A baloldal nem mindig liberális, a liberálisok sem mindig baloldaliak. De ez egy ilyen blog.

BALOLDALI LIBERÁLIS BLOG

146. ez még bor de ez már abda

2018. április 04. - FOUREY

A választások napjához közeledve egyre gyakrabban gondolok arra, hogy mit fog hozni számunkra a Jobbik mainstreammé válása. Hogy sok jót nem, afelől nincs kétségem, de nyilván nem látok a jövőbe, úgyhogy csak a félelmeiről és a csalódottságomról tudok beszélni, illetve a helyzet iróniájáról. 

1. A baloldal, alakuljon bárhogy is a választás, történelmi vereséget szenvedett. Nincs meg a szükséges hátországa, egyértelműen szétesőben van az infrastruktúrája, egy kezemen meg tudnám számolni a hiteles politikusait és nem látszik az általa nyújtott kínálat sem. Bizonyos pártok nehezen is helyezhetőek el ebben a logikában és ez láthatóan nem segíti a boldogulásukat, viszont a választási rendszer eltorzulásával napirenden tartja az összefogás kérdését. Utóbbiról részben a média is tehet, mert nem próbálta meg kiprovokálni, hogy szakpolitikáról és víziókról is essék szó. És persze tehetünk mi is, állampolgárok.

2. A Jobbik tanult a Fidesz sikeréből és folyamatosan építkezik, terepen dolgozik, jelen van az ország bizonyos részeiben. Sikerült maga köré szubkultúrát, közösséget, szimbólumokat teremtenie és meglepően reziliensnek bizonyult a Fidesz támadásaival szemben. Simán lehet, hogy 2018 nem lesz a Jobbik nagy választása, de simán lehet, hogy igen. A Fidesz gyilkos kampánya, a baloldal eróziója nem sok más választást hagy az állampolgárok számára, mint, hogy a Jobbik felé forduljanak. 

3. Ma a Jobbik tagadhatatlanul báránybőrbe bújva próbálja elhitetni magáról, hogy nem a legvisszataszítóbb magyar párt, s az is igaz, hogy a farkasfogak viszonylag ritkán villannak elő a báránybőr alól. Akár el is hihetnénk, hogy  Fidesz mára rosszabb lett, mint a Jobbik. Aztán az ember önkéntelenül is felidézi, hogy 2006 és 2010 a Fidesz miként fogalmazta meg a harmadik magyar köztársaság néhány legfontosabb alapvetését az alkotmánybíróság tekintélyének tiszteletén át a rendőri erőszak előutasításán, a polgári engedetlenség és a civil önszerveződés kultuszán át az orosz orientáció könyörtelen kritikájáig, a társadalmi szolidaritás hangsúlyozásáig, a Brüsszel felé tekintő demokráciáért aggódásig. A Fidesz 2010 előtt zseniális karikatúráját adta elő a 2010 utáni baloldali ellenzéki politikának és ígérte meg pontosan az ellenkezőjét annak, mint amit 2010 után végig csinált. Akkor a Jobbik mondta, amit ma a Fidesz csinál. Nagyon megnyugtató mindez a Jobbikra nézve, ugye?

4. Semmi okot nem látok arra sem, hogy a Jobbik, amelyik a Fidesz mögül csúszott át jobbszélre, majd kapaszkodott befelé, helyet cserélve egykori példaképeikkel, ne válthatna megint irányt a belátható jövőben. Az integritás nagyon fontos kérdése a politikának, ha a fafejűség nem is. A Jobbik jelenleg minden, csak nem önazonosnak mutatkozó párt. 

5. És akkor még egy kis irónia: a Fidesz heccsajtója ma muszlimbarátságal mocskolja a Jobbikot (nem minden alap nélkül), miközben 2010 óta a Fidesz néha olyan émelyítő önmegalázással nyalt be csontig autokratikus, s s köztük nem egyszer iszlám országok vezetőinek, hogy az ember sokszor úgy érezte, nem bírja ki hányás nélkül. 

Hát ezek miatt nem vagyok boldog. De legalább a két szélsőjobboldali pátunk gondoskodik a szórakoztatásunkról a pokol felé vezető utunkon. Külön értékelendő, hogy Monty Python-stílusban teszik.

   

A bejegyzés trackback címe:

https://baloldaliliberalis.blog.hu/api/trackback/id/tr2713802114

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pol Komment · http://polkomment.blog.hu 2018.04.04. 10:48:38

jól elvetted a kedvem, még nagyobb baj, ha igazad van. :)

...in the world 2018.04.05. 10:26:16

liberális konzervatívként (vagy nemzeti liberálisként, progresszív konzervatívként, vagy tudjaisten mi is lennék) állandó olvasója lettem a blognak. Meggyőződésem, hogy a megboldogult prog-blog óta ez az egyetlen nívós, tisztánlátó, józan balliberális blog.
Csak így tovább!

Makulátlan78 2018.04.05. 10:26:20

Nem lenne ez ha sikerült volna a rendszerváltáskor egy modern szociáldemokrata pártot létrehozni. Olyat amelyik az alsó középosztályt nem nemzeti fejőstehénnek hanem partnernek tekinti. Ez elmaradt....

midnightcoder3 2018.04.05. 10:27:57

Orbánékat csak a Jobbik tudja leváltani. Az MSZP és a DK együtt nem képes erre, ráadásul egy DK-s koalícióban Fletó kb. addig intrikál amíg ő nem kerül a bársonyszékbe. Addigra pedig kő kövön nem marad.

Fritz Gerlich 2018.04.13. 21:45:37

Az Orbán-rezsimmel semmit nem lehet kezdeni. Olyan mint egy tumor: ha sokat piszkálod még rosszabb indulatú lesz és még jobban elburjánzik. Négy évente majd mindig ellene szavazunk, ők meg mindig meghülyítik a vidéki leépülteket, akik mindig újraszavazzák őket, ha meg nem, akkor hozzácsalnak pár százezer voksot. Akkor lesz vége talán, ha Orbán távozik az örök vadászmezőkre. De ez lehet még vagy 20-30 év múlva is.