A baloldal nem mindig liberális, a liberálisok sem mindig baloldaliak. De ez egy ilyen blog.

BALOLDALI LIBERÁLIS BLOG

Vendégposzt - Potpolett: Miért a Momentumra szavaztam?

2019. május 27. - Potpolett

A Momentumra szavaztam. A Momentumból kijuttatott a szavazatom Brüsszelbe két erős, okos, intelligens, tenni akaró fiatal nőt. De…

De a szavazófülkében percekig tépelődtem, hogy mi legyen. Ezernyi kérdésem volt magamhoz. Ők segítenek majd az országon, hogy ismét Európához tartozzunk? Képviselnek-e majd engem? Engem, aki egy újlipótvárosi, kisgyermeket nevelő, átlagosan kereső házaspár egyik tagja vagyok.

A sztorim a Momentummal 2017-ben indult. Akkoriban mentem vissza dolgozni, kezdődött a CEU-körüli szervezkedés, ami miatt lelkileg teljesen összeomlottunk, és éppen akkor lett a babámból kisgyermek, ennek minden szépségével és nyűgével. Már a gyerek születése után jelentkeztünk néhány pártba, mert segíteni akartunk, tenni az országért, és persze a gyerekünk jövőjéért. Mivel mindketten politológusok vagyunk, ismerjük a szakpolitikai ügyeket a kerületben, ahol élünk, ezért a Momentum helyi szervezetét is megkerestük. Meg is találtuk. Részt vettünk a jelölti interjúkon és tagjelöltté váltunk.

Ott voltunk az összes taggyűlésen és eseményen. Ezek jellemzően munka után, este kezdődtek, és a levezető elnök mindig tolerálhatatlanul sokat késett, mi meg nem tudtunk a gyerek miatt és a munkánk miatt sem éjszakába nyúlóan maradni egy-egy hétköznap estén, de persze ennek ellenére szívesen fizettük a tagdíjat. Szórólapozással töltöttük a hétvégéinket, teleszórva a 13. kerület kertvárosi részét, közben tolva a kicsinket a kocsijában. Az ő jövőjéért. Én magam, szolnoki születésűként szerettem volna ott is segíteni, elmentünk többször oda, beszéltünk a helyi vezetővel, konzultáltunk, egy barátunk szerette volna Tatán megszervezni az ottani helyi szervezetet, neki is segítettünk. Kiderült, hogy ezt a Momentum vezetősége a hátuk mögötti szervezkedésként élte meg. Szóval jó tagként (?) ezzel gyorsan fel is hagytunk.  

Aztán kiderült, hogy én 30 évesen, Fourey pedig 38 évesen már túl öreg a pártnak. Ezerszer hallottuk, hogy a gyerekesekre nem lehet számítani, hiszen nekik gyerekük van. Persze, a jelenlévők mindig kivételek. És az igazi fiatalok a huszonévesek, sőt a tizenévesek. Ezerszer hallottuk azt, hogy teljesen normális hétköznapokon éjjelbe nyúló üléseket tartani. Hogy ötletekkel tele a padlás. Hogy a bérlakás problémája nem a középosztály, hanem a rászorulók problémája, és így azzal kell foglalkozni, nem azzal, hogy a helyzeten minden társadalmi csoport számára változtassunk. Közben mi is albérletben laktunk (bár volt kiadva saját tulajdonú lakásunk), de macskával és gyerekkel az albérletkeresés minden nyűgét így is ismertük.

Éreztük, hogy nem tudjuk elérni, hogy komolyan vegyenek minket. Ez már egy nagyon picit változott, de azért nem vagyok még ma sem elégedett.

Végül kiléptünk. Persze, ez nem ment egyszerűen, sem lelkileg, sem infrastrukturálisan, de végül sikerült. Akkor kicsit megnyugodtunk és elkönyveltünk, hogy valószínűleg nem vagyunk alkalmasak a politikacsinálásra. Nem tudunk/akarunk éjjelente inni, cigizni, bulizni, és így kimaradunk a legfontosabb megbeszélésekből. És igen, az akkor még csak csendben sétálgató gyerekünk is sokszor velünk volt délutánonként. Mert ez az élet. De nem mondom, hogy így 2 év elteltével nem fájna ugyanúgy ez az egész, mint ahogyan akkor fájt.

Persze, azóta is nagy örömmel köszöntjük a kerületi és országos Momentum-vezetőket és tagokat, ha összefutunk velük az utcán, vagy ha aláírást gyűjtenek. Ahogyan ők is minket. Kölcsönösen gratulálunk egymásnak, amiért épp kell. 

Politológusként, Corvinus alumnaként, újlipótvárosi játszótérre járó szülőként személyesen ismerjük, és a magánéletünkben kedveljük is a Párbeszéd és az LMP több jelöltjét is. Ahogyan a Momentumét. Amikor a szavazófülkében álltam tegnap és a tollam cikázott a Párbeszéd, az LMP és a Momentum között. Örökre belém égett az a papír. Tépelődtem, mit szólna ehhez Gergely, Tímea vagy Bence, ha megtudnák. Aztán végül a Momentumra voksoltam. Ahogyan tették sokan azok közül a hegyvidékiek közül is, akiknek templomba menet általában kifordul a gyomra a CEU-s kitűzőnktől.:)

Mert azt hiszem, a Momentumon kívül nincs más alternatíva, és bármennyire is nehéz beismerni, a Momentum nem engedi a lelkemet.

A bejegyzés trackback címe:

https://baloldaliliberalis.blog.hu/api/trackback/id/tr4314863906

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

s 2019.05.27. 17:33:26

54 éves budapesti férfiként (nős, egy gyermekkel* *29 éves már) csak a Momentumot fogom támogatni, minden lehetőségemmel, minden alkalommal, minden erőmmel. Még akkor is, ha nekik csak a fiatalok kellenek, szerintük. Kell nektek mindenki, b+. Ne finnyáskodj. Ezt azoknak üzenem, akiknek mefogyatkozott a hite, nem látnak reményt, és mindenre csak legyintenek.

MOMENTUM

Mindörökké, és még azon túl is.

Zed is not dead yet 2019.05.27. 17:34:13

Abból, amit leírtál egy arrogáns, önhitt és nem túl empatikus pártkultúra körvonalazódik a MoMo-ról. Ugyanilyennek nézett ki a Fidesz is annak idején (majd' 30 éve). Akkor úgy tűnt, jogos is ez valahol, kell ez a mentalitás hozzá, hogy ne hagyják magukat, célt tudjanak érni, hisz a régi pártelit és az egész politikai környezet elég durva, ha gyengék, elbuknak.

Hát a mentalitás maradt, sőt fokozódott, csak a célokról derült ki, hogy nem pontosan azok, mint amikről annak idején beszéltek (már legalábbis ha a cselekedetekre nézünk és nem a dumákra, akkor baromira nem azok).

Most deja vu érzésem van a MoMo kapcsán a fentiek nyomán és ezen jár az eszem, hogy vajon idealista hülye, aki nekik hisz, vagy ezek tényleg megérdemlik a bizalmat, támogatást, szavazatokat. Mindenesetre valahogy nem kerek ez a dolog (se) és nyomorult egy érzés, mikor az ember rájön, hogy minden lehetséges "politikai erő" bevette már a leszarom tablettát és nagyjából csak egymással meccselnek saját érdekek mentén, az idealista tömeg pedig legfeljebb hivatkozási alapnak jó (mint a Fidesznél a "zemberek", 'aMagyarok", stb. ugye).

Úgy fest, mintha a politika egyre mocskosabb dolog lenne és akik iparszerűen csinálják, egyre kevésbé takargatnák. Mert ugye minek, ha a hülyék mindent elhisznek, az idealisták és a naivak (és ezek tetszőleges részhalmazai) hinni szeretnének, mert azt hiszik, létezik olyan politikus, aki jó (és nem csak saját magának), a maradék meg vagy megcsömörlött és elfordult ettől az egésztől, vagy rohan, hátha még neki is jut a koncból. És mindez nem magyar specialitás, nézd meg hogy ment ez az egész cirkusz egész európában ... komolyan szánalmas és fájdalmas.

sutyerák 2019.05.27. 18:53:45

Donáth Anna megérdemli a bizalmat.
örülök neki

felucca02 2019.05.27. 18:54:17

Nem tudom, én ötvenegy évesen nem voltam nekik öreg, pedig itt is van három gyerek, legfeljebb néha mondtam a huszonéves agilisaknak, hogy ezt én, bocs, nem, nem érek most rá, ma más a program. Gond nélkül elfogadták.
Nagyon valószínűnek tartom, hogy a MoMo-ban is emberek vannak, ahogy mindenütt, kivéve a fideszt, mert ott nyálgépek:)

s 2019.05.27. 18:55:20

@Zed is not dead yet: Akik egyedüliként kimondják egy választás értékelő estéjén, hogy a fidesz egy mocskos csaló, és az eredményét ennek köszönheti, mindezt olyan pártként, akinek még az indulását is lehetetlenné akarta tenni a fidesz adminisztratív eszközökkel, nos akkor azok az én embereim. Mocskosak? Gazemberek? Meglehet. De azok is épp ilyenek, akik ellen mennek.

Egy igazabb ember 2019.05.27. 20:41:07

'tollam cikázott a Párbeszéd, az LMP és a Momentum között"

Mármint MSZP-Párbeszéd (1. lista), LMP (9. lista) és Momentum (5.lista) között.
Egy bizonytalan tolla hogy másképp is cikázna :-) tetszik a stílus.
Legjobb az arany középút...

De vajon mi lenne, ha ezek az elkényeztetett aranyifjak lennének a vezetőink?
Eszembe jutott egy nem olyan régi történet:
index.hu/bulvar/2009/12/07/elozetesben_a_ba_es_a_bkv_jogi_igazgatoja/

Remélem ilyen egyetlen Momentumos vezetővel sem fordul elő.

ludomik 2019.05.27. 20:41:25

gondolkodas nelkul X tem a Momentum, ala,,engem meggyoztek mar reg,pedig 52 vagyok,,kinek higgyek ,GyurcsanyNe nak ? LMP ? Vicc kategoria,Jobbik erotvesztett,liliput part,!! Fidesz? az mi ?

elemes 2019.05.27. 20:41:53

amit leírtál a poszt első felében, az kb az új fidesz képét vetíti előre.

de ha az lmp és a maszop volt a másik két alternatíva, akkor egyetértek :)

Zed is not dead yet 2019.05.27. 20:43:25

@s: Ne érts félre, nem _tudom_ hogy azok-e, és _nagyon_ szeretném, ha nem lennének azok. Nagyon szeretném, ha az egész, idősekkel szembeni allergia csak abban gyökerezne a részükről, hogy ők se látnak már az idősebb korosztályban egyetlen tiszta politikust se és ők végre szeretnének mindent tisztán, becsületesen, jól csinálni. Csak az induláskor még a Fidesz is ilyesminek nézett ki, aztán mi lett belőle?! Szóval aggódok és (persze, mert naiv idealista vagyok magam is) reménykedem. Mindenesetre a poszt alapján kicsit jobban aggódok, néhány hozzászólás alapján meg jobban reménykedem. :p

Vaandor 2019.05.27. 21:40:54

Jól esik egy ilyen őszinte, és főleg "nemfanatikus" cikket olvasni. Én bízom benne, hogy lokális jelenséggel találkoztál, de attól még nagyon fontos visszajelzés lehet nekik.
És egy pillanatra nekem is megremegett a kezem, annyi év LMP-támogatás után... De most a Momentumnak járt az esély. Használják ésszel.

nervy 2019.05.27. 21:41:16

@Zed is not dead yet: arrogáns, nekem is ez a szó jutott eszembe...
De érdekes módon bennem ez kicsit máshogy jön le. Minden pártban van olyan ember aki arrogánsan viselkedik de közülük van 1-2 aki mögött van már látható teljesítmény is. Őket (párthovatartozástól függetlenül) meghallgatom mert kíváncsi vagyok rá hogy látják a világot, mit várnak a holnaptól. A momentumosoknál csak a teljesítmény nélküli arroganciát látom... - talán pár év és változni fog a véleményem

randomgenerator 2019.05.28. 09:08:05

Én most nem sikerült elmenjek, de megértem a dilemmát.
Habár a Momentum mellett egyetlen egy dolog szól: hogy még nem ábrándulhattunk ki belőlük, mert ahhoz túl újak. Ez eredménynek nem eredmény, de lássuk, mit csinálnak. Amióta léteznek átmentek válságon meg több újratervezésen, az alakulási értérendjüket ismerem, a mostanit kevésbé. Következő alkalomra talán kiderül és többet fugunk tudni az emberekről is.

Glázser Bozsó 2019.05.28. 09:09:26

Szintén zenész, X a MoMo mellett ... asszem a család is ...

Zed is not dead yet 2019.05.28. 09:10:04

@nervy: Szerintem még a múltbeli teljesítmény se alap az arroganciához. Az arrogancia mindenképpen szegénységi bizonyítvány. Egy kollégám szokta mondani, hogy "ez van, ezzel főzünk", amit itt sokan gondolnak, van is benne valami ... azért ez egy rettenetes helyzet. Mint abban a régi történetben, hogy visszafelé már "ez se pisis, meg ez se pisis".

A legnagyobb gáz egyébként az, hogy ha valamit a Fidesz jól csinál(na), azt se látnánk, mert akkora bullshit-ködöt fejlesztettek, hogy az ember már semmit se lát és semmit se ért. Meg az, hogy az ország lakói nagyjából elfogadták mára, hogy mindenre harcolva kell megoldást keresni ("állítsuk meg", "harcoljuk ki", "üzenjük meg", ...) a perfekt módszer mindenre a konfliktus, semmire sem az együttműködés. Ebből hogy a francba lehet kimászni ....

citrix 2019.05.28. 12:04:32

Fiatalok, lelkesek, vidámak, romlatlanok, egy szebb világot akarnak és készek tenni érte. Tiszta a múltjuk, ragyogó a jelenük, tanultak, okosak. Tudnék olyat mondani, gondolni amiért kételkednék bennük? Nem tudnék. Hajrá, tiétek a jövő!

Egyallampolgar 2019.05.28. 12:04:39

Örülök a Momentum sikerének., bár nem szavaztam rájuk. Jól mutatja, hogy még jelentős problémákkal küzd a párt és a pártvezetése, de talán visszatalálnak az azonosulható hangvételhez. Jó volt ez a poszt.

totopad 2019.05.28. 12:04:49

5. éve élek külföldön, tavaly szavaztam utoljára magyarroszági parlamenti választásokon -azért mert a ciklus elején még otthon adóztam és úgy gondoltam, ez jogot ad a szavazatomra, de mivel nem tervezek újra otthon élni, ezért többet valószínüleg nem fogok magyar választásokon szavazni-, viszont európainak tartom magam és úgy gondoltam, hogy ahhoz viszont jogom van, hogy beleszóljak, kik és hogyan irányítsák Európát, így az EP-n most szavaztam és szavazni is fogok a továbbiakban is. És miután tavaly megfogadtam, hogy még egyszer nem szavazok olyan pártra, akik jelenleg bent ülnek a parlamentben, így nekem gyakorlatilag ők maradtak az egyetlen komolyan vehető lehetőség, így rájuk szavaztam.

s 2019.05.28. 12:05:02

@Zed is not dead yet: "ők se látnak már az idősebb korosztályban egyetlen tiszta politikust se"

Nem is kell. Idősek vannak, de azok nem mind politikusok. Nem minden öreget rángat madzagon az mszp, dk, vagy a fidesz. Ez tévedés. Ha a Momentum nem számol az idősebb, normális polgárokkal, akkor lemond egy széles támogatói körről. Nem engedheti meg magának ezt a fényűzést sem most, az indulásakor, sem pedig a későbbiek során. Ez gátolná a rétegpártból tömegpárttá alakulást, anélkül pedig országos többséget nem lehet szerezni.

kocsisj 2019.05.28. 12:05:13

@Zed is not dead yet: Sajnos nekem is ilyen deja vu-m volt, emiatt inkább a a Kétfarkúra voksoltam, miközben tudtam, hogy veszik a szavazatom. Ugye, aki már egyszer megégett az fél a tűztől!

R2D2 & C3PO 2019.05.28. 12:05:17

@Zed is not dead yet: A pozitív üzenetekre kell szavazni.
Az ellenzéki szavazók most pontosan ezt tették.
i

LucretiaBorgia 2019.05.28. 15:29:21

@s: Leírtad, amit én akartam :(, de nem baj. Pont így látom, azért mert nem 20-asok vagyunk, még helyén van az agyunk, meg az erkölcseink. Sőt, mi többet nyeltünk a trutyit, mint ők, egyszerűen korunknál fogva. És még valami, azért nem árt a tapasztalat, amit az ember idővel szerezz meg. Az elvek és a műveltség, a tudás kevés.

Frh 2019.05.28. 15:30:08

Csodálkozom, hogy nem jöttek még ide a trollok. Maradjon is így!
A Momentumnak jó kezdeményezései vannak.
De ezt a "mi fiatalok vagyunk, öregek ne jöjjenek" hozzáállást nagyon furcsának tartom.
Ugye mindenki tudja a FIDESZ minek a rövidítése? Fiatal Demokraták Szövetsége. Ehhez képest marhára nem fiatalok vannak benne már jó régóta.
Követendő példa, ugyanis minél több embert kell megszólítani, nem elég a fiatalság. Közülük sokan még választani sem tudnak, mert nem érték el a korhatárt...
Nyuggereket is meg kell szólítani. A jómunkásembereket is meg kell szólítani. A fiatalok nem elég nagy tömeg ill. egy része nem is választhat, jó részük meg mást támogat.
Nem szabad leszűkítenie magát a Momentumnak egy kis szavazóbázisra. Az nagyon nagy hiba lenne.

s 2019.05.29. 07:48:24

@LucretiaBorgia: Egyetértek. A másik, hogy sokakkal ellentétben én nem valakik HELYETT szavaztam a Momentumra. Nekem a Mommentum nem menekülő út volt, ha nincsen ló, akkor a szamár is jó alapon.
Azért kapták meg a szavazatom, mert olyat mondtak, amit itt már régota senkitől nem hallottam, pedig hallanom kellett volna. Minden témájuk telitalálat volt számomra, annyira, hogy magam sem mondhattam volna másképp. Kit támogatnék akkor, ha nem őket?