A baloldal nem mindig liberális, a liberálisok sem mindig baloldaliak. De ez egy ilyen blog.

BALOLDALI LIBERÁLIS BLOG

163. Hova jutott Orbán egy év alatt?

2018. szeptember 12. - Szűcs Zoltán Gábor

Sose volt erősségem a tuti megmondása, az Európai Parlamentben elsöprő többséggel elfogadott Sargentini-jelentés kapcsán sem tervezek semmi nagy okossággal előállni. Jópáran már megtették helyettem és egy részükkel kifejezetten szimpatizálok. Mindenesetre eszembe jutott, hogy Orbán legutóbbi - akkor épp brüsszeli - EU-s konfrontációja kapcsán 2017. áprilisában mit is írtam (Signa ex Bruxellis). Akkor így foglaltam össze a várható fejleményeket:

Az, amit madárjós tudományom már kevésbé tud megválaszolni, az az, hogy hová vezet mindez. Számomra háromféle forgatókönyv tűnik logikusnak a fent leírtakból következően. Mindegyikhez szubjektív valószínűségeket is rendeltem a fentiek mérlegelése alapján, s így csökkenő valószínűségi sorrendben:

1. Csúnya szakítás: Orbán arra építve, hogy az EU jövője kétséges és a régi játékszabályok úgyis borulnak, valamint az itthon bevált konfrontatív stratégiáját követve tovább élezi a konfliktust és így elkerülhetetlenné válik a Fidesz kizárása a Néppártból, Magyarország pedig a korábbinál barátságtalanabb elbírálásra számíthat a jövőben az EU és a tagállamok részéről, mert az válik uralkodó állásponttá, hogy az Orbán-rezsim nem demokratikus.

2. Békülés, végzetes bizalomhiánnyal: Orbán feladja a konfrontációt, s bár ehhez viszonylag nagy engedményeket kell tennie, de az EU is sokat enged, de a bizalmatlanság légköre alakul ki és ez előrevetíti a későbbi szakítást.

3. Békülés és durvulás: Előfordulhat az is, hogy Orbán jelenlegi elszigeteltsége beláthatóan rövid időn belül megszűnik és a mostani őszinte beszéde esetleg annak előhírnöke, hogy hamarosan ez válik az európai jobboldali mainstreammé. És akkor az istenek irgalmazzanak nekünk. 

Azóta foglalkoztatott a kérdés, hogy Orbán fokozódó konfliktusvállalása vajon blöff vagy valóban annak a jele, hogy elveszítette legbefolyásosabb európai néppárti szövetségeseit és előremenekül. Az mostanra kezd nyilvánvaló lenni, hogy Orbán az elmúlt bő egy évben a nagyon csúnya szakítás irányában haladt tovább és az is látszik, hogy ez mostanra annyiban beérett, hogy az EPP már tényleg nem áll többé mögötte.

Az persze 2019-ig elkerülhetetlenül nyitott kérdés marad, hogy Orbán részévé válik-e egy új jobboldali mainstreamnek, de az viszont mostanra szerintem végérvényesen eldőlt, hogy ha lesz is ilyen új európai szövetségi rendszer körülötte, akkor az szélsőjobboldali lesz és nem jobbközép, mint korábban.  

 

A bejegyzés trackback címe:

https://baloldaliliberalis.blog.hu/api/trackback/id/tr8814237199

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.