A baloldal nem mindig liberális, a liberálisok sem mindig baloldaliak. De ez egy ilyen blog.

BALOLDALI LIBERÁLIS BLOG

115. A szólás- és sajtószabadság védelmében

2017. május 05. - FOUREY

T/... számú javaslat

Magyarország Alaptörvényének kiegészítése

A Magyar Országgyűlés a szólás- és a sajtószabadság védelmében, a politikai élet átláthatóságának megerősítése érdekében Magyarország Alaptörvényét a következő rendelkezésekkel egészíti ki:

 

1. §

A médiában, valamint az interneten csak olyan állítások közölhetők politikai kérdésekben, amelyek egyes elemeiről egyértelműen eldönthető, hogy véleményt vagy tényállítást fogalmaznak meg.

2. §

A félreértések elkerülése érdekében minden média- és internetes közleményt előzetesen be kell nyújtani értékelésre a Nemzeti Szólás- és Sajtószabadság Védelmi Hivatalnak (NSzSVH), amely a szólás- és sajtószabadság csorbítatlanul hagyása mellett megvizsgálja az adott közleményben megjelenő állítások tartalmát és eldönti, hogy azok véleménynek vagy tényállításnak minősítendők. A szólás- és sajtószabadság garanciájaként a hivatal nem utasíthatja el egyetlen közlemény közlését, sem minősítését.

A NSzSVH elnökét a köztársasági elnök a miniszterelnök javaslatára tizenhét évre nevezi ki. Amennyiben akkor nem a Fidesz lesz hatalmon, a megbízása meghosszabbítódik élete végéig.

A NSzSVH szervezeti és működési szabályait, valamint eljárási szabályait a szervezet elnöke határozza meg, amely kormányrendelettel egyenértékű jogszabály.

3. §

Az NSzSVH-nak minden hozzá benyújtott közleményt 8 napon belül, eljárási díj nélkül minősítenie kell. A határidő legfeljebb két alkalommal hosszabbítható meg, 6-6 nappal, pontosításra való felszólítás keretében. A NSzSVH határozatai ellen egyszeri fellebbezésnek van helye. A fellebbezésről az NSzSVH elnöke dönt 8 napon belül. Az NSzSVH elnökének döntése ellen a Kúrián lehet alkotmányossági panasszal élni.

Az NSzSVH minősítő eljárását előzetes regisztráció után az NSzSVH internetes felületén lehet kezdeményezni. A regisztráció éves díja 1000000 forint. Ennek megfizetése alól mentesülnek mindazon szervezetek, amelyek neve Magyar Idők, 888.hu, Ripost, Lokál, valamint minden olyan sajtótermék, amelyben meghatározó tulajdonrésze van Mészáros Lőrincnek, Habony Árpádnak vagy Vajna Andrásnak, Schmidt Máriának. A regisztráció során nyilatkozni kell arról, hogy az adott sajtótermék mögött Soros György, Simicska Lajos vagy megbízható, rendes ember áll-e. Amennyiben Soros György vagy Simicska Lajos áll mögötte, akkor a regisztráció évente megújítandó.

4. §

Tényállításnak minősül minden olyan kijelentés, amely megegyezik vagy vitatkozik a kormány álláspontjával és tényekkel van alátámasztva. A tényállítások vagy igaz vagy hamis állítások. Egy tényállítás akkor igaz, ha megegyezik a kormány álláspontjával. Egy tényállítás akkor hamis, ha ellentmond a kormány álláspontjának. Az ilyen állításokra vonatkozóan a közlés szabályai a következők:

(a) igaz állítás: legalább 14-es betűmérettel, fehér alapon fekete betűkkel közlendő, írásjelként csak felkiáltójel használható; (A szóbeli vagy mozgóképes közlés feltételeit az NSzSVH eljárási szabályai tartalmazzák.)

(b) hamis állítás: legfeljebb 10-es betűmérettel, vörös alapon fehér betűkkel, írásjelként pont használandó. (A szóbeli vagy mozgóképes közlés feltételeit az NSzSVH eljárási szabályai tartalmazzák.)

Hamis állításokra vonatkozóan a BTK a következő résszel egészül ki:

"X. § A kormány hitelének rontása a médiában és az interneten

A kormány hitelének rontása akkor valósul meg, ha valaki az NSzSVH által hamis tényállításnak minősített állítást közöl és alkalmas a kormány hazai- és nemzetközi megítélésének negatív befolyásolására. A kormány hitelének rontása 1 500 ezer forintra büntetendő, kiegészítve a további hitelrontástól való tartózkodásra való felszólítással."

5. §

Véleménynek minősül minden olyan, a kormány állításaival megegyező vagy azzal vitatkozó állítás, amely nem tényeken alapul. A vélemények közlésének szabályai a következők:

Amennyiben egy véleményt egy olyan regisztrált személy vagy szervezet közli, aki vagy amely mögött Simicska Lajos áll, akkor a véleményt legfeljebb hatos betűmérettel, világosszürke alapon sötétszürke betűvel kell közölni és fölé ki kell írni, hogy "!!!EZ EGY SIMICSKA-CSICSKA VÉLEMÉNYE!!!" (A szóbeli vagy mozgóképes közlés feltételeit az NSzSVH eljárási szabályai tartalmazzák.)

Amennyiben egy véleményt egy olyan regisztrált személy vagy szervezet közli, aki vagy amely mögött Soros György áll, akkor a véleményt legfeljebb hatos betűmérettel, vörös alapon rózsaszín betűvel kell közölni és fölé ki kell írni, hogy "!!!EZ EGY SOROS-CSICSKA VÉLEMÉNYE444" (A szóbeli vagy mozgóképes közlés feltételeit az NSzSVH eljárási szabályai tartalmazzák.)

Amennyiben egy véleményt egy olyan regisztrált személy vagy szervezet közli, aki vagy amely mögött egy rendes, megbízható ember áll, akkor a véleményt legalább 12-es betűmérettel, fehér alapon fekete betűkkel, felkiáltójelek között kell közölni. (A szóbeli vagy mozgóképes közlés feltételeit az NSzSVH eljárási szabályai tartalmazzák.)

 

Általános indokolás

Csak.

Részletes indokolás

1. § Csak.

2. § Csak.

3. § Csak.

4. § Viszket a tenyere a rendes embereknek.

5. § Csak.

 

Budapest 2017. május 5.

 

                                                                                  Bármi Áron

                                                                                  országgyűlési képviselő

 

 

MAGYARÁZÓ JEGYZET KORMÁNYPÁRTI TROLLOK SZÁMÁRA:

A fent javasolt intézmény még véletlenül sem cenzúrahivatal és semmiben sem hasonlít a blog.hu előmoderálás funkciójára. Működésében leginkább a kormánypárti trollok kommentelési stratégiájára hasonlít és arra, ahogy a kormánypárti sajtó és a kormányzati kommunikációs stáb a kormánnyal szemben kritikus hangokra reagál.

MIÉRT?

Mert a javaslatban szereplő intézmény nem megszűri, hanem aljas eszközökkel hitelteleníti a kormánykritikus megszólalásokat, tartalmuktól nagyrészt függetlenül. Pont, ahogy a rezsim kommunikációs csapatai, a sajtójuk és a trolljaik teszik.

Nem csekély szándékolatlan öniróniára vall a trollok részéről, hogy ahelyett, hogy olvastak és szöveget értelmeztek volna, rutinból gyalázkodni és cenzúrázni kezdtek, ahogy azt a "Hogy legyünk egybites kormánypárti trollok?" című brosúrában olvasták és ahogy a fenti szerény javaslatomban szereplő hivatal is viselkedne.

A bejegyzés trackback címe:

https://baloldaliliberalis.blog.hu/api/trackback/id/tr4512483299

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.