A baloldal nem mindig liberális, a liberálisok sem mindig baloldaliak. De ez egy ilyen blog.

BALOLDALI LIBERÁLIS BLOG

140. Hódmezővásárhely tanulságai 7 pontban

2018. február 26. - Szűcs Zoltán Gábor

Bevallom, rég szórakoztam olyan önfeledten, mint tegnap este, a Railjeten hazafelé tartva, a részvételi arányokat, majd a szavazatszámlálás eredményeit figyelve. Bármennyire is szkeptikus vagyok a vasárnapi eredmények következményeivel kapcsolatban, egy kiadós Fidesz-verés mindig megmelengeti a szívem, főleg, ha eszembe jut, hogy milyen rohadt mérgesek lehetnek odafent, a legbelsőbb körben emiatt. Főleg most, bő egy hónappal a választások előtt, amikor a nyilvánosságot is számukra kellemetlen témák határozzák meg. Olyan szépen indult ez az év, most meg. Hahahahahahahahahahahahhahahahahahahhahahahahahahahahahahahahhahahahahahaha...

Ezzel együtt is, meglehetősen óvatos vagyok azzal kapcsolatban, hogy mindebből mi következik. Hogy el ne felejtsem, mit gondoltam február 26-án és ne érezhessem utólag, hogy "na ugye, megmondtam", gyorsan rögzítem gyarló, laikus spekulációimat.

1. Ennek a receptnek nincs megfelelője az országos választásokon

Itt egy erősen jobboldali területen az ellenzék minden ereje kockázat nélkül megtehette, hogy lemond a saját ambícióiról, hiszen nem volt vesztenivalójuk, viszont annál többet nyerhettek. Itt nem volt párlistás szavazás sem, ami a pártok túlélését befolyásolta volna. A győztes pedig egy markánsan jobboldali jelölt volt, akinek a győzelme azt jelentette, hogy az emberek a lehető legfideszesebb és helyben erős személyes-családi presztízst képviselő jelölt mögé álltak, hogy büntethessék a Fideszt. Ennek a stratégiának megismétlése öngyilkosság lenne az ellenzéki pártok számára országosan és egyáltalán nem biztos, hogy máshol működne. 

2. Két út vezet a Fidesz legyőzése felé

Az egyik út a Fidesz-tábor megbontása és így a többségének megszüntetése vagy egy alternatív többség megteremtése. A probléma az, hogy az elsőre a baloldali pártok egyáltalán nem alkalmasak, ahhoz fideszes dezertőrökre van szükség vagy legfeljebb jobbikosokra, kivételes esetben lmp-sekre, utóbbihoz meg még mindig túlságosan sokszínű az ellenzék. A hódmezővásárhelyi eset az első utat követte, ami megmutatja annak korlátait. A legtöbb fideszes dezertőrt (pl. Angyán, Jeszenszky, Mellár, Navracsics stb.) eddig nem követték jelentős választói csoportok, különféle okokból, a Jobbik a néppártosodásának a költségeit fizeti egyelőre, az LMP pedig eddig épp csak annyi jobboldali szimpatizánst tudott megszólítani, ami a túléléséhez elég volt. Viszont, ahhoz, hogy ezek a pártok érdemben erősödni tudjanak, a baloldali pártok irracionális nagyvonalúságára szorulnának (főleg az LMP), holott az eddigi szövetségi ajánlatok másról szoktak szólni feléjük, jó okkal: a túlélésért cserébe a nagypárttá válásról lemondásról. Egy ilyen összefogás pedig pont arra nem jó, hogy a Fidesz híveit mozgósítsa e pártok mellett. Nekik ezek a pártok következetes baloldalellenességükben se voltak elég szexik, mitől lennének vonzóbbak, ha most még össze is gyurcsányoznák magukat? A Momentumnak talán lehetne még keresnivalója, de nekik végképp rossza helyzetük. Ha elhisszük, amit időnként hallani, hogy a Jobbik és főleg az LMP jobban állnak, mint ahogy látszik a nyilvános közvéleménykutatásokban, akkor nekik legalább van valami politikai tőkéjük, tárgyalási alapjuk. De miként tudna a Momentum felfutni érdemben pár hét alatt, úgy, hogy a hódmezővásárhelyi lecke az összefogási igényt fogja erősíteni? A másik utat most nem említem: bár nem kétlem, hogy akár a Karácsony-féle, akár a Szél-féle, akár a Vona-féle ajánlat 10 százalék főlé tudja vinni a saját pártját, de ahhoz forradalmi hangulat kellene, hogy mindez mobilizálja az alternatív többség híveit és ráadásul úgy, hogy mindenki ugyanúgy szavaz közülük.

3. A Fidesz sokat tud tenni a saját meggyengítéséért

Mivel a rezsim romlottságával nem csak az ellenzéki polgárok vannak tisztában, de a fideszesek is, ezért megfelelő körülmények között a Fidesz sokat tehet saját többségének meggyengítéséért. Az egyik megoldás az, ha tovább hiszterizálják a közéletet, amit már 2015 óta folyamatosan csinálnak. Az eszközökben nem válogató, a demokráciát szétromboló, brutális és sértő politikájuknak volt szerepe a táboruk egyben tartásában, de olyan erős érzelmeket kavart fel mindenki másban, ami lényegében az ellenzék egyetlen komoly esélye a Fidesz legyőzésére. A másik dolog, ami megtörténhet, ha elkezdenek belső ellenségekre vadászni, illetve, ha a helyi fideszesek elkezdik úgy érezni, hogy van más út, mint amit a Gazda diktál. A politikai túlélésükről kezdhetnek úgy is gondolkodni, mint ami éppen eléggé biztosított a Párton kívül is, viszont a Gazda egyre nagyobb veszélyt jelent rá. Ez nem feltétlenül racionális számítás lenne jelenleg, de a világban sok minden nem az (lásd például a tőzsdék működését) és könnyen önbeteljesítő jóslattá válhat,

5. Az ellenzék könnyen lerombolhatja a hódmezővásárhelyi siker hatását

Mivel az országos választások tétje egészen más, könnyen lehet, hogy az ellenzék, amelyik eddig sem jeleskedett politikai ügyességben, elveszítheti az ölébe hullott lehetőséget. Egyrészt neki fognak esni az összefogást nem akaróknak, ami elég jól eladható üzenet lesz, amivel aláássák a fideszes többség aláásásának esélyét, mert aligha Karácsony Gergő vagy Gyurcsány Ferenc lesz az, akikre tömegesen átszavaznak majd a csalódott fideszesek. Másrészt az önállóságukat féltők kénytelenek lesznek ellenállni vagy részlegesen behódolni, ami a hódmezővásárhelyi események ünnepi hangulatát fogja szétoszlatni. Mindkettő a maga nemében racionális viselkedés lenne, csak éppen a Fidesz legyőzését nem fogja elősegíteni. Az is meglehet persze, hogy az ellenzék előáll egy látványos megállapodással, egy szivárványkoalíciós javaslattal, ami rövid távú összefogást javasolna (mint amit a Fidesz-plakátok már amúgyis sulykolnak, csökkentve egy ilyen megállapodás várható negatív hatásait az ellenzéki szereplők számára, hiszen a Fidesz akarva-akaratlanul szoktatja a közönséget ehhez az opcióhoz, azt sugallva, hogy aki utálja őket mint a szart, annak ezt is elfogadhatónak kell éreznie. Én ezzel kapcsolatban kicsit szkeptikus vagyok, de persze bármi megtörténhet. Efféle technikai koalíciót annak idején épp Karácsony Gergely javasolt, pont tőle nem lenne ezért hiteltelen, ha most előállna vele. De ennek iszonyú ára lenne, persze.

6. A baloldalnak vége

Könnyen lehet, hogy ebben is tévedek, de az egyik legfontosabb tanulság számomra ebben a történetben az, hogy a balközép nagypárti, váltópárti álmoknak vége. Vagy a Fidesz dezertőrei fognak új többséget létrehozni vagy a Jobbik vagy egy szivárványkoalíció, de a baloldal aligha. Ha esetleg mégis, az vélhetően iszonyúan törékeny lesz, hiszen a baloldal főereje a döglött ló MSZP, miközben annak lovasa egy kimutatható támogatottság nélküli kispártból jön. Biztató, mi? Ideális esetben küszöbön áll a baloldal nagy megújulása, de sokkal valószínűbbnek tűnik, hogy ami ránk vár, az egy olyan politikai tér, ahol a Fidesz alternatívája sokkal jobban fog hasonlítani a Fideszre, mint ahogy azt ma a legrosszabb rémálmainkban gondolnánk. És ez az az eset, amikor a Fidesz még legyőzhető ebben a már nem demokratikus, de még plurális politikai mezőnyben. 

7. A nehézségek csak most jönnek

Hódmezővásárhely tökéletes példája annak, miért nem vezet már visszaút egy hagyományosabb bal-jobb kétblokkrendszerhez. Miközben a helyiek iszonyú dühösek a Fideszre és elküldték őket melegebb éghajlatra, de mindezt úgy, hogy csak a polgármester személye változott, a közgyűlés maradt. Márpedig láttuk, hogy ez általában hova vezet: annak idején Tétényi Éva esztergomi kálváriája megmutatta, mire képes a Fidesz saját polgárai ellen, a hatalma védelmében és mire vezet az, ha a saját hívei a Fideszre nem képesek, csak félszívvel nemet mondani. A rezsim bebetonozódásának alternatívája számukra az, amit hard landingnek lehetne mondani: iszonyú sok szenvedés, szívatás, kormányzati nyomásgyakorlás, működésképtelenné váló önkormányzat, leálló közszolgáltatások várnak rájuk, ha a Fidesz folytatni képes a hasonló helyzetekre kitalált, megszokott, bevált politikáját. Erősen valószínű, hogy a hódmezővásárhelyi jobboldaliak most majd a saját bőrükön, drága árat fizetve fogják megtanulni, hogy a döntéseiknek következményei vannak és hogy az efféle félmegoldások hosszabb távon nem fenntarthatóak. Ebből persze kinőhet a Fidesz jobboldali alternatívája és ha a Fidesz áprilisban nagyon meggyengül, akkor talán nem is kell átélniük majd Esztergom esetét egészen, de az is lehet, hogy végül fázva, éhezve, fáradtan fognak visszakullogni a Gazdához. 

Mindez mit sem von la a kárörömem értékéből, hiszen az a legszebb öröm, vitán felül. Ebben a helyzetben különösen. 

+1: KÖNYÖRGÖM, MENJEN EL MINDENKI SZAVAZNI ÁPRILIS 8-ÁN! 

Egyáltalán nem érdekel, ki mire fog szavazni, csak szavazzanak!

A bejegyzés trackback címe:

https://baloldaliliberalis.blog.hu/api/trackback/id/tr6213698794

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bogomil 2018.02.26. 19:44:59

Nem értem, miért gondolod, hogy a baloldalnak vége. Szerintem az MSZP-P és a DK együttesen fog legalább 25%-ot kapni, de ha csak 20 százalékuk lesz, az sem kevés. Másfelől a baloldalnak nincs vége attól, hogy aktuális pártjaik gyengébben szerepel(né)nek vagy akár összeomla(ná)nak - alkalmasint létrejön(né)nek ebben az esetben új mozgalmak és struktúrák; persze ez a jelenlegi politikai szereplők számára lehet nagyon fájdalmas is.

FOUREY · http://baloldaliliberalis.blog.hu/ 2018.02.26. 19:53:21

@Bogomil: Nem vagyok benne biztos, hogy értem, hogy mit nem értesz. Egyrészt létezik olyan, hogy egy országban hosszú évekre, évtizedekre eltűnik a baloldal. Ott van például Lengyelország, hogy egy számunkra is aktuális példát említsek, ahol a szélsőjobb és a jobboldal versenyeztek egymással, amíg a szélsőjobb be nem biztosította magának a miénkhez hasonló erőfölényen alapuló rendszert. Másrészt, hogy az MSZP-P-DK mit fog kapni, azt nehéz megmondani, a közvéleménykutatási adatok eddig abszolúte nem utaltak 25%-ra, ami ugyanakkor nagyon kevés, ha azt nézzük, hogy milyen volt a kétblokk-rendszer 2010 előtt és ahhoz képest, hogy ma a Jobbik a második erő és az LMP is partiban van ezzel a két párttal (amelyek ráadásul évek óta nyírják egymást amúgy). Szerintem nagyon egyszerű dolgot mondok: 2018-ra eldőlni látszik, hogy nem áll vissza a kétblokk-rendszer és az is lehet, hogy a baloldal a felmorzsolódás felé halad.Hódmezővásárhely nagy lélektani fordulópont is lehet akár, de simán lehet, hogy nem lesz az.

FCUK19 2018.02.27. 09:34:47

@Bogomil: a Dk az átszavazások miatt kaphat 4-8% között bármit, nem lepődnék meg nagyon, ha 5 alatt maradnának. viszont a visszalépési kényszer miatt az MSZP-nek túl sok lesz a 10%-os határ, olyan, 9-9,5 körül fognak megállni, ami egyenlő azzal, hogy kiesnek végre, és visznek magukkal majdnem 10%-nyi szavazatot is. szélsőséges esetben az sem kizárt, hogy se dk se mszp nem lesz listáról bent.

amit nem értek, az az, hogy Vásárhely után itt a lehetőség összefogni az MSZP-LMP-Jobbik tengely számára, és egy életre kiszorítani az Együtt, DK, Moma, stb nevű viccformációkat. a szavazók mennének a tömegvonzás irányába, ezek meg a levesbe. történelmi esély, amivel képtelen élni a baloldal.

Berelhetoreklamfelulet 2018.02.27. 19:19:10

@Bogomil:
20%?
hahahahaha
A baloldali pártok a parlamentbe jutásért fognak küszködni, és ha szerencsénk van, akkor a nagy részük kiesik.

Annyi különbség van a legutóbbi változáshoz képest, hogy most már a jobbik is benne lesz a baloldali összemelegedésbe, legalábbis addig, amíg nem bomlanak fel, mint ahogy szokták azt tenni.

vuvuzela importőr 2018.02.27. 19:19:16

Nem tudom mikor fog lejárni a büntetőszavazás szokása Magyarországon. 8 évvel ezelőtt is az volt, ez lett a vége. Most is erre biztat csomó blog meg facebook megmondóember, mintha nem tudnánk, hogy így soha nem változik semmi. A fullos koalíció legalább annyira gáz lenne mint most a Fidesz. Egymást sakkban tartanák de annyira, hogy tényleg nagy káosz lenne hónapokig, talán évekig.
A probléma (probléma?) meg az, hogy a kádár nosztalgiát leszámítva az embereknek tele van a hócipőjük a baloldallal. Konzervatív liberális az még oké, sok ember idetartozik anélkül, hogy tudná, de baloldali az a kutyának sem kell, pontosabban a 60+ -t leszámítva. Mszp, Dk, egykutya. Lmp szerintem nem is volt baloldali, a mostani reklámkampánya már annak tűnik mondjuk ami erősen aggasztó.
Egyébként az egyetlen párt ami késznek és képesnek is tűnik a kormányzásra a Jobbik, de néha ők sem tudják milyen álláspontot képviseljenek. Hol Gyurcsánnyal értenek egyet hol a másik véglet, ez sem tűnik biztatónak. Szóval végeredményben úgy tűnik kb ugyanott vagyunk ahol eddig: helyben lesz vagy 100-120 fideszes képviselő, a határon túliak hoznak még 2-t, hoz a Jobbik még egy adaggal a többi meg morzsákat kap. Ha csökken a Fidesz súly amire azért van esély az sosem árt, gyakorlatban nem tudom mennyire fékezi meg őket. Legjobb lenne ha nem torzítana annyira a rendszer és ha nincs 50%-od akkor rendes koalíció kellene no de nem szivárvány, ez azért más téma...

Ludvig Jenő 2018.02.27. 19:19:23

Vitatkozom a megállapítás azon pontjával, hogy kiszorítandó a közéletből a DK!

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2018.02.28. 14:41:12

Ez csak hat pont! Kimaradt a 4.
A baloldalnak nincs vége, csak ennek a mostani baloldalnak, szerintem joggal.
Majd lesz másik. Hogy mikor, és hogy jobb vagy még rosszabb, kiderül majd az is.

CsepeczA 2018.03.21. 19:32:18

Különösen fáj Esztergom esetében, hogy ez agész előre látható volt, mi fog történni, már Tétényi megválasztása pillanatában.