A baloldal nem mindig liberális, a liberálisok sem mindig baloldaliak. De ez egy ilyen blog.

BALOLDALI LIBERÁLIS BLOG

132. Az én augusztus 20-ám

2017. augusztus 20. - FOUREY

Gyerekkorom letűnt világának egyik sorsdöntőnek tűnő, de a mából visszanézve teljesen érdektelen vitája volt, hogy vajon melyik legyen a Magyar Köztársaság legfőbb ünnepe: augusztus 20. vagy március 15. 

Néha kicsit sajnálom ugyan, hogy augusztus 20., a maga barokkos gesztusaival, letagadhatatlan katolikus voltával, az ezerszáz éves államiság szimbolikus nyomatékosításával lett az állami ünnep akkor és nem a forradalmak és szabadságharcok valamelyik ünnepe, de persze tudom, hogy mégiscsak így volt jól.

Annyi történt, hogy különösebb tét nélkül ugyan, de 1990-ben még egyszer utoljára összecsapott a magyar nemzeti hagyomány katolikus és protestáns változata. És győzött a  papírforma. Mivel ez az ateista ország mégiscsak inkább katolikus módon az, mint protestáns módra, úgy volt rendjén, hogy kiüresedett nemzeti jelképeink az ellenreformációs-barokk díszletekből származzanak körmenetestül, Szent Jobbostul, István, a királyostul, tűzijátékostul. Ez így volt szép.  

Nem véletlenül találta meg magának a 20.század mindhárom autentikusan hazai politikai rendszere: a Horthy-rendszer éppúgy, mint a Kádár-rendszer (legalábbis idővel) és a III. Köztársaság (ideértve az első Orbán-kormány idejét is) Szent István ünnepét. Ha augusztus 20. szimbólumai önmagukban nem is különösebben izgalmasak ma már (bár kellően méltóságteljesek és itt-ott szórakoztatóak is), a modern magyar politikatörténetnek roppant erős és kifejező szimbóluma augusztus 20. rendszereken átívelő szerepe az állami reprezentációban.  

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://baloldaliliberalis.blog.hu/api/trackback/id/tr1512765268

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.