A baloldal nem mindig liberális, a liberálisok sem mindig baloldaliak. De ez egy ilyen blog.

BALOLDALI LIBERÁLIS BLOG

160. Sírva röhögök

2018. július 06. - FOUREY

Akkorát trollkodott ma a miniszter a Magyar Hírlapban az MTA átalakítása kapcsán, hogy percek óta a térdemet csapkodva röhögök és a könnyeim patakzanak közben. Nem, nem annyira vicces, hanem annyira tragikus a helyzet.

Azt mondja például:

Politikai döntés kutatás-finanszírozásról nem születhet, hiszen a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) autonómiájára alkotmányos garancia van. Az Alaptörvény kimondja: a tudomány művelőinek teljesítményét a tudomány művelői ítélhetik meg, az MTA köztestülete a szabályait maga határozza meg, és önállóan gazdálkodik a rendelkezésére bocsátott forrásokkal, valamint a tulajdonával.

1. Mondja ezt az az ember, aki máris magához vonta a döntési jogot több milliárd forintnyi, szakmai alapon már elbírált pályázat kapcsán.

2. A hetedik alaptörvénykiegészítés után.

3. Alkotmányozó többséggel rendelkezve.

(+1 A "politikai döntés" mint szitokszó egy miniszter szájából... No comment.)

Legitim igény, hogy hasznos, a társadalom érdekét szolgáló célokra fordítsuk az adófizetők pénzét. Ezért nem tudom elfogadni az érvet, hogy „majd mi eldöntjük, hogy mit akarunk kutatni, mivel ez az autonómiánk része”. Ez a világon sehol, így az Egyesült Államokban vagy az EU többi országában sincs így.

4. Olyan állásponttal vitatkozik, ami nem létezik.

5. Nálunk sincs így, miniszter úr, bármit is tetszik itt sugalmazni. A kutatás szabadsága nem ezt jelenti.

6. Nálunk sem arra adják a pénzt, hogy azzal foglalkozzon mindenki, amivel csak akar, hanem pályázatokon lehet kutatási pénzt nyerni, a kutatók állását pedig szigorú teljesítménykövetelmények határozzák meg, amiben évek óta központi szerepe van az intézményhálózattól teljesen független fórumokon elért, nemzetközi teljesítményeknek.

7. A kutatók is adófizetők. Csak mondom. Ők is a társadalom részei. 

Ez igaz, ugyanakkor be kell látni, hogy ha a kutatásokra szánt forrásokat olyan alapon osztjuk el, hogy mindenki azt csinál, amit akar, akkor annak nem biztos, hogy lesz társadalmi hasznossága. Azt szeretnénk, hogy a tudományos szereplőkkel együtt nézzük végig az összes tudományterületet, a magyar nyelvtől egészen a mesterséges intelligen­ciáig, és állapodjunk meg arról, hova helyezzük a forrásainkat. Az, hogy ezt milyen formában tegyük, már lehet vita tárgya, de arra szükség van, hogy meghatározzunk bizonyos prioritást élvező területeket. Ezt az MTA sem vitatja, Lovász elnök úrral két éve írtunk alá arról egy megállapodást, hogy szükség van a fókuszterületek meghatározására.

 

8. Ha olyan alapon osztanák el, valóban így lenne. De nem így osztják el.

9. Viszont, ha a miniszter mondja meg, akkor egyrészt sérül a kutatás szabadsága, tehát nagyon valószínű, hogy szarabb kutatások lesznek, ami szintén nem társadalmi érdek, másrészt a miniszter maga sem mindentudó a társadalom érdekeivel kapcsolatban. Neki hivatalból csak hatalma van, nem igaza. Ezt hatalomhoz jutott emberek sajnos szeretik összekeverni. 

10. Ha szeretné ő "áttekinteni", "megállapodni", "meghatározni", akkor máris ellentmondott a korábbi állításának, hogy "Politikai döntés kutatás-finanszírozásról nem születhet, hiszen a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) autonómiájára alkotmányos garancia van." Hiszen mi a fene lenne egy miniszter döntése mint politikai döntés? 

Tőlem hallott valaki olyat, hogy minősítettem volna bármely kutatóintézet vagy akadémikus kollégám tevékenységét? Az MTA reakciója azonban jelentősen eltér a 2005-ben tapasztalttól. Annak idején az Akadémia elnöke a miniszterrel leült a Friderikusz mostban, hogy elbeszélgessenek ezekről a kérdésekről, most tüntetések szerveződnek és fenyegető nyilatkozatok hangzanak el.

 

11. Annyira azért nem bonyolult az összefüggés: ha meg akarja változtatni a jelenlegi rendszert, mert az nem szolgálja a társadalmi érdeket, akkor a miniszter igenis kritikus a jelenlegi rendszerrel szemben. A másik lehetőség, hogy ti. csak poénból változtatna, szerintem sokkal kínosabb. Így viszont... khmmm... nem bontja ki az igazság minden részletét.

12. Az Akadémia elnöke most 54 percet kapott emailben a törvényjavaslat véleményezésére. Ehhez képest az elnökség tárgyalásokat kezdeményezett, alternatív javaslatokat tett. Gorombák, mi?

13. Viszont mi nem igaz abból, amit a miniszter mond? Az, hogy "tüntetések szerveződnek".

14. Meg az, hogy "fenyegető nyilatkozatok hangzanak el".

15. Amellett, hogy természetesen a tüntetés alkotmányos jog (bár épp most korlátozzák, khmmm), szóval ezen háborogni azért kicsit erős.

16. És azt se felejtsük el, hogy mennyire cinikus dolog egy alkotmányozó többséggel rendelkező kormányzat minisztere részéről, aki többezer ember egzisztenciáját alapvetően befolyásoló változásokat kezdeményezett előzetes konzultáció nélkül, a mindenféle hatalom nélküli emberek nyilatkozatait fenyegetőeknek minősíteni. Sőt, ha már itt tartunk: ha valami fenyegető, az pont az, hogy egy miniszter ilyeneket mondhat.  

Az általuk javasolt két megoldás nem elfogadható. Az egyik ugyanis arról szól, hogy halasszuk el egy évvel a módosítást, ugyanakkor ez idő alatt semmi nem változna. A másik javaslat volt, hogy az intézethálózat fenntartására jutó húszmilliárd forint maradjon az MTA-nál, de ez meg azt az elvet sértené meg, miszerint a kutatásra szánt összegeket egy helyen akarjuk tervezni a jövőben.

17. Az egy "elv" lenne, hogy a "kutatásra szánt összeget egy helyen akarjuk tervezni a jövőben"? Dehogyis, könyörgöm. Ez nem egy elv, ez egy politikai akarat kinyilvánítása. Az elv az a dolog lenne, amire ezt a politikai akaratot alapozzák, például, hogy "ez azért lenne jó, mert..."

18. A miniszter már megint nyíltan ellentmondott a nyitó állításának, amelyik szerint "Politikai döntés kutatás-finanszírozásról nem születhet, hiszen a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) autonómiájára alkotmányos garancia van. Az Alaptörvény kimondja: a tudomány művelőinek teljesítményét a tudomány művelői ítélhetik meg, az MTA köztestülete a szabályait maga határozza meg, és önállóan gazdálkodik a rendelkezésére bocsátott forrásokkal, valamint a tulajdonával." Ha a minisztérium dönt, akkor politikai döntés születik, természetesen és akkor az akadémia nem is gazdálkodik önállóan.

Az indok egyszerű, Pálinkás József július 1-jétől nem a hivatal vezetője, és a következő elnök érkezéséig úgy gondoltuk, várunk ezzel. Amennyiben lezajlott a megfelelő értékelési folyamat, változatlan formában fogjuk kihirdetni az eredményeket. 

19. Itt akkorát kamuzik a miniszter, hogy az elképesztő. Egyrészt, azt állítja, hogy változatlanul fogják kihirdetni az eredményt. De akkor mi szükség a kihirdetés halasztására? Mert a késlekedésnek bizonyosan lesz kára. De mi a halasztás haszna, ha egyszer úgyse lesz változás az eredményekben? Vagy esetleg mégsem lesz változatlan az eredmény? 

20. Másrészt, most akkor értékelési folyamat zajlik vagy az új elnökre várnak? Amellett, hogy az új elnöknek semmihez semmi köze, mégiscsak vicces, hogy 2 mondat erejéig sem próbált a miniszter kitartani ugyanazon fedőszöveg mellett.

Hát ez így, nagyon, nagyon, nagyon, nagyon megnyugtató a jövőre nézve :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://baloldaliliberalis.blog.hu/api/trackback/id/tr5214097111

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

de let e ... 2018.07.06. 19:39:40

Hát , ha tökösek akarnak lenni az MTA-nál , akkor a kedves miniszter urat kizárják a soraikból , mert az akadémia és a tudomány ellenségeként , szervilis politikusként lép fel az ügyben és vélhetően a tudósként tett esküjét szegi meg éppen ;-P

Alick 2018.07.06. 19:39:43

Komisszár-rendszer...

Etniez 2018.07.06. 19:39:47

Pontosan tudjuk, hogy mi és miért zajlik és mit várhatunk a Fidesztől.
Csak azért sem úgy lesz, ahogy az MTA akarja.
A Fidesz gondosan ügyel arra, hogy _mindig_ megmutassa, ki a góré. Most sem lesz máshogy.
Megy a szájkarate, aztán vagy beleegyezik a MTA vagy nem, mindegy. Az lesz, amit Viktor akar.

Hogy vinné már el a trombózis a kis akaratnok gyökeret.

morph on deer 2018.07.06. 19:39:54

Belelendült, na.
Nem is csoda most, hogy sikeült ország-világ előtt leadnia a mesét, mely szerint naponta, azaz NAPONTA 4-5000 migránstól védi meg Németországot a magyar határon 8000 fő!

Ezek után már ki csodálkozik bármin is, de tényleg?

Még jó, hogy Gyurcsányt legalább elzavarta ez a fejlett igazságérzetű nép, mert hazudott az istenadta, éjjel is meg napoal is...

Így most nekünk sokkal jobb az, hogy orbán csak nappal hazudik!
Bizony!
Csupán amikor ébren van és mozog a szája! Igaz, akkor viszont kárpótol a kiesett időért is, bőkezűen! Nincs olyan Gyurcsány hetedhét határban, aki akár csak a közelébe is jöhetne ezen a téren!

Egyszerűen orbán a legjobb hazugságban is, mert sokkal jobban teljesít - már ami a mennyiséget illeti...

Tehát jogos a “viktor, viktor”, a nap 24 órájában! Sajnos a Cinege utcában már ezt sem lehet, de például az Akadémia díszterme kiválóan alkalmas ilyesmire...

FOUREY · http://baloldaliliberalis.blog.hu/ 2018.07.06. 19:44:33

@de let e ...: Nem, ez nem szabadkőműves páholy. Pont ettől annyira abszurd az egész. Emellett most az akadémiai kutatóhálózat van támadás alatt, nem az akadémikusok testülete, ami egy szűk elitklub és aminek Palkovics a tagja.

nu pagagyí 2018.07.07. 14:34:42

A jogokat kegyekre cserélik.

vergyula 2018.07.07. 14:34:44

@Etniez: "Erős kézzel kell az országot vigyázni. Szállj magadba MTA, és légy szerény!" - Szóval ja, szereti megmutatni, hogy ki a góre. Meg csakazértis. Esetleg majd előrángatnak az elmúlt évekből valami nekik nemtetsző kutatást, amire közpénzt költött az MTA. Mittomén, "Genderkérdés az alföldi tanyavilágban", és erre hivatkozva ekézik a kutatási szabadságot. Talán Bayer már be is fűzte az A4-est.

morph on deer 2018.07.07. 14:34:50

Az azért eléggé nyilvánvaló, hogy egyrészt mindegyik, intellektuális identitással bíró közösség vagy műhely sorra kerül, előbb vagy utóbb, másrészt minden olyan szervezet, amelyik milliárdos nagyságrendű finanszírozásban részesül, az ugyancsak ellenőrzés alá fog kerülni.
Hogy miért?
Manapság megengedhetetlen, hogy bárki, aki nem az orbanista világkép megerősítésén dolgozik, bármilyen módon pénzhez jusson, hiszen ki tudja, hogy mire költenék azok a hitehagyottak!

Talán még a szabad gondolkodás is eszébe juthatna néhányuknak, ha csak úgy lehetne, az pedig teljességgel megengedgetetlen!

Ezért kell körmére nézni minden “tudósnak”, hogy nehogy az legyen a végén, hogy valaki még önfeledten azt is képes legyen bizonyítani, hogy a sumér-magyar rokonság nettó baromság, és orbán ősei nem (sem!) a vereckei hágón át érkeztek..!

Még mit nem!

igazi hős 2018.07.07. 14:35:10

A CEU elmegy, tehát kell valaki mást baszogatni, aminek nagy, nemzetközi visszhangja lesz. És akkor megint elő lehet adni a "minket mindenki támad" sirámot. Egyszerű módszer, de ilyen egyszerű szavazókkal tökéletesen működik.

kolompar lole 1113 2018.07.07. 20:01:16

@de let e ...: Na igen, ez a minimum amit érdemel az elvtárs.