A baloldal nem mindig liberális, a liberálisok sem mindig baloldaliak. De ez egy ilyen blog.

BALOLDALI LIBERÁLIS BLOG

158. Eljött végül a fekete autó az MTA-ra is

2018. június 14. - Szűcs Zoltán Gábor

Tegnap este hallottam először, hogy valami készül az akadémiai kutatóintézetek körül. Körülkérdezgettem, senki sem tudott semmit. Ma pedig már tele van a sajtó vele. Ez gyors volt.

Érdekes, hogy senki sem tudja, mi fog történni. Csak az világos, hogy az MTA-t mint független intézményt meggyengítik, az új miniszter, Palkovics pedig nagyobb szemétdombon lesz úr. De hogy mit is jelent ez pontosan, ma még senki sem tudja. 

Durva és sokat elmond a mai világról, hogy látszólag hirtelen ötlettől vezérelve született a javaslat és az érintetteket csak mintegy mellesleg tájékoztatták. Valamiről. A lényegről azonban nem. Mert amit itt látni kell, hogy az Akadémia nem homogén intézmény, hanem lényegében több, különböző szervezeti struktúra, amelyben a kiérdemesült tudós öregurak, az úgynevezett akadémikusok klubja mellett Magyarország legnagyobb kutatói bázisa működik, fiatalok, középkorúak, idősebbek vegyesen. És a változás, a jelek szerint ez utóbbit fogja érinteni. Valahogy. Csak nem tudni, hogy.

Átveszi őket a minisztérium? Átszervezések lesznek? Leépítések? Esetleg az egyetemekkel összevonják őket? Felszámolják? Lesz kézivezérlés vagy marad valamiféle autonómia? Több lesz a pénz vagy kevesebb? 

A múlt azt sugallja, hogy egészen radikális intézkedések is jöhetnek, de lehet, hogy lassú, elhúzódó, apróbb változások lesznek. Vagy minden marad a régiben. Mindenesetre sok ezer ember számára az egzisztenciális bizonytalanság ideje jöhet el.

Ne legyenek illúzióink, a dolog árt az Akadémiának, a kormánnyal időnként csöndesen perlekedő agg intézménynek, amelynek vezetője szokatlanul nagy függetlenséggel rendelkezett. Az is biztos, hogy a kutatóintézeti hálózatot a kormány holdudvara nem szereti, a társadalom- és bölcsészközpontiakat főleg nem. Nekik ezek ellenzéki viperafészkek. Ezek az intézetek ráadásul a CEU-ügyben is renitenskedtek és bár erős túlzás lenne állítani, hogy balos menedékek lennének, de az biztos, hogy több ott még a kiábrándult konzervatív is, mint a kormány lelkes híve. Van nemzetközi beágyazottságuk is, bár nem akkora mint a CEU-é. S persze ott vannak a természettudományi intézetek, amelyek biztos nem fognak rajongani az átalakulással járó kellemetlenségekért és növekvő kiszolgáltatottságért, pedig politikailag teljesen neutrálisak.

Lehet, hogy az egész elsősorban mégis inkább szakpolitikai kérdés, mint hatalompolitikai. Talán a Kóka-Parragh-féle tudománypolitikai vízió, az alapkutatásokkal szembeni ellenségesség mutatkozik meg itt, talán a kormány más területeken is érvényesülő hideg antiintellektualizmusa. De ez végülis mindegy, mert ez a kormány nem tesz semmit úgy, hogy közben ne próbálná maga alá gyűrni, akár csak mellékesen, járulékos előnyként is a létez autonómiákat, lokális hatalmi központokat. Az Akadémia is ilyen: van benne némi pénz, nemzetközi kapcsolatrendszer, több ezer ember. Nem olyan sok benne a pénz amúgy, mint a stadionépítésben, szóval a tisztán materiális szempontok talán mégse játszhatnak kizárólagos szerepet az ügyben.

Még két érdekesség a végére:ismeretségi körömben és a Facebookon inkább hűvös távolságtartással, némi kárörömmel vagy "lássuk meg, mi lesz" hangulattal találkozom, együttérzéssel kevésbé. Ennek sok oka lehet. Szerintem az újabb kétharmad okozta trauma elleni lelki védekezés is ez a "nem lesz semmi baj" szöveg. De meglepően sok a visszataszító, aljas hazugság is a neten. Nem tudom, mennyi ebből a trollkodás és mennyi az őszinte gonosz tudatlanság. Mindenesetre szomorkásan veszem tudomásul, hogy miután az elmúlt 8 évben annyi ügyben tüntettem, írtam petíciót, tűztem ki kitűzőt, most azt érzem, hogy egyedül vagyunk.

A másik, hogy egyetlen politikailag nem analfabéta barátom szerint kár küzdeni, s az ellenzéki pártok hülyék lesznek, ha beleállnak ebbe az ügybe, mert így elterelik majd a figyelmet a valóban fontos politikai kérdésekről a kormány provokációjának hatására és az értelmiségi barátaik kedvéért. Lehet, igaza van. Mégis, nehéz így tekintenem az ügyre, mert nem szívesen gondolok a saját egzisztenciális problémáimra valamilyen magasabb, stratégiai nézőpontból. 

A bejegyzés trackback címe:

https://baloldaliliberalis.blog.hu/api/trackback/id/tr2414048258

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Attilajukkaja 2018.06.15. 14:36:02

Átérzem a helyzetet. Én is próbálkozom - sikertelenül - hogy picit megvilágosítsam, mennyire kétségbeejtő az MTA államosítása. Persze én csak egy egyszerű magyar állampolgár módjára teszem. :o)
kolozsvaros.com/rovidek/dicserik-a-magyarokat-hosnek-tekintik-orbant-mi-kell-meg/

kissiú 2018.06.15. 14:36:06

Szívemből szóltál. Azzal a részével viszont nem értek egyet, hogy az ellenzéknek kár beleállnia. Ez is egy lépés a totális kontroll felé, minden lépésnél jelezni kell annak következményeit.

Zoltán Lukács 2018.06.15. 14:37:12

"... Palkovics pedig nagyobb szemétdombon lesz úr. De hogy mit is jelent ez pontosan, ma még senki sem tudja. " Dehogyisnem. Ez pontosan azt jelenti, hogy Palkovics, akinek a kezei között szarrá mentek az egyetemek, a középfokú oktatás és a szakképzés, most az akadémiai kutatóhálózattal próbálkozik. Az eredmény nem lehet vitás. Nekem vannak fenntartásaim az akadémiai kutatóhálózat hasznosságával kapcsolatban és rossz tapasztalataim vannak azzal, hogy második gyerekkorukat élő, lassú elhülyülésben szenvedő vén faszik játsszák a főtudóst, de az azért tény, hogy a világ nagyon sok olyan teljesítményt elismer, amit itt hoztak össze, és ez most mind megy a szemétdombra.

invalid user name 2018.06.15. 14:37:52

Na. EU alapjogi charta.

13. cikk

A művészet és a tudomány szabadsága

A művészet és a tudományos kutatás szabad. A tudományos élet szabadságát tiszteletben kell tartani.

invalid user name 2018.06.15. 14:37:55

"Árt az akadémiának"

Eufemizmus

Etniez 2018.06.15. 14:37:58

Sorban jönnek el mindenért, ez a Ner lényege.
Előbb a nagy dolgok, utána a kisebbek. Épül az új Kádár-rendszer, Viktornak nem a rendszerrel volt gondja, csak azzal hogy nem öve a a hatalom.

hegecz25 2018.06.15. 14:38:28

ez van tesok. Valaszthatunk majd hogy ki legyen az akademia elnoke: orban rasi, kosa lali, nemet szici...

morph on deer 2018.06.15. 14:38:30

Németh Szilárdot az akadémia élére!

Személye nemcak tökéletesen reprezentálná a jelenlegi viszonyokat, de végre hozzánk méltó helyre kerülne az őkiemelkedő intellektusa is!

Attilajukkaja 2018.06.15. 15:00:23

@ kissiú:
"Azzal a részével viszont nem értek egyet, hogy az ellenzéknek kár beleállnia."
Egyetértek! Persze, ha lenne ellenzék ...