A baloldal nem mindig liberális, a liberálisok sem mindig baloldaliak. De ez egy ilyen blog.

BALOLDALI LIBERÁLIS BLOG

134. Vademecum

2017. november 25. - FOUREY

Ennek a posztnak azt a címet is adhattam volna, hogy a létezés magyar minősége. Már egy ideje gondolkodom rajta, hogy össze kéne írnom azokat a nagy megmondásokat, amelyeket a magyar ember gyermekkorától kezdve fölszedhet a családjában, az utcán, a boltban és amelyek segítenek nekünk eligazodni az életben. Azért nem egy O. Nagy Gáborra gondoltam, hanem valami szerényebb vállalkozásra. A listát ezzel együtt sem írtam még meg, de íme néhány példa, kedvcsinálóként:

1. Hinni a templomban kell

Ezt a dédnagymamám mondogatta állítólag (azóta másoktól is hallottam). Nem lehetett nagyon vallásos, azt hiszem.

2. Akarni a wc-n kell

Ezt is tőle származtatja a családom. Érdemes ráguglizni, hogy tényleg helytelen dolog-e asszertívnak lenni.

3. Akkor van elsőbbséged, ha megadják

Ezt számtalan embertől hallottam már és legnagyobb csodálkozásomra magátólértetődő természetességgel úgy kezelik, mint ami üti a KRESZ előírásait. 

4. Télen nagyon hideg van, nyáron nagyon meleg van. Soha sincs jó idő, mindig esik az eső

Ez ugyebár egy népdal szövege, ami az örök elégedetlenség himnusza is lehetne.

5. Kossuth Lajos azt üzente, elfogyott a regimentje. Ha még egyszer azt üzeni, mindnyájunknak el kell menni

Bevallom, gyerekkoromban annyira naiv voltam, hogy nem akartam elhinni, hogy a dal szerint Kossuth üzenetére még nem fogunk fegyvert, hanem még várunk egy kicsit, hátha üzen megint (vagy nem), ezért azt képzeltem, hogy a dalszöveg azt mondja, hogy Kossuth Lajos második üzenete lesz az, hogy mindnyájunknak el kell menni.

6. Demokratának lenni mindenekelőtt annyit tesz, mint nem félni

Bibót idézni mindenekelőtt annyit tesz, mint nem olvasni Bibót.

7. Kis pénz, kis foci

Egy nagyon okos és egyúttal sajnos idült alkoholista ismerősöm hívta fel a figyelmemet arra pár éve, hogy Puskás Ferenc mondása valójában nem a racionalitás, hanem a gyomorforgató cinizmus kifejezése.

8. A bírók mindig ellenünk fújnak

Egész gyerekkoromban ezt hallgattam a sportkommentátoroktól. Sajnos a sport ma már nem érdekel, de szerencsére ez az igazság mindig aktuális. Liberálisok, Soros, Brüsszel... nem is folytatnám.

9. A macska meg fel van mászva a fára, mi?

Ez ugye azt jelentené (a gyengébbek kedvéért mondom), hogy pfuj, a létige+határozói igeneves szerkezet az germanizmus. (A dologban az a vicc, hogy nem is az egyébként.) 

10. Nekem a Balaton a Riviéra 

Erre a feleségem hívta fel a figyelmemet nem is olyan rég. Neki a Riviéra a Riviéra különben. Bár tény, hogy pont ott még nem járt és így nem is gondol róla semmit.

11. A magyar szinkron a legjobb a világon

Már amennyiben a szinkron mint olyan jó. És amennyiben különböző nyelvekre fordításokat van értelme összevetni. És ha ez nekünk valamiért fontos. (És ha tudunk nyelveket.)

12. Az Andrássy út az egyik legszebb út a világon

Ámen.

A bejegyzés trackback címe:

https://baloldaliliberalis.blog.hu/api/trackback/id/tr2813383375

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Wolff 2017.11.26. 14:35:26

Ha a Föld Isten kalapja volna...

FOUREY · http://baloldaliliberalis.blog.hu/ 2017.11.26. 14:37:40

@Wolff: Valóban :) Bár "a labda gömbölyű" és a "mindennek megvan az oka", amit így utólag bánok, hogy nem vettem fel a listára.

0.5 bit 2017.11.27. 08:43:31

"Ezt számtalan embertől hallottam már és legnagyobb csodálkozásomra magátólértetődő természetességgel úgy kezelik, mint ami üti a KRESZ előírásait. "

Ez azt jelenti, hogy ha azt látod valaki nem fogja megadni az elsőbbséget akkor rálépsz a fékre, az ütközés elkerülése végett. Persze lehet tovább menni és majd a kórházban felébredve (szerencsés esetbben) azt modnani: a KRESZ szerint nekem volt elsőbbségem.

FOUREY · http://baloldaliliberalis.blog.hu/ 2017.11.27. 08:44:46

@0.5 bit: Thank you, Captain Obvious, your work here is done.

Unerwünschter Gast 2017.11.27. 08:45:50

Engem nem győzött meg arról, hogy ezek jellegzetesen magyarok lennének.

A Kossuth nótás gondolatot már hallottam valahol, talán Váncsa Istvántól valamelyik TV műsorban. De a neten is kiguglizható egy kb. 5 évell ezelőtti blogból. Úgy látszik közkincsé lett.

Az "akkor van elsőbbséged, ha megadják" pedig nem a KRESZ előírásainak a felülírása, hanem frappáns megfogalmazása a gépkocsivezetés oktatásában is hangsúlyos "defenzív vezetés" követelményének. Nem annyira morbid, mint a klasszikus sírfelirat: "Nekem volt elsőbbségem".
(Ami megtalálható a németeknél is.)

A 'Nekem a Balaton a Riviera" pedig egy dalszöveg. Kifejezett egy érzést a maga idejében. Hasonló érzés, mint a 'Magyar narancs: Kicsit sárga, kicsit savanyú, de a mienk". Egyébként a 'német riviera' kifejezés ismert a németeknél is. És gondolom a világ összes országában, a franciákat kivéve.

Összességében a példák nem támasztják alá a bevezetőben felvezetett tézist.

Kivéve talán a Kossuth nótát. De nem maga a nóta, hanem annak mai magyarázata. Na az tipikusan 'magyar'.

FOUREY · http://baloldaliliberalis.blog.hu/ 2017.11.27. 08:56:27

@Unerwünschter Gast: 1. Mi kellene ahhoz, hogy ezek a jellegzetesen magyar mondások jellegzetesebben magyarok legyenek? :) 2. A Kossuth-nótás felismerést nem olyan régen már Márai Sándortól is olvastam. Ebből arra következtetek, hogy ez egy olyan abszurditás, ami nem csak nekem szúrja a szemem, hanem ezek szerint másoknak is, akik tudnak olvasni. :) 3. A KRESZ-es okfejtésed egyrészt megismétlése annak, amit én is leírtam, miközben valamiért tagadod, hogy azt jelentené. Pedig nem olyan egyszerű belátni, hogy miről van szó, ha nem a sírfeliratos poént nyomatnád, hanem mondjuk azon viccelődnél, hogy valakinek ez lenne a halálos gázolás utáni fellebbezésében vagy kegyelmi kérvényében, hogy "elsőbbsége annak van, akinek megadják" :) Egyrészt nagyon árulkodó, hogy az áldozat van kigúnyolva, másrészt van benne egy feltűnő logikai ellentmondás is. Az ti. hogy miként is lehetne a defenzív vezetés melletti példa az, hogy arra tanítod az embereket, hogy nem kell megadniuk az elsőbbséget, hanem annak a felelőssége a saját biztonsága, akit elvileg védenek a szabályok, nem azé, akinek a szabályokat be kellene tartania. Mert ugyebár az a helyzet, hogy egy ilyen helyzetben két fél van: ha az egyiknek a szabályokban neki garantált elsőbbségről szerinted le kell mondania, azzal a másikat arra bátorítod, hogy ő lépjen túl a saját szabályok szabta keretein. És nem arról beszélek, hogy kell-e körültekintőnek lenni vagy sem (az is benne van ugyanis a KRESZ-ben), hanem, hogy kit kezdünk hibáztatni egy egyértelmű helyzetben: azt-e, aki jogsértő vagy azt, aki nem az.

Ranó Matyi 2017.11.27. 08:56:56

magyar seggbe magyar lófaszt

chrisred 2017.11.27. 08:57:30

Gyerekkorodban értelmezted jól. Valóban arról van szó, ha újból elfogy a regiment, akkor már minden hadrafogható embernek be kell állnia katonanak.

FOUREY · http://baloldaliliberalis.blog.hu/ 2017.11.27. 08:58:25

@chrisred: mondjuk úgy, hogy elég esetlen a szöveg :) finoman szólva.

odysszeusz 2017.11.27. 08:59:26

@Wolff: ........Magyarország lenne a virág a kalapján. Aki még nem látta Kína természeti szépségeit az el is hiszi...ezt csak én mondom.

FOUREY · http://baloldaliliberalis.blog.hu/ 2017.11.27. 09:00:46

@odysszeusz: és akad még egy-két szép hely itt-ott :)

Dr. Gy. Dr. Fűegér 2017.11.27. 09:01:04

vég nélkül lehetne folytatni, a magyar "okosságok" többsége a patópálizmus - önzés - amoralizmus Bermuda-háromszögében született. most csak a kedvencem, ami az utolsó 10 évben öntötte el köznyelvet, de máris aranyfonállal kéne a Lobogóba hímezni:

"NEM ÉRTEM, MI EZZEL A PROBLÉMA?"

Dan da Man 2017.11.27. 09:02:33

3-as pont: mert üti is. Nem a nem-megadók szempontjából, hanem azokéból, akik elsőbbségtudatuk biztosságában balesetet szenvednek.

A múltkor, amikor Magyarországon jártam, autóval közlekedtem, és áthajtott előttem a zebrán biciklivel egy lány, miközben a mobilját nyomogatta. Majd ráhajtott a bicikliútra, ahol valamiért megállt, és ott nyomkodta tovább a telefonját. A kétsávos úton valaki nem tudott rendesen átsorolni a belső sávba, és nekem a haladáshoz szükségem lett volna a biciklisáv azon részére, ahol a lányka a telefonját nyomkodta. Rádudáltam. Semmi. Lehúztam az ablakot és szóvá tettem, hogy talán nem kéne közlekedés közben a telefonját nézegetnie. Válasz: "Biciklisávban vagyok, fogd be a szád."
Na ő például tipikus példája volt annak, hogy ha kicsit megtolom az autóval, akkor "neki előnye volt".
De így én voltam az, akinek akkor lett volna előnye, ha megadják.

Szóval több van ebben a mondásban, mint érzed...

FOUREY · http://baloldaliliberalis.blog.hu/ 2017.11.27. 09:12:12

@Dan da Man: Ez pont egy nagyon rossz példa, mert ennek semmi köze az elsőbbséghez, viszont a biciklis többszörösen megsértette a KRESZ-t: egyrészt nem akadályozhat, másrészt nem mobilozhat. Te viszont megsértetted volna a KRESZ-t, ha nekimész és nem gonoszságból, hanem, mert az veszélyeztetés, természetesen. Meglepőnek találom, hogy számodra furcsa, hogy a jog nem engedi meg neked, hogy a gyorsabb haladásod érdekében ne tolhass meg valakit az autóddal. Hogy is engedhetné meg?

OftF 2017.11.27. 09:27:32

Különvéleménnyel élnék a következő pontokban :)

3: Azt jelenti, hogy attól, hogy elsőbbséged van, még simán meghalhatsz. Legyél körültekintő, és gondolj rá, hogy mások benézik (vagy leszarják) a forgalmi szituációt.

7: cinikus, de realista, és nem gyomorforgató. (akkor legyen még egy kielemezhető mondás: minden cinikusban lakik egy kiábrándult idealista)

9: Ez is félreértelmezésnek tűnik, a macska nem magától mászik fel, hanem fel van mászva. Tehát nincs felelős, minden magától történik. El van baszva, rosszul lett kiszámolva, és ezt is hallottam már: nem volt rá gondolva (!).

FOUREY · http://baloldaliliberalis.blog.hu/ 2017.11.27. 09:39:04

@OftF: Csak nyugodtan :)

3: Valójában nem az a baj, hogy nem érteném, mit akarnak ezzel mások mondani, hanem, hogy felháborító dolog nem a KRESZ betartatására biztatni az embereket, hanem arra, hogy tartsák természetesnek a szabályok megszegését. Mert ugyebár: nincs olyan közmondás, hogy "kisapám, senkit se érdekel, hogy dolgod volt, az elsőbbséget meg kell adni" vagy, hogy "nem írhatod a kegyelmi kérvényedbe, hogy elsőbbsége annak van, akinek megadják":)

7: Mivel Puskás magának kérte a pénzt, értelemszerűen nagyon is gyomorforgató, már amennyiben a zsarolás gyomorforgató. Nekem az. :)

9: Nem biztos, hogy értem, mire akarsz kilyukadni, de: Egyrészt, a macska fel van mászva a fára egy állapot leírása és ezért nem ugyanannak a kifejezésére szolgál, mint ha azt mondod, hogy a macska felmászott a fára. Mert utóbbi arról beszél, mit csinált, az előbbi arról, hogy hol van most. Nyilván máshogy is kifejezhető, de a nyelvben kevés dolog fejezhető ki csak egyféleképpen. Nincs ezzel semmi baj. Másrészt, a germanizmusos vád nagyon gyakran elhangzik (keress rá a neten) és a germanizmus vádja nem igaz. Harmadrészt, ez egy ált. iskolás példa és szerintem elég szánalmas tudálékoskodás. Negyedrészt a passzív szerkezettel (amire célozni akarsz) nincs semmi baj. Egy csomó nyelvben használják.

dartonita 2017.11.27. 13:33:22

7. De legalább az ellenkezője igaz lenne... De sajnos a nagy pénz is kis focit jelent. Magánvéleményem, hogy az Aranycsapat alaposan kib*cott az országgal. Egyszer nyertünk valami nagyot hatvanakárhány évvel ezelőtt, és azóta is azt hisszük, hogy tudunk focizni. Lehet, hogy jobban jártunk volna, ha anno bukják azt a meccset a fiúk...

Zacskóstej 2017.11.27. 13:37:14

Aki éjjel legény az nappal is legény. Ki korán kel,aranyat lel. A héjában van a vitamin...amit szabad jupiternek...afrikában meg éheznek.

Tuvalu 2017.11.27. 15:29:24

9: Be van fejezve a nagy mű igen, a gépezet forog, az alkotó pihen.

Ha Madáchnak megfelelt így kezdeni az Ember tragédiáját, akkor tán jó lehet....

Amúgy meg egy olyat fűznék hozzá, hogy tipikus magyar dologra írta egyszer valaki, hogy "magyar az, aki még akkor is nyög, ha csak leül". És körbekérdezem külföldieknél, és az jött ki, hogy tényleg. :D

wolfbeisz 2017.11.27. 15:46:59

Amit falusi/kisvárosi idősektől, így a nagyanyámtól is sokszor hallottam:

"Úgy még sose volt, hogy valahogy ne lett volna"

Egyszerűen verhetetlenül zseniális, a nihilizmusba forduló semmittevés, az eleve elrendeltetés ideológiai alapvetése...

Budapest a kutyaszar városa 2017.11.27. 17:52:56

A legjellemzőbb tévhit a következő: a magyar ember tehetséges, zseniális, szorgalmas, kitartó, becsületes, tanulékony, tudásvágyó, kreatív, szerény, jólelkű, erkölcsös, megértő, emberszerető, nagyra hivatott stb., csak azok a csúnya, gonosz, rosszindulatú labancok, németek, zsidók, kommunisták, szocialisták, brüsszelisták, amerikánusok, arabok, migránsok, Gyurcsány, Bajnai, Soros.......... - újabb nevek tetszés szerint - akarják elveszejteni, elfoglalni, megsemmisíteni édes hazánkat.

pucratlan 2017.11.27. 19:45:44

"A macska meg fel van mászva a fára" - ezt én találtam ki nyolcévesen, amikor a szüleimmel beszélgetttünk erről az amúgy simán csak sznob nyelvi "szabályról" - aztán úgy öt év múlva már a magyartanáromtól hallottam vissza :)

Unerwünschter Gast 2017.11.27. 19:45:57

@FOUREY:
"Mi kellene ahhoz, hogy jellegzetesen magyar mondások még magyarabbak legyenek?"
Például annak a bizonyítása, hogy ez jellegzetesen magyar. Ehhez minden mondás esetén vizsgálni kell, hogy ennek egy analógiája nincs-e meg más népeknél. Vagy annak a vizsgálata, hogy egyes mondásokat sokkal gyakrabban használunk, mint mások.

Például: "Ki korán kel, aranyat nyer"
Német: "Früh Morgenstund hat Gold im Mund"
Azaz ennek a magyarsága így kilőve.

FOUREY · http://baloldaliliberalis.blog.hu/ 2017.11.27. 19:53:13

@Unerwünschter Gast: Amit nem nagyon akarsz megérteni a jelek szerint, hogy miről szól a poszt. Idézem: "Már egy ideje gondolkodom rajta, hogy össze kéne írnom azokat a nagy megmondásokat, amelyeket a magyar ember gyermekkorától kezdve fölszedhet a családjában, az utcán, a boltban és amelyek segítenek nekünk eligazodni az életben." Ha a ki korán kel, aranyat lel mondás ilyen mondás, akkor a poszt erről a mondásról is szól, mint jellegzetesen magyar mondásról. Ha nem, akkor nem.

Ebből a szempontból pedig semmi jelentősége sincs, hogy mondják-e más országokban is. Abból a szempontból lenne csak, ha én azokat a mondásokat szeretném összegyűjteni, amik abban jellegzetesen magyarok, hogy máshol nem léteznek. De ez egy olyan szempont lenne, amiről ez a poszt nem akar szólni. Ha téged érdekel, szerintem írjál róla nyugodtan. Ha nem, nem. Nem az én dolgom.

McKinney 2017.11.27. 21:34:38

lehet hinni a magyarságban, de nehéz...

morph on deer 2017.11.28. 10:46:46

@McKinney:
Igen, mert ‘Isten kalapjáról’ is kderült, hogy egy olyan kis kockás izé...

morph on deer 2017.11.28. 10:46:53

Rosszul emlékeztem, mert nem is a kalap volt kockás!
A kalap csak tollas volt.
(Azóta már a gazdája is megtollasodott némileg.)

Amúgy itt a bizonyíték arra, hogy tévedtem:
hungarynews.files.wordpress.com/2013/07/orbanpipas.jpg

Macskond 2017.11.28. 10:47:03

Medve anyám! Nem tudom eldönteni hogy a kommentekben csak ironizálnak a "megmondóemberek" vagy tényleg ennyire dívik a "csak azért sem tudok elvont fogalmakban gondolkodni, ezért inkább félremagyarázok" irányvonal?
Aki nem érti meg, hogy a KRESZtfelülíró népi bölcsesség az nem a szabálytalant menti fel,hanem biztosítja te túlélésedet az csak kezdjen bátran az alvó kamionossal... legalább majd működik a Darwin elmélet. ;-)

A Kossuthos félremagyarázás viszont már a történelem tanítás csődje.
Mivel egy hadsereg méretének 1. 2. és 3. korlátja a pénz, ezért egyszerre nem lehet a rendelkezésre álló erőforrásnál nagyobbat toborozni.
A 4. pedig ugye az "emberanyag", ami szintén "fogyóeszköz".
HA elfogy a regiment akkor küldték a toborzókat akik pl előírták hogy minden falu állítson ki egy "regimentet".
HA a falu már 1-2 alkalommal kiállított egy-egy regimentet, de a Kossuth mégegyszer azt üzeni hogy kéne neki, akkor már az utolsó embereknek is el kéne mennie ahhoz hogy ez összejöjjön.
Tehát a "parasztok" nem cinizmusból várnak hogy még egyszer szóljon, hanem mert 1. valakinek otthon is kéne dolgozni, 2. egyszerre nem kell 1000 ember mert nem tudják ellátni hanem csak mondjuk 100.
n+1 iterációs lépés után az utolsókhoz is elérnek, ....ekkor jön az erőszakos verbuválás. :-/

FOUREY · http://baloldaliliberalis.blog.hu/ 2017.11.28. 11:51:47

@Macskond: Köszönöm, hogy szóba hoztad, ez "a ...tanítás csődje" is egy olyan szófordulat, ami a listámra illik. :)