A baloldal nem mindig liberális, a liberálisok sem mindig baloldaliak. De ez egy ilyen blog.

BALOLDALI LIBERÁLIS BLOG

145. Öt dolog, ami miatt ma nincs jobbközép politikai erő

2018. április 03. - Szűcs Zoltán Gábor

A választásokhoz közeledve önkéntelenül is felmerül a kérdés, miért nincs ma Magyarországon jobbközép politikai erő, amire sokan szavazhatnának jó lelkiismerettel. Nagy megmondásokra nem lehet tőlem számítani, de van pár tippem:

1. Amikor ilyennel valakik az utóbbi másfél évtizedben megpróbálkoztak, azok rendre a politikai térfél bal oldaláról jöttek vagy átsodródtak oda. Bokros Lajos például onnan jött, Dávid Ibolya MDF-jét egy idő után már csak az MSZP segítsége tartotta életben.

2. Azok egy része, akik magukat jobbközépnek gondolják, azok valójában etatista nacionalisták. Éppen ezért van, hogy számukra az etnocanionalista és etatista Jobbik, illetve az egyre inkább etnonacionalista Fidesz akolmelege egészen a közelmúltig egészen elviselhető volt.

3. Azok egy része, akik magukat jobbközépnek gondolják, azok libertariánus nézetekkel kacérkodó, piaci fundamentalista, esetleg valamilyen absztrakt "konzervatív" filozófiát képviselő, sokszor összeesküvéselméletekben gondolkodó, nem egyszer ruszofób, a hagyományos magyar nemzeti gondolkodástól viszolygó emberek, akik nagy elánnal képviselik mindannak a szenvedélyes kritikáját, amit maguk körül látnak. Innen elég nehéz politikailag működőképes stratégiát kidolgozni és felépíteni.

4. A rendszerváltás óta a magyar jobboldalt meghatározta az ostromlott vár "szindróma", ami a politikai lojalitást minden más szempont fölé helyezte, s ezt az érzést a Fidesz a 90-es évek vége óta képes volt a maga táborépító politikája szolgálatába állítani. Ez az érzés sok mindent igazolhatóvá tesz, sok kognitív disszonancia feloldásában segít. Ha bárkit érdekel, hogy miért fröcsögnek még ma is az SZDSZ-re, a liberálisokra a mai kormánypárti szennylapok és miként lehetséges, hogy még ma is baloldali médiafölényt delirálnak jobboldalon, akkor erre nagyon egyszerű a válasz: ezek szolgálnak önigazolásul a rezsimépítés támogatására, miközben értelemszerűen ezek a dolgok már mind a múlt rekvizitumai. (Igen, a Trianon-trauma is része ennek a csomagnak.)

5. Magyarországon a kulturális és gazdasági jobb- és baloldal sokáig kettévált és a politika baloldali térfelét elfoglaló politikai erők sokszor lefoglalták maguknak a gazdasági jobboldali pozíciót (bár ott mindig volt egy belső meghasonlás, amit egy időben például Horn és Békesi, általában pedig az MSZP és az SZDSZ képviseltek) .    

A bejegyzés trackback címe:

https://baloldaliliberalis.blog.hu/api/trackback/id/tr1413801942

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sir Galahad 2018.04.03. 22:06:55

Szerintem a legfontosabb indok inkább az, hogy nincsen rá komolyan vehető választói igény. Megváltozott, felgyorsult a világ, s ezzel együtt eltűnt vagy marginális erővé vált a markánsan liberális párt (egykor SZDSZ, ma Liberálisok), de például a markánsan baloldali Munkáspárt is. Ma már a pártrendszert nem elsősorban klasszikus elvek, ideológiák határozzák meg, hanem hogy ki milyen választ ad az aktuális globális kérdésekre. Így lehet az, hogy mondjuk a migrációt ellenző, de egyébként baloldali gondolkozású ember a Fideszre szavaz (én személyesen is ismerek ilyet). Másik példa: a Jobbik fordulata balra. A pártok néppártosodnak, egy-egy fontos kérdés köré csoportosítják a programjukat, és ezek mentén sokféle gondolkozású embert igyekeznek elérni.

padlogaz 2018.04.03. 22:07:36

a felvetés szvsz nagyon indokolt, komoly igény lenne rá, mind történelmi ideológiai alapon, mind azért, mert a magyar társadalom a gyurcsány-éra óta vállalatan nem szavaz balra.
ideológiailag lehet keretezni a dolgokat (nemzeti liberális stb.), de szerintem a magyarázat viszonylag egyszerű: mert nincs olyan hiteles jobboldali személy, aki az élére állna egy új jobbközép pártnak.

hogy miért, azt nem tudom, pedig kapásból tudnék számos olyan mérsékelt jobboldali értelmiségi szakembert mondani, akit simán el tudnék képzelni pártpolitikusnak, és valószínűleg követői is lennének, de mégsem látok ilyen motivációt, hogy új pártot alapítsanak. ezt nagyon sajnálom én is.

talán az új hódmezővásárhelyi polgi, benne mintha lenne országos ambíció...

FOUREY · http://baloldaliliberalis.blog.hu/ 2018.04.04. 09:29:09

@Sir Galahad: Lehet, ez természetesen nagyon könnyen lehet. Ez egy nagyon fontos szempont. A kutatások már jóideje növekvő polarizációt mutattak, ami valóban alátámasztja, amit mondasz, de persze nem biztos, hogy ez nem egy mesterségesen is erősített folyamat. Erről pár éve Körösényi András írt egy elgondolkodtató írást, sok ténnyel alátámasztva. A Fidesz egy a tábor, egy a zászló stratégiája és a választási rendszer se kedvezett neki. Egy arányos rendszerben is valószínűleg más lenne a helyzet. A politika nem légüres térben zajlik ugyanis.

A bal-jobb felosztásban az az érdekes, hogy iszonyú erős a magyar politikában (és amennyiben a tényeket nézzük, a legtöbb nyugati országban az emberek szívesen hagyatkoznak rá, amikor a politikai erőket próbálják értelmezni egymáshoz képest. Fontos még, hogy önmagában véve nem ideológiai kérdés, hanem a politikai térben elfoglalt helyet jelent és az is, hogy a politikai tér ritkán egydimenziós. Nálunk az a furcsa, hogy a jobboldalt egy bevallottan nem középre húzó, hanem polarizáló párt uralja. A Jobbiknak viszont egyértelműen nem "baloldali" a fordulata, hanem pontosan középre mozgást jelent egy markánsan jobboldali elkötelezettség mellett (maga a párt balra továbbra zárt, pl. nem léptetnek vissza senkit) , csak itt van egy percepciós probléma: nem egyedül rajtad múlik, hogy hol állsz a politikai térben, hanem a többiekhez képest mások helyeznek el. A Jobbik mozog középre, de közben mindenki emlékszik rá, milyen volt előtte. Ezért bár nagy segítség nekik a Fidesz szélre sodródása, mert így könnyebb megkülönböztetni magukat a régi önmaguktól, de nem feltétlenül elég nagy segítség, mert nem biztos, hogy a választók elhiszik. A növekvő átszavazási hajlandóság azt jelzi, hogy nem egészen reménytelen a próbálkozásuk, de majd 8-án fog eldőlni, hogy mire jutottak.