A baloldal nem mindig liberális, a liberálisok sem mindig baloldaliak. De ez egy ilyen blog.

BALOLDALI LIBERÁLIS BLOG

137. Legyen Karácsony... értik? haha...

2017. december 21. - FOUREY

Karácsony Gergelyt az egyik legrokonszenvesebb embernek tartom, aki a magyar politikában manapság elképzelhető. Van esze, ért is valamihez, van munkatapasztalata, kedves és barátságos, hisz bizonyos dolgokban, látszik rajta, hogy elszánt, szagolt már puskaport, de valahogy nehéz róla elhinni, hogy a hatalmat kizárólag a hatalom kedvéért szeretné. Rokonszenvességét csak növeli a szememben, hogy simán elhiszem róla, hogy vannak álmatlan éjszakái a politika miatt, de minden jel arra mutat, hogy van benne ambíció és küzdőképesség is, hiszen egyelőre töretlenül halad előre a politikai karrierje. Nem várom, hogy ezekről a dolgokról kiderüljön, hogy mindez csak látszat, mert ha különböző arányokban is, de egy komolyanvehető politikusnak (és ezen nem a mamelukokat értem, hanem a valódi politikusokat) egy sereg ilyesféle tulajdonsággal kell rendelkeznie.

Meg vagyok elégedve eddigi politikusi útjával is. A LMP-ből a mostani miniszterelnök-jelöltségig vezető útja egyáltalán nem egy elvtelen opportunista vagy egy valóságtól elrugaszkodott fanatikus életrajzából való, hanem olyasvalakiébe illik, aki tenni akar, vannak meggyőződései és akiben működnek a politikai ösztönök. Az LMP annak idején nagyon tisztességes választás volt (bár liberálisként nem kedveltem), a Bajnai-projekt melletti kiállás pedig nagyon is kézenfekvő döntés, onnan pedig már a csúszós lejtőn amúgyse lehetett megállni a korszakváltók összefogásáig, amiről sok minden tehetett, nem csak a volt LMP-sek ügyetlensége.A zuglói győzelem és az azóta eltelt polgármesteri működés megmutatta ráadásul, hogy egy politikai vezetőnek, aki az ő útját járja, mi a legfőbb kihívása: hogy elvtelen szarháziak között kell politizálnia és lényegében nincs mozgástere. És egyelőre, azt kell mondanom, vette ezt az akadályt, csapatai harcban állnak, polgármestersége nem botrányoktól hangos és Zugló működik. A Párbeszédet egy megdöbbentő politikai katasztrófának tartom, amit elég nehéz kimagyarázni, hiszen hogy a fészkes fenében nem tudtak egy mérhető, létező pártot létrehozni 5 év alatt belőle? Ebben nyilván van felelőssége, de abban meg érdemei vannak, hogy a P ma mégiscsak királycsináló lehet. 

Az is világos, hogy az MSZP-vel és a DK-val való megállapodása is logikus válasz egy politikai problémára, aminek léteznie sem lenne már szabad régóta: ez pedig az összefogósdinak mondott, az egész baloldalt szétrohasztó politikai küzdelem. Illetve, hát szabad léteznie és teljesen legitim is, mint ahogy az is teljesen érthető, ha a zuhanó repülő utasai összevesznek azon, ki üljön az ablak mellé. Nem mindegy, hogy töltjük a hátralévő kis időt, nemdebár? Nem mondom, hogy Karácsony kizárólag az érdemeinek köszönheti mai pozícióját, hiszen épp gyengesége tette rá alkalmassá, de hogy idáig eljussanak a DK és az MSZP megaagyai, ahhoz sok évnyi sárdagasztás és lövészárokharc és iszonyatosan sok elpazarolt idő és erőforrás kellett, s kellett az is, hogy a nagy pillanat Karácsonyt a P miniszterelnök-jelölti pozíciójában találja. Márpedig, ha hihetünk egy kedves barátomnak, Marcinak, aki azt mondta nekem, hogy a politika hosszútávfutás, akkor Karácsony pazar hosszútávfutónak bizonyult eddig.  Nem vitás, persze, hogy Karácsony ugyanolyan reménytelen helyzetben találja magát közös jelöltként, illetve találná miniszterelnökként, mint zuglói polgármesterként és belegondolni is rémisztő, mire lennének képesek nyolc szűk esztendő után a végsőkig kiéhezett és a Fidesz pofátlanságán felbátorodott, mindenre elszánt szocialista és gyurcsányista demokraták. De, valljuk meg, nem ez az, amitől a legjobban kell ma félni.

Ki tudja, lehet, hogy képes lesz alaposan felforgatni a baloldal belső viszonyait és esélyes jelöltté válni.  De addig is, én sok sikert kívánok neki, és hajrá Szél!

A bejegyzés trackback címe:

https://baloldaliliberalis.blog.hu/api/trackback/id/tr1913516479

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.