A baloldal nem mindig liberális, a liberálisok sem mindig baloldaliak. De ez egy ilyen blog.

BALOLDALI LIBERÁLIS BLOG

164. A vasárnapi ellenzéki tüntetés margójára

2018. szeptember 17. - Szűcs Zoltán Gábor

Sok érdekes tapasztalatot szereztem, amikor kilátogattam a Bem József téren rendezett ellenzéki tüntetésre. Lelkes éppen nem lettem, inkább szomorú és időként még szarkasztikus megjegyzésekre is ragadtattam magam. De érdekesnek azért lehetett mondani.

A beszédekkel kapcsolatos benyomásaim inkább felületesek. Mellár Tamás szépen és halkan beszélt és nem érezte, hogy a közönsége milyen türelmetlen a halkságával szemben. Mondott még valamit a mindennapi teendőkről, amit nem éreztem valami meggyőzőnek. Homonnay Gergely beszéde meglepő módon fokozatosan motyogásba fulladt, s azt is éreztem, milyen kár, hogy nem érti, miért van embereknek baja a DK-val. Iványi Gábor beszédén éreztem, hogy egy nyugodt, mégis karizmatikus egyházi szónok még viszonylag halkan is hihetetlen erővel tudja magára vonni közönsége figyelmét, amely korábban még hangosan méltatlankodott,mert nem hallottak elég jól. Másfelől mondott pár nagyon szép dolgot is. Karácsony Gergő fehér inge igazán népvezéri külsőt kölcsönzött neki, miközben kicsit rosszul esett hallani, amint egy baloldali polgármester nyilvánosan megszégyenít egy portást, mert valahogy ez ellentétes azzal, amit én egy baloldali politikustól elvárnék. Nála azt is éreztem, hogy meg van sokakra sértődve, ami szintén fura kicsit egy politikustól, viszont egy csomó olyasmit mondott, amit elvárnék egy baloldali politikustól és nem is tagadhatom, hogy nekem ő továbbra is nagyon rokonszenves. Gyurcsány Ferenc hörögve és a szokásos ripacskodással beszélt. Megtudtam tőle, hogy nem a politikusok tehetnek róla, hogy nincs érdemi ellensúlya a rezsimnek, hiszen az ő fizetésükből nagyjából ennyire telik, hanem a zemberek és ő szívesen ad tanácsot nekik, hogy miként dönthetik meg a rezsimet. Ez a fajta szemrebbenés nélküli felelősségáthárítás zavarbaejtően cuki volt. Látszott rajta, hogy neki már valóban olyan vastag a bőr a képén, mint egy profi politikusnak, szemben Karácsonnyal.

Ezután hazamentem.

De azt hiszem, az igazán mély benyomást az tette rám, ahogy az a pár ezres "tömeg" kinézett. A magam 38 évével egyértelműen az ifjúsági tagozatot erősítettem és a bőven 60 fölötti apósom se tartozott a legidősebbek közé. Viszont a szórakoztatóan pofátlan Momentum, késve érkezve és a teret lila zászlókkal és lufikkal elborítva, 30 alattiak egész tucatjait vonta be a tüntetésbe. Szóval nagyjából az volt, hogy voltak nagy számban gyerekek és nagy számban idősek. Viszont akármerre néztem, magam korabelit alig láttam. és erről eszembe jutott, hogy miért is elképesztő tragédia az LMP és a P története: mert ezek a pártok mulasztották el (most a Jobbikot inkább hagyjuk), hogy legalább a politikailag aktívak szintjén érdemi alternatívát kínáljanak a 35 fölötti, de 50 alatti magyaroknak. Akik megunták a korrupt és fantáziátlan rendszerváltó baloldalt, de kifordul a gyomruk a fokozatosan szélsőjobb felé tolódó, konzervatív értelmiségét mostanra szinte teljesen elveszítő, korrupt és autoriter jobboldaltól is.

Persze, láttam zöld P-s lufikat.

Hurrá.

De ez nem feledtetheti azt a tényt, hogy ez a politikai generáció egy lúzer generáció, amely elvesztette azokat az illúziókat, amelyekben felnőtt: egy szabad, demokratikus, jólétben és piacgazdaságban élő Magyar Köztársaság álmát. Mindig tudtuk, hogy még nem vagyunk ott, de azt hittük, máshova nem tarthatunk, és nem értettük, mitől félnek annyira a nálunk idősebbek. De rá kellett jönnünk, hogy ez önáltatás. Mostanra már mi is értjük, hogy mindig lehet rosszabb.

Így lettünk a nyugatra költözést választók generációja, a 2006 után a baloldalból kiábránduló, 2008 után a kapitalizmus válságát átélő, 2010 után pedig a demokrácia stabilitásával kapcsolatos illúzióit elvesztő generáció. Mi kellett, hogy megtanuljuk, a saját kárunkon, hogy olyan nincs, hogy nincs kibontva az igazság minden részlete, csak olyan, hogy hazugság. A mi gerincünket roppantja el az Orbán-rezsim csigolyánként. Mi néztük végig álmélkodva a Nyugat megőrülését, a Trump elnökséget, a Brexitet, a szélsőjobboldal, a rasszizmus, a bevándorlóellenesség normalizálódását. Mi szenvedtük meg lelkileg az EU árulását a magyar jogállammal és demokráciával szemben és a német ipar alkuját az Orbán-rezsimmel. 

Minekünk lett volna szükségünk arra, hogy lehessen más a politika: nem más, mint ahogy a politika mindig is működik, hanem ahhoz a korrupt, hazug és a demokráciát aláásó politikához képest más, mint amiben felnőttünk. Ehelyett kaptunk töketlenséget, kisstílű, fantáziátlan politikát. Három irtóztató ellenzéki vereséget, ami után még az ellenzéki politikusoknak áll feljebb és magyarázzák, hogy "na, ugye".

Nem akarok hazudni, azzal se jártunk jobban, amikor azt hittük, hogy majd mi magunk vesszük a kezünkbe a dolgokat. A civil vergődés, ezrek és ezrek kivonulása az utcára, a kuruc felhorgadás ugyan hozott néha eredményeket, de a mérleg összességében inkább lehangoló: nem maradt utána semmi, csak az évekkel korábbi tüntetések emléke, a helyzet rosszabbodásának nyomasztó érzése, a kilátástalanság. Mindig lehetett lelkesedni valamiért, de aztán pár hét után az újabb mozgalmak mindig elhaltak, unalomba fulladtak. Nem nőtt ki belőlük semmi, amire építkezni lehetett volna. És közben egyre mélyebbre süllyedtünk tovább a zsarnokság mocsarában.

Szégyen, hogy ezt ennek a lúzer generációnak át kellett élnie és a mi szégyenünk az is, ahogy minderre reagálunk: vállvonással, nyugati repülőjegy megváltásával, cinikus morgással, politikusi beszédek hülyeségeinek iskolások módjára való kiröhögésével mintha egy évnyitó igazgatói beszédének sutaságait kellene végigszenvednünk az iskolaudvaron állva, ünneplőben, negyven fokban.

Szégyen ez, nagyon nagy szégyen.  

A bejegyzés trackback címe:

https://baloldaliliberalis.blog.hu/api/trackback/id/tr5014244773

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

invalid username 2018.09.17. 20:03:44

hát kábé.

aki szerelmes gyurcsányba annak tetszett.

aki nem szerelmes, az belátta, hogy ez az ember csak elkúrni tud.

Etniez 2018.09.17. 21:00:53

@invalid username: hiába olvastad el, nem értetted meg, így marad a lényegtelen Gyurcsányozás.

Waldi! 2018.09.17. 22:08:05

Azt jól láttam, hogy a Momentum különítmény konkrétan Berg Dánielből és Cseh Katalinból állt? Amikor decens késéssel megjelentek a lila lufik, akkor két csomóban hoztak olyan 20-20 darabot, majd látszott ahogy osztogatják őket, hogy úgy tűnjön, mintha eljött volna egy csomó momentumos. Miután nem voltak hajlandóak beszédet mondani sem Karácsony és Gyurcsány mellett, nem csodálnám, ha a lufik is csak magánakció lettek volna.

HaD 2018.09.17. 22:08:36

Érdekes hogy ha kap egy kis fricskát az egypártrendszer akkor egyből megjelennek a hivatásos ellenzékrombolók...ahol gyurcsány feltűnik ott tuti minden besározódik...ez a dolga....ez lett neki leosztva az mszmp kb.-ben.

MEDVE1978 2018.09.17. 22:08:42

Mi a tanulság? Basszák meg a 35 és 50 közöttiek? Ez nagyjából X generáció nem? Én nem vettem észre, hogy az X generációnak annyira rosszul menne...
Ahogy én látom, előtte generációk egyeztek ki Kádárral, a csöndben maradást adva a panellakásért, a balatoni házért és a wartburgért cserébe. No jó, ott volt némi szovjet tank is mögötte. Miért vagyunk meglepődve azon, hogy jelenleg a középkorúak egyeznek ki Orbánnal a viszonylagos jólétért? Gyakorlatilag ugyanazt csinálják, mint a szüleik. Soha nem szavaztam a FIDESZ-re, mégis ha visszanézek 2002 után nem látok mást csak tragédiát és stagnálást. Egy idióta Medgyessyt, aki csak osztogatni tud, egy erőszakos, én jobban tudom karrierista Gyurcsányt és egy "Németh Miklós" jellegű Bajnait. Egy csomó eredeti ötlettől messzire mentes szocialistát, illetve egy erőszakos, folyamatosan hisztériázó liberális vonalat, ami azért van felháborodva, mert az ő gyönyörű valóságát nem értik meg az emberek. Való igaz, a szocik kevesebbet loptak és butábban, alattuk vagyonokat talicskáztak külföldre, azért, hogy ők vehessenek egy két házat itthon a borravalóból. Orbán már nagyüzembe ment át és sértette is a külföldi érdekeket, hogy tudjon többet lopni. De emellett csinált egy stabil növekedést, egy gazdasági fehérítést adószempontból és egy újraelosztási rendszert, ami a középrétegeket favorizálja. Nagyon nehéz visszasírni a szocikat úgy, hogy tudom, hogy a béremen 40% körüli SZJA volt, most pedig csak 15% van, ráadásul a gyerekeim után kedvezményt kapok. Miért kellene visszasírnom? Azért, mert anno a segély alanyi jogon járt a legszegényebbeknek? Akik pont annyira nem tudtak kiemelkedni a helyzetükből, mint ahogy most sem tudnak.

Szóval az embernek a hócipője tele van ezzel a hibáztatgatással.

William Kidd 2018.09.18. 09:32:27

Az a generacio, amirol te beszelsz az volt a 2006-os esememyek aktiv resztvevoje, a szekhaz ostromae, a mindennapos kossuth teri tunteteseke, a deak teri utkozete. Ez a reteg aktiv volt es most is nyomon koveti az esemenyeket, viszont erosen jobbos. Amikor a cikk szeroje egy romkocsmaban elmelkedett, milyen kannas borral igya a froccset mar letezett ez a politikailag aktiv generacio. Mi mar csaladosok vagyunk, visszavonultunk az aktiv utcai politizalastol, dolgozunk, karriert epitunk itthon vagy kulfoldon. De pont Gyurcsany es DK-s szelsoseges szektaja az a voros poszto, ami ellen ha szukseges meg 40 eves fejjel, csaladdal a hatam mogott is az utcara vonulok, ha egy szikranyi eselyet latom, hogy a magyargyulolo politikai iranyzatanak egy szikranyi eselye is van hatalomra jutni Magyarorszagon.

moonlight777 2018.09.18. 09:32:37

Ó lesz ez még rosszabb is.... most nő felfelé ugyanis az a generáció, akik a drog, a buli, az agyatlan szex, és a non-stop telefonra, netre, közösségi médiára beállva, már 20-évesen függőségekben, a tanulás-dolgozás nuku, indulnak neki a "nagybetűs életbe".... egy zombi generáció... na ők majd csinálnak itt nekünk demokráciát, meg piacgazdaságot, meg működő államot, úgy, hogy arról fogunk koldulni... a végén még visszasírjuk majd ezt a mostani "paradicsomi" állapotokat....

dunántúli gyerek 2018.09.18. 10:09:18

@moonlight777: s ki nevelte fel ezt a generaciot?

kommentes nikk 2018.09.18. 12:26:22

@moonlight777: mintha valami nagypapit olvasnék a hetvenes években az akkori fiatalokat szapulva, csak ugye akkor nem telefon meg közösségi média volt, hanem táncest meg beat(rock) zene, hosszú haj, persze szex és pia dögivel, meg miegymás, aztán nézdmár, azokból is ember lett. Ombre, öregedsz, azért mondasz ilyeneket, nyugi, nem lesz sokkal rosszabb ez a generáció sem.

YINYANG 2018.09.18. 12:26:32

Szerintem csak annyi történt, hogy a tüntetésről hiányzó generációnak nincs ki mögé beállnia, nincs olyan párt/karizmatikus egyéniség, aki mögé felzárkózhatnának, aki hihetően képviselné azt a gondolkodást, amelyet ez a korosztály magáénak érez. Hiszen ebben a korban már van annyi élettapasztalata az embernek, hogy el tudja dönteni, itt van-e az idő vagy sem. És, sajnos, én is azt látom, hogy még nincs itt az idő. Maga az a tény, hogy alig voltak jelen, már egy tüntetés, de legalábbis jelzés arra, hogy nem vagyunk megalkuvóak. Mindenáron nem kell ott lenni. Ha eljön az idő, mindenki ott lesz. Ez a generáció is.

FOUREY · http://baloldaliliberalis.blog.hu/ 2018.09.18. 12:27:59

@YINYANG: szerintem meg nagyon hasonló állítás van a posztban is. :)

ArriMedes 2018.09.18. 14:22:38

@YINYANG:

így van. orbán nagyon rossz (ellentétben azzal amit hívei állítanak) de nem lesz egyelőre államcsőd, nem épített valódi diktatúrát, sőt, gazdasági eredményeket mutatott fel.
ki mögé állnának ellene?
az egykori maszopszadi utódai, mszp, dk, pár kicsi párt olyan, akikből a 2002-10 közötti, majd 10-18 közötti ellenzéki létük után a választópolgárok igen jelentős hányada nem kér
a kis pártok vagy már leszerepeltek (lmp) vagy még nem tűnnek ígéretesnek (pl. momentum)
a jobbik, mihazánk stb meg nem igazi ellenzék, hanem ahogy tgm írta, a fidesz utánpótlása, és hát sok olyasmit nem tudnak, amit a fidesz ne nyomna maga is, legfeljebb azokban nincs orbán

azt meg jól látják a mai fiatalok, hogy maroknyi ember hőbörgése sokat nem ér több millió szavazóval szemben.
és még sokan el is tudnak menni, akkor meg pláne minek

Equalizer. 2018.09.18. 15:17:08

A komoly diktatúra csak ezutan jön. A 2022-es választási győzelme után Orbán átszabja majd az államberendezkedést és sor kerül a netes felületek "szűrésére" is. A mélypont szerintem a 2020 -as és 2030 -as évekre lesz, mikor kiléptet minket az EU -ból. Azt követően tudjuk meg mi a magyarok istene. A Kádári 60 -as évek alá sülyedünk. Minden téren.

Zoltán Rádi 2018.09.19. 10:59:53

@Equalizer.: Ha ilyesmi történik, csak lesz bennünk annyi, hogy összefogjunk az elnyomók ellen. Legalábbis nagyon remélem.

Ellenzéki Tüntető 2018.09.19. 11:01:17

@Equalizer.: "A komoly diktatúra csak ezutan jön. "

Ja ja most már csak hármat kell aludni, és már tényleg mindjárt itt a diktatúra, de most istenuccse, nem úgy mint a múltkor hanem igazából, ténylegesen.

Solidar 2018.09.19. 11:01:28

TV-ben belenéztem, mi folyik kint. Nos, akik ott szerepeltek egy dologgal adósak. Nem nevelték ki a következő hiteles politikusokat. Olvasom a KSH anyagait. Mi jön ki belőle? A leggyalázatosabb elosztás a tőke-munka arányában a 2006-2010-es években volt. Ez lenne a baloldal?

m.t. 2018.09.19. 11:01:35

@moonlight777:
Ez mekkora klise... Ulj le tata, eljart az ido feletted.

A hozzaszolasod olyan szinten anakronisztikus, mar az okori gorogoknel divat volt szapulni az ifjusagot. Irasos emlekeink vannak rola. Aztan valahogy megis exponencialis a fejlodes globalis atlagban.

vigyorex 2018.09.19. 11:02:02

@Equalizer.: Az üveggömböt a jósláshotz az aliexpressről vetted 2$ freeshippinig?

" Equalizer. 2014.02.17 14:15:16

biztos, hogy nem így lesz. Ugyanis a 2014 -es választás kivételt jelent az eddigi választások sorában, mégpedig azért mert ezúttal nagyságrendileg fognak tévedni a kutatók. Az emberek hazudnak a mikor megkérdezik őket, és a válaszolók fele Fideszt mond, miközben az ellenzékre tervez szavazni. Hogy miért? Mert félnek, és mert bizalmatlanok. Többen és jobban, mint 1990 óta valaha. Igenis óriási zakót kaphat a Fidesz április 6 -án, és durván tévedni fognak a közvélemény-kutatók! "

" Equalizer. 2014.02.10 15:20:02

Jelenleg a két oldal fej-fej mellett áll! A milliós bizonytalanok tábora a kormány ellen fog ugyanis szavazni. Hiába vezet a Fidesz 10-12 % -al, azok tábora, akik nem nyilatkoznak a felmérést végzőknek végül elmennek majd szavazni és Orbán ellen voksolnak. "