A baloldal nem mindig liberális, a liberálisok sem mindig baloldaliak. De ez egy ilyen blog.

BALOLDALI LIBERÁLIS BLOG

116. A hét műtárgya: a Fidelitas-plakát

2017. május 11. - FOUREY

soros.jpg

(forrás: vastagbor.atlatszo.hu)

Biztos nem én vagyok az első, aki találkozott már ezzel a plakáttal és elgondolkodott rajta, hogy mit is akart vele kifejezni a Művész.

Van ugyebár egy elég nyilvánvaló és tolakodó üzenet benne: a sokkal nagyobb méretű Soros dróton rángatja a nála kisebb, viszont aránytalanul nagy fejű Botkát. Ez eddig világos, bár nyilván kicsit erőltetett dolog pont a baloldali populista fordulatot csináló MSZP-t hírbe hozni Sorossal, de aki a kontextust ismeri, annak még érthető is: egyfelől van a Simicska-Vona kapcsolat, ami a sajtóból eleve ismert, továbbá van a kormány Soros elleni hisztériakampánya, egyfajta szimmetriaigény elég jól magyarázza, miért kerül épp Soros és Botka egy oldalra.

De aki azt hiszi, hogy e jeles műalkotásnak nincsenek rejtett mélységei, az nagyon téved. Ugyanis ez még nem indokolná, hogy Sorost időskori bőrhibáit, táskás szemét, bőrének vöröses-rózsaszínes foltjait miért kell ilyen közelről, ilyen nagy felbontásban látnunk. Mi lehet az oka annak, hogy a Művész ilyen nagy hangsúlyt fektetett ezekre a részletekre?

Én erre a következő értelmezést javaslom: nagyon logikusnak tűnik arra gondolni, hogy a Művész azt akarta ezzel kifejezni, hogy szerinte Soros undorító. Mert hát közelről mutatva az emberi test "hibái" aligha szolgálhatják az esztétikai gyönyörködtetés célját, annál valószínűbb, hogy a Művész azt kell éreznünk, hogy ez az ember csúnya. Sőt, nézzük csak meg jó közelről: a Művész láthatóan úgy gondolta, hogy minél közelebbről nézzük, annál csúnyább.

És itt jön a slusszpoén: mit is gondolt pontosan csúnyának, visszataszítónak, undorítónak a Művész? Az öregedés jeleit.

Sorosista migránssimogató libsik ugyan ellene vethetnék, hogy de hát az öregség nem tulajdonság, hanem állapot és majd Böröcz László is lesz ráncos és öreg és nyilván ő se örülne, ha összesúgnának a háta mögött, hogy fujj, de undorító ez a vén trotty, de persze a sorosista migránssimogató tévedne, mert amit nem lenne képes felfogni, az a morális érzék teljes hiánya.

Ehhez csak gratulálni tudunk a Fidesz IFJÚSÁGI szervezetének, a Fidelitasnak.

A bejegyzés trackback címe:

https://baloldaliliberalis.blog.hu/api/trackback/id/tr5312497595

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bikkfanfutyulo 2017.05.12. 09:35:40

Tegnap már kaptunk ízelítőt a tehetségükből.

bigdata 2017.05.12. 09:35:54

Nem hinném, hogy emögött az óvodás színvonalon kivitelezett photoshop katasztófa mögött bármiféle szellemi teljesítmény húzódik meg, beleértve a szereplők korát és méretét. Ez egyszerűen így sikerült, igényes üzenethez igényes kollázs.

room_101 2017.05.12. 09:35:56

Szerintem az egybites agyú fehér alsóközéposztálybeli célcsoport azt sem tudja, kik ezek ott a képen. Még így se nagyon, hogy segítségként odaírták nekik.

FOUREY · http://baloldaliliberalis.blog.hu/ 2017.05.12. 09:36:43

@Kodomo: Talán igen, de az is a ronda öreg= undorító asszociáción alapul.

FOUREY · http://baloldaliliberalis.blog.hu/ 2017.05.12. 09:37:59

@room_101: Talán, de a fideszes üzenetek az elmúlt pár évben ennél sokkal elemibbek: fáj, fúj, undorító, jaj, gyűlölöm, ez vicces stb. erre meg pont jó ez a kép.

FOUREY · http://baloldaliliberalis.blog.hu/ 2017.05.12. 09:39:18

@Bikkfanfutyulo: Az egy nagyon szomorú videó volt. Ha ugyanarra gondolunk...

FOUREY · http://baloldaliliberalis.blog.hu/ 2017.05.12. 09:40:12

@bigdata: Erre nem vennék mérget. Nem minden, ami primitív, az átgondolatlan.

SzabóJózsefné 2017.05.12. 12:52:10

Soros György arcképét csak úgy fel lehet használni ijesztgetésre vagy bármire? Gondolom nem kérték a hozzájárulását. Mi van, ha perel? Érdekes lenne.

böször 2017.05.12. 12:53:52

A vizuális környezetszennyezés még ironikusan sem nevezhető művészetnek. Az öregségnek és a csúnyaságnak lehet pozitív kisugárzása a képzőművészetben /Ghirlandaio: Öregember és unokája/. Ha nem lenne MINDENKI!!!! számára tök megnyugtató, elfogadható és felmentő egy démonizált Soros, bizonyára láthattunk, olvashattunk volna vele néhány interjút, ami legalább azt az élményt megadja, hogy valamennyire ismerem ezt az EMBERT és magam dönthetek arról, hogy antipatikus, közömbös vagy szimpatikus, netán gyűlöletes.

teleorman 2017.05.12. 13:57:52

Aggasztó. Ha jól számolom, tíz hozzászólás, és egy sem mondja: igen, az a ronda vénember a nemzet ellensége, nigrácsokat és ceu-t küld ránk, megérdemli, hogy kiplakátolják. Hát hová jutunk így?

FOUREY · http://baloldaliliberalis.blog.hu/ 2017.05.12. 14:00:00

@teleorman: Ami igazán szomorú, hogy kimoderáltam 3 hozzászólást, de még ezek egyike sem védte a plakát tartalmát. Sőt, volt köztük olyan, aki kormányellenes volt, csak olyan hangvétellel, amit már túlzásnak éreztem.

Pop40 2017.05.12. 15:18:55

@teleorman:

Bizony, pedig azt sokszor el kell mondani, hogy egy fideszes hülye is megértse: rohadjon meg mindenki, aki világszerte elismert egyetemeket akar idehozni!!!!

Rezsiszilárd se látott ilyet soha, aztán mégis milyen kitűnő ember lett belőle! :D

Pop40 2017.05.12. 15:19:13

Maga a plakát nyilván teljesen ostoba, és nyilván a lehető legostobább réteg a célközönség is.

Azt ugyanakkor ne higgye senki, hogy a fidelitaszos kismajmok saját fejéből pattant ki. Dehogy.
Mint a fideszes maffiánál minden lejáratókampány, ez is rég bejáratott módszert használ fel újra.

Ezt:
pestibulvar.hu/wp-content/uploads/2017/05/nacik.jpg

Nem az első eset, hogy az amúgy vegytiszta bolsevik fidesz a náci propagandához nyúl.
A Sorosozás pl egy az egyben Hitler és Goebbels technikája, csak az aktuális nevekre átírva.

FOUREY · http://baloldaliliberalis.blog.hu/ 2017.05.12. 15:20:37

@Pop40: Illúzióim nincsenek. Teljesen egyértelmű, hogy működik a kampány. Érdekes kérdés ugyanakkor, hogy nem becsülik-e le a saját célközönségüket. Majd kiderül.

Pop40 2017.05.12. 16:13:18

@FOUREY:

A saját célközönségüket biztosan nem, maximum annak a méretét :-)

Van egy réteg Mo-n, aki képzetlen, ostoba, saját (kisebb részben nem saját) hibájából szar az élete, és kilátása sincs jobbra - s emiatt mindenkit hibáztat, csak saját magát nem.

Ez a réteg sosem volt olyan boldog, mint most. Életében először (és utoljára) tényezőnek érzi magát. Egyetemek képzésébe pofázhat bele, mikor korábban takarítani se jutott volna be oda, nemhogy képzésre. A külföld figyel rá, beszél róla (az, hogy milyen kontextusban, a gyenge értelméig már nem jut el.)
Orbán ennek a rétegnek az egóját fényezi, ami kb olyan nekik, mint a ronda csajnak lenne, ha egyszer csak minden fiú neki kezdene udvarolni.

Azt, hogy közben Vitya meg a maffiája szétlopja és tönkreteszi az országot, fel se fogja, de ha felfogná, se érdekelné, mert ez az ego-tuning neki mindennél többet ér. Életében semmit nem ért el, semmit nem tud felmutatni, de ebben a rendszerben a nemzetisége egy felmutatható sikerré válik.

Kérdéses, hogy van e ez a réteg akkora (persze kiegészülve az átvert falusi Bözsi nénikkel) hogy csak rájuk alapozva választást lehessen nyerni. Szerintem nincs, de ehhez természetesen szükséges egy koordinált ellenzéki indulás (1 balos jelölt / körzet) is.

bigdata 2017.05.12. 16:13:20

@SzabóJózsefné: elvesztette közszereplő jellegét? Ez csak bizonyos körökben működik.