A baloldal nem mindig liberális, a liberálisok sem mindig baloldaliak. De ez egy ilyen blog.

BALOLDALI LIBERÁLIS BLOG

170. Hét dolog, amit érdemes észben tartani a CEU-ügyről

2018. december 03. - FOUREY

Mivel tudjuk, hogyan döntött az egyetem vezetése, ami senkit sem érhetett meglepetésként, érdemes még egyszer röviden felidézni, miről szólt ez az ügy. 

1. Nem tudni pontosan, miért üldözik el az egyetemet

Talán a Trump-adminisztrációval akartak így kapcsolatba kerülni. Talán Putyin keze volt a dologban. Talán csak jól beilleszthetőnek tűnt a rezsimet is meglepő sikerességű anti-migrációs kampányba. Talán személyes bosszúvágy volt mögötte. Talán más. Nem tudjuk és talán sosem fog kiderülni.

2. Azt tudjuk, hogy mi nem volt elég indok rá

Gyakorlatilag semmi nem magyarázza elég jól a történteket, amit mondtak róla hivatalosan vagy írattak a médiában. A kormány összevissza hazudozik a kérdésben, már csak ezért sem lehet komolyan venni, amit mondanak. A nem is megy el a CEU-tól a ki kell őket szorítaniig, az ez egy kiváló egyetemtől az ez egy ideológiai gépezetig és ez egy diplomagyárig egymás kizáró állításokat fogalmaztak meg. Időnként meg nem emlékeztek alapvetően fontos részletekre, ha rákérdeztek újságírók. És ment ezerrel a sunyi sugalmazás, hogy a CEU nem tartotta be a törvényeket, holott a törvényt pont ez a rezsim változtatta meg. Vagy, hogy szokatlan lenne egy amerikai egyetem részéről, hogy nincs amerikai campusa, holott ez nem szokatlan. Hazugságok, hazugságok, hazugságok. Szóval erről ennyit.

3. A CEU távozása forintmilliárdokban mérhető veszteség a magyar gazdaságnak

A CEU milliárdokat fizetett be a költségvetésnek adóként, járulékként, százakat foglalkoztatott, jelentős forgalmat generált a budapesti szolgáltató ágazatban (az ide jövő emberek ettek-ittak, laktak valahol, ruházkodtak, szórakoztak stb.). A CEU nagyszabású építkezésekkel, modern épületekkel gyarapította a várost, tudományos pályázati pénzeket nyert el és költött el itt.

4. A CEU távozása presztízsszempontból is veszteség

A CEU egy amerikai magánegyetemként rengeteg külföldi vendéget fogadott, növelte Budapest nemzetközi láthatóságát, jelentős idegenforgalmat generált.Tudományos presztízse Budapest tudományos tekintélyét is növelte, az itt végzett diákok széleskörű nemzetközi kapcsolatrendszert biztosítottak Budapest és Magyarország számára. Az egyetem kiüldözése körüli botrány nagyon sokat ártott a város és az egész ország megítélésének. Mondjuk ki nyíltan, ez precedens nélküli a második világháború utáni európai történelemben.

5. A CEU távozása súlyos veszteség a magyar tudománynak

Bécs nincs is olyan messze, mondhatja valaki, de csak az, aki még nem látott tudományos kutatói fizetést. Akik mostantól nem fogják tudni látogatni a könyvtárat, nem mehetnek el az ottani tudományos eseményekre, akik nem mehetnek oda posztgraduális képzésekre, akik nem irányíthatnak oda tehetséges, ám szegény diákokat azok pontosan tudni fogják hamarosan, hogy mindez mit jelent. A bőrünkön fogjuk érezni.

6. A CEU távozása rengeteg ember számára személyes tragédia

Egy több ezer fős intézmény áttelepítése egy másik országba roppant logisztikai feladat, súlyos költségekkel. De ennél sokkal súlyosabbak a személyes költségek. Bécs nem Budapest, Ausztria nem Magyarország. Emberek százainak kerül veszélybe a megélhetésük, a jövőjük. Kénytelenek lesznek újragondolni a terveiket, reményeiket. Aki szerint ez nem probléma, az hülye.

7.  A CEU kiszorítása értelmetlen, gonosz és zsarnoki tett

Ezen nincs is mit magyarázni, a fentiek fényében. Csak azért sorolom fel  külön, mert egy új minőséget fejez ki az Orbán-rezsim rohamos lecsúszásának tragikus történetében. Lehet amellett érvelni, hogy a CEU ügyesebben is politizálhatott volna és akkor maradhatott volna. De egyrészt az sem változtatna az ellenük intézett támadás aljasságán, ha nem a legjobb választ adták volna rá, másrészt fogalmunk sincs róla, hogy mi lett volna, ha. Ez nem a szokásos lapos történész közhely megismétlése a részemről. Hanem egyszerűen arról van szó, hogy a kormány egész motivációja oly mértékben tisztázatlan, hogy egy bármennyire is megalapozott feltételezésbe képtelenség belemenni.

The rest is silence,

A bejegyzés trackback címe:

https://baloldaliliberalis.blog.hu/api/trackback/id/tr1914416498

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

megamedve 2018.12.03. 21:38:57

Gennyes egy banda ez a fidesz.

lazarus (törölt) 2018.12.04. 09:20:52

@megamedve: 2 millió ökör mégis ezt akarta. kilopják a szemünket is...

komisz_kölök 2018.12.04. 09:20:55

www.ceu.edu/hu/kee/magyar/szakiranyu
En örülök neki, ugyis Becsben elek. Mindig is szerettem volna az IT melle egy "Nőtudományi kutatástervező" diplomat is. Kerül amibe kerül. Egy álom teljesült... :)))

_Ske_ 2018.12.04. 09:21:59

Az elején azt gondoltam, ez is hozzátartozik a Soros György elleni támadássorozatnak, beleillik az ellenségképbe. Már nem értem, mire jó ez, senkinek nincs belőle haszna - a nyomorult kormánynak sem -, de vesztesége egész Mo-nak van.
De nyilván jönnek majd fityisztrollok és jól elmagyarázzák, hogy mennyivel jobb így. :P

invalid user name 2018.12.04. 10:05:35

az 1. ponthoz: az okot azért elég jól lehet tudni, a CEU maradhatott volna, ha Ignatjeff átadja a rektori székét Dr. Kovács Zoltán (ex) kormányszóvivőnek.

m.t. 2018.12.04. 10:05:48

@komisz_kölök:
Az intezmeny altal nyujtott "Magasabbszintu matematika", "Hasznosithato matematika" vagy "Halozattudomany" szakok talan jobban illenenek az IT melle. De ne hagyd hogy eltantoritsalak, ez a te dontesed. Biztosan megtalalod a modjat hogy hasznositsd a karrieredben, vagy egyszeruen csak erdekes lesz es tagitja a latokorodet.

nu pagagyí 2018.12.04. 10:23:02

Csak a szar maradhat, különben megzavarodnának a zemberek.

sas70 2018.12.04. 11:38:56

Dániel Zoltán: Milyen a hangulat tifelétek?
Pelikán: Hááááát...
Dániel Zoltán: Azt olvastam kitűnő.
Pelikán: Hol olvastad?
Dániel Zoltán: A hangulatjelentésben.
Pelikán: Akkor biztos kitűnő.

felucca02 2018.12.04. 11:39:02

Tök érdekes, a trollok még nem találták meg a posztot? Tart még az eligazítás?

exterminador 2018.12.04. 11:39:06

Hét hozzászólás, és még csak egy ner-troll? Mi van, elaludtak a Lendvai utcában? Éberség, elvtársak, éberség!

sas70 2018.12.04. 11:39:08

@_Ske_: Már Kósa megmagyarázta:

„Az ATV el tud-e költözni Vietnamból?” - teszi fel a kérdést Kósa a csatorna riporterének. „Nincs ott ATV, ezért nem tudna elköltözni. A New York-i CEU sosem volt Budapesten, ezért nem tud Budapestről elköltözni. Tehát logikai képtelenség.”

FOUREY · http://baloldaliliberalis.blog.hu/ 2018.12.04. 11:39:43

@exterminador: szorgalmasan dolgoznak a trollok, csak beleragadnak a légypapírba

Hamihami 2018.12.04. 11:54:58

@sas70: megvannak a szintek, hogy melyik magyarazattal melyik fideszes zseni all ki a nyilvanossag ele. Van ugye a nemeth szilardos legallja, ami a vicces helyett mar fajo butasagrol arulkodik. Aztan van az abszolut vicces kategoria, amit kosa doktor szokott vinni, ez a magyarazat kb ebbe a kategoriaba illik. A kovetkezo szint az a rogani "errol mar minden elmondtam, errol mar mindent elmondtam, errol mar mindent elmondtam ..... ". Ezt koveti az orbani "boldog karacsonyt". Jol fel van ez epitve.

Fülig José 2018.12.04. 14:09:30

@sas70:
-Azt' hogy éltek ti ott Magyarországon?
-Jól....
-Na de...kicsit bővebben?
-Nem jól....
bocs.. :-)

atrush 2018.12.05. 08:50:12

Meg az elso Fidesz kormany alatt hallottuk, Fidesz kozeli szemelytol, hogy Orban gyuloli az ertelmiseget. (Van aki tullep azon, hogy a faluszelerol jott, valaki nem. O nem lepett tul rajta.) Persze, hogy szet kellett zuznia a CEU-t, persze, hogy szet kell vernie a Tudomanyos Akademiat intezmenyrendszerestul. Persze, hogy ki kell vereztetnie az amugy regebben nem is rossz hiru magyar egyetemeket (marmint az allamiakat, nem az egyhaziakat.) Nekem a Nemzeti Kozszolgalat Egyetemmel volt futo kalandom - futo, mert pillanatok alatt rajottem, hogy ezek a sajat embereik tudomanyos munkajat sem becsulik, tamogatjak (az EU-s kutatasi tamogatas ellopasahoz kellettunk szinfalnak. En futottam mas iranyba.) Orban nem akar itt ertelmiseget. (Gondolom Rakosi pajtas is hasonloan erzett, bar Kadar mar megengedobben all a dologhoz.)

MTA rendes tagja 2018.12.05. 09:34:09

Egy év múlva érdekes lesz visszaolvasni ezt.
10 év múlva meg pláne.

FOUREY · http://baloldaliliberalis.blog.hu/ 2018.12.05. 09:36:57

@MTA rendes tagja: Lehet. De mit akarna ez jelenteni? Kicsit bővebben? :)

Gerardus A. Lodewijk 2018.12.06. 13:05:16

@atrush: Nem is igazi diktátor az, aki nem próbálja minden erejével a kritikus gondolkodásra képes embereket és a kritikus gondolkodás módszertanát terjesztő intézményeket háttérbe szorítani.