A baloldal nem mindig liberális, a liberálisok sem mindig baloldaliak. De ez egy ilyen blog.

BALOLDALI LIBERÁLIS BLOG

133. Most akkor

2017. október 03. - FOUREY

Most akkor az van, hogy az LMP-re fogok szavazni, ha csak valami közbe nem jön. Közbe jöhet egy új párt, amelyikre muszáj szavazni; esetleg egy nagy ellenzéki népfront (sőt, hazafias népfront, ha a Jobbik is csatlakozik... haha), ami miatt csak az otthonmaradás, a Fidesz vagy ő közöttük lehetne választani. Vagy, ha végül az otthonmaradás mellett döntök. Vagy, ha nem lesznek választások.

Arról már lemondtam, hogy politikai otthont találjak magamnak, s így az LMP pont megfelel, mert minden, csak nem politikai otthon. Egy vállalható politikai párt, erényekkel és hibákkal, titokkal és túlságosan kevéssé titkolt vonásokkal. Valami, amit nem befogott orral kell támogatni, bár baloldali liberálisként lelkesedni sem lehet érte.

Elhatározásom, bevallom, döntően politikai szempontú, amin azt értem, hogy az LMP nem lebecsülendő politikai teljesítményének és ebből adódó, nem túlságosan nagy, de nem is lebecsülendő potenciáljának szól. Ez az a párt, amitől nem várok sokat, de van annyira kiszámítható, hogy nem is különösebben tartok tőle, hogy csalódnom kell bennük. Túlélték az elmúlt éveket és némi szerencsével és valamelyes politikai érzékkel manővereztek el mind Szkülla, mind Kharübdisz között. Nem darálta be őket sem az összefogásmánias régi baloldal és nem lettek a NER leplezetlen támogatói sem, miközben felvállaltak néhány rokonszenves ügyet (mint például a rendszerszintű korrupció kritikáját, Paks2 elutasítását stb.), egybentartottak egy néhány százezres szavazótábort, egy kicsiny, de működőképes politikai infrastruktúrát, életképesek maradtak a 2012-es nagy politikai válság és szakadás ellenére is és megújulva emelkedtek fel a párt karizmatikus vezetőjének, a számomra teljesen érthetetlen, ám mégis bizonyos mértékig tisztelt Schiffer Andrásnak a távozása után. 

Mindez nem azt jelenti, hogy nincsenek fenntartásaim velük szemben, sőt. De hát nem lehetek túlságosan szigorú, ha nem akarom magamnak megtartani a szavazatomat. Írtam hát gyorsan egy pro-kon listát, amit itt közzé is teszek:

KON

1. Kicsi az LMP és ebből még gondjaik lehetnek, ha növekedni fognak, mert az újak könnyen csalódhatnak bennük.

2. Ungár Péter, a párt egyik meghatározó politikusa, legalábbis kontroverziális személyiség. Egyike a NER oligarcháinak (még ha nem is tipikus figura is, mert ő nem az első, fülig szaros, pénzt és hatalmat oda-vissza váltogató, csencselő generációhoz, hanem a kiművelt, magasabb célokra tekintő, magát már félig-meddig joggal inkább arisztokratának tekintő generációhoz tartozik (mint tudjuk, viselkedni nem mindig tud).

3. Nem merném teljes határozottsággal állítani, hogy tudom, mit tenne egy Szél-kormány (bár a 7 pontja nekem azért valamelyest megnyugtató volt).

4. Szkeptikus vagyok a mostani kilövésükkel kapcsolatban, hogy mindez meddig tarthat, mennyit nyerhetnek az MSZP széteséséből.

5. Nem feltétlenül látom, hogy kik lesznek majd az LMP meghatározó politikusai, ha közepes vagy nagy párttá nőnek.

PRO

1. Kiszámítható a mozgásuk: miközben technikai kérdésekben sok irányban nyitottak az együttműködésre, a saját útjukat járják és nem mennek bele nagyívű, felelőtlen szövetségi politizálásba.

2. Léteznek. Van egy alap, amire építkezhetnek és a puszta túléléshez nem kell folyton kommunikációs bűvésztrükkökkel előállniuk. Nem olyan felfújt lufik, mint a Bajnai-párt volt vagy most a Momentum.

3. Hitelesek. Nem nagyon tettek még vállalhatatlan dolgokat, nincsenek vállalhatatlan politikusaik.

4. A meghirdetett programjuk alapján alkalmasnak tűnnek a baloldalon tátongó űr legalább egy részének betöltésére. A Momentum egy kissé harsány politikai vicc, az MSZP már régóta csak egy hatalmas döglött mamut a mezőn szétterülve, nem párt, a DK egy karizmatikus vezér által vezetett, bevallottan ideológiátlan, amorf képződmény, amelyet csak a történelmi véletlen tart - örökre - baloldalon. Az Együtt egy rosszul sikerült hazárdjáték kínos emléke, a PM... nos, hogy is mondjam, csak, na... Ezzel szemben az LMP egy zöld, a hagyományos bal-jobb megosztottságot meghaladni képes pártnak indult, ugyanakkor mostani programjuk nagyon is csábító lehet baloldali szavazók számára és a politikai stílusuk sem irritáló.

5.Világos a pozíciójuk a NER-rel szemben, hiszen évek óta következetesen és karakteresen kritizálják azt.

6. Őszintén megmondom, Szél Bernadett a leginkább politikai vezető számomra már egy ideje, aki mellett Hadházy Ákosnak is meglepően hiteles másodpilótának látszik a szerencsés szereposztás miatt. Érdekes módon ilyen figurákat az MSZP már régóta képtelen magának valódi politikusokat találni. Botka is csak eljátszotta, hogy miniszterelnök jelölt, Tóbiás vagy Mesterházy is csak "jobb híján" tűntek vezetőknek. Nem csoda, ha nem jutnak sehova. Gyurcsány legalább valódi politikus, csak rettentően kártékony figura. 

Hát ez van. Jelenleg.

A bejegyzés trackback címe:

https://baloldaliliberalis.blog.hu/api/trackback/id/tr3712924479

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

CsepeczA 2017.10.10. 12:15:02

Egy kérdésem lenne Ungár Péterrel kapcsolatban: milyen alapon nevezi őt oligarchának? Nem amiatt kérdezem ezt, hogy rosszallásomat fejezem ki az elnevezés miatt, hanem amiatt, mert érdekelne részletesebben kifejtve. Így elsőre kicsit túlzónak tűnik számomra.

Waldi! 2017.10.16. 10:22:10

1. Kiszámítható a mozgásuk: Dörgölköznek a NER-hez.

2. Léteznek, mert a NER-nek érdeke, hogy így legyen.

3. Hitelesek. Nem nagyon tettek még vállalhatatlan dolgokat, nincsenek vállalhatatlan politikusaik.
Ungár Péter???

4. Van politikai programjuk?

5.Ha szükséges kisegítik a NER-t, pl. az alkotmánybírók megszavazásakor. Rengeteg LMP-st fizetett ki a NER állásokkal.

6. Nekem nem tűnik úgy, hogy a teljesen vállalhatatlan Schiffer ne lenne képes bármikor visszaperdülni az LMP élére.

FOUREY · http://baloldaliliberalis.blog.hu/ 2017.10.16. 10:25:42

@CsepeczA: Nyilván nincs egzakt definíciója az oligarchának. De Ungár milliárdos üzletember, aki politikailag kényes üzleti érdekeltségekkel bír (pl. Figyelőben tulajdonos) és van átfedés a politikai befolyása és a gazdasági erőforrásai között. Szerintem ez eléggé indokolttá teszi a szóhasználatot.

FOUREY · http://baloldaliliberalis.blog.hu/ 2017.10.16. 10:43:09

@Waldi!: Nyilván a személyes percepcióid a tieid, azokkal vitatkozni nincs értelme, csak jelzem, hogy én máshogy látom:

"1. Kiszámítható a mozgásuk: Dörgölköznek a NER-hez."

Én nem így látom, szerintem kemény kritikusai a rezsimnek. Lásd pl. Hadházy Ákos anti-korrupciós tevékenységét, a Paks2-kritikát, az orosz kapcsolatok szisztematikus kritikáját stb..

" 2. Léteznek, mert a NER-nek érdeke, hogy így legyen."

Öööö. Természetesen ez a Momentumra, a Jobbikra, az MSZP-re, Párbeszédre, Együttre is igaz. De szerintem nem ugyanarról beszéltünk. Amiről én beszélek az az, ami e pártok egy részéből hiányzik: a használható infrastruktúra (a NOlompiás kampányban is csak ők tudtak a régi pártok közül elég aláírást összeszedni). Emellett arról is beszélek, hogy a 2012-2014 közötti baloldali összefogásos iszapbirkózás lényegében taccsra tette a Párbeszédet és az Együttet és az MSZP sem tudott megerősödni tőle, az LMP életben maradt.

" 3. Hitelesek. Nem nagyon tettek még vállalhatatlan dolgokat, nincsenek vállalhatatlan politikusaik. Ungár Péter???"

Nem hiszem, hogy látnék Fekete-Györnél, Soproninál, Hajnalnál vállalhatatlanabb figurákat az LMP-ben, hogy a komplett MSZP-t és DK-t ne is említsem, vagy Szigetvárit és másokat.

Amúgy volt már feljelentés Ungár ellen? Mert én indokoltnak tartanám. És remélem, rosszul hallottam, hogy a Momentumot azóta se kell neki messziről elkerülnie.

4. Van politikai programjuk?

Van.

5.Ha szükséges kisegítik a NER-t, pl. az alkotmánybírók megszavazásakor. Rengeteg LMP-st fizetett ki a NER állásokkal.

Az AB-s ügyben nem értettem egyet velük, de az idő részben őket igazolta, mert az AB azóta valóban egy fokkal kevésbé fideszes. A rengeteg LMP-s résznél nem tudom, kikre gondolsz, konkrétan.

6. Nekem nem tűnik úgy, hogy a teljesen vállalhatatlan Schiffer ne lenne képes bármikor visszaperdülni az LMP élére.

Schiffer nekem sem a szívem csücske, de ha követed, amiket mond, világos, hogy neki az LMP egy tévedés volt, szervezetileg és ideológiailag is. Ő valójában egy szélsőbalos pártban gondolkodik. És Schiffer vállalhatatlansága egy elég erős kijelentés. Nem az én világom, de egyáltalán nincs minden erény nélkül, morálisan sem, politikailag sem.