A baloldal nem mindig liberális, a liberálisok sem mindig baloldaliak. De ez egy ilyen blog.

BALOLDALI LIBERÁLIS BLOG

117. Gyűlölöm, ha igazam van

2017. május 17. - Szűcs Zoltán Gábor

2010 óta egyre jobban gyűlölöm a hazai politikát. Sosem voltam nagy politikai jóstehetség, de ahogy egyre komorabbá váltak a hazai politika kilátásai, úgy vált egyre nehezebben félreismerhetővé az előttünk álló elkeserítő jövő.

Sok millió választó nem érti és nem érzi még (sok millió viszont igen), de ettől még tény, hogy Magyarország 2010 óta egyre jobban távolodik attól az (egyébként széles és sokféle választást, sokféle helyi megoldást megengedő) úttól, ami egy boldogabb, gazdagabb, szabadabb ország felé vezethetne minket.

Nagy felelőssége van ebben persze annak, ami 2010 előtt történt, de ne áltassuk magunkat.

A helyzet az, hogy minél messzebbre távolodunk 2010-től, annál jobban szűkül le a felelősség mindössze két szereplőre. A hatalomra, amely mára elhagyta a demokratikus hatalomgyakorlás kereteit és - egyelőre még alkalmi eszközökkel, taktikai célok érdekében, de egyre inkább rendszerszintű mértékben - alakítja át Magyarországot egy korrupt, autoriter rezsimmé. És az állampolgárokra, akik félelemből, információhiányból, elfogultságból, butaságból vagy épp a világos alternatívák hiányától elbizonytalanítva, mindezt tűrik, sőt, akarva, nem akarva, bátorítják.

Néhány hete, amikor Orbán Viktor Brüsszelbe látogatott, latolgatni kezdtem, hogy hová vezet az a politika, ami a kormány brüsszelező kampányaival és a szövetségeseket elidegedenítő hepciáskodással kezdődött, az európai szélsőjobb felé fordulásig menően, majd autoriter rezsimek előtti visszataszító és önmegalázó hajbókolással folytatódott, itthon pedig kiterjedt a független intézmények szisztematikus rombolására, a szabad sajtó gazdasági eszközökkel való lassú kinyírására, a civilek folyamatos vegzálására, az anyagi erőforrások rendszer váltás óta sosem látott koncentrálására, ezt írtam:

Ami kétségtelen, hogy Orbán többé nem néppárti, hanem szélsőjobboldali politikus európai szinten: ezt az európai politikusok is felfogták végre és minden jel szerint ő maga is tisztában van vele, hogy átlépte a Rubicont.

Az, amit madárjós tudományom már kevésbé tud megválaszolni, az az, hogy hová vezet mindez. Számomra háromféle forgatókönyv tűnik logikusnak a fent leírtakból következően. Mindegyikhez szubjektív valószínűségeket is rendeltem a fentiek mérlegelése alapján, s így csökkenő valószínűségi sorrendben:

1. Csúnya szakítás: Orbán arra építve, hogy az EU jövője kétséges és a régi játékszabályok úgyis borulnak, valamint az itthon bevált konfrontatív stratégiáját követve tovább élezi a konfliktust és így elkerülhetetlenné válik a Fidesz kizárása a Néppártból, Magyarország pedig a korábbinál barátságtalanabb elbírálásra számíthat a jövőben az EU és a tagállamok részéről, mert az válik uralkodó állásponttá, hogy az Orbán-rezsim nem demokratikus.

2. Békülés, végzetes bizalomhiánnyal: Orbán feladja a konfrontációt, s bár ehhez viszonylag nagy engedményeket kell tennie, de az EU is sokat enged, de a bizalmatlanság légköre alakul ki és ez előrevetíti a későbbi szakítást.

3. Békülés és durvulás: Előfordulhat az is, hogy Orbán jelenlegi elszigeteltsége beláthatóan rövid időn belül megszűnik és a mostani őszinte beszéde esetleg annak előhírnöke, hogy hamarosan ez válik az európai jobboldali mainstreammé. És akkor az istenek irgalmazzanak nekünk. 

Akkor többen elmagyarázták, hogy Orbán kint megnyerte a meccset, jól szerepelt, az EU tehetetlen, nem fog történni semmi. Én akkor sem így gondoltam, s a ma történtek fényében, azt kell mondanom, nekem volt igazam.

Az Európai Parlament elfogadott egy határozatot, amely az európai alapjogok magyarországi érvényesülésének megvizsgálására szólít fel és kilátásba helyezi a szankciók életbe léptetését is.

Ez, úgy lehet érvelni, persze, még csak egy szándéknyilatkozat, de tekintve, hogy 393 képviselő fogadta el 221 ellenében, ne legyen illúzióink: ez azt jelenti, amit korábban is leírtam, Orbán és a Fidesz mögött többé már nem áll az Európai Néppárt. Ez bizony a csúnya szakítás felé tett félreérthetetlen lépés. 

A bejegyzés trackback címe:

https://baloldaliliberalis.blog.hu/api/trackback/id/tr4112511229

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dare 2017.05.18. 09:03:45

A Fidesz megbolondult, mi pedig megboldogultak leszünk (jövőnk szempontjából) ha nem hagyja abba ezt a csatározást a nyugati elittel a kormányunk.
Jó oké, ott a keleti nyitás (Kína, Oroszország), de én nagyon pesszimista vagyok a téren, miszerint le lehet győzni, és meg lehet fenyíteni a kapitalizmus győzteseit, ez a csata véleményem szerint nem nyerhető.
Aztán persze tévedhetek is, hiszen elnézve ezt a nagy összeborulást és egyetértést a minap (az ominozus közös kép), és Trump is elég elitellenesnek mutatja magát (eddig),szóval vannak arra utaló jelek, hogy a világ egy hatalmas változáson fog átesni, kérdés már csak ott merül fel, hogy ennyi önimádó meddig tudná kontrolálni ezt a folyamatot.
Emiatt vagyok kishitű, de ha tudják az önuralmat gyakorolni a közös cél érdekében, ebből még jól is ki lehet kerülni.
Optimizmus vagy pesszimizmus lesz a következő évek lemeze, jómagam a pesszimistát járatom (a résztvevők, és a cseppet sem báránylelkű elit miatt), és jelen pillanatban korántsem tudok osztozni Orbán lelkesedésében.
Bárcsak láthatnék 10-20 évvel előre...

Skankhunt42 2017.05.18. 09:04:01

nyugi, nem kell gyűlölködnöd, nincs igazad

Halál kamionja mindenkit elgázol 2017.05.18. 09:04:21

'Akkor többen elmagyarázták, hogy Orbán kint megnyerte a meccset, jól szerepelt, az EU tehetetlen, nem fog történni semmi. Én akkor sem így gondoltam, s a ma történtek fényében, azt kell mondanom, nekem volt igazam.'

Miben? Mert nem történt semmi.

'Az Európai Parlament elfogadott egy határozatot, amely az európai alapjogok magyarországi érvényesülésének megvizsgálására szólít fel és kilátásba helyezi a szankciók életbe léptetését is.'

Megvzsgálják aztán majd kiadnak egy atározatot hogy nem történt semmi, mint a Tavares jelentésnél.

midnightcoder2 2017.05.18. 09:05:49

Európának kb. két lehetősége van:
1. A harmadik scenario, azaz a békülés és durvulás. Magyarul visszalépés az elmúlt 30 év szélsőséges liberális, önfeladó Európájától.
2. Európai iszlám állam, némi Mad Max-szal fűszerezve.

Sajnos, az elsőnek elég kicsi az esélye, legalábbis nyugaton. Mire a szavazók észbe kapnának, már rég tele lesznek bevándorlókkal akik a saját kultúrájukért, vallásukért, népükért fognak harcolni és nagy ívben leszarják az európai liberalizmust. A másik oldalon pedig, miután a gazdaság fókusza áthelyeződött Ázsiába, és ezért a szolgáltatásokat sem igazán éri meg a világ végén tartani, az életszínvonal is drasztikusan le fog csökkenni. Ami durva feszültségekhez vezet majd. A mostani liberális Európa alapja a jólét. Ha ez a jólét megszűnik, valóban az istenek irgalmazzanak, különösen ha közben van egy nagy létszámú bevándorló is, a jelenlegi Európával nem igazán összeegyeztethető vallással és kultúrával, és ők is kb. addig maradnak nyugton amíg nagy a jólét.

A ballibek azt hiszik, hogy Orbán a főgonosz, a BRExit pedig baleset volt. Pedig mind a kettő az elmúlt 30 év folyamatainak eredménye. Azt hiszik, hogy Európa a Nagy Fehér Orvos, akinek meg kell oldania világ gondjait, akinek kötelessége befogadni minden népet aki a saját hazáját ezért vagy azért pokollá változtatta.
Közben pedig Európa haldoklik.

FOUREY · http://baloldaliliberalis.blog.hu/ 2017.05.18. 09:12:51

@Halál kamionja mindenkit elgázol: Érdekes, amit írsz. Amiben nem értünk egyet, az az, hogy 1. a Tavares-jelentés időszaka az első ciklusban a Fidesz komoly válsága volt és az ellenzék felfutásának ideje - hogy nem bukott meg utána a Fidesz, abban az ellenzék teszetoszasága nagyon fontos szerepet játszott; 2. a mai helyzete a Fidesznek sokkal rosszabb három okból: a) mostanra az EU-ellenes kampány a szavaztótábor egybetartását célzó, méregdrága, gyűlölködésre és hazudozásra épülő, a sajtó szisztematikus megszállásával járó permanens kampányolás része lett, tehát amíg 2012-ben az EU-s botrány elülhetett, most nem fog, b) minél intenzívebben kampányol a Fidesz az EU ellen, minél több erőforrást szán erre, annál inkább megkönnyíti az ellenzék dolgát, hogy egy világos, egyszerű és a Fidesz által finanszírozott ellenkampányt folytathasson, márpedig az euzás már 2011-2012-ben sem volt jó ötlet a Fidesz részéről, c) most a Fidesz sem fogja tudni az EU-ban elkenni a konfliktust azzal, hogy mást mond kint, mint itthon, mert mostanra túl intenzív lett ez a kampány és kívülről is túlságosan látható és a Fidesz európai szövetségesei számára is egyre kevésbé éri meg a Fideszt megvédeni.

FOUREY · http://baloldaliliberalis.blog.hu/ 2017.05.18. 09:32:34

@midnightcoder2: Nyilván sejted, hogy semmiben sem értek veled egyet. Kezdve ott, hogy hülyeségnek tartom azt a szembeállítást, hogy csak kétféle lehetőség volna. Van egy csomó lehetőség és azt tanácsolnám, hogy ne dőlj be a szélsőjobboldali (ideértve a jelenlegi kormány által folytatott) propaganda hülyeségeinek.

Érdekesen provinciális például az a látásmódod, hogy a magyar viszonyokból próbálod elképzelni, milyen lehet olyan országok polgárainak lenni, akik több száz éve folytatnak tengerentúli kereskedelmet, akikhez évszázadok óta özönlenek bevándorlók és akik maguk gyarmatosító hatalmakként a világ legtávolabbi részeit is közelinek érzik magukhoz. Azt is csak móricka képzeli például, hogy a Brexit nem a büdös magyar-lengyel-román migráncsok ellen irányult, sokkal inkább, mint a Birodalom révén évszázadok óta a sajátjaiknak tekintett indiai, pakisztáni stb. csoportok ellen. Elég lett volna egy kis médiát fogyasztani, mégpedig leave párti sajtóorgánumokat, hogy megtudd, hogy ők nem a brit szigetek elszigeteltségét pártolták, hanem csak Brüsszeltől akarták visszanyerni elvesztettnek hitt szuverenitásukat. Az ő ideáljuk általában egy globálisabb, gazdasági érdekeiknek szerintük jobban megfelelő UK volt, nem egy minden bevándorlótól mentes UK. (Egyedi kivételek nyilván voltak.)

Érdekes, amit a ballibekről mondasz. Mivel én csak egy baloldali liberális vagyok, nem tudok kezeskedni azért, más baloldali liberálisok mit mondanak. Így csak a magam nevében tudok válaszolni:
1. Nem nagyon találkoztam olyan emberrel, aki szerint Orbán nem "az elmúlt 30 év folyamatainak eredménye".
2. Nem tudom, mit értesz azon, hogy "Orbán a főgonosz". Én azt tudom, hogy 2010 környékén meglehetősen empatikusan viszonyultam az új rezsimhez, majd szép lassan felfogtam, hogy a lezajló hatalomkoncetráció példátlan az elmúlt harminc év történetében, hogy a politikai rendszer működtetésében az elszámoltathatatlanság, a propaganda, a befolyásolás, a hazugság mindennapi gyakorlattá vált, hogy rendszerszintűvé vált a korrupció (igen, minőségileg más ez a korrupció, mint 2010 előtt és nem abban, hogy kik lopnak, hanem a lopott pénzek nagyságrendjében van különbség) és a legtöbb stratégiai döntésük (oktatás, egészségügy, szociális kérdés, gazdaságfejlesztés irányai, EU-s források felhasználása) mind mind tragikus következményekkel fog járni az ország számára hosszabb távon. És ezek miatt mélyen elítélem őket és őszintén szólva el sem tudom képzelni, hogy ezekre milyen mentségük lehet.
3. Nem tudom, mit értesz azon, hogy "a BRExit pedig baleset volt." ha azt érted ezen, hogy Cameron egy kétes belpolitikai játszmája nélkül talán sose lesz kiírva a népszavazás, ha a Brexit kampányban a remain oldal jobban kampányol, ha a leave oldal nem gátlástalanul hazudozik, akkor aligha fordul meg a közhangulat vagy ha a jelenlegi tendenciák tovább erősödnek, akkor 10 év múlva már erős többségben lettek volna generációs okokból a remain pártiak, akkor ez valóban baleset volt.
4. Ez tuti nem igaz: "Európa a Nagy Fehér Orvos, akinek meg kell oldania világ gondjait, akinek kötelessége befogadni minden népet aki a saját hazáját ezért vagy azért pokollá változtatta." Biztos vannak naivak, de azért a mértékadó megszólalások arról szóltak, hogy Európa egy nagyon gazdag hely, amelynek nagy felelőssége van bizonyos konfliktusok kialakulásában és sokkal többet kellene tennie azért, hogy ezek a konfliktusok ne fajuljanak el, a saját érdekében is. Csak, mert a nagy szenvedéseket látva sokan reagáltak a humanizmus és az együttérzés erős gesztusaival, nem kellene úgy tenni, mintha ezek az emberek ne lennének képesek higgadt gondolkodásra is. Csak persze, megértem, egy korrektebb hozzáállás esetén kevésbé lenne könnyű lenézni a vitapartnereidet.