A baloldal nem mindig liberális, a liberálisok sem mindig baloldaliak. De ez egy ilyen blog.

BALOLDALI LIBERÁLIS BLOG

107. Never stop never stopping

2017. március 31. - FOUREY

Egy kedves barátom, aki nálam sokkal jobban ért a politikához, azt mondja, hogy a CEU elleni támadás során eddig egyedül Michael Ignatieff viselkedett úgy, mint aki érti a politika működését, mindenki más olyasmit tett, ami után a fideszesek kipipálhattak egy tételt a kommunikációs tervükben. Biztos igaza van, bár nem gondolom, hogy a fideszes manipulációk ügyes kivédése minden szereplőtől egyformán elvárható lenne. Igaz, ezt a barátom sem állítja, csak sajnálkozik azon, hogy már megint itt van egy ügy, aminek elsősorban az a célja, hogy a Fidesz szavazótáborát egyben tartsa mesterségesen gerjesztett hisztériával, politikai ellenfeleik tudatos provokálásával. Mert, mint mondja, minden más cél legfeljebb másodlagos lehet: a CEU kivonulása anyagi veszteséggel járna a magyar állam számára, amit az épületeinek megszerzése aligha kompenzálna, Soros György vélt politikai befolyásának visszaszorításában sem a CEU az ideális célpont. Egyszerűen csak lejárt az előző lemez és fel kellett tenni a következőt. Mindez megtervezetten, zökkenőmentesen megtörtént, a kampány elindult, a hisztéria kitört. Innen nézve, mondja ő, a CEU ellehetetlenítése aligha lehet cél, az ügy néhány hetes napirenden tartása és a hisztériakeltés annál inkább. Mondom, biztos igaza van, bár összeszorul a gyomrom attól, hogy mennyire mocskos is tud lenni a politika. Igaz, ő is a fejét csóválja, sőt, azt is hozzáteszi, hogy meglepően nagy fába vágták a fejszéjüket ezzel az üggyel, hiszen az Egyesült Államok, az EU, sőt némely európai államok rosszallását is ki fogják váltani. Másfelől, persze, van egy határ, amit ezek a hatalmak sosem lépnek át a hazai rezsimmel szemben, a befektetések is egyre csak jönnek (jöhetne persze még több, de az mindig így van), így valójában azt tehet a kormány mégiscsak, amit akar. Ki tudja, persze, hogy mit kell cserébe adniuk.

Kiráz a hideg, ahogy ezeket a dolgokat leírom, pedig csak azért írom le, mert szeretném higgadt fejjel végiggondolni, hogy néz ki a CEU-ügy politikai szempontból. De hát mi értelme van ennek? Nem vagyok politikus és a politika nem szorul rá, hogy én megértsem őket. Állampolgár vagyok, társadalomkutató. Ez az ügy annyiban érint, amennyiben a kormány visszataszító támadást indított egy nemzetközileg is magas színvonalú tudományos kutatóműhely és oktatási intézmény ellen, nagyszerű kutatók ellen, akik között, ha nem is, egyet-kettőt személyesen a barátomnak is mondhatok. Mindez iszonyú azoknak, akiket minden különösebb ok nélkül egzisztenciálisan fenyegetnek, rettenetes Magyarország nemzetközi megítélésének és forintban is kiszámítható hatalmas károkat okoz a magyar tudománynak és a magyar államnak is. Annyiban érint, hogy a kormány egyetlen intézményre szabott egy jogszabályt azzal a céllal, hogy politikai üldözést kezdhessen ellene. Hogy végig kell néznem, hogy a kormány emberei alpári módon hazudoznak, a mocskos kormánymédia még mélyebbre süllyedjen és még a kormányt is alulmúlva hazudozzon és vádaskodjon, hogy a bérkommentelők és a kormánypropaganda agymosásának kitettek ordítva mocskolódjanak és gyarapítsák a hazugságok számát. A kormány célpontja persze egy számára politikailag ellenszenves autonóm intézmény autonómiája, de amit közben támadnak, az a szellemi élet intézményeinek autonómiája általában és a szabadságunk általában.

A miniszterelnök valami olyasmivel állt ki, hogy a CEU sem mentes a magyar törvények alól (eddig se volt) és a csalás, az csalás. Ez így van. Igaz, a CEU nem csalt, a kormány csalt. Mint hét éve újra és újra és újra. És a vége sem látszik, sajnos. Mi marad nekünk ebben a helyzetben? Az igazság, Az, hogy a csalás az csalás, a hazugság az hazugság, a jogállam, a demokrácia sárba tiprása meg a jogállam és a demokrácia sárbatiprása. El kell tűrnünk mindezt, mert övék a hatalom. De a hatalom, az ő kényszerképzeteik ellenére sem változtatja igazsággá a hazugságot, csalást és a többi bűnt.

A bejegyzés trackback címe:

https://baloldaliliberalis.blog.hu/api/trackback/id/tr2412390175

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

teevee 2017.04.03. 19:43:03

És a politikailag sokkal hozzáértőbb barátod szerint, hogyan kellett volna a mindenki másnak cselekednie?
Hogyan lehetett volna nem felülni a provokációnak? Mit lehet a hazugságok ellen tenni? Mit lehet a parlamenti szavazógép ellen tenni? Vagy?
Tényleg érdekelne.

FOUREY · http://baloldaliliberalis.blog.hu/ 2017.04.03. 19:45:43

@teevee: Engem is. :) Gondolom úgy, pl., mint a tavalyi népszavazásnál, amikor az ellenzék nem hagyta beugrasztani magát az igennel szavazásba és így a Fidesz bukott (egy kicsit).

teevee 2017.04.10. 11:52:53

@FOUREY: Nadenade, hogy? Tavaly passzivitással (egy adott akcióból való távolmaradásával) operált az ellenzék, de ha most is passzív, akkor?

FOUREY · http://baloldaliliberalis.blog.hu/ 2017.04.10. 14:12:14

@teevee: Kicsit nehéz helyzetben vagyok, mert a posztban nem a képzelt barátomról írtam, hanem egy valóságos személyről, aki helyett nem tudom kitalálni, mire gondolt. Amit mondott, azt leírtam. :) A kérdésed ezzel együtt tényleg érdekes, de nem vagyok politikai stratéga, nem tudom rá a választ. A pártok számára nyilván az a kérdés hogy mi valójában az üggyel a Fidesz célja: 1. kinyírni a CEU-t? 2. fenntartani a politikai hisztériát egy többé-kevésbé koherens narratíva újabb és újabb elemeinek kibontásával (menekültek-Soros-háttérhatalmak stb)? 3. A potenciális politikai ellenfelek kinyírása? 4. A politikai napirend uralása, más, kínosabb témák kiszorítása? Nem tudom. Magánemberként nyilván kiálltam a CEU mellett (úgyis, mint a CEU-t ismerő társadalomtudós), ellenzékiként és hazafiként elítélem azt, amit egy autoriter rezsim építésének újabb állomásaként fogok fel. Pártpolitikusként mit csinálnék? Fogalmam sincs. Lehet alkotmánybírósághoz fordulni CEU-ügyben és közben más ügyeket próbálni a politikai napirendre beemelni (korrupciót például).