43:24

Az, hogy Gyurcsány Budapesten borította a bilit, csak előjáték!

Ha bejön a Kálmán, nézzétek meg mi lesz vidéken, pl. Szegeden, hisz köztudott, hogy a Botka BESZÉLŐVISZONYBAN SINCS A GYURCSÁNNYAL!

Ha mégis beáll a DK a Botka mögé, ezért mégis mit fog kérni.........

bekerült 2019.06.15. 21:45:47

Tamás Gáspár Miklós írása igen nagy csalódást okozott.
Szerintem kezd teljesen elvont lenni és még arra sem ügyel, hogy ne keveredjen ellentmondásba.
Szépen levezeti a jelenlegi lehetetlen helyzetet amibe az ellenzék került és a következtetése mégis az, hogy undorodik az ellenzéktől.
Megvallom, sokszor én is, pláne, ha látom, hogy egyes esetekben Orbánék keze is benne van a dolgokban.
Minden esetre a blog arra volt jó, hogy elgondolkozzunk, azon, hogy mit fogadunk el igazságnak és mit hazugságnak, pláne, ha vannak dolgok, amiről nem is tudunk.

Mégis mire ez a bizonyosság és mennyire biztos abban valaki, hogy tudja a tutit.
Tanulságos pl.az MSZP választmányi elnökének a felháborodása az állítólagos Gyurcsány árulása miatt.
Amikor pedig kiderül, hogy volt megállapodás a DK és Karácsony között, amit nem tartottak be Karácsonyék, akkor bőszen hallgatnak erről és eszük ágában sincs korrigálni.

Szóval hátrább az agarakkal és a sommás ítéletekkel.
Lehet így is és úgyis tálalni a dolgokat

Az öszödi beszéddel is ez a gondom.
A blogíró próbál olyan értelmezést kierőszakolni, ami neki tetszik, hogy igazolva lássa az elméletét, csak éppen elkerüli a valóságot. Ami a legrosszabb, hogy ezt szándékosan teszi.

Eljut odáig, Gyurcsány akkor zártkörben az övéi előtt beszélt.
Csak éppen arról nem szól, hogy egy komoly reformintézkedésről győzködte a párttársait, kilátásba helyezve még a távozását is, ha ezt nem fogadják el.
Mint a futball öltözőben a futball edző, igyekezet a siker érdekében motiválni a társait és ehhez túlzásokra ragadtatta el magát. Mint az edzők/ vezetők általában próbált meggyőző lenni és ezért nem lehet egy olyan beszédnek tekinteni, ami szó szerinti szentírás.
Amikor arról beszél, hogy úgy tettek mintha kormányoznának, de valójában nem csináltak semmit, akkor egyértelműen a reformokra lehet gondolni, mert addig ugyanis tényleg nem csináltak semmit ezen a téren. Mint a fociedző, aki kijelenti, hogy az első félidőben nem csináltak semmit a focistái, mert nem azt csinálták, amit ő kijelölt, vagy szeretett volna..

Persze ezt lehet ezernyi féleképpen értelmezni, pláne, ha erre van is igény és sokan örömmel hallják ezt a verziót és híznak tőle. Igazolva látják a saját nagyságukat és persze az Orbán rendszerének az igazát.
Milyen jó, hogy ő nem hazudik, csak reálpolitikát folytat, ugye ?

Az az igazság, hogy nem csak TGM-el van gond, hanem egyesek fejében zajló gondolatokkal is.

Én is utálom az ilyesmit !

FOUREY · http://baloldaliliberalis.blog.hu/ 2019.06.15. 21:51:13

@bekerült: Érdekes, hogy rólam írod, hogy értelmezést próbálok ráerőszakolni a történtekre és közben te vagy, aki nem vagy képes sem arra odafigyelni, amit írok, sem arra, ami történt:

Azt írod:
"Csak éppen arról nem szól, hogy egy komoly reformintézkedésről győzködte a párttársait, kilátásba helyezve még a távozását is, ha ezt nem fogadják el."

Én valójában ezt írom:
"melyben azzal indokolta politikustársai előtt, hogy miért kellenek megszorítások, hogy a választások előtt hazudott. Ami ebben fontos és bizarr, hogy egy szűk körben elmondott beszéd nagyon messze áll az őszinte bevallástól, hiszen azok, akiknek hazudott, azaz a választók, még hónapokig mit sem tudtak a beszédről, nem nekik volt szánva. De abban is messze áll az őszinte bevallástól, hogy Gyurcsány beszédéből világosan kiderül, hogy nincs benne megbánás. A beszéd a hazugságról nem morális problémaként szól, pusztán arra hívja fel akadékoskodó - és részben valószínűleg tájékozatlan - kollégák figyelmét, hogy a baj, amit a megszorító csomaggal kezelni akarnak: nagyon nagy és sürgető."

Vagyis csak KÉTSZER EMLÍTEM MEG A "KOMOLY REFORMCSOMAGOT". Hát ez így nem fog menni...

2. Vajon beszéltek-e a választások előtt ez "új egyensúly" programban szereplő intézkedések szükséggességéről? NEM. Ennyi. A többi mellébeszélés.

3. Ez a fociedzős duma számít-e? Nem, nem számít. Miért? Mert nem lehet egyszerre "szenvedélyes igazságbeszédnek" mondani valamit és retorikai túlzásnak minősíteni. Holott az előbbit maguk Gyurcsányék mondták. Bocsika.

Edward Görög 2019.06.15. 21:52:51

Érdekes hogy 13 évvel az öszödi zártkörű maffiatalálkozó eseményei után még mindig magyarázni kell hogy mit műveltek gyurcsányék...Ez itt NEM kiragadott, félremagyarázott, stb.részlet:

"Amit meg lehetett csinálni az elmúlt egy hónapban, azt megtettük. Amit az azt megelõzõ hónapokban titokban meg lehetett csinálni úgy, hogy nehogy a választási kampány utolsó heteiben elõkerüljenek olyan papírok, hogy mire készülünk, azt megtettük. Úgy õriztük a titkot, hogy miközben tudtuk, és ti is tudtátok, hogy ha el fog jönni a választási gyõzelem, utána nagyon neki kell állni, hogy soha ilyen problémánk nem volt. Úgy õriztük a politikai egységet tavaly nyár óta, és mögötte mondjuk a szakmapolitikai egységet, mint soha az elmúlt években. Vagy talán sose. Természetesen mindaz, amit tudunk, az anyagaink kidolgozottsági foka, hagy maga után kívánnivalót. Igen, igazatok van. Pontosan tudjuk mi azt, hogy rengeteg kockázattal nézünk szembe. Amikor azt mondjátok nekem, hogy vigyázzunk oda, mert az Alkotmánybíróság visszaküldhet dolgokat, tudjuk mi ezt. Nem baj, hogy mondjátok, de higgyétek el, tudjuk. Egy nagyon szûk csapat dolgozik Petrétei Jóska mögött, mert hogy nem engedhetjük be a minisztérium egészére ebbe a fázisban még, 5-6-7 ember reggeltõl éjszakáig, a szó legszorosabb értelmében, hogy nehogy baj legyen.

Õrületbe kergetjük egymást bizonyos pontokon, hogy összeszedjük a szükséges mennyiségû pénzt a kollegákkal, hanem amikor mennek a politikai egyeztetések, húzzatok már a picsába ezzel! Gyerünk elõre! Nincsen sok választás. Azért nincsen, mert elkúrtuk. Nem kicsit, nagyon. Európában ilyen böszmeséget még ország nem csinált, amit mi csináltunk. Meg lehet magyarázni, nyilvánvalóan végig hazudtuk az utolsó másfél-két évet. Teljesen világos volt, hogy amit mondunk, az nem igaz. Annyival vagyunk túl az ország lehetõségein, hogy azt, mi azt nem tudtuk korábban elképzelni, hogy ezt a Magyar Szocialista Párt és a liberálisok közös kormányzása valaha is megteszi. És közben egyébként nem csináltunk semmit négy évig. Semmit. Nem tudtok mondani olyan jelentõs kormányzati intézkedést, amire büszkék lehetünk azon túl, hogy a szarból visszahoztuk a kormányzást a végére. Semmit. Ha el kell számolni az országnak, hogy mit csináltunk négy év alatt, akkor mit mondunk? "

Nos, ezért szólt ekkorát.Mert a választás után bejelentett megszorítások+fenti részlet nyomán a népek többsége rájött hogy a gyurcsányok, veressek, draskovicsok stb. csupán átkúrták őket.

És vicces ma emlegetni Strachét, aki két évvel ezelőtt holt részegen lépre menve Ibizán olyasmiket fecsegett egy szőke kurvának amit aztán persze nem követett el.
Bukott ős is, pártja is emiatt.
gyurcsány esetében viszont röhögve ment az mszp-szdsz a parlamentbe, hűségesküt tenni.

Cpt. Flint 2019.06.15. 21:55:16

"valaminek, amit már maguktól is tudtak, éreztek és amit meghökkentően erős erkölcsi érzékről téve tanúbizonyságot, rögtön elítéltek."
Ha ez igaz lenne, ha ez az erkölcsi érzék valóban létezne, a fidesz-kormány, vagy akár az önkormányzatok jó része már régen nem regnálhatna. Szerintem valami egészen másról volt/van szó. Nem tudom, pontosan miről... Talán tényleg nem akar (igazán) demokráciát a "magyar". Tényleg csak az erőt tiszteli és a külsőségeket. Talán Gyurcsány (és kormánya) nem erkölcsileg ítéltetett el (a tömegek szemében), hanem egyszerűen gyengének mutatkozott. Magyarázkodott, háttérembereket győzködött, a felelős emberek pedig széthúztak.
Most is ezt látják az ellenzéknél, ennek megfelelően nincs is támogatottságuk. Amíg a jobbik kellő erőt és egységet mutatott, és rendesen antidemokratikus volt, sokkal jobban ment nekik.
Szóval én ezt látom. Nem tudom mással magyarázni, hogy miközben mindenki rinyál, hogy milyen szar a fidesz, mégis óriási fölénnyel nyernek mindent.

illaim 2019.06.16. 20:15:56

@FOUREY: Abban mélységesen egyetértek, hogy aki hazudik a választóinak, az egy aljas gazember! Viszont nagyon hiányolom az 1998. évre datálható kijelentés bírálatát. mi szerint "más a kampány és más a kormányzás" mely egy újságíró azon kérdésére hangzott el, hogy a FIDESZ kormányprogramjából hiányoztak a kampányban tett ígéretek beváltása! Vagy az akkori hazugság nem hazugság volt? Azok az ígéretek nem a választók megtévesztésére születtek?
De az sem lenne baj, ha részleteznéd azokat a gyurcsányi hazugságokat, mert az is lehet, hogy azokat már régen jogerős bírósági ítélet cáfolja!

FOUREY · http://baloldaliliberalis.blog.hu/ 2019.06.16. 20:21:29

@illaim: Egyrészt köszönöm a captatio belevolentiaet az első mondatban, másrészt nem tudom, miért hiányolod az 1998-as esetet Urbán Lászlóval, mert semmi köze az általam írtakhoz. Érdekes tény ugyanakkor, hogy a miniszterjelölt belebukott ebbe a mondásába :) Szóval ez elég szar kísérlet a relativizálgatásra. És mondom ezt úgy, hogy kevés dologáll tőlem távolabb mint a Fidesz védelmének szándéka.

A gyurcsányi hazugságokat vajon miért kellene részleteznem, ha 1. ő maga mondta az őszödi beszédben, hogy hazudott? :))))))) Ha ezeket a hazugságokat jogerős bírói ítélet cáfolná, akkor Gyurcsány mégiscsak hazudott volna, hiszen ő mondta hazugságoknak őket :))))))))))) 2. az Új egyensúly program 180 fokos gazdaságpolitikai fordulat volt a választási kampányhoz képest. Aki ezt tagadni próbálja, az elég reménytelen feladatra vállalkozik.

kocsisj 2019.06.16. 20:21:43

@comte de lippaud: Na hogyan? EU pénzen! Most meg beleharapunk a kézbe, ami adott.

bekerült 2019.06.16. 20:22:24

@comte de lippaud:

Bizony !
Bajnaiék 36 MILLIÁRD EURÓ tartalékkal adták át a kormányzást !
Ez a tartalék mára csak 22 MILILIÁRD EURÓ !
Hová lett a különbség ?

Akkor még a MANYUP pénzekről, meg a többi dologról nem is szóltunk !
A mostanában felvett Orosz és Kínai hitelek sem az ország gazdasági államháztartását javítják !
Még az unokáink is nyögni fogják !

B60 2019.06.16. 20:22:41

@Edward Görög: te simán hülye vagy! Tudod mit mondott Márai- ha a kommunisták eltűnnek , jönnek a félművelt, sunyi parasztok ezek vagytok ti!