A baloldal nem mindig liberális, a liberálisok sem mindig baloldaliak. De ez egy ilyen blog.

BALOLDALI LIBERÁLIS BLOG

129. Haverok, buli, politikai katasztrófa

2017. augusztus 10. - FOUREY

Tegnap óta a csapból is az folyik, hogy Ungár Péter, a milliárdos aranyifjú, az LMP elnökségi tagja és Schmidt Mária kormánypárti ideológus és milliárdos fia részegen megengedhetetlenül viselkedett a Momentum bodajki fesztiválján, többeket zaklatott és ezért kidobták onnan és ki is tiltották a hasonló rendezvényeikről. A helyzetet tovább rontotta, hogy miután a sajtó megszellőztette a dolgot, Ungár nyegle viccelődéssel próbálta elkenni a dolgot, a barátai - többnyire még a részegségről tudva, a zaklatásos vádakról nem - rögtön védelmükbe vették, a Mandinerből kivált azonnali.hu pedig egy sunyi, a Momentumot gyalázó cikkben próbálta összezavarni a különben elég egyértelmű képet. S hogy az utóbbi hónapok legkínosabb ellenzéki botránya még kínosabb legyen, Soproni Tamás Momentum alelnök egy alpári, demagóg Facebook-kirohanást intézett Ungár védői ellen, amiben sötét butaságról téve tanúbizonyságot ballibsizett, elárulva, hogy sem a liberális ideológiai címke értelméről nincs fingja sem (mert sem Ungár, sem barátai nem baloldali liberálisok), sem a libsi kifejezés gyalázkodó, antiszemita tartalmáról.

Mivel az elmúlt hónapokban nagyon közel állt hozzám a Momentum és az egyre növekvő frusztrációim ellenére is úgy tekintettem rá, mint arra a politikai közösségre, amelyhez soroltam magam, a fenti történet egy fontos személyes következménnyel járt: úgy döntöttem, szakítok velük, amihez a végső bátorítást Soproni megengedhetetlen hangneme adta nekem. Mivel első pillantásra ebben az ügyben nem a Momentumnak van a legtöbb szégyellni valója, sőt, volt olyan hülye is a környezetemben, aki kigúnyolt, mert "egyrészt-másrészt" álláspontot foglalok el, gondoltam, az alábbiakban röviden kifejtem az álláspontomat és hogy mindez hogy kapcsolódik a Momentumos kalandom végéhez.

1. Ungár Péter viselkedése elfogadhatatlan és menthetetlen. Hogy jogilag súlyos-e, ami történt vagy csak morálisan elítélendő, az majd kiderül, de az alap az, hogy Ungárnak bocsánatot kell kérnie, a nyegleséggel fel kell hagynia és a hozzá közel állóktól sem szabad elfogadnia a mentegetést. Ha mindez megtörtént, akkor utólag esetleg fel lehet vetni, a tények pontos ismeretében, hogy több volt-e ez botlásnál. Ez a tényektől és az ő viselkedésétől függ.

2. Ungár mentegetői nagyot hibáztak és sokat ártottak az ügynek. Az egymillió alkoholista országában és a tömegesen büntetlenül maradó nemi erőszakos esetek országában a részeg randalírozás mentegetése pedagógiailag is hiba, egy közszereplő esetében pedig különösen, még inkább, ha milliárdos az illető. Ő ugyanis itt példát mutat. Adott esetben tragikusan rossz példát. Az ne legyen már előre mentség, hogy de hát ő jó gyerek meg hogy ugyan ki nem ivott még sokat. Ezek a dumák mind a rape culture-t erősítik és önmagukban is szégyellnivalóak.

3. Ungár "megelőző csapása", a Momentumot gyalázó azonnali.hu-s cikk önmagában is aggasztó tünet, a növekvő politikai tribalizmus visszataszító példája, ahol a gátlástalan mellébeszéléssel, inszinuálással, relativizálással védenek meg valakit, akinek a felelőssége teljesen egyértelmű és vitathatatlan.

4. Soproni Tamás Facebook-posztja elképesztően buta, primitív és demagóg. Vélt erkölcsi fölénye birtokában beszél olyan stílusban, ami teljesen elfogadhatatlan bárkitől, aki nem Bayer Zsolt (sőt, tőle sem, csak tőle nem is meglepő) és mond olyan dolgokat, amiknek az ügyhöz semmi köze, a valósággal köszönőviszonyban sincsenek és vérig sértenek jóérzésű embereket. Egy alelnök nem beszélhet így és én nem lehetek tagja olyan politikai közösségnek, amelynek az alelnöke egy tudatlan, anti-intellektuális demagóg. Ilyen pártból van elég, köszönöm.

5. Ironikus ez a botrány Ungár személye miatt is, hiszen ő LMP-s létére volt ott a Momentum eseményén. Márpedig egy ideje már, mióta a Momentum megtorpant a növekedésben, látható jelei vannak annak, hogy a bimbózó szerelem az LMP és a Momentum között kezd kihűlni. Az LMP-s reflektor.hu-n sorra jönnek a Momentumot kritizáló, sokszor elég unfair írások azóta, nemrég pedig a Momentum is kinyilvánította az önállóságra való törekvését. Nehéz ebben a botrányban nem e szerelmi csalódás végső állomását látni.

6. Ironikus ez a botrány amiatt is, hogy épp az elátkozott bodajki fesztiválhoz kötődik. Bevallom, sose kedveltem ezt a programot, amely hosszú időn át a párt zászlóshajó-projektje volt. Iszonyú erőforrásokat lekötött, blokkolta a szervezet működését, belső feszültségeket generált és végül inkább kudarcnak tekinthető, s ami még rosszabb, nem láttam jelét annak, hogy ezt a pártvezetés valaha is felfogta volna. Lehet persze védeni egy ilyen programot, mert sok előnye van: meg lehet szólítani a fiatalokat, össze lehet terelni támogatókat, aktivistákat, közös élményt szerezni stb. De ha egy párt, amely mégis csak választásokra készül, ennyire belebonyolódik egy hökös szemléletű, annak világnézetét, értékpreferenciáit tükröző ("momós életérzés", buli, sörözés stb.) eseménybe és ettől szinte lebénul, az azért baj. Még nagyobb baj, hogy Ungár esete nagyon is jól beleillik a Nyitás fesztivál hökös logikájába: nem állítom, hogy minden fesztiválon átlag feletti számban lenne zaklatás és erőszak, de az ilyen rendezvények személyes tapasztalataim és az utóbbi évek botrányai tanúbizonysága szerint mégiscsak a rape culture melegágyai. Számomra ezért a fesztivál már azelőtt annak a szimbóluma volt, hogy a Momentum messze nem az a párt, amiben otthon érzem magam, hogy kirobbant volna az ügy. Bármilyen élesen is reagált a Momentum Ungár tettére és nyegle védekezésére, a szomorú helyzet az, vagyok kénytelen belátni, hogy Ungár és a bodajki hökizmus sokkal jobban összetartoznak, mint én és a Momentum. Soproni vértolulásos FB-posztja is jobban illik ebbe a fidelitasos sudribunkóságtól a rape culture-ön át a piálós-bulizós-hökösségig érő világba, mint az enyémbe. Sajnálom, hogy így van. 

A bejegyzés trackback címe:

https://baloldaliliberalis.blog.hu/api/trackback/id/tr4412732840

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Kétfarkú Kutya Párt teszt és bukta 2017.08.11. 11:04:24

"Leteszteltük a Kétfarkúakat és megbuktak. Nem értik a humort csak a sajátjukat és nem valódi demokráciát akarnak, hanem ugyan ezt mint a mostani, csak más szereplőkkel." - Több mint négy év után a Szórakoztató Erkölcstan blog törölte kedvencei közül...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Adam Gyenge 2017.08.11. 09:52:31

Számomra eddig is elég egyértelmū volt hogy az Együtt a legnormálisabb ellenzéki párt, ezek után pedig még nyilvánvalóbb.

Graves 2017.08.11. 09:52:36

Kispolitika Hungarisztánban.
Egy proli nép krémje, egyívásúak mind.

Le Orme 2 2017.08.11. 09:52:41

Ez egy nagyon fontos kérdés.

Billy Hill 2017.08.11. 09:52:52

Soproni csak túl sok Asia-t hallgatott, és elkapta a "Heat of the Moment(um)"...

Gaspen 2017.08.11. 09:52:55

"a fenti történet egy fontos személyes következménnyel járt: úgy döntöttem, szakítok velük"

Nahát ! Figyelj : egy magára valamit is adó állampolgár csendben hahotázik, ha ezek szóba kerülnek.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2017.08.11. 09:54:11

Oszinte írás. Megköszönendő.
Tisztelet.

BiG74 Bodri 2017.08.11. 09:56:02

Nincs facém ezért megköszönném a sudribunkó bejegyzés közzétételét, ha lehet.

vilagnezet.blog.hu · http://vilagnezet.blog.hu 2017.08.11. 11:38:53

"Leteszteltük a Kétfarkúakat és megbuktak. Nem értik a humort csak a sajátjukat és nem valódi demokráciát akarnak, hanem ugyan ezt mint a mostani, csak más szereplőkkel." - Több mint négy év után a Szórakoztató Erkölcstan blog törölte kedvencei közül őket.
erkolcstan.blog.hu/2017/07/28/ketfarku_kutya_part_teszt_es_bukta

Attilajukkaja 2017.08.11. 11:38:56

"az elátkozott bodajki fesztiválhoz kötődik"
Miért elátkozott? Miért hökös?
"Iszonyú erőforrásokat lekötött, blokkolta a szervezet működését, belső feszültségeket generált és végül inkább kudarcnak tekinthető"
Hogyan blokkolta a működést?

@FILTOL:
+1

FOUREY · http://baloldaliliberalis.blog.hu/ 2017.08.11. 11:42:41

@Attilajukkaja: "Miért elátkozott? Miért hökös?"
1. Milliós veszteség, várakozásokat alulmúló érdeklődés, áthelyezett helyszín, rossz sajtóvisszhang.
2. A posztban leírtak mellett a belső kommunikáció, pl. Béni Kornélé.
"Hogyan blokkolta a működést? "
A fentieken kívül azzal, hogy ez lett a zászlóshajó-projekt, az emberi erőforrások teljesen erre mentek el és hetekig semmi másról nem volt szó bent.

Attilajukkaja 2017.08.11. 12:06:28

@FOUREY:
Értem. Köszönöm a választ!

FOUREY · http://baloldaliliberalis.blog.hu/ 2017.08.11. 12:15:25

@Attilajukkaja: Nem mondom, hogy szívesen, mert sajnálom, hogy így alakult. A hökösséghez még három dolog:
1. az utolsó napokig a zenei program volt csak ismert,
2. a célközönség a huszonévesek voltak, ami nagyon helyes, ha nem ez köti le egy nem egészen egy év múlva nagy ambíciókkal választásokon indulni akaró párt minden erőforrását,
3. a szervezés kifelé átláthatatlan volt, a szűk szervezőcsapat felől a visszajelzések olyanok voltak, hogy "ötletekkel tele a padlás" (már amikor nem teljes kussolás volt a válasz), a kritikákra olyan gyermeteg válaszok jöttek, hogy "ne kritizáljon, aki nem tudna jobbat", "ne kritizáljon, aki még nem tett le semmit az asztalra", "ne kritizáld, ő nagyon jó gyerek" stb. (ahogy hallom, erre a posztra is ebben a szellemben születtek a belső fórumokon a reakciók)
szóval ez egy haveri alapon működő ifjúsági szervezet, nem egy párt rendezvénye volt a szememben

Attilajukkaja 2017.08.11. 12:32:54

@FOUREY:
A kiegészítést is köszönöm.
Eddig nekem is szimpatikus volt a Momentum, de most egy kis gyanakvással fogom figyelni a tevékenységüket. Én is sajnálom a dolgot, de nekem nagyon hasznos volt a posztod.

politologus · http://politologus.blog.hu 2017.08.11. 12:40:29

Szerintem meg hagyd a francba ezt az ügyet, egy ember pártokkal való kapcsolatában ezeknek nem lehet szerepe. Sőt, ilyen miatt nem hagyunk ott iskolát, családot vagy munkahelyet sem. Egy ilyen körben sok ember mozog, nagy az esélye bármiféle történésnek, türelemmel kell szemlélni az emberi gyarlóságot. Főleg úgy és azért, mert a nyílt szemétség is létezik, a politikai gyakorlatban is, szerintem az a valódi ellenfele a jó erkölcs világának. Erkölcsi állásfoglalás az is, ha te valamit nem teszel, esetleg szólsz is, hogy talán ezt nem kéne,nem kell attól még másokat faképnél hagyni.

FOUREY · http://baloldaliliberalis.blog.hu/ 2017.08.11. 12:44:02

@politologus: egyrészt cineri gloria sera venit, másrészt ha érdekel, ezekről én mit gondolok, nézd meg a 120, 122, 124, 126, 128-as posztokat. nem vagyok megveszekedett moralista, de ez most így alakult

ulloiut · http://orulunkvincent.blog.hu/ 2017.08.11. 12:59:51

"Schmidt Mária kormánypárti ideológus és milliárdos fia"

Ez miért releváns? Mennyire befolyásolja a helyzet megítélését? A jelenlegi helyzettől függetlenül van bármilyen jele annak, hogy Ungár azonosul az anyja Fidesz-párti tevékenységével?

FOUREY · http://baloldaliliberalis.blog.hu/ 2017.08.11. 13:01:56

@ulloiut: Nem értem az ellenvetésed. Cikiztem emiatt Ungárt külön a szövegben? Nem. Viszont ettől még tény és mivel ő közszereplő, sőt, az anyja is, mi több, mindketten milliárdosok, ezért és ennyiben releváns az infó.

ulloiut · http://orulunkvincent.blog.hu/ 2017.08.11. 14:34:43

@FOUREY: A félreértések elkerülése végett: Nem akarom Ungár viselkedését védeni, nem is akarok belemenni abba a vitába. Nagyon röviden: Szerintem politikus ne rúgjon be nyilvános rendezvényen és ha mégis, akkor viselje a következményeit.

De: Schmidt Mária finoman szólva megosztó személyiség. Ezzel az információval, ami konkrétan semmit nem árul el Ungár Péterről, semmit nem ad hozzá a megítéléséhez, mégis keretezted azt, hogy hogy fogja az olvasó megítélni.

Az a kérdésem, hogy miért kell ez az információ? Nem szeretnél te is inkább egy olyan közbeszédet, ahol nem az számít egy személy megítélésénél, hogy ki kinek a fia/lánya, hanem az, hogy mit vall maga a világról és mit tesz azért vagy az ellen? Szerinted rendben van, amikor a jobboldali sajtóban rendre előveszik fiatal baloldali aktivisták családfáját és mellékesen megemlítik, hogy milyen borzalmas balliberális politikusok, értelmiségiek, stb. leszármazottjai?

Nyilván felmerülhet olyan helyzet (pl. korrupció vagy ha valaki nyilvánosan kiáll a szülő politikai szerepvállalása, hitvallása mellett (ahogy Ungár ezt egyébként hangsúlyosan nem teszi)), amikor ennek az információnak abszolút van relevanciája az adott kérdés megítéléséhez, és akkor ezt meg kell említeni. Itt semmi más funkciója sincs, mint az, hogy előítéletet gerjesszen az olvasóban Ungár ellen pusztán azért, mert az az anyja, aki. Ez nem oké.

Azt is hozzáteszem, hogy nem konkrétan az Ungár eset érdekel, hanem az elvi kérdés, hogy hagyjuk már el azt a gondolkodást, hogy valaki felelősséggel tartozik a szülőért.

FOUREY · http://baloldaliliberalis.blog.hu/ 2017.08.11. 14:42:01

@ulloiut: Én ezzel elvi alapon nem értek egyet. Vannak esetek, amikor ez a kérdés nem vethető fel és van, amikor igen. Itt és most igen. Ungár Péter maga is megosztó személyiség, amúgy. :) A Nyitáson pedig bizonytalan státusban jelent meg, ezért releváns, hogy megmutassam, kicsoda. Nem hivatali minőségében vett részt a buliban, az azonnali.hu is a milliárdos aranyifjút védte, nem az LMP-s politikust, ő maga is a nyegle nyilatkozatában az aranyifjút játszotta. Ebben a történetben van helye a háttere leírásának. De mint láttad, nem kezdtem a háttér felrajzolásán túl ezzel az infóval semmit. De megnyugtatlak: nem célozgattam többre ezzel, mint amit írtam. Egyszerűen ő a magyar gazdasági-politikai-kulturális establishment része, nagy vagyonnal, számottevő kapcsolati tőkével. Ez pedig releváns, mert engem nem védene meg az azonnali.hu, ha így viselkednék, mert nem vagyok milliárdos aranyifjú, erős jobbos kapcsolatokkal. A többit szerintem te látod bele, amihez jogod van, de én csak azért vállalhatok felelősséget, amit írok.

ben2 2017.08.11. 14:42:21

Már a Momentum felfutásakor felmerült, hogy addig lesznek csak a balliberális értelmiség kedvencei, amíg mindenben hajlandóak alávetni magukat a balliberális véleményformálók akaratának. Amint megpróbálnak függetlenedni, azonnal elindul a külső és belső bomlasztás.
A Fidesszel is ez történt 1993-ban, amikor Orbánék nem kértek a Demokratikus Charta féle MSZP-SZDSZ koalícióból: a Fodor Gábor vezette vonal először nyiltan szembe ment a megválasztott pártvezetés politikájával, majd amikor nem kaptak megfelelő támogatást a tagságtól, nagy médiahajcihő közepette kiléptek. Ugyanez megismétlődött az LMP-vel is: amikor ki akartak maradni az összbalos közösködésből, a PM-es társaság először nyíltan szembement a pártvezetéssel, majd nagy médiahajcihő közepette kilépett.

Ez a balliberális pártocskák sanyarú sorsa: ha a megszokott balliberális utat követik, akkor nem tudnak növekedni és megmaradnak szektának, ha viszont megpróbálnak túllépni a szekértábor logikán, akkor kihátrál mögülük a médiaháttér és az értelmiségi támogatás, ami nélkül nem tudnak növekedni és megmaradnak szektának.

Úgy látszik a Momentum most jutott a növekedés azon szakaszába, amikor megindul az alapító és a menet közben rájuk rakódott "SZDSZ-es" tagság szétvállása.

FOUREY · http://baloldaliliberalis.blog.hu/ 2017.08.11. 14:43:36

@ben2: Valóban? Felmerült már a Momentum alapításakor, hogy bizonyos emberek addig fogják csak támogatni, amíg támogatásra méltónak fogják találni? Őrület! Mondj még ilyen nagy megmondásokat, Mester!