A baloldal nem mindig liberális, a liberálisok sem mindig baloldaliak. De ez egy ilyen blog.

BALOLDALI LIBERÁLIS BLOG

128. 7 tudnivaló, hogy ne csalódj az ellenzékben

2017. július 26. - FOUREY

(But I, that am not shaped for sportive tricks,

Nor made to court an amorous looking-glass) 

A magyar ellenzéket támogatni, az ötleteikért lelkesedni, szervezkedésükbe bekapcsolódni olyan, mintha felváltva hideg és forró fürdőket vennénk. Talán nem árt meg nekünk, de kell hozzá önuralom. Mivel én magam is időről időre elkövetem azt a hibát, hogy beleélem magam az éppen aktuális ellenzéki kezdeményezésekbe, hogy újra és újra csalódnom kelljen, idővel összegyűjtöttem néhány hüvelykujj szabályt, amelyek segítségével könnyebb felmérni a legújabb világmegváltó ötletek realitását, s elkerülni a kiábrándulást. Íme hét ilyen szabály:

1. Az ellenzékiek nem  véletlenül tűnnek amatőröknek: tényleg azok is.

Ha azt érezzük, hogy sokat bénáznak, hogy elveszetteknek tűnnek, ha nehéz elhinni róluk, hogy le tudják győzni a Fideszt, az nem véletlen. A mai ellenzék olyan emberekből áll, akik nemigen tudhatják, hogy kell győztes kampányokat csinálni, az országot kormányozni. A szocik 2004 óta szinte folyamatosan vereségről vereségre bukdácsolnak, elvesztették önkormányzati helyeik túlnyomó többségét, anyagi gondokkal küszködnek és 2009 óta a kormányzásnak a közelébe se kerültek. A DK vezetőinek is főleg vereségekről vannak tapasztalataik, illetve a magyar történelem legostobább választási győzelméről, a 2006-osról. Az LMP mögött van némi önkormányzati és parlamenti tapasztalat, de országos szervezetet még sose tudtak építeni, civil múltjuk is komoly akadály és persze ők se láttak még kormányzati munkát belülről. A P és az Együtt, illetve a Momentum e tekintetben szót se érdemel. A politikára se az egyetem, se a civilség, de a multivilág vagy az akadémia nem készíti fel az embert. Még talán az tudhat a legtöbbet a politikáról, aki értékesítőként dolgozott, de a HÖK-tapasztalat vagy a civil múlt kifejezett hátrány, mert mindkét esetben a kamarillapolitizálásra szocializálják az embert, nem minél több ember megnyerésére. 

2. Ha azt látod, hogy az ellenzék bénázik, akkor jó eséllyel tényleg bénázik.

Lehet ezen fanyalogni az ellenzékiek részéről, lehet szidni a kibiceket, de az a helyzet, hogy valójában nem kell nagy ész annak belátásához, hogy az ellenzékiek nagyon sokat hibáznak. Még a Fidesz is sokat hibázik, pedig sokkal tapasztaltabbak és profibbak is, az ellenzék pedig amatőr. Ha valaki nem hinné, hogy az ellenzékiek sokat hibáznak, gondolják végig, milyen sikereket ért el az ellenzék az elmúlt 10 évben. Ja, hogy semmit? Na ugye. Vannak persze "sikerek", mint például az LMP bekerülése a parlamentbe vagy a nolimpia kampány, de ezek csak átmeneti sikerek vagy olyan kis léptékűek, amiknek ugyan joggal örülhet az a kevés ember, akiknek a sikere, de cserébe a többség, akiknek ez nem vagy nem elég nagy siker, az okkal lehet elégedetlen.

3. Ha valami tetszik, amit az ellenzék csinál, az jó eséllyel nem is olyan jó dolog.  

 A dolog egyik legkiábrándítóbb része, hogy amikor neked tetszik valami, amit az ellenzék csinál, az a legkevésbé sem biztos, hogy jó a közös céljaitok szempontjából. Minden választónak nehéz belátni, hogy a politika szempontjából az emberek nem egyformák, hanem nagyon, nagyon, nagyon különbözőek, de mégis ez a helyzet. Az ösztöneink, vágyaink, értékeink, érdekeink ránk jellemzőek és nem univerzálisan érvényesek. Az persze nagyszerű érzés, ha egy párt képes megszólítani minket, de mivel az ellenzék amatőr, számítanunk kell rá, hogy ennek aligha az az oka, hogy egy nagyon tudatos kommunikációs stratégia részeként képesek  változatos, ámde jól targetált üzenetek célbajuttatására, hanem, hogy beleragadtak abba a szűk körbe, amihez jó eséllyel te is tartozol, a politika iránt aktívan érdeklődő, tudatos médiafogyasztó, a kormánnyal kritikus állampolgárként. Vagyis alighanem az történt, hogy belecsúsztak a klasszikus hibába és az ellenzéki média (és az ellenzéki média fogyasztóinak) szája íze szerint politizálnak. Márpedig ez még akkor is probléma, ha tartalmilag nincs semmi gond azzal, amit mondtak, mert akkor is hibát követtek el: értékes időt és energiát pazaroltak arra, hogy olyan közönséget szórakoztassanak, akik úgyis rájuk fognak szavazni és ezt az időt és energiát az olyanok meggyőzése elől veszik el, akiket ezen a módon eddig se tudott senki se a Fidesz ellen szavazásra rávenni. Lehet persze, hogy majd pont nekik fog sikerülni, de hadd legyünk szkeptikusak.

4. Nem okvetetlenkedni kellene, hanem dolgozni? Igen, de...

Minden olyan szervezetben, ahol emberek sok időt és energiát invesztálnak abba, hogy viszonylag távoli célokat közösen elérjenek, elég gyorsan kialakulnak bizonyos szerepek és hozzájuk kapcsolódóan törésvonalak. Az egyik legfontosabb ilyen az, hogy vannak az okvetetlenkedők és akik tenni akarnak. És ezt úgy kell érteni, hogy tényleg vannak, akik nem tudják, mikor kell befogni a szájukat és verejtékezve cipelni a homokzsákot és mikor van helye a jogos kritikának. De a helyzet az, hogy sokkal több ok van kritikára, mint amit azok, akik sok időt és energiát invesztálnak ezekbe a közös vállalkozásokba, szeretnek elismerni és mert az ellenzéki mozgolódások, már csak amatőrizmusuk folytán is, nem igazán rendelkeznek kifinomult konfliktuskezelési mechanizmusokkal, fejlett szervezeti kultúrával, az ilyen vádaskodások elég nagy részben jogos kritikák elfojtására irányulnak. Az a helyzet, hogy a mai ellenzék híján van az értelmes ötleteknek és az átfogó stratégiának és a legtöbb dolog, amit csinálnak, ha nem is teljesen felesleges, de... nos, az a helyzet, hogy igenis teljesen felesleges.

5. Ha azt érzed, hogy ez így nem lesz jó, akkor valószínűleg igazad van.

Kár lenne tagadni, hogy az ellenzék ma nincs birtokában a Fidesz leváltásához vezető út térképének. Szervezettségük, anyagi erőforrásokaik, tapasztalataik, politikai vízióik mind-mind elmaradnak attól a szinttől, ahol  joggal várhatnánk el tőlük, hogy 2018-ban a választásokon eséllyel induljanak el. Tudna Szél Bernadett egy kormányt vezetni? Milyen országot akarna Soproni Tamás? Mit kezdene az Együtt a lakhatási válsággal? Össze tudna rakni egy költségvetést a P? Kínzó kérdések százait lehetne feltenni, s őszintén szólva, a legtöbb kérdésre nincs mély meggyőződéssel képviselhető válasz. És nem azért, mert értelemszerűen ezek a jövőre vonatkoznak, hanem, mert annyira karakter nélküliek és meggyőzésre képtelenek ezek a pártok. És neked ezt a vergődést kell nagy jóindulattal a Fidesszel szembeni érdemi kihívásnak tekintened. Igen: kell. Mert e vakhit nélkül nem fog menni. Lehet, hogy jobb is, ha tudod előre, hogy ez vak, irracionális remény.

6. Ha nem értesz egy ellenzéki ötletet, nem a te hibád.

Nem érted Vágó Gábor népszavazási ötletét? Akkor se, ha elmagyarázza? Nem értetted mire jó a választási mozgalom Gulyás Márton részéről? Akkor se, ha elmagyarázzák neked? Nem érted, hogy a Momentum miért támogatta Vágó ötletét, ha most elvi okokból ellenzi? Nem tudod, hogy miért állt össze a PM Gyurcsányékkal? Hogy mire volt jó az előválasztás ötlete? Vagy a koordinált indulás? Nem biztos, hogy benned van a hiba. Ezek komplikált és absztrakt ötletek, az ellenzék válságának tünetei és vajmi keveset mutatnak meg az ország valódi problémáiból. Szemben mondjuk a budapesti olimpia vagy Paks2 ügyével, amelyek nagy mozgósító erővel rendelkező, számtalan fontos, ésszel és érzelmileg is könnyen felfogható szimbólumok, életünk nagy kérdéseinek foglalatai (minden önzése mellett ilyen volt a netadó ügye is vagy látszólagos absztraktsága ellenére a lex CEU is: további magyarázatra nem szoruló, a jó és a rossz, Dávid és Góliát harcaként felfogható ügyek voltak ezek, amelyek mozgósító ereje csak elsőre meglepő).

7. Csúnyán viselkednek egymással az ellenzéki szervezetek? Ilyen az élet.

Miközben évek óta az összefogás az egyik kedvenc ellenzéki jelszó, nem lehet nem észrevenni, hogy milyen irritáltan beszélnek egymással, milyen kisszerűen vitatkoznak az ellenzéki politikusok. Hja, kérem, persze, a politika már csak ilyen, mondhatnánk. De tényleg így van? Nem. Az élet ilyen. A politikát átlagemberek csinálják és ugyan ki ne utált volna még egy szomszédot se, egy hangoskodó járókelőt se, egy kellemetlenkedő munkatársat se, egy tenyérbemászó bolti eladót vagy ügyintézőt se, egy idegesítő autóst se, se csalódást keltő barátot, se vele érdekellentétbe került családtagot? Namármost ugyanezt látjuk a politikában is. Más kérdés, hogy amit látunk, az épp mikor micsoda: a másik tudatos gyilkolása, egyszerű üzengetés, nyomásgyakorlás, felajánlkozás vagy frusztrációk őszinte felböfögése? Ha elolvassa valaki például ezt a szöveget:

Most őszintén, mégis mi a Jóisten ütött ezekbe a gyerekekbe? Februárban még nagy büszkén pakolták ki az internetre a NOlimpiás kampány költéseit (az LMP egyébként minden kampányköltése nyilvános és elérhető az interneten), most pedig már üzleti érdekekre hivatkozva titkolják a fesztiváljuk költségeit. A Momentum az elmúlt időszakban egyre vállalhatatlanabb dolgokat csinál, belső körökben már arról beszélnek, hogy teljesen összezuhantak az első nagy dobásuk után, de nálam itt vágták el magukat végleg. Pedig hajlandó lettem volna esélyt adni nekik, függetlenül attól, hogy a neoliberális duma, amit nyomnak, tőlem messze van mit Makó Jeruzsálemtől. 

( http://reflektor.blog.hu/2017/07/25/hogy_kovetel_atlathatosagot_a_momentum_ha_maga_is_titkolozik)

eldöntheti magában, hogy a fentiek közül melyik illik rá jobban. És hogy mi a célja ennek a bicskanyitogatóan lesajnáló, nagyképű szövegnek, ami aligha áll jól egy pártnak, amelyik közismerten lét és nemlét határán van évek óta, többször is a Fidesz mentette meg őket (pl. a pártszakadásukkor), amelyik évek óta nem tudta magát tartalommal megtölteni és amelyik a pletykák szerint nem ellenezné a Momentummal való összefogást. De hát ez van, ilyen az élet.

Tudom, tudom, mindez csekély vigasz, de aki ennél többet remél, az csalódni fog. Más kérdés, hogy talán a csalódás is jobb, mind a reménytelenség. Ezt viszont már mindenkinek magának kell eldöntenie.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://baloldaliliberalis.blog.hu/api/trackback/id/tr2812691105

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zsoltbacsi 2017.07.27. 11:20:21

Ritka eset, de egyetertek

incognito ergo sum 2017.07.27. 11:23:43

A fesztivál költségeit azért nem osztották meg, mert egyrészt a fellépő zenekarok és a közreműködő cégek egy része nem kért pénzt, de ennek nyilvánosságra kerülésétől tartanak.

Másrészt, még ezzel együtt is óriási pénzügyi bukta lett a fesztivál (kései szervezés, amatőr hibák stb) és még nem tartanak ott, hogy ezt nyilvánosan lazán bevállalják.

gmihaly621 2017.07.27. 11:23:52

"Én mindenkiben csalódtam..." "Elveszett illúziók" "Ábrándozás az élet megrontója" Stb.

Nemfajtalan srác 2017.07.27. 11:24:45

"a magyar történelem legostobább választási győzelméről, a 2006-osról"

A 2002-es volt a mélypont, a köteles beszéd bedobásával. Azóta nyilvánvaló szabály: mindegy mekkora blődség, csak hasson a választókra. És aki ért az idők szavából - márpedig a Fityisz biztos ilyen - az ennek megfelelően is csinálja. Ez nagyjából meg is határozza az intellektuális szintjét a hazai pártpropagandának

czjanos 2017.07.27. 11:24:54

Téved a szerző, itt nem hideg- és forró fürdő cserélődik, hanem annyi hideg fürdő, ahány ellenzéki párt van a porondon. Ezért, ha valamelyik netán langyosodna, már az is forrónak érezhető lenne.

apro_marosan_petergabor 2017.07.27. 11:25:45

Igen, nagyjából ilyen az ellenzék. Magyarországot az Isten mentse meg egy ilyen csapatól - nem, bandától.

BiG74 Bodri 2017.07.27. 11:25:50

A fityisz ereje, hogy egyszerű célkitűzésűk van, piszkosul meggazdagodni mindenáron. A főnök, vitya az ék, aki mögött minden alrabló összezár, és nincsenek lelkiismereti dolgaik. Lehazudják a csillagokat is az égről!
Az ellenzék legalább egy részét megérhetné, kitalálhatná mit akar csinálni, kivel akarja csinálni, és a belső megegyezés után mindenki elkezdené egy irányba tolni a szekeret. Nincsenek külön alkuk, piszkos megalkuvó megélhetési politika, háttér szarkeverők, mindenki főnök akar lenni effekt.

ssetet 2017.07.27. 14:40:41

Ok, fullba tolod a nihilt. És ettől a projekttől mit vársz?

FOUREY · http://baloldaliliberalis.blog.hu/ 2017.07.27. 14:41:58

@ssetet: Az ilyen kommenteket olvasva néha elgondolkodom, milyen érzés lehet minden önreflexió nélkül élni. De persze hiába kérdezném pont tőled. :)

FOUREY · http://baloldaliliberalis.blog.hu/ 2017.07.27. 14:43:31

@gmihaly621: Köszönöm az értékes kommentet. Sokat kellett hozzá guglizni biztos. :)

FOUREY · http://baloldaliliberalis.blog.hu/ 2017.07.27. 14:44:55

@incognito ergo sum: Bár nem biztos, hogy a posztod érdemi hozzászólás a poszthoz, de mégis örülök, hogy leírtad, mert elég logikusnak tűnik, amit írsz.

FOUREY · http://baloldaliliberalis.blog.hu/ 2017.07.27. 14:47:57

@Nemfajtalan srác: Sok visszataszító kampányra emlékszem. 2006 annyiban különleges, hogy ilyen gyorsan ilyen durván nem buktak le a győztesek, mint akkor. Lásd áfacsökkentés vs áfaemelés. Vagy dübörgő magyar gazdaság vs. elkúrtuk. Stb. De nem szeretném kétségbe vonni a jogodat, hogy neked másik kampány legyen a kedvenced. És 2002 maga is GyF halhatatlan szellemujjainak nyomát viseli magát.

FOUREY · http://baloldaliliberalis.blog.hu/ 2017.07.27. 14:48:49

@czjanos: Nekem mindegy. Nem látom, ez mihez mit tesz hozzá vagy miből mit vesz el. De legyen így.

FOUREY · http://baloldaliliberalis.blog.hu/ 2017.07.27. 14:50:31

@apro_marosan_petergabor: Nem értem, mire jó ez a bandázás. Minimum alpári.