A baloldal nem mindig liberális, a liberálisok sem mindig baloldaliak. De ez egy ilyen blog.

BALOLDALI LIBERÁLIS BLOG

A legsötétebb óra (Alec Cawthorne írása)

2018. április 10. - Alec Cawthorne

A tegnapi választási eredmény – miként azt a kormánypártok és az ellenzék egyaránt hangsúlyozták – valóban hosszú időre eldöntötte Magyarország sorsát. Ez a megmérettetés lehetett volna a Fidesz Sztálingrádja: ha csupán elhanyagolható többséggel nyer, vagy kisebbségbe kerül és koalíciós egyeztetésekre kényszerül (esetleg megbukik), akkor valószínűleg megállíthatatlan erózió kezdődik a rezsimen belül, és e mohó, behemót hatalom elindul a biztos széthullás felé vezető lejtőn. Így azonban, hogy talán még az eddigieknél is elsöprőbb győzelmet arattak, egy egész más ösvényt kezdhetnek taposni. Nem fellengzősség a részemről, s nem is szánom túlzásnak: meggyőződésem, hogy a rendszerváltás utáni Magyarország legsötétebb óráit éljük. Ne legyenek kétségeink afelől, mi is következik most.

Ám ne szaladjunk ennyire előre. Akár tetszik, akár nem, sajnos el kell ismernünk, hogy tegnap nem a kormányváltást kívánó választópolgárok akarata érvényesült: a Fidesz harmadszor is győzelmet aratott, ráadásul ismét zsebre vágta a kétharmadot. Jóllehet a kormány és lakájmédiája a demokrácia ünnepeként kommunikálja a tegnapi eseményeket, ám valójában éppen annak az esélye úszott el az éjszakába nyúló küzdelem során, hogy Magyarország esetleg a nem túl távoli jövőben csatlakozhat a nyugatos, fejlett európai jogállamok táborához. El kell fogadnunk, hogy a „többség” most nem ezt választotta, és rögtön szemügyre vesszük, mik lesznek ennek a várható következményei, de előbb a tegnapi napból leszűrhető konklúziókról készítenék leltárt:

1. Többé senki sem mondhatja azt, hogy a magyar társadalom fenntartásokkal viszonyul a rendszerszintű, felülről szervezett állami korrupcióhoz. A tegnapi Fidesz-győzelem a kézzelfogható bizonyíték: a választóknak (legalábbis egy nagyon jelentékeny hányaduknak) nincsenek erkölcsi skrupulusai. Szemrebbenés nélkül éltetnek, pajzsukra emelnek egy enyveskezű, velejéig romlott rezsimet – annak ellenére is, hogy az ellenzék az elmúlt hetekben, hónapokban folyamatosan igyekezett meglovagolni a kormánypártok aktuális korrupciós botrányait. Ebből a szempontból egyébként az ATV egyik közelmúltbéli tudósítása bizonyult jelzésértékűnek és szimbolikusnak. Ebben riporterek kérdezgették az utca emberét, szerintük lesz-e kormányváltás. Egy idős, Fidesz-szimpatizáns férfi nemmel felelt, és bár elismerte, hogy a jelenlegi hatalom szisztematikusan lop, de hozzátette: „Mindenki lop. Én is, ha van rá mód.” Hát nem csodálatos? Valójában a magyar társadalom döntő többségét azért nem zavarja az állami rablógazdálkodás, mert ők maguk is korruptak, lopnak, csalnak és csak és kizárólag a túlélésre játszanak. Orbánban pedig egyfajta példaképükre lelnek: lám, úgy is lehetséges a „korrupciómenedzsment”, hogy a „főnökség” degeszre tömi magát, és közben nem is bukik le. Ez pedig hatalmas visszaigazolás számukra: továbbra is szabad a tánc, és a regnáló kormányfő még be is mutatja a lépéseket, nekünk csak utána kell menni. Ne legyenek illúzióink: ebben az országban milliók gerince olvadt takonnyá, majd szívódott fel, mintha sose lett volna.

2. A negatív kampány beválik. Nem kell ide konzisztens politikai program, a migránsozás és a sorosozás bőven elegendő, sőt még hatékonyabb is, és a Fidesz számára is sokkal kényelmesebb. Így legalább nem kell eljátszaniuk, hogy van programjuk, ráadásul a mozgósítás, a szavazóbázis bővítése is rugalmasan, olajozottan megy. Legyünk őszinték, ki hitte volna, hogy a gyűlöletkampánnyal ekkorát fog hasítani a Fidesz? Nemcsak megőrizték a 2014-es eredményeiket, de sok helyen és tekintetben képesek voltak nagyságrendileg felülmúlni azokat. És ebből megint csak az következik, hogy a magyar társadalom (főleg a vidék és a kisvárosok) gerincét sikerült teljesen megroppantani, majd porrá őrölni. A Habony-gépezet tökéletes érzékkel tudta katalizálni a társadalomban lappangó évtizedes (évszázados) frusztrációkat, s az amúgy is jelenlévő megosztottságot, rossz közérzetet képes volt egyetlen fókuszpontba gyűjteni, ami pedig nem más, mint a szavazatmaximalizálás. És itt, ezen a ponton már nem lehet minden felelősséget a Fideszre tolni. El kell végre ismernünk, hogy van ebben az országban hárommillió ember – a populáció csaknem harmada -, akik szellemileg, erkölcsileg és intellektuálisan lesújtóan nyitottak erre a fajta demagógiára- Önként lemondtak a valóság bonyolult értelmezéséről, s helyette megelégedtek azzal, hogy felzabálták a kormánypropaganda által csontként eléjük hajított összeesküvés-elméleteket. A velünk élő Kádár János mosolyogva kacsint ránk. 

3. Úgy tűnik, tovább nőtt a társadalom eddig is radikális megosztottsága. A vidék felült a sorosozás és a migránsozás boszorkányos hullámvasútjára, míg a budapesti – főként tanult, értelmiségi – réteg ellenállt. Aggasztó ez a polarizáció, és csak azt erősíti meg, amit már eddig is tudtunk: a Fidesz semmiféle értelmiségi tömbhöz nem kíván már szólni. Törzsközönsége gyűlöli a szabadságot és élvezi, hogy egy országméretű reality közvetlen szemlélője lehet. Élvezi, hogy egy „tízmilliós” lakógyűlés tagjaként csípőre tett kézzel panaszkodhat, hallathatja a hangját és szuverén véleményt formálhat a Magyarországot „ostromló” migránsokról és a mögöttük buzgólkodó „Soros-birodalomról”.

4. És ama – főként budapesti - értelmiség, mely a tegnapi szavazáson elutasította a gyűlöletpropagandát, a korrupciót, az autoriter rezsim lopakodó zsarnokságát, most vészesen magára maradt. A mostani ellenzék ugyanis bebizonyította, hogy totálisan alkalmatlan az ország kormányzására. Minél előbb tűnnek el a történelem süllyesztőjében Vonástul, Karácsonyostul, Gyurcsányostul és Molnár Gyulástul, annál hamarabb csillan fel a változás reménye. Persze eddig is tudtuk, hogy tekintélyes hányaduk a Fidesz zsebében van, hogy csupán a bábellenzék dicstelen szerepét töltik be, azonban mostanra már egyértelmű: csaknem olyan hitványak és alávalók, mint a regnáló hatalom.

5. Ebből is következik, hogy a balfácán ellenzéki pártocskáknak most adódott utoljára esélyük az ún. „összefogásra”. Az eredményekből világosan látszik, hogy amennyiben tényleg megvalósult volna a széleskörű koordináció, akkor számos további egyéni körzetben verhető lett volna a Fidesz (Budapesten is), ahogyan az várható is volt. A koordináció elmaradása miatt legközvetlenebbül a Jobbik tehető felelőssé, de az MSZP, a DK és az LMP felelőssége is elvitathatatlan.

6. Az MSZP tovább gyengült, sőt már-már kijelenthető: a választópolgárok tegnap lélegeztetőgépre kapcsolták a hajdan gigantikus Maszopot, mely lassacskán már a törpepártok keserű kenyerét eszi. Nagy kérdés, hogy mi vár az előttünk álló ciklusban a Jobbikra: nem tartom elképzelhetetlennek, hogy egyfajta drámai pártszakadás vagy legalábbis hosszas útkeresés következik, de az a forgatókönyv sem kizárható, hogy Vona távozása után a Jobbik régi, Toroczkai László nevével fémjelezhető énje éled fel újra, s visszatérnek a jól bevált szélsőjobbos, radikális retorikához. Ha így lesz, nagyon kíváncsi leszek a Fideszhez átigazolt, köpönyegforgató Morvai Krisztina és Gaudi Nagy Tamás reakciójára. Az LMP-ről mindent elmond, hogy számukra ezen a választáson voltaképpen létkérdéssé fajult a parlamentbe való bejutás. Sikerült nekik, de hogy sokra nem mennek vele, az már most borítékolható.

7. Minden, a magas részvételt övező mítosz mehet a kukába. A Fidesz sokkal jobban mozgósított, és persze hozzátehetjük, hogy sokkal nagyobb – mondhatni kimeríthetetlen – erőforrások felett diszponált, a médiafelületek többségét fölényesen uralta, köztisztviselőkkel szaggatta le az ellenzék plakátjait stb. De a legszomorúbb – és a legmegdöbbentőbb -, ami ebből következik, hogy a szavazóbázisuk létszáma nem hogy csökkenést nem mutat, de rohamos mértékben emelkedett az elmúlt időszakban.  

És hogy mire számíthatunk a jövőben? Egy magabiztos, agresszív és talán minden eddiginél arrogánsabb rezsimre, mely a magas részvételnek és az újabb kétharmadnak köszönhetően rendkívül erős legitimációval bír majd, és ez a retorikájuk fontos részét képezheti. Jöhet a demokratikus jogállamért szavatoló, még független intézmények kalapáccsal-vésővel történő lebontása, jöhet a szabad sajtó részleges – idővel talán teljes – bekebelezése és talán még eddiginél is elképesztőbb méreteket ölt majd az állami korrupció. Ez rövidtávon biztosan fájdalmas lesz, ám hosszútávon akár még jövedelmező is lehet. Hiszen az újabb teljhatalom számos hibalehetőséget biztosít e robusztus, züllött hatalomnak. Ha a rezsim egyre határozottabban ölt diktatórikus jelleget, talán könnyebben és gyorsabban össze is omlik. Az sem elképzelhetetlen, hogy életre hív egy civil, polgári mozgalmat, mely az ellenzéki pártok szerepét átvéve erős ellenpólust tud majd képezni. A legvalószínűbb forgatókönyv jelenleg azonban az, hogy semmi ilyesmi nem történik majd. A Fidesz stabilitása töretlennek mutatkozik, a gépezetben jelenleg még repedések sem éktelenkednek. A tegnapi események után most úgy tűnik, legalább két, de inkább három ciklust még magabiztosan hozni fognak, ám az sem elképzelhetetlen, hogy Orbán még harminc évig hatalmon marad.

Minden tiszteletem azoké, akik úgy érzik, a tegnapi tragédia után is harcolni kell a magunk módján és eszközeivel. Én azonban úgy látom, ezt a Magyarországot nem lehet, és nem is kell megmenteni. Előbb-utóbb valószínűleg csendesen, magától kimúlik ez a rezsim, és amikor pokolra jut, az irtózatos behemót talán maga alá temeti az elmúlt harminc-hatvan esztendőt is. Ez az egyetlen, amiben most reménykedhetünk. Az már más kérdés, hogy addig valószínűleg mi magunk is pokolra jutunk párszor. De ti is velünk együtt, kedves Fidesz-szavazók.

A bejegyzés trackback címe:

https://baloldaliliberalis.blog.hu/api/trackback/id/tr4113820350

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szúnyog?? mert nem buddha 2018.04.10. 14:04:07

Bocs de lenézed a vidékieket. De te is megválaszoltad miért a fideszre szavaztak a vidékiek.

Tehát ez egyszerűen nem igaz: " A vidék felült a sorosozás és a migránsozás boszorkányos hullámvasútjára,"
Mindenki tudja, hogy el vannak túlozva a hírek, de azt állítani, hogy nincs probléma, mint ugye láttuk Kölnben, ugyanolyan hazugság. A vidéki emberek ezzel tisztában vannak, de talán el kéne menni hozzájuk beszélgetni a problémáikról, nem Pestről osztani az észt.

Valójában ezért nyert a fidesz: "A mostani ellenzék ugyanis bebizonyította, hogy totálisan alkalmatlan az ország kormányzására. Minél előbb tűnnek el a történelem süllyesztőjében Vonástul, Karácsonyostul, Gyurcsányostul és Molnár Gyulástul, annál hamarabb csillan fel a változás reménye".
lehet mondani, hogy fidesz így fidesz úgy, de mégis most emelkedőben van a gazdaság, talán ennyire még soha nem volt. És ezek tények.

"2. A negatív kampány beválik." nem válik be mert az ellenzék is nyomta, azzal, hogy botrányba kevert mindenkit akit tudott, de a vidéki ember nem hülye, pontosan látja, hogy ez negatív kampány, amit nem kell feltétlen elhinni! De persze nyilván vannak problémák, mint ahogy Gyurcsány és Medgyesi ideje alatt is voltak a bal oldali politikusokkal. A politikával ez jár, az egyik próbálja lejártani a másikat, de ki hisz már ennek.

Meg azt állítani, hogy egy Jobbikos szavazó ilyen mindenféle baloldali pártokra szavaz, hát elég hajmeresztő. inkább el sem megy szavazni. nem véletlen nem léptek vissza, semmi értelme.

Na mindegy ez van.

Alec Cawthorne 2018.04.10. 17:17:00

@szúnyog?? mert nem buddha:

"Tehát ez egyszerűen nem igaz: " A vidék felült a sorosozás és a migránsozás boszorkányos hullámvasútjára,""

Miért is nem? Volt más kampánytémája a Fidesznek ezen kívül? Szól bármi másról a cikkem java része, mint arról, mennyire káros és hitvány volt ez a fajta gyűlöletkeltő, az emberekkel szemben totálisan tiszteletlen, agymosó kampány? Lehet, hogy lenézem a vidéket. Ellenben itt most sokkal nagyobb felelősség terheli a Fidesz-szavazókat, mint az első két alkalommal. 2010-ben még nem tudtuk, mit fognak csinálni kormányon, 2014-ben már világosan látszottak az autoriter rezsim körvonalai, viszont most... mostanra már öles léptekkel tartunk a diktatúra felé. Még nem értünk "célba", de mondja azt valaki, hogy a tendenciák nem jelzik világosan, mi is lesz az út vége. Itt már súlyos történelmi felelősség terheli elsősorban a kisebb és nagyobb városok, valamint a falvak szavazóit. És az csak részben menti fel őket, hogy főleg olyan forrásokból - M1, a Fidesz lakájmédia termékei - tájékozódnak, melyek egy alternatív, a Fidesznek tetsző valóságot ábrázolnak. Ugyanis egy felnőttkorú állampolgártól - egy választópolgártól - elvárhatók bizonyos alapvető észbeli-intellektuális képességek. Például az, hogy nem ül fel minden kritikától vagy fenntartástól mentesen semmiféle faék-egyszerűségű összeesküvés-elméletnek, hogy képes a valóság bonyolultabb értelmezésére, hogy a szavazófülkében a döntését széleskörű információgyűjtés után hozza csak meg. Én legalábbis nem akarok egy olyan ország tagja lenni, ahol csaknem hárommillió embert meg lehet etetni azzal a szöveggel, hogy "ha nem ránk szavaztok, bejönnek a migránsok és megerőszakolják az összes nőt"! (És most szándékosan sarkítottam kissé). Ma, az internet, a digitalizáció, a tömegtájékoztatás új formái korában ez már eléggé gáz érv, hogy "de hát ők csak az M1-et nézik". (Most ezt nem neked mondom elsődlegesen, mert pl. az Indexen jelent meg egy ekképp érvelő írás tegnap.)

"Mindenki tudja, hogy el vannak túlozva a hírek, de azt állítani, hogy nincs probléma, mint ugye láttuk Kölnben, ugyanolyan hazugság. A vidéki emberek ezzel tisztában vannak, de talán el kéne menni hozzájuk beszélgetni a problémáikról, nem Pestről osztani az észt."

Én nem mondtam, hogy minden rendben van. Az a probléma, amit a Fidesz tematizál, súlyosan érinti Európát és megoldást kell találni rá. Hangsúlyozom: EURÓPÁT érinti súlyosan jelen pillanatban, Magyarországot meg kb. sehogyan sem. Illetve annyiban igen, hogy a Fidesz befogadott több ezer migránst az elmúlt években. Khm, khm. De az a veszély, hogy ide tízezrével, százezrével törnének be idegenek, jelenleg még közvetve sem fenyegeti az országot. Az utolsó mondatoddal meg egyetértek, ez az ellenzék komoly bűne, de talán a kormányé is, mert szerintem nekik is valós magyarországi problémákról kellene beszélni gyűlöletkeltés és fals ellenségkép-gyártás helyett.

"lehet mondani, hogy fidesz így fidesz úgy, de mégis most emelkedőben van a gazdaság, talán ennyire még soha nem volt. És ezek tények."

Ez nem tény, hanem konkrétan egy baromság. 2009-2010 óta sok minden megváltozott a világgazdaságban, Európában jelenleg is konjunktúra van, de ez nem a Fidesz erénye. És a helyzetből nem is tudott olyan mértékű hasznot húzni, mint a környező országot - akik szépen le is hagytak bennünket, és esély sincs rá, hogy utolérjük őket. Ezt a gazdaságot csak a multik, a külföldi hazautalások és az EU-s pénzek tartják életben (utóbbiakat szépen lopkodják is, miközben az EU ellen hangolják a társadalmat a köpönyegforgató fideszes gazemberek). Szóval ez a "bivalyerős gazdaság" mítosza egy baromság, amit láthatóan te is beszoptál.

"nem válik be mert az ellenzék is nyomta, azzal, hogy botrányba kevert mindenkit akit tudott, de a vidéki ember nem hülye, pontosan látja, hogy ez negatív kampány, amit nem kell feltétlen elhinni!"

Na jó, azért nézzük már meg, hogy a Fidesz vagy az ellenzék kampányában volt-e több mocskolódás, gyűlöletkeltés, ócsárolás, övön aluli támadás. Elárulom: az előbbiben. Ez persze nem dicséret akar lenni az ellenzéknek. De attól még így van. Amit a vidéki emberről írsz: és a migránsozást, sorosozást azt feltétlen el kell hinni? Amúgy meg szerintem az ellenzéki kampányüzenetek egy jó része el sem jutott a vidékiekhez, a fent említett okokból.

Senki A. 2018.04.11. 12:00:40

@szúnyog?? mert nem buddha: Az a baj, hogy ha azt mondom, hogy nagy baj, ha valaki elhisz egy marhaságot, akkor erre az a válasz(od), hogy lenézem az illetőt. Mondjuk a laposföldhívőkről is az a véleményem, hogy elhisznek egy marhaságot, mire te azt mondanád, hogy lenézem őket (esetleg te is az vagy??).

Ez nem lenézés, hanem tárgyszerű vita. Én konkrétan azt mondom, hogy a Föld mint bolygó nem lapos, s erre számtalan bizonyíték van. Te viszont azt állítod, (a la Köln), hogy hiszen mindenki láthatja, hogy lapos, mert nem görbül. Én viszont azt gondolom, hogy a XXI. (huszonegyedik) században ezen már nem kellene vitatkozni, mert evidens, hogy nekem van igazam.

De rendben van, eddig ez így csak egy vita kettőnk között. De hirtelen megjelenik egy hatalom, amely mindenhol nyomja, hogy a Föld igenis lapos, s aki elmegy a széléig az le fog róla esni. Sőt, vannak a Föld közepén lakók, akik ott már nem férnek el, s ezek majd idejönnek, s minket lelökdösnek a Föld szélén, s ott fogunk elpusztulni a semmiben. S ez megengedhetetlen! És senki nem véd meg tőlük, csak ő, a hatalom. Majd ő jól körbekeríti az egész Földet és mindenkit megvéd attól, hogy lelökdössék a Föld szélén. S aki nem hisz el, hogy a Föld lapos és a szélén majd lelökdösnek minket, az a Föld közepén lakók ügynöke, s csak azért mondja, hogy a Föld gömbölyű, mert a Föld közepén lakók érdekeit védi. S ez folyik 5 éven keresztül mindenhonnan. S emberek tényleg jönnek, nyeglék, hányavetiek, s ugyan fütyülnek rád (s ebben a fütyülésben persze összeszarják az udvarodat és a tereidet), de nem lökdösnek le a Föld szélén, sőt egyáltalán nem törődnek veled. De, valahol távol, valakik tényleg lelöktek valaki másokat a Föld széléről, mert jönnek erről híradások. Vagy ha nem is a Föld széléről, de valami hasonló. Mindenesetre ilyen híradások is vannak.

Ekkor azok, akik eddig nem is foglalkoztak azzal, hogy a Föld gömbölyű-e vagy lapos, bár az iskolában azt tanulták, hogy gömbölyű, most mégis elgondolkodnak, hogy mi van ha mégis lapos, hiszen mindenki ezt nyomja. Elgondolják a lányukat és a szeretteiket lezuhanni a Föld szélén a semmibe, s ez borzasztó, ez megengedhetetlen. Lehet, hogy a Föld nem lapos, de ha mégis, akkor inkább nem szeretnének lezuhanni. Ki tudja, az ördög nem alszik!

Na akkor most érvelj ez ellen a hatalmi agitáció ellen. Eszközöd nincs, irracionális félelmek ellen nem lehet érvelni. Azok zsigeriek. A tudatlanság, még inkább a fél-tudás öl. Saját magát is, a környezetét is.

Most éppen ennek vagyunk az átélői.

Te meg azt mondod lenézzük őket!

tomfree 2018.04.11. 12:01:08

Nem kell aggódni, majd a következő válság elsöpri a kormányt a következő választásokon. A mondást nem szabad elfelejteni: magasról lehet nagyot esni. Kár, hogy az ország is megsínyli majd.

sassa 2018.04.11. 13:47:55

Az írás első részèt olvasva azt gondolatom, hogy ez az írás miért nem 2006-ban születetett meg....!? Aztán minden világossá vált, ahogy elmélyült a szerző, úgy lettek egyre ismerősebbek a szólamok, érvek.

sassa 2018.04.11. 13:47:58

@Senki A.: ez mekkora sületlenség..... A helyzet az, hogy a példával élve naponta lökdösődnek a föld széle felé ott, ahol ehhez elegen vannak, "agysebészek", "atomfizikusok" és annak a jól behatárolható idegen civilizációnak a kiválóságai, akik amúgy tényleg ott tartanak, hogy a föld lapos....

különvélemény 2018.04.11. 13:47:59

"Jóllehet a kormány és lakájmédiája a demokrácia ünnepeként kommunikálja a tegnapi eseményeket, ám valójában éppen annak az esélye úszott el az éjszakába nyúló küzdelem során, hogy Magyarország esetleg a nem túl távoli jövőben csatlakozhat a nyugatos, fejlett európai jogállamok táborához."

Mint tudjuk, egy rasszista jobbik, szemkilövető dk, és az msz(m)p elvitt volna minket a Kánaánba. Igazi turbódemokrácia, hiperjogállam lenne ott...

Kispangit 2018.04.11. 13:48:04

Ahogy azt mondani.
Orbán Viktor immár haláláig Magyarország teljhatalmú ura, parancsolója, főkormányzója, Isten kegyelméből. Ami szerintem jön: elnöki rendszer, cserélgethető miniszterelnökökkel, akik majd elviszik a gazdasági balhékat - mint Franciaországban. Az elnöki ciklus 6 éves lesz, de legalább öt, minek folyton választani.
És hogy a NER, illetve Orbán Viktor hogy váltható le? Egyelőre sehogy. Csakis egy új, még ismeretlen, most óvodás-kisiskolás, vagy tán még meg sem született kihívóval, aki majd egyszer úgy döngöli az agyagba őt is, mint most ő mindenkit.

zenitó 2018.04.11. 13:48:18

Az a helyzet,hogy a sokadik pofon után sem látjátok reálisan az ország politikai hangulatát.
Ebből következően vagy elvakultságból,vagy tudatlanságból megint félrebeszéltek.
"míg a budapesti-főként tanult, értelmiségi-réteg ellenállt". Csúsztatás csúsztatás hátán. Vajon ki nyerte a "budapesti" választást? Ki kapott 40% feletti szavazatot? Vajon a második és tizenkettedik kerületben ahol viszonylag kevés segédmunkás él, de akad néhány diplomás értelmiségi ki győzött? Ja,az ellenálló budapesti értelmiség,ugye? Megint látni kell, csak nem akarjátok észrevenni, hogy olyan kerületekben tudott győzni az ellenzék, ahol lakótelep van.
Még annyiban segítenék, hogy vidéken is élnek diplomások. Nagyon rossz irányba kezdtek elmenni ezzel a budapesti értelmiség kontra vidéki műveletlen szavazók erőltetésével. Egyrészt egyáltalán nem igaz,másrészt újabb és újabb megalázó vereségekbe fogtok beleszaladni. Bizony, van élet a körúton kívül is. Ezzel együtt persze sokat köszönhet a Fidesz a hódmezővásárhelyi eredménynek,hiszen mozgósító ereje volt,valamint a jobbikosokkal is csak egyszer lehetett ezt eljátszani. Ezért arra már nem is reagálnék,hogy a Jobbikot szavazóit matematikailag hozzáadjátok az Orbán ellenes táborhoz.
Abban viszont teljesen igazad van,hogy esélyetek csak akkor lesz,ha az ősbölényektől megszabadulva találtok egy karizmatikus vezetőt. De Karácsonynál azért (sokkal) jobb kell.

Etniez 2018.04.11. 13:48:27

Egyetértek a poszter konklúziójával. Ezeknek ez kell, hát kapják meg, én több energiát nem fektetek beléjük.
Megérdemlik Viktort és a Fideszt!

Wrex 2018.04.11. 13:48:31

"A mostani ellenzék ugyanis bebizonyította, hogy totálisan alkalmatlan az ország kormányzására."
Ez az egy mondat volt igaz az egész epehányásban. Hódmezővásárhely bizonyította hogy a fidesz összefogással legyőzhető. De nem volt összefogás, legalábbis nem igazi.

Az összes többi a vesztesek siránkozása.

Senki A. 2018.04.11. 14:23:30

@sassa: Ha ekkora sületlensdég, akkor miért szopod be?

Blog Újság 2018.04.11. 19:25:50

Lehetett volna ez a választás a Fidesz Sztálingrádja, ha:

1.) Nem csalja el a Fidesz
2.) Nem riogatják előtte hónapokig a vidékieket hatalmas migráns veszéllyel
3.) Összefog az ellenzék

Igy viszont győzött az ostobaság. Már megint.

flydomi 2018.04.11. 19:25:54

Itt minden korosztály szavazót minden pártra..A fidesz hívők is beszoptákmert ezt akarták. :) a kis butusok azt hiszik,hogy ők kivételek.Kár volt segíteni neki kiépiteni hőnszeretett diktatúráját. :) Lesz itt még jó buli. :) ezen az úton végi kell menni,és ha szerencsénk van,akkor ez a törpe gecc kötélen fog lógni,vagy xarrá lövik a családjával együtt,ahogy Kárpátok Géniusza haverját. :) Ha önként nem takarodik el,és nem lesz (ál)demokratikus választás,addig ez csak xarabb lesz idővel. :D Ez a faxkalap hazaáruló már vérszemet kapott a slepjével együtt,ahol már a fasizmus totális kiépitése a cél. :D Hamarosan csökkenő unios források,gigahitelek visszafizetése,államháztartási hiány emelkedése. :) És ez csak a kezdet lesz. :D Lopás az csak mellékes. :D

www.youtube.com/watch?v=Y4FAjmyQDY4
(arab számok :D és történelem tanár :D )

www.youtube.com/watch?v=Y0VoLqoZxBM
(saját szembeköpés :D jó xarosan :D )

www.youtube.com/watch?v=7mLtNI13J5U&t=1s
(Love iszlám :D )

www.youtube.com/watch?v=SKtvc68vGKA
(the best moment from 2006 :D )

paráznabillegető 2018.04.11. 19:25:56

na.
tegyük fel, hogy a fidesz megbukik pár-jópár-sok év múlva. ez nyilván nem magától fog történni, ez most eldőlt.
szóval kell valami erős külső körülmény.
mint mohács. vagy muhi.
telibekapja a fővárost egy bazinagy meteor? felrobban paks?...

ja de jó kis alternatívák.
köszi, de inkább magasról telibeszarom a rezsimet, a magyarságom meg félpénzért eladom az első migránsnak, semmint hogy ekkora katasztrófát bárkinek is kívánjak.

kvp 2018.04.11. 19:27:03

Az emberek tobbsege jellemzoen nem a fideszt valasztotta, hanem barmi mast mint akik ellenzekben vannak. Most az, hogy nem maradt alternativa arrol az ellenzek tehet. Az LMP szetesett mielott megnottek volna, a Jobbikbol kirugtak mindenkit aki nemzeti volt. A tobbi ellenzeki part meglete pedig igazabol az oka amiert a 2. ketharmad meglett. A 3. meg azert jott (egyelore csak valoszinuleg) ossze, mert meg mindig nincs rendes, valaszthato alternativa.

Valaszthato alternativa neven nem politikarol es demokratikussagrol beszelek, hanem az emberek megelhetese szempontjabol. A legtobb embernek a jelenlegi rendszer anyagilag jo. Az ellenzekbol pedig senki nem volt aki ezt az anyagi biztonsagot akar csak hihetoen megigerte volna. Az ellenzek par szereploje (lasd: Gyurcsany) pedig onmagaban a letevel kepes plusz szavazokat vinni a Fidesznek, akik csak azert szavaznak a Fideszre, mert akkor Gyurcsany nem kerulhet vissza a hatalomba. Ekkora elutasitottsag mellett az emberek altal is tamogatott ellenzeki osszefogasra csak a mostani vezetok (foleg Gyurcsany) eltunese utan van mod. Mind ahogy a Fidesz is csak addig marad egyben, amig Orban vezeti. Ez a magyar politika alaptermeszete, az emberek olyan vezetot akarnak aki egyreszt tud is vezetni meg nekik is jo lesz (anyagilag) ha o vezet. Ez utobbi a rendszervaltas ota valamiert csak Fidesz kormanyok alatt jott ossze.

blah 2018.04.11. 19:27:18

egyáltalán nem látom ezt a helyzetet katasztrofálisan. az emberek felének nem kell az újkommunista feudális rendszer. egyetlen dolgot kell ráerőszakolnia a szavazóknak az ellenzékre, vagy egyesülnek vagy elmennek a sunyiba.
a helyzet az, hogy a fidesz velem, aki soha nem szavazna rájuk, több jót tett mint a híveivel. nálam hagyott egy csomó pénzt míg a híveiből gyakorlatilag napszámos lett a földjeiken. nekem egyetlen érdekem, hogy egyensúlyban legyen az ellenzék a mindenkori kormánnyal és több 2/3 ne születhessen egyik oldalon sem. nem szívesen látom, hogy senkiháziak a pénzemet nem rám költik és ennek tetejében számonkérésre sincs esély.

2018.04.11. 19:27:25

@Wrex: "Hódmezővásárhely bizonyította hogy a fidesz összefogással legyőzhető. "
Igen, ott volt a recept az ellenzék orra előtt!
Márki-Zay Péter FÜGGETLENKÉNT nyerte a választást!
Ez a szavazz át, arra akit mi kijelölünk, hogy majd ő lesz a legesélyesebb ellenzéki jelölt, ez egy ostoba ötlet. A választók nagy része nem bíbelődik azzal, hogy kiderítse, hogy ki szerint is ki az esélyes ellenzéki jelölt. Igaz, hogy nem atomfizika, de sok vele a macera, és sokak számára vállalhatatlan az átszavazás.
Az esélyes ellenzéki jelöltnek FÜGGETLENKÉNT kellett volna indulnia, akkor mindenki tudta volna hová húzza az x-et, nem szavaztak volna szanaszét.

orient 2018.04.11. 19:27:29

@zenitó: lehet, hogy részben igazad is van, de 1-2 komment hozzá. A legtöbb pesti a környezetemben (kolléga, szomszéd) vidéki, de mind diplomás és egyik sem fidesz szavazó. A múltkor jó gázszerelő aki szerelt nálam, nem volt valami intelligens, sem diplomás, de 1 órán keresztűl szidta a Fideszt és Orbánt én meg csöndben hallgattam, mert nem politizálok egy szerelővel. Fogalmam sincs mit gondoljak. Fidesz amilyen problémákat felvetett azok közül van alapja soknak, de a kommunikáció módja zavarja a legtöbb embert és az agresszivitása, hogy még a csappból is ez folyik. Jó lenne, ha pl. a kormánymédiába meghívnának ellenzéki politikusokat, és ha kormánypártiak is elmennének ellenzéki médiába. Rohadtul hiányzik ez. Jó lenne ha az ellentéteket az EU-val nem háborúnak kezelnék, hanem a szövettségeseikkel való vélemény és érdek különbségnek amiben meg kell egyezni (ahogy pl. csehek, lengyelek, szlovákok sem fogadnak be menekülteket, de mégsem plakátozzák ki a várost EU ellenes poszterekkel). Ezek a dolgok hiányoznak és remélem ezeket változtatni, rendezni fogja a köv. 4 éven belül.

orient 2018.04.11. 19:28:04

@Alec Cawthorne: nem a vidéket nézed le, és ez elég durva adut adsz a kezükbe. A pesti ismerőseim 90% vidéki aki az elmúlt X éven belül költözött a fel. Általában tanult értelmes emberek akiket kiráz a propaganda duma. Ha én lemegyek vidékre (rendszeresen megteszem) és fiatal, értelmes vidékiekkel beszélek (faluban, nem nagyvárosban) azok is értelmesek és nem szívják be a propagandát. Ha viszont egy idősebb, vagy tanulatlanabb vidékivel beszélek az mondja vissza amit az elmúlt 1 évben az M1-en hallott. Jó lelkü rendes emberek azok is, csak mindent elhisznek amit hallanak. Ugyan ez igaz egy tőzsgyökeres pesti idősre is aki szintén max. M1-en szocializálódott. Ez nem vidék-pest ellentét, ezt hagyjátok el sürgősen. Ez generációs és intelligencia kérdése és jelenleg városokban többségben vannak a fiatalok, tanultabbak és azok az emberek akik nem egy helyről szerzik az információkat, akkor is ha egy kis faluból származnak és vidékiek. Egy diplomás vidéki nem marad a falujában hanem már rég felköltözött pestre, de ettől még nem lesz pesti.

Cpeti654321 2018.04.11. 19:57:11

@Alec Cawthorne:
Érdekelne a 4. pont.
Sokan arról beszélnek, hogy az ellenzéki pártokban fidesz bérencek ülnek vannak.
Ezt "tudjukkik"? vagy csak mendemonda.
Nem kekeckedni szeretnék, de a szimpla ellenzéki választópolgárnak - ha van ilyen - akkor talán joga lenne tudni, ne csak sejtesse a média akár ezen fóruma.
Egyébiránt igazad van az összes ellenzéki politikus faszkalapnak már régen útilaput kellett volna a lábára köti

egy_ember_ 2018.04.11. 20:37:21

@orient: Kérdés persze mi az egyén felelősége. Pont az idősebb korosztály emlékezhetne a Kádár korszakra. Szóval olyan könnyen én nem mentenék fel senkit.

inebhedj - szerintem 2018.04.11. 20:37:26

Valójában az induló ellenzéki pártok és a kormánypárt (leszámítva a kamukat és az MKKP-t) ugyanazt a programmentes protest kampányt bonyolította le. Programról egyik esetben sem beszélhetünk, de a programot felróni értelmetlen, semmilyen módon nem köti a pártokat (ebben hasonlít a szintén teljesen fölösleges képviselői vagyon bevalláshoz), és leghamarabb a programot engedik el, szóval ebből a szempontból az MKKP állt elő a legőszintébb programmal: bármit megígérünk.

Értelmiségről beszélni ebben az országban rendkívüli nagyvonalúság, bár minden tiszteletem azé a legfeljebb pár tucat emberé, aki valóban értelmiségi - gyaníthatóan ők épp ezért nem is szoktak résztvenni ebben a választás elnevezésű periodikus mulatságban.

Egy népi kontra urbánus protest választást láttunk ismét, ahol a népiek számára az urbánusok, az urbánusok számára a népiek nem kínáltak a világon semmit (maximum jelezték, hogy a másik csoport agymosott birkák és/vagy bérencek gyülekezete). Jellemzően a népi vonal szokott nyerni, hiszen mintegy kétszer akkora csoportról van szó, mint az urbánus esetében. Ugyanez a népi vonal nyert 94-ben, 2002-ben és 2006-ban is, csak akkor az MSZP-SZDSZ által fémjelzett politikai csoportnak sikerült megszólítani őket, most (ismét) a Fidesznek.

Jobboldali párt most sem rúgott labdába a választásokon, ahogy az 1990. óta regnáló rendszerben egyszer sem.

Ami az ellenzéket illeti, jelen szituációban talán a teljes távolmaradás lehetne megoldás (a mandátumokat sem felvenni, esküt sem tenni), illetve az, ha minden nem kormánypárti képviselő a számukra elérhető legnagyobb médianyilvánosság előtt bejelentené, hogy kilép a saját pártjából, és kéri felvételét a Fideszbe.

Peter Götz 2018.04.11. 20:37:33

tudomásul kell venni,BŰNÖZŐK vezetik az országot,és el is lopják alólunk !!

Buchhalter 2018.04.11. 21:04:23

A baloldali ellenzék nagyon béna programokkal házalt.A több kulcsosa adó,a családi pótlék emelése ,a CSOK megszűntetése(LMP) az adórendszer újbóli átvariálása inkább csak ellenszenvet szült a többségben.Az MSZP,DK kampányolt az egészségügy rendbetételével,de amikor hatalmon voltak ugyan úgy tojtak az egészre. A Jobbikot sajnálom,hogy nem több képviselőjük jutott be.25 helyett egy 40-50 fős Jobbik már a Fideszt kicsit szorongathatná.

kritizator 2018.04.12. 10:27:44

@blah:

"a helyzet az, hogy a fidesz velem, aki soha nem szavazna rájuk, több jót tett mint a híveivel. nálam hagyott egy csomó pénzt míg a híveiből gyakorlatilag napszámos lett a földjeiken."

detto

bögöbö 2018.04.12. 10:27:51

@Senki A.: Nagyon tetszett a példázatod! Kb. így éreztem magam, mikor - vesztemre- betévelyegtem egy erősen fideszes (valaha prominens képviselő) közeli rokonom FB-posztjára. A poszt nem volt túl jelentős, kb. annyi, hogy mindenki nyugodjon le (de főleg az ellenzék), a magyar nép átlátott a hazugságokon és a rágalmakon (mármint az ellenzékén), és folytassuk az építkezést és ne csak a markunkat akarjuk tartani (mint az ellenzéki szavazók, mert hát "mit adtak nekünk a rómaiak?", ugye). Meg hogy ő - álszerényen- egy "megvezetett birka" az ellenzék szerint (a két jogász diplomájával és 8 trafikjával, ugye milyen hülye az ellenzék?), kac-kac...
Kapott vagy 1000 lájkot a "higgadt", intelligens posztjára, viszont, a hozzászólók 95%-át innentől a fröcsögő kormánypropaganda visszaböfögése és a totális korrupcióvakság jellemezte. Illetve nem vakság volt ez, ui. a zömük szintén jogász! Már abból következően is, hogy a srác közeli ismerősei, nyilván haszonélvezői a rendszernek. Gyomorforgató volt, ahogy agyagba döngölték azt a néhány józan hozzászólót, aki próbált rávilágítani, kiknek a szavazataival is nyertek...

Szakértő? az nem volt 2018.04.12. 10:27:56

@különvélemény: Az a rendszer sokkal demokratikusabb volt, még ha a jobboldaliak mást is állítanak. Ott is volt korrupció, de nem ilyen mértékben mint most. Ráadásul a világpolitika is jobban megbecsült minket, és a vezetőink nem röhögtek teli szájjal az arcunkba, mint azt teszik a mostani embernek nem mondható politikus-utánzatok. (Állatokhoz nem hasonlítanám őket, mert azok nem érdemelnék meg). Voltak hibák is, de a világgazdasági helyzet is más volt mint most. Ha ma ismét beütne egy 2007-eshez hasonló válság, Viktorékat ellepné fejtetőig a sz@r. Erről ennyit.

Maxim Tsigalko 2018.04.12. 10:28:17

5. pont: ...persze ez nem meglepetés, hiszen eddig is így volt: a kormánypárti jelöltek egyéniben szinte sehol sem közelítették meg vagy hágták át az ötven százalékos álomhatárt.

Ez kurvára nem igaz. A BP-n kívüli 88 körzetből 25-ben volt kevesebb, mint 48%-a a Fidesznek (azért ennyit írok, mert egy 48%-os eredménynél nem csak a Jobbik-baloldal összefogás kell a győzelemhez)

Bács-Kiskun, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Nógrád, majdnem egész Somogy és Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna valamint Zala megyékben közelebb voltak a 60-hoz, mint az 50-hez.

Óriási csúsztatás azt írni, hogy sehol nem érték el az 50%-ot. Egész megyéket letarolt a Fidesz, nem egyet, nem kettőt.

Kattintgassátok végig, és számoljátok át.
index.hu/belfold/2018/valasztas/egyeni_valasztokeruletek/

VáracliJános 2018.04.12. 10:28:51

@szúnyog?? mert nem buddha: Te hülyegyerek. Fogd már fel, hogy amit látsz"mi történik kölnben" manipulálva, felnagyítva van, hogy a hozzád hasonlatos kretén birkák elhigyjék, és rettegjenek. Ezeket a fasiszta módszereket alkalmazzák azért, hogy tovább lophassanak, és hogy választásokat nyerjenek. Bizonyíték van rá, hogy hazudnak, például a kerítés is ilyen, hogy azzal ők védik európát. Mivel? 100 kilométeres kerítéssel 3000 kilométeres határszakaszt? Több ország sem épített kerítést, szlovénia, horvátország románia, de azért köszönik szépen jól vannak. A kerítés már rég nem aktuális, nyugatról szivároghatnának menekültek, mert oda többen mennek mindenféle más irányokból, de minek is jönnének egy illiberális lepratelepre? Innen mindenki az ellenkező irányba menekül. Ember legyetek már észnél, habár tudom, hogy azzal nem rendelkeztek!

gigabursch 2018.04.12. 10:29:09

@Buchhalter:
Egyetértek.

@inebhedj - szerintem:
Na, az utolsó bekezdés egy érdekes esemény lenne.

@funivia:
Ezért is tette helyesen a Jobbik, hogy nem lépett vissza sehol.
Az meg a béna kacsák baja, hogy képtelenek voltak soraikat rendezni. => Összefosás2018

@Wrex:
Pontosan.

@szúnyog?? mert nem buddha:
Pontosan. Jó lenne ha látnák az emberek, hogy egy marék cigány mellé senki nem igényel még egy kupac pakit a faluba és egyebet.
Mert a cigány az nem magyar, azonnal vált főidentitást, nem érdekli semmi.
Oda dörgölődzik, ahol az erő van.
Jelenleg még a magyaroknál (benne tótok, svábok, stb) van.

nu pagagyí 2018.04.12. 10:29:11

Annyi változott csak, hogy radikális végkifejlete lesz a Fidesz nyomasztó országlásának, mivel a demokratikus út lezárult. Egyébként ez az ellenzéki pártok felelőssége, mivel nem sikerült közös jelöltet állítaniuk, amivel könnyen most ellenzéki kétharmadról beszélhetnénk a relatív többséget szerzőt sokszorosan felturbózó, torz választási rendszer miatt. Ne felejtsük el, hogy többen szavaztak az ellenzéki pártokra, mint Fideszre.

A vereség fő oka a Jobbik, amely nem volt hajlandó sehol sem visszalépni. Nekem bebizonyosodott, hogy Simicska Orbán embere, ő ezt vállalta Kádár Viktorért. Így utólag megállapítható, hogy a Jobbik átverte a "cukisodással" magához édesgetett, eredetileg ellenzéki szavazókat. Azt hiszem a Fidesz ezen projektje ezzel le is zárult, a célt elérték.

A további forgatókönyv szerintem a terror fokozódása, a nerisztokrácia még pofátlanabb fosztogatása. Az EU-tól jövő pénzek ebben a ciklusban már elapadnak, mivel a hét évre szánt pénz nagyját két év alatt felélték és amit kifizettek rokonnak, havernak, annak egy részét is vissza kell majd fizetni. Lopni tehát csak tőlünk tudnak majd. Folytatódik Magyarország leszakadása, köszönhetően annak, hogy a tőke olyan rablók kezébe került, akikkel esély sincs nemzetközi versenyképességünk növelésére. Előbbi egyszerűbben: Mészáros nem fog innovatív termékeket előállítani, amit kapkodnak majd a világban. És hát, bebaszhat az is, amit a Fidesz még nem tapasztalt, egy nemzetközi gazdasági válság, amiben Magyarország ugyanúgy elsüllyed, mint Gyurcsányék alatt, a devizatartalékunk ugyanis pont ott áll, köszönhetően Matolcsy pallaszathénés devizaváltó ambícióinak, ahol az előző válság kirobbanásakor.

Készüljön mindenki a legrosszabbra, amiből az ország számára végül, csak jó sülhet ki!

Fazakas László 2018.04.12. 10:29:25

@funivia:
Ha jól tudom, az a nyertes és független jelölt - Márki-Zay Péter - valaha a Fidesz tagja volt!
Most majd gondol egyet - jót röhög és újra az lesz. Mert az a neki kifizetődő ...
A többiek meg - valami "ellenzéki összefogás" (HAHA!) - mehetnek a levesbe!

gigabursch 2018.04.12. 10:29:28

De most őszintén?!?!

Ezt a nyervákolást kell hallgatni majd a következő négy évben?
Még ennyi szavazótok sem marad.

Nem hurrájelentésekre van szükség, meg hogy a Bödőcs nevű humorkurva megásta a NER sírját, hanem munkára, ami elvileg ráadásul baloldali sajátosság.
Eredményre.
S nem az az eredmény, hogy mit tudtok szétrombolni (lásd Olimpia), hanem az, hogy mit tudtok építeni.
Valahogy úgy ahogy Kennedy mondta ezt odaát.
~ "Nem az a kérdés mit ad neked Amreika, hanem hogy te mit adhatsz Amerikának."

Ti mit tudtok adni?
Eddig adtatok hisztit, gyűlöletkeltést, társadalmi megosztást, mindenkinek az oktalan is indokolatlan lenácizását, leparasztozását, öndicsőítést eredmény nélkül.

Ora et Labora.
Ennyi.
Dolgozzatok, lesz eredményetek.
Pofáztok - kihaltok.

Ez utóbbira bőven nagyobb az esély.

konrada 2018.04.12. 14:42:26

@Szakértő? az nem volt:
...jaja! Hiszen minden évben meghaladja a maastrichi kitételeket a hiány mértéke, az ország eladósodottsága a legutóbbi kormányváltás óta több mint negyedével nőtt s azon belül a lakosság devizában eladósdottsága megsokszorozódott), szomszédaink, és a velünk együtt belépett országok bővülésének a negyedét-ötödét sem érjük el, az ország fele minimálbéren van bejelentve, köszönhetően az átlagbér legmagasabb adókulcsba tartozása miatt, a lánckereskedelem minden addigit meghaladó szinten van, a szlovák cégalapítási láz már egészen a kisvállalkozói szintre leért..

...ja nem.
...de ettől még egy válság meg fog minket is tépázni ahogy másokat, és ha IMF nem is fog kelleni, a kormány bukni fog...

C. Lee Boss 2018.04.12. 14:42:30

Miért állt le a választás napján a Választási Iroda számítógépe? Miért indították újra egy másik programmal? Miért lett minden adat államtitok? Miért kellett várni a két iroda bezárása után olyan sokat, pedig az összes többinél már rég feldolgozták az adatokat? Miért elérhetetlen az Iroda számítástechnikai apparátusa még mindig? Mi történik a számítógépen? Meddig igazítják a hamis eredményekhez az adatokat? Miért nem lép az ellenzék? Nem lemondani kell, hanem megvizsgálni az eredmények igaz/hamis voltát!

Alec Cawthorne 2018.04.12. 15:33:26

@Maxim Tsigalko: Ebben igazad van, de ez nem tudatos csúsztatás, ennek az én felületességem az oka (ezt a cikket még rögtön a választás másnapján írtam, ahogy felkeltem, és később nézegettem csak végig tételesen a konkrét eredményeket), de szólok a blog tulajdonosának és korrigálni fogjuk.

HellsAngel 2018.04.12. 18:56:04

Tenylegesen elerni a szavazatok 50%-at sok korzetben ilyen fegyelmezettsegu szavazok mellett rengeteg. Foleg azert, mert ilyen szinvonalu kormanyzas mellett ennyire tamogatonak lenni racionalisan nem magyarazhato. Szerintem akarhany emberbol is kepeznenk csoportot veletlenszeruen, az derulne ki, hogy a feluk osfideszes. Es ki a legerosebb ellenzeki part? A fidesz 2.0. Tehat lelekben akar ezt az 50%-ot is lehet meg felfele kerekiteni.

Lehet azt mondani, hogy majd a kovetkezo valsag elsopri a rezsimet, de szerintem ez egy naiv vilaglatas. Egyreszt en abban is komolyan ketelkedem, hogy ezekre az emberekre hat meg a valosag. Az o kis vilagukban a nyugat meg az ellenzek meg brusszel fog tamadni, meg lesz magyarazva, ki okozza a rosszat. De tegyuk fel, hogy valami csoda folytan a tomegek ugy kezdik majd erezni, hogy egy masik kormany jobb lenne nekik. Nos, mi pontosan megfigyelhettuk, mi kell a tomegeknek, azt is pontosan tudjuk, hogy jon majd valaki, aki megadja nekik, ugyhogy ez a jatek nem fog valtozni, esetleg mas lesz a jatekmester vagy at lesz festve a diszlet.

Egyebkent az jutott meg eszembe, amikor Engels arrol elmelkedik a munkasosztaly helyzete Angliaban c. konyvben, hogy bar latszolag idilli volt az iparosodas elotti korban a munkasosztaly helyzete, mert egeszseges helyeken laktak, normalis csaladokban eltek, keveset dolgoztak, sok szabadidejuk volt, egeszseges dogokat ettek es ittak es satobbi, es latszolag a pokolba kerultek az iparosodassal, mert szennyvizet itattak veluk, tomegszallasokon laktak es a napi 18 ora munkanak hala sikerult kb. 30 ev ala csokkenteni a szuleteskor varhato elettartamot, de naivitas azt hinni, hogy a kesobbi rossz helyzetet nem a korabbi tudatlansag, a felkeszuletlenseg, a tarsadalmi egyutterzes hianyanak kovetkezteben jott letre. Nem valami kulso gonosz istenseg tesz bennunket tonkre, csak a sajat kezeletlen problemaink csiraznak ki es fojtanak meg minket, ha olyanra fordul az ido.