A baloldal nem mindig liberális, a liberálisok sem mindig baloldaliak. De ez egy ilyen blog.

BALOLDALI LIBERÁLIS BLOG

174. Európai Parlamenti választás

2019. május 16. - Szűcs Zoltán Gábor

Mostanában nem nagyon írok ide semmit, de mégiscsak közeledik egy választás és - ha másért nem, hát  azért - hogy utólag majd röhöghessünk a naivitásomon, gondoltam, leírok pár dolgot ezzel kapcsolatban:

 

1. Ez egy fontos választás. Aki teheti menjen el. Miért?

2. Mert föderalistaként azt gondolom, hogy egy erős demokratikus felhatalmazással rendelkező Európai Parlament a legjobb dolog, ami az Európai Unióval történhet.

3. Egy erős EP-nek nagyobb esélye van fenntartani a csúcsjelölti rendszert is, ami szintén fontos demokratikus és föderális vívmány az EU-n belül.

4. Igen, ez azt is jelenti, hogy szerintem az alacsonyabb részvétel rossz az EU-nak és ezen belül az EP-nek.

5. Van tehát értelme elmenni szavazni és ezt részben az Európa-ellenes pártoknak is köszönhetjük, akik az EU-t másodrangú politikai színtérből központi jelentőségűvé tették.Köszönjük meg ezt nekik és menjünk el szavazni, önmagunkért és az ellenükben is. Hadd ne ők röhögjenek a markukba. Röhögjünk inkább mi őrajtuk.

6.Van persze egy kis probléma: a hazai választás egészen biztosan nem lesz fair és aligha lesz teljesen szabad. Ilyen körülmények között a jelenlegi rezsimet fogja legitimálni, nagy Fidesz-győzelemmel. Vállalhatjuk ezt az árat? Igen. Nem látom a hazai helyzetet megérettnek a bojkottra (személyesen amúgyse hiszek benne, jobban vonzódom az utolsó töltényig harcoláshoz, de ez nem jelenti, hogy igazam lenne a bojkott ellenzésében) és viszket a kezem, hogy az EP-be küldhessek rendes, tiszteletreméltó képviselőket. És nekem az EP fontosabb, mint a jelenleg kilátástalan hazai politikai meccs.Az EU-nak is polgára vagyok (mint minden magyar állampolgár, csak szólok), felelősséget érzek érte és részt akarok venni a politikája alakításában

7. Én a Momentumra fogok szavazni. Ez egy 10 éves korszak végét jelenti az életemben, amikor LMP-szavazó voltam, a köztünk lévő ideológiai távolság ellenére is. Lojális ember vagyok, minden hibájuk ellenére is tiszteltem őket, most sincs bennem harag és sok sikert kívánok nekik a továbbiakban. Saját párt híján most a Momentum mellett teszem le a garast. Annyi bizalmat, mint a 2009-2019 közötti LMP ők is megérdemelnek, az tuti.

8. Mi van a többi párttal? Van ugye a szélsőjobbos no go zóna számomra, rájuk sose szavaznék és fel nem foghatom, hogy miért szavazna rájuk valaki. Vannak aztán a pártok, amelyekre nem szavaznék az EP-választáson, de nekem teljesen mindegy, ki szavaz rájuk. És van az MSZP-Párbeszéd, amelynek a második felére jobb szívvel szavaznék, mint az elsőre, de őszintén kívánom nekik, hogy megelőzzék a Jobbikot.  

 

A bejegyzés trackback címe:

https://baloldaliliberalis.blog.hu/api/trackback/id/tr7414829726

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

FOUREY · http://baloldaliliberalis.blog.hu/ 2019.05.17. 09:05:14

@ulpius66: Kösz., Ismertem. Miért beszélném meg vele?

fepe 2019.05.17. 09:05:22

Engem azért egy kicsit érdekelne, hogy egy olyan párt, aminek az első embere füstgránáttal dobál rendőröket, az hogy a fenébe tűnhet egy olyan ember szemében jó választásnak, aki a szélsőjobbot no go zónának tartja?! Szerintem aki a szélső jobbot megveti, az az anarchistákat is megveti. Aki hisz a demokráciában meg az európai értékekben, arról roppant nehezen tudom elképzelni, hogy egy olyan, a demokratikus rendet megvető és szívből gyűlölő anarchista pártra szavazzon, mint a Momentum. Ez nekem nagyon nem áll össze. Az LMP, az teljesen érthető. Valóban tiszteletreméltó, amit 2018 előtt tettek. Azóta kicsit ők is megváltoztak. De ők sosem dobáltak rendőrt tudtommal. Ez pedig nagyon nem mindegy az én szememben.

FOUREY · http://baloldaliliberalis.blog.hu/ 2019.05.17. 09:09:29

@fepe: Hát, egyrészt a szélsőjobb az szélsőjobb. A nézeteik miatt no go zóna számomra. Másrészt a Momentum nem anarchista párt. Akárki mondta neked, tévedett. Hogy a dobálást így utálod, az érthető. Én se vagyok dobálós fajta. De sajnos a kínálat elég szűkös és a magyar helyzet sajnos nem demokratikus, így kénytelen vagyok azokat választani, akik a legkevésbé irritálóak számomra..

dare 2019.05.17. 12:53:42

@FOUREY: Tekintsünk el kicsit a pártoktól, és nézzük meg inkább a neveket.
A pártok iránti unszimpátia bennem is megvan jelenleg, ezért most csak azokról beszéljünk, akik a tavalyi választáson azért tettek lépéseket (igaz vajmi keveset, de akkor is tettek, nem úgy mint a Kétfarkú vagy a Jobbik) a Fidesz túlnyerésének megakadályozására.
Ez az Lmp és a Momentum.
A két párt képviselői közül, mármint Cseh és Vágó közül, engem egyik személy se irritál, de ha választanom kell kettejük közül, hogy melyikük az, aki engem hitelesen tudna képviselni az EP-ben, akkor nekem a választásom Vágóra esik.
Ettől függetlenül hajrá Momentum, csak ne Vágó ellenében legyen hajrá, mert nem lennék túl boldog, ha ő nem jutna ki az EP-be.

Ebbe a csapdába meg ne essünk bele, hogy a helyzet nem demokratikus.
Törekednünk kell arra, hogy az legyen, és azt véleményem szerint csak elegendő demokratikus választóval érhetjük el.
Ezért amíg el lehet menni szavazni, addig egy demokratikus felfogású szavazónak minden esetben el kell mennie szavazni, még akkor is, ha nem talál magának megfelelő pártot akire voksolhatna.
Ilyenkor behúzza majd a kutyákra, szerencsére van ilyen lehetőség is.
De az, hogy valaki otthon rinyál, hogy nem demokratikus viszonyok vannak, meg nincs kire szavaznia, meg ehhez hasonlókat hangoztat, és nem megy el szavazni, az nem tudom miben reménykedik a hazai állapotokat illetően.
Ezt inkább Hadházy megjegyzése miatt írtam, mivel nagyon zavar már ez a hozzáállás, hogy nincs értelme elmenni szavazni, mert nincsenek demokratikus viszonyok, meg ezzel csak legitimáljuk a hatalmukat, meg az összes többi ilyenkor felsorolt panel.
Mi a fenét csinálna mást egy demokratikus érzelmű választó, mint azt, hogy elmegy szavazni a választáskor.
Akkor is, ha nem talál magának arra érdemes pártot akire szavazhatna.
Ez kicsit off volt, csak nem bírom már megérteni ezt a fajta gondolkodást.
Nekünk választóknak meg folyamatosan azon kell elmélkednünk, hogy akkor most menjünk, vagy ne menjünk választani?
Annyira fárasztó már...

FOUREY · http://baloldaliliberalis.blog.hu/ 2019.05.17. 12:58:40

@dare: Egyrészt tökjó,hogy ezeket leírtad. Másrészt bizonyos dolgokban nem velem vitatkozol. Én például nem írom, hogy csak a Momentumra szabad szavazni, hanem hogy én kire fogok, kikre való szavazásban nem látok problémát és kiket tartok elfogadhatatlanoknak. Aztán én nem írom, hogy nem szabad elmenni szavazni, sőt, a bojkottot kifejezetten rossz ötletnek tartom, le is írtam.

Ami Vágó Gábort illeti, egyetemista kora óta ismerem és kedvelem. Ő volt az egyikre rendes arc, akik miatt az LMP-t támogatni tudtam ideológiai távolságunk ellenére is. Viszont az LMP listán ott van Demeter Márta és Kendernay János, akik számomra teljességgel hiteltelenek úgy is mint "zöld" politikusok, de úgy is mint politikusok.

Viszont mivel 1 szavazatom van, amúgyse érdekes, hogy ha egynél többet be lehetne juttatni, kik lennének azok.

dare 2019.05.17. 13:50:12

@FOUREY: Tudom, nem is vitaindítónak szántam, csak Hadházy nyilatkozata tette be a kisajtót nálam.
Volt egy olyan verzió is, hogy Demeter meg Kendernay indult volna az Lmp listáján.
Hát, ha ezt meglépték volna, akkor az én szavazatom is ugrott volna nekik. :D

FOUREY · http://baloldaliliberalis.blog.hu/ 2019.05.17. 13:52:31

@dare: bocs, akkor most mi lesz a szavazatoddal? :)

dare 2019.05.17. 14:00:30

@FOUREY: Úgy értve, hogy listavezető Demeter, és a második helyen Kendernay.
Így, hogy Vágó került az első helyre, még hagytak egy kis mozgásteret nekem a mérlegeléshez, és mivel folyamatosan 2-3% körülire mérik az Lmp-t, ezért azt lehet mondani, ha rájuk szavazok, akkor maximum 1 embert tudok csak támogatni a szavazatommal.
Innentől kezdve ez nem kérdés számomra. :D

FOUREY · http://baloldaliliberalis.blog.hu/ 2019.05.17. 14:04:01

@dare: öööö, hát jó. nekem abszolút mindegy kire szavazol :)

Blogolo Blogi 2019.05.17. 14:14:33

@fepe: "De ők sosem dobáltak rendőrt tudtommal."

Ez a nepi folklor resze, miota csak futtballmeccseket rendeznek. Olyannyira, hogy 2006 ota a bekes tuntesek reszeve valt. Nem szabad finnyasnak lenni.

dare 2019.05.17. 14:30:04

@FOUREY: Bár lehet túlagyalom, és egyszerűbb lenne behúzni azt a programot, ami talán a legjobban tetszik:
ketfarkukutya.mkkp.party/ep-valasztas-program/

kvp 2019.05.17. 21:06:45

Szeretnem hozzatenni, hogy amennyire elvi alapon antigobalista es bazis demokratikus az LMP, annyira materialista alapon globalista es elitista part a Momentum. Szerintem a ketto kozott valtani csak a jelenlegi kormany iranti ellenszenvbol lehet, mivel a ket part elvei gyokeresen ellentetesek egymassal.

Ha valaki feltetlen egy hiteles ellenzeki partot keres csak ezt tudom ajanlani:
www.youtube.com/watch?v=LSmcW669sOs

Ahogy a zarszoban elhangzik: lehet, hogy ilyen feltetelek es valasztek mellet az a program, hogy kot-kodacs nem is hangzik olyan rosszul...

FOUREY · http://baloldaliliberalis.blog.hu/ 2019.05.17. 21:13:44

@kvp: "Szeretnem hozzatenni, hogy amennyire elvi alapon antigobalista es bazis demokratikus az LMP, annyira materialista alapon globalista es elitista part a Momentum."

Hát ennél a helyzet SOKKAL bonyolultabb. Az LMP ún. bázisdemokratikussága valójában egy tömegiszonyos, antipolitikus ideológia és gyakorlat. Az antiglobalistaságát meg olyan figurák ellensúlyozzák, mint Kendernay vagy Ungár. De az LMP kezdettől egy heterogén gyülekezet volt,megfért benne néhány liberális, konzi, ultrabalos, a későbbi teljes P, ex-MDF-esek stb.
A Momentum meg egy elég sokszínű párt szintén, erről is sokat lehetne beszélni.

Mivel liberális vagyok, nekem egyik se pártom. A kettő között váltani meg azon az alapon lehetett, hogy az LMP 10 év alatt se szeretett meg engem választójaként, a generációsan és részben ideológiailag tőlem távol lévő Momentum meg egy hajszállal mégiscsak közelebb van hozzám. Nagy titok nincs itt.

morph on deer 2019.05.17. 21:13:57

Igazán kár, hogy a Momentum is egy helyezkedő megélhetési párt, ahogy az elempé, mert ideje lenne már valamilyen őszinte pártnak is feltűnnie végre.
Ami - sajnos - nem történik meg.

Ezzel szemben viszont itt vannak a Többfarkú Ebek, akiknél nyoma sincs a politikai/egziszenciális helyezkedésnek, és a lakosság igazából nem tud mit kezdeni ezzel az őszinte hozzáállással!

Naná, hiszen ahhoz szoktak, hogy aki politikusnak áll, az csal, lop, hazudik, - és mi az, hogy ők meg nem????
Skandál!

Akkor most mi is legyen?
Momentumozzon mindenki, és akkor minden megy tovább, ahogy eddig, csak most lila is lesz a palettán, vagy bevállaljuk végre már azt, hogy valami gyökerestől más is bekerüljön a képbe, akik netán az EMBERT fogják képviselni, és NEM az önös érdeket?

Én a négylábuakra szavazok!
(Beleértve a rénszarvasokat is!)

FOUREY · http://baloldaliliberalis.blog.hu/ 2019.05.17. 21:19:01

@morph on deer: elég undinak tartom, amit mondasz. ha neked ez kell az mkkp szeretéséhez, akkor lelked rajta. de a momentumosok között sok a rendes ember, ezt tapasztalatból tudom. ahogy egyébként sok remek ember van a párbeszédben is, teszem hozzá. pár lmp-st is kedvelem. és nem, nem gondolom, hogy kizárólag csalnának, lopnának, hazudnának. ha ez a faék egyszerűségű világkép téged boldoggá tesz, az szomorú.

Impulzusmomentum 2019.05.18. 16:08:05

Elmegyek. De nem szavazni, hanem ebből az országból, jó messzire. És vissza se nézek, leszámítva azt, amikor a határ túloldaláról egy bőséges-turhás köpetet helyezek le a nagy magyar anyaföldre, csak úgy búcsúzásként.
Ez a nép nem érdemel jobbat a most regnáló rezsimnél. Nem lesz itt semmilyen változás, Magyarország egy süllyedő hajó. Akinek van esze, még időben elhagyja Európa segglyukát.

FOUREY · http://baloldaliliberalis.blog.hu/ 2019.05.18. 16:09:49

@Impulzusmomentum: Együtt érzek veled. Jó utat! Majd írd meg ide kommentben, ha már kijutottál.

morph on deer 2019.05.18. 16:11:34

@FOUREY:
A helyzet az, hogy kábé mindenhol van rendes ember, ez nem igazán mérvadó, szerinem.
Igen, még a fideszben is, bár azok nyilván földhülyék, mivel ott vannak.

Speciel a Momentummal az a gondom, hogy értelmes emberek gyülekezete ugyan, de mindenféle egyértelmű és átfogó ideológiai és/vagy politikai állásfoglalás híjával.
Erre teljesen nyilvánvaló utalás (bizonyíték?) a tavalyi kijelentésük, mely szerint akár a fidesszel is elképzelhetőnek tartják az együttműködést, ha úgy adódik..!

Tudod, az ember nem egyezkedik a pestissel, ha már abba a helyzetbe kerül, hanem megszünteti, bármi áron.

Náluk ez nem igy néz(ett) ki.
Véleményem szerint a Momentum nem egyéb, mint egy megélhetési párt(ocska): értelmes és intelligens fiatalok rájöttek, hogy a politika alkalmasint jól fizet, és létrehoztak egy politikai pártot a cél érdekében. Ennyi.

Engem személy szerint az is zavar, hogy az övék volt az EGYETLEN népszavazási kezdeményezés, amely a történelem - és a fidesz utolsó kilenc éve - folyamán gond nélkül átment, valahogy épp akkor, amikor viktorunknak világossá vált, hogy az okimpiai ötletéből sürgősen ki kell seggelni, különben orbitális bukta várható.

Láss csodát: sikeres lett a Nolimpia!
Az első és utolsó Momentumos eredmény!
Mondom ezt úgy, hogy szerintem az övék volt a leginkább konzistens és legjobb választási program, ugyancsak szerintem.
Viszont az is igaz, hogy megfelelő motivációval én is tudok ilyet, különösebb gond nélkül, egyszál magam.

Szóval ennyit a Momentumról.
Ehhez képest továbbra is fenntartom, hogy a legőszintébb formáció up to date aa Kétfarkú Kutya Párt, semmi kétség!
Sőt: a MAGYAR Kétfarkú Kutya Párt!

Tehát nem összetévesztendő az egyéb nemzetek Kétfarkú Kutya Pártjával! Remélem, még időben szóltam..!

FOUREY · http://baloldaliliberalis.blog.hu/ 2019.05.18. 16:17:34

@morph on deer: Namármost az úgy nem megy, hogy előbb midnenféle genya dolgokat összehordasz emberekről, majd amikor szólok, hogy ez nem oké, közlöd. hogy mindenhol vannak tisztességes emberek, de az szerinted nem számít. De, számít. Ráadásul a Momentumról írtak nem igazak. Elég sokukat ismerem, hogy elmondhassam, nem csak a pénz érdekli őket. Az, hogy te ezt tagadod, alapjában véve tisztességtelen a részedről.

Én abszolúte nem rajongok az MKKP-ért és részben pont emiatt a visszataszító hozzáállás miatt. Az MKKP elég régóta része a magyar közéletnek és eddig semmit sem tettek le az asztalra. Számomra egyáltalán nem látszik, hogy lenne ebből bármi jó dolog.

Vaandor 2019.05.27. 22:34:23

"És van az MSZP-Párbeszéd, [...] őszintén kívánom nekik, hogy megelőzzék a Jobbikot. "
Fogadjunk, hogy ezt nem ilyen arányokkal képzelted! :-D

Amúgy az MKKP-ról nem gondolom, hogy "semmit nem tettek le az asztalra". Egyrészt színt és emberséget hoztak, bohóccá téve a NER-t is sok helyen. Másrészt olyan lokális tevékenységeik vannak, amikért riszpekt. Hogy ezt inkább pártként csinálják mint civil szervezetként, az is a maga módján érthető. Hogy bizonyos komolyabb tétű pillanatokban hátrébb tudnak-e (és kell-e nekik) lépni józanul? Ezen majd töprengjenek ők őszig.