A baloldal nem mindig liberális, a liberálisok sem mindig baloldaliak. De ez egy ilyen blog.

BALOLDALI LIBERÁLIS BLOG

121. Decline and Fall of the American Empire

2017. május 28. - FOUREY

Távol álljon tőlem, hogy tagadjam, sok egyéb mellett a nemzetközi viszonyokhoz sem értek különösebben, de mostanában egyre gyakrabban jut eszembe, a híreket hallva, hogy vajon mikor kezdett véget érni az amerikai birodalom kora.

Mert nehéz Trump elnökségében nem egy nagyon súlyos válságjelenséget látni már önmagában, minden egyéb nélkül is. Egy minden politikai tapasztalat nélküli milliárdos botrányhős, médiabohóc hatalomrakerülése, az azóta folytatott "politikája", saját oldalának establishmentjével való finoman szólva is feszült viszonya, a mainstream média ellen folytatott hadjárata, az elképesztő handabandázása, az, ahogyan egyre szorul körülötte a hurok az orosz kapcsolatok miatt stb. önmagában is elgondolkodtató.

De még érdekesebb azt látni, ahogy Trump politikája sok tekintetben az amerikai külpolitika hagyományos eszköztárának őrült szétrombolása: a State Department tudatos kivéreztetése, első nemzetbiztonsági tanácsadójának gyors bukása, a saját titkosszolgálatai iránti ellenségessége, a szövetségesek folyamatos provokálása és a problémás országokhoz való bizarr közeledései egyaránt azt demonstrálják, hogy Amerika többé nem kiszámítható és nem egészen komolyanvehető nemzetközi politikai szereplő, illetve, amit komolyan kell venni benne ezentúl, az a potenciális kár, amit okozni tud a kiszámíthatatlanságával gyakorlatilag a világ bármely pontján.

De mindez valószínűleg csak felszíni jelenség. Talán viszont az már nem egészen az, ahogy a csendes-óceáni szabadkereskedelmi partnerségből kihátráló Trump lényegében lemondott Amerika nevében ennek a térségnek a gazdasági és politikai befolyásolásáról vagy ahogy a NATO-val és a G7-tel látványosan összeveszve hagyta elszigetelődni az USA-t.

Vélhetően egy a mélyben régóta zajló hosszú folyamat hirtelen felszínre kerüléséről van szó. Hiszen George W. Bush értelmetlen háborúi egész térségek biztonságát ásták alá és tárták fel a világ legnagyobb katonai hatalmának gyengeségét. Obama pedig látványosan elfordult Európától és Kelet-Európát, valljuk meg őszintén, egyszerűen átengedte az oroszoknak évekkel ezelőtt, majd a Közel-Keletről is igyekezett kivonulni. Innen nézve Trump harsány önpusztítása talán csak a betetőzése mindannak, ami eddig is a szemünk előtt zajlott, csak nem akartuk észrevenni. De persze többnyire nem szokott igazam lenni. 

A bejegyzés trackback címe:

https://baloldaliliberalis.blog.hu/api/trackback/id/tr8212546783

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.