A baloldal nem mindig liberális, a liberálisok sem mindig baloldaliak. De ez egy ilyen blog.

BALOLDALI LIBERÁLIS BLOG

94. Álmodik a Nyomor

2016. október 24. - FOUREY

Az elmúlt napok igazán megrendítő tapasztalatokat jelentettek számomra a magyar politikával kapcsolatban. Nem mondom, hogy tartalmilag valami radikálisan új kezdődött volna vagy hogy amiket most megérteni vélek, azok mások számára szükségképpen és minden egyes esetben új felismerések kellene, hogy legyenek. Hogy mégsem magátólértetődő dolgokról van szó, azt azonban éppen az mutatja, hogy amiket az alábbiakban el fogok mondani, az mind olyasmi, amit valaki ma gondolnak, tudni vélnek, csinálnak, s közben igazolva érzik magukat, holott...

Íme a Nagy Felismeréseim, röviden:

1. Jobboldal és a kognitív disszonancia

Videófelvétel is van róla, de kommentekben is olvasható, hogy a kormánypártiak szerint az október 23-i ünnepséget sípokkal megzavaróknak csak egy része tette meggyőződésből, amit tett, a többieket megfizették. Sok más cifraság is elhangzott, mint például, hogy az ellenzékiek szégyellhetik magukat, mert nem csak egy politikust fütyültek ki, de a himnuszt is, ami soha semmikor nem megbocsátható. Ezt vagy más hasonló reakciókat is kiemelhettem volna, de maradjunk mégis a megfizetett sípolók vádjánál, mert mindent elmond a magyar jobboldal lelkiállapotáról, hogy hat évnyi masszív jobboldali dominancia, a gazdasági erőforrások radikális átrendezése, a kormányközeli oligarchákba öntött forintszázmilliárdok után nem sül le a képükről a bőr azzal vádolni az ellenzékieket, hogy pénzért sípolnak.

A vád abszurditása elsőre is nyilvánvaló: nem lenne sokkal jobb üzlet a kormánynak tapsolni, mint szembefordulni vele? Nem jár sokkal jobban anyagilag Tiborcz, Mészáros? Nem volt anyagilag jobb Simicskának vagy Spédernek, amíg a kormánynak tapsoltak? Nem jobb minisztériumi főosztályvezetőnek, kormánytanácsadónak, polgármesternek, századvégesnek, nézőpontosnak lenni, MMA-snak lenni, mint sípolónak?

Dehogynem. A vád éppen azért ennyire abszurd, mert a mai kormánypártiak szeretnének nem tudomást venni arról, amit egyébként jó eséllyel maguk is tudnak, hogy amit kormányuk tesz az anyagi erőforrások és a politikai hatalom koncentrációjában, az példanélküli a rendszerváltás utáni magyar történelemben. Rettentően káros vád is ez, hiszen az ellenzékiség delegitimálására tesz kísérletet, ami az álmoskönyvek szerint nem ígér sok jót a demokrácia fennmaradásával kapcsolatban. De ne legyünk igazságtalanok: a vádnál sokkal károsabb az, amit a váddal a lelkiismeretük elől ezek az emberek elleplezni próbálnak: az, amit az ő kormányuk tesz.

2. Az ellenzéki sajtó és az ellenzéki pártok

A hvg.hu, a magyarnarancs.hu, 444.hu és az index.hu közös és feltűnő vonása, hogy engesztelhetetlenül gyűlölik a jelenlegi ellenzéket, akik bármit tesznek, bármivel is próbálkoznak, mindig is a lehető legellenségesebb reakciókkal, lépéseik rosszindulatú értelmezésével, lekicsinylésével, kigúnyolásával szembesülnek.

Nem mondom, hogy nem szeretem ezeket a cikkeket olvasni vagy hogy ne éreznék velük együtt, amikor az ellenzéki pártokkal szembeni ellenérzésüknek hangot adnak. Sőt, tisztelem is Uj Pétert, Hont Andrást (régebben Gavra Gábort), Szily Lászlót, Magyari Pétert és másokat. Néha hajlamos vagyok azt érezni, bárcsak ők lennének a magyar politikusok. De azért máskor az is eszembe jut, hogy vajon, ha morálisan ennyivel felettük állnak, intellektuálisan ennyire föléjük magasodnak, ha ennyivel jobban átlátják a dolgokat, miért nem politikusok ők, hanem újságírók? Mármint, tök komolyan: volt idő, amikor már én is azt éreztem, az ellenzéki pártok ott tartanak, hogy ha valamit nem ír meg az index.hu, nekik már fel se tűnik, hogy valami történik ebben az országban.

Részben arról van szó, hogy azért is találhatom őket rokonszenveseknek, mert azt a nyelvet beszélik, amit én, úgy látják a világot, ahogy én. De nyilvánvaló ugyanakkor, hogy ez az ismerősségérzet félrevezető is egyúttal, mert nekik nyilván könnyebben elhiszem, hogy igazat mondanak, éppen, mert olyan ismerősen hangzik. Ahogy Stumpf András vagy Rajcsányi Gellért is valahogy kevésbé (vagy másként) irritál, mint Bencsik, Stefka vagy Pilhál.

Részben viszont azt a kérdést kell feltennünk, hogy vajon nincs teljesen felfordulva a világ akkor, amikor újságírók politizálnak a politikusok helyett, amikor újságok jelentik a demokrácia frontvonalát a pártok közötti választóvonalak helyett? Mert, ne legyenek illúzióink, ezek a sajtótermékek politizálnak, nem csak abban a nagyon általános értelemben, hogy mindenki politizál, aki hozzászól a politikához, hanem annál sokkal konkrétabban is. Ellenzéki politikai erőként kezeli őket a kormányoldal (a Népszabadság esetében a nemzetközi sajtó is így beszélt róluk) és a kormánnyal szembeni kritikájuk olyan intenzív és olyan széleskörű, hogy azt nehéz puszta újságírásként felfogni. 

Nem szokatlan ez a sajtó történetében (ha nem is általános), de a jelenlegi helyzetben ez kétszeresen is baj. Egyrészt, nem lehet nem észrevenni, hogy a sajtó valójában nem alkalmas a politikai ellenzék kiváltására. Nem teheti, mert a sajtó elfogultsága árt magának a sajtónak. Mert a sajtónak nincs olyan mozgástere, nincsenek olyan erőforrásai, mint a politikai pártoknak. Mert a politikai ellenzék kínálhat csak alternatívát a jelenlegi hatalommal szemben, nem a sajtó. Másrészt, a sajtónak súlyos demokratikus deficitje van. Ha a sajtó elfelejti, hol a helye, akkor valójában elveszíti egy fontos kapcsolatát a valósággal: vannak olvasói, de nincsenek választói, az a nyilvánosság pedig, amit ők képeznek, valójában ugyanúgy egy buborék a társadalmon belül, mint a politikai elité. Közös kulturális hátterű, egymást ismerő, együtt söröző, pletykákat, témákat egymással megosztó kis világ ez, amely ráadásul mindenfelől befolyási kísérletekkel szembesül, s emiatt könnyen kialakulhat (jelen esetben már rég kialakult) az ostromlott vár szindróma bennük. 

Ilyen körülmények között pedig az ellenzéki sajtó gyűlölete az ellenzéki politikai erőkkel szemben különös jelentőségre tesz szert, főként, mert az ellenzéki pártok mozgástere maga is roppant szűk. Egy elképesztő anyagi és politikai túlerőben lévő hatalommal kellene szembeszállniuk, s a kevés kézenfekvő útjuk a szélesebb nyilvánosság felé az ellenzéki sajtó gyilkos pergőtüzén keresztül vezet. Hogy ez baj, az nyilvánvaló. Az is nyilvánvaló, hogy a felelősség nagyobb részben a valóban lesújtó ellenzéki erők. De kár lenne tagadni, hogy az ellenzéki sajtó viszonya ezekhez a politikai erőkhöz ellenséges, már-már patologikusan.

3. Az ellenzéki pártok és a választók

A Blaha Lujza téri tüntetés témája az volt, hogy az ellenzéki pártoknak mit kellene tenniük a 2018-as választások megnyerése érdekében, hogyan kellene egymáshoz viszonyulniuk és hogy miért hiba, ha valaki az összefogás ellen van. Némiképp ugyan kissé ízléstelennek tűnt mindez és Hont András joggal mondja, hogy unalmas is, de ettől még tény, hogy ez történt és van is rá jó ok, hogy ezek a pártok így viselkednek.

Egyrészt, ezek a pártok nem egészen hiszik el, amit a választóiknak mondanak a demokrácia végéről és szeretnének a 2018-as választásokon jól szerepelni. Ebben pedig ők legalább annyira ellenfelei egymásnak, mint a kormánynak.

Másrészt, ezek a pártok nem nagyon hisznek magukban. A baloldal egy 2006 óta egyre szűkülő, 2010 óta elenyészően kis töredékére zsugorodott részesedésért versenyez a magyar politikában és fogalma sincs arról, miként lehetne érdemben javítani a helyzetükön, így a láthatárukon a parlamentbe jutás, önálló frakció vagy legalább 1-2 képviselői hely és a riválisokhoz képest relatíve jobb pozíció lebeg elsősorban, nem a földcsuszamlásszerű győzelem, ahol mindenkinek bőven jutna pénz, paripa, posztó.

Harmadrészt, ezek a pártok évek óta erős ellenszélben mozognak. A nyilvánosság meghökkentően kevéssé érdeklődik a tevékenységük iránt - és nem csak akkor, amikor ügyetlenül fogalmaznak vagy amikor unalmas belső konfliktusaikról van szó, hanem akkor is, amikor fontos ügyekről próbálnak beszélni. A kormányerők nyomasztó túlsúlya anyagilag és politikailag, s az  egye növekvő médiatúlsúlya szintén meglehetősen lehangoló lehet. És ott van a nehezen mobilizálható, a pártokat gyanakodva vagy ellenszenvvel figyelő ellenzéki állampolgárok tömege, akik vagy nem szívesen tesznek semmit vagy ha tesznek, akkor is erősen fanyalogva; és gyorsan le is lohad a lelkesedésük. Vagy ott vannak a civilek, akik évek óta szervezgetik a pártmentes rendezvényeiket és ott van az ellenzéki média, amelyik szívből gyűlöli a baloldali ellenzéki pártokat.

Negyedrészt, az ellenzéki pártok majd mindegyike szkeptikusan, sőt, inkább ellenségesen figyeli a választókat. Nevetségesen alacsony és bizonyos esetekben még egyre zsugorodónak is mondható tagságú pártok ezek, országos hálózat nélkül. Mindegyik csupa tábornok, sehol a közkatonák. Nyilván drága és nehezen kezelhető egy országos szervezet, de az is nyilvánvaló, hogy a jelenlegi médiaviszonyok közepette, az állampárt nyomasztó túlsúlyával szemben nemigen van más mozgósítható erőforrás. Nem fognak jönni milliárdos kampánypénzek, senki sem fog tudni versenyezni a Fidesz példátlan anyagi erőforrásaival. Hogyan tehetik meg a pártok, hogy semmibe veszik a pártszervezet építését? Úgy, hogy jobban félnek a "borzalmas tagságtól" (e kifejezés a 90-es évekből való, a hátterét bizonyára kevesen ismerik már, de az érzés a politikusokban máig eleven), mint a vereségtől. S hogy mit kínálnak helyette? Szinte semmit. Erőforrások híján ad hoc ötletek vannak, programirkálás, kampányolgatás, a meglévő gépezet eldöcögése és összességében: teljes kilátástalanság. Félreértés ne essék: becsülöm azokat, akik dolgoznak. Nagyon is! Csak azt mondom, hogy mindez a sok munka teljesen felesleges, amíg nem lesznek újra baloldali pártok Magyarországon. Nem tíz-húsz-száz tagú szervezetek, hanem valódi, szervezett, nagy pártok.

Ideje lenne félretenniük azt az illúziót, hogy az országos nyilvánosságban kell nyerniük. Ez egy hülyeség, attól tartok. Nem csak, mert a média nem szereti őket, még az ellenzéki média sem; nem csak, mert sosem lesznek profizmusban a Fideszéhez mérhető kommunikációs csapataik, hanem, mert semmit sem érne, ha bekerülnének a parlamentbe. Mire ment az LMP 2010 után? Semmire. Nem tudtak felkészülni az önkormányzati választásokra, nem lettek országos párt, a parlamenti munka bedarálta őket, a politika szélviharai apró darabokra szaggatták a pártot. Mire ment ezzel az ország? És 2014-ben? Melyik párt profitált a parlamentbe kerülésből bármit is? Ha lemondanának erről az illúzióról, az azért is jó lenne, mert egy országos hálózathoz országszerte kellenek emberek, ami pedig azt jelenti, hogy sokféle ember, sokféle vélemény kerülhetne napvilágra. Ha...

4. Az állampolgárok és a tüntetés értelme

Sok barátom panaszkodik arra, hogy nincs értelme tüntetésre járni és nincs mit tenni sem, pedig már nagyon elegük van. Az a bajuk, hogy a tüntetések nem vezetnek sehova, semmi eredményük és semmi sem változik. Én mindig azt mondom nekik, hogy dehogynem. Hiszen voltak az elmúlt években is sikeres tüntetések, tiltakozások, tehát még az sem igaz, hogy teljesen fegyvertelenek lennénk. Másrészt tény, hogy egy tüntetés még nem mozgalom és egy mozgalom nem párt. Egy tüntetésnek mégis vannak hasznai: közösséget teremt, szocializál, közös szimbólumokat, érzelmi azonosulást kínál, megadja a politikai részvétel lehetőségét és alkalmat ad az önkifejezésre.

Ugyanakkor régi problémám, hogy sokan vannak, magamat is beleértve, akik nem szeretik a tömegrendezvényeket, nem szívesen skandálnak, kiabálnak, fütyülnek, énekelnek, tapsolnak, mozognak jobbra-balra. Márpedig az a helyzet, hogy az állampolgár a tüntetésen nem néző, hanem résztvevő. Amíg a tüntetések többségén az emberek megállnak egy óriási színpad előtt, a barátaikkal csacsognak és panaszkodnak az unalmas és üres szónoklatokra, addig valójában nem veszünk részt tüntetéseken, csak ugyanúgy imitáljuk a dolgot, ahogy az ellenzéki pártok a politizálást, az ellenzéki sajtó pedig az újságírást.

Fontos lenne, hogy valóban ott legyünk, minél többen és minél intenzívebben. Hogy átéljük a pillanatot, mert ez végülis arról szól. Ha egyszer majd tízezrek fognak ellenzéki rendezvényen himnuszt énekelni (és nem csak hallgatják hangfelvételről) vagy Kossuth-nótát (haha) vagy bármi mást, ami jólesik és közösen énekelhető (aligha az Ezt is elviszem magammal lesz az, bármennyire is szép versfeldolgozás), akkor majd lesznek valódi ellenzéki tüntetések. Persze, nem mondok igazat, most is vannak ilyenek. Általában kisebb csoportok tartják ezeket és én nagyon is tisztelem őket érte. Csak hát ezek rendszeresen kisebb csoportok speciális problémáiról szólnak és nem is váltanak ki tömeges érdeklődést.

És persze, valljuk be, nem csak tüntetni lehet. Ki írt közülünk mostanában az önkormányzati képviselőjének? A parlamenti képviselőjének? A polgármesterének? Ki írt alá petíciót helyi ügyben? Ki gyűjtött aláírást? Hányan vesznek részt lakógyűléseken? Kik karolnak fel helyi ügyeket? Kik léptek be pártokba, civil szervezetekbe? Kik vesznek részt ellenzéki rendezvényeken? Nagyon, nagyon, nagyon, nagyon kevesen. Ha csak az a százezer ember tenné, akit már egyszer ki lehetett csalni tüntetni pár éve, még az is nagyon kevés lenne, de sokkal több, mint ahányan ma politikailag aktívak. Tudom, persze, mik az objektív nehézségek, de ettől még a tény tény marad: igenis, van még mit tenni.

Az október 23-i Kossuth téri fütyülésnek, ha volt valami pozitív tanulsága, az éppen az volt, hogy pár ezer lelkes fiatal milyen mély sebet tud ejteni azok lelkén, akik eddig teljesen el voltak telve saját fontosságuk, győztességük és igazságuk tudatától. A verekedőket nem láttam ugyan, de láttam egy nénit, aki felháborodva magyarázta a biztonsági őröknek, hogy milyen felháborítóak ezek a fütyülők, megzavarják az ünnepet. Alig bírtam visszatartani a nevetésemet, arra gondolva, hogy íme, az örök konformista, aki feljelenti a túl hangos szomszédot, a zsidót rejtegető szomszédot, a túl hirtelen meggazdagodó szomszédot, a kisgyerekes szomszédot és így tovább. Persze, igazságtalan voltam, de nem is ez a lényeg, hanem amit a saját szememmel láthattam: míg a Blahán egy teljesen kilátástalan, reményt vesztett, szedett-vedett sereg bóklászott, ugyanannyi vagy még kevesebb ember a kormány vezetői, a kormányhatalom hívei, s amennyire lehet egy sajtószabadságtól megfosztott országban: egy egész ország számára tudta világossá tenni, hogy elege van és hogy pontosan miből van elege. Kívül van mindez a komfortzónán? Kívül. De hát ez a lényeg.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://baloldaliliberalis.blog.hu/api/trackback/id/tr2211833973

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Andy73 2016.10.25. 13:48:38

"Álmodik a nyomor"
Így igazl

"Íme a Nagy Felismeréseim, röviden:"

A blogger baloldali hatalomváltásról álmodozik, de ehhez először a jelenlegi politikai helyzetről kellene reális képet alkotnia, mert így ez nagyon hiányos, mintha farkasvakságban szenvedne.
Az irományban egy szó sincs a Jobbikról: sem a jobboldalnál, sem az ellenzéknél. Pedig a helyzet az, hogy a baloldali ellenzéknek először a Jobbikot kellene befognia, mert most még nem a győzelemért, csak a dobogóért folyik a harc a baloldalon.
És az elmúlt napokban Vona Gábor egyetlen nyilatkozatával sokkal többet ért el az ellenzéki szavazők körében, mint az összes baloldali politikus együttvéve. Ez pedig a letelepedési kötvények ügye az alkotmánymódosítással kapcsolatban.
Orbánék már régóta tudják, hogy az egyedüli ellenfelük a Jobbik, ezért is tolódik a Fidesz folyamatosan jobbra.

FOUREY · http://baloldaliliberalis.blog.hu/ 2016.10.25. 13:58:04

@Andy73: ""Álmodik a nyomor"
Így igazl" Leszámítva, hogy ez egy Ady Endre-idézet és nem véletlenül nem kisbetűvel van benne a Nyomor. Szép vers. Érdemes elolvasni.

"A blogger baloldali hatalomváltásról álmodozik" Igen, bevallom, nem szélsőjobboldali hatalomváltásról álmodom. Egy Jobbikos sem Karácsony Gergő miniszterelnökségének szurkol, gondolom.

"de ehhez először a jelenlegi politikai helyzetről kellene reális képet alkotnia, mert így ez nagyon hiányos, mintha farkasvakságban szenvedne." Nem pontosan értem, mi hiányzik a kommentelőnek. Mármint világos, hogy a Jobbikot hiányolja, de farkasvakságom miatt nem értem, hogy jönne ez ide. De majd még töprengek.

"És az elmúlt napokban Vona Gábor egyetlen nyilatkozatával sokkal többet ért el az ellenzéki szavazők körében, mint az összes baloldali politikus együttvéve. Ez pedig a letelepedési kötvények ügye az alkotmánymódosítással kapcsolatban. " Biztos így gondolja. Én meg azt látom, hogy az LMP éveken át magyarázta kitartóan, miért korrupt a mai rendszer, a választók is így gondolják, a közvéleménykutatóknak el is mondják, mégis visszaszavazták a Fideszt. A baloldal se érdekelte őket, a Jobbik se. 2/3-ot szavaztak meg a Fidesznek megint, amit nem a Jobbik vett el tőlük, hanem egy libertárius figura, akit a baloldal is támogatott. Vona se az érvénytelen népszavazás másnapján kezdte ám a politikát, hanem régen, mégis a Fidesznek lett kétszer is 2/3-a, nem a Jobbiknak.

6.Lenin 2016.10.25. 13:58:23

Megértelek, őszintén.

Szörnyű érzés lehet, hogy mi néhány tucatnyian, akik mindig mindet jobban tudunk másoknál, bármit képesek lennénk bármikor megoldani a világon. Mindenkit boldoggá tudnánk tenni sokat szenvedett bolygónkon. Rengeteg jó elképzelésen agyaltunk már a monitorunk előtt, és...

A tömegek nem képesek ezt felfogni. Igaz, a gyakorlatban még nem sikerült hatalmas szellemi stb, stb fölényünket bizonyítani, mert amikor esetleg véletlenül kormányra kerültünk, azok a fránya külső körülmények, válságok, meg ilyenek, pont akkor, és ezek nem tették lehetővé, pedig, ha hagynának néhány száz évet, talán....

Igen, sokkal bonyolultabb a világ, nehéz eligazodni benne, pláne, ha....

FOUREY · http://baloldaliliberalis.blog.hu/ 2016.10.25. 14:04:43

@6.Lenin: Tetszik az iróniád. Intelligenciát sejtet. Néha többet is, mint amennyije az embernek tényleg van. :) Kicsit ugyan zavaró, hogy sajnos nem sikerült még véletlenül sem eltalálnod, mit gondolok a világról, mert nem tartom magam egy kirívóan okos embernek, azt sem gondolom, hogy az átlagnál tisztességesebb lennék és főleg nem gondolom, hogy többnyire igazam lenne. Nyilván sokkal egyszerűbb lenne neked is, ha a világ a primitív és buta sztereotípiáid szerint lenne berendezve, de sajnos nem ez a helyzet. A kommenteddel ellentétben én csak egy állampolgár vagyok, akinek van véleménye és aki nyilván hisz a véleményében (miért is lenne az a véleményem, ha nem hinnék benne?) , igyekszik tájékozódni a dolgokról és szeret nyilvánosan töprengeni. Na mindegy, remekül szórakoztam a kommenteden.

vackor1 2016.10.25. 14:05:05

A címben feltett kérdésre reagálok csak: Természetesen leváltható LENNE , hiszen kevesebben szavaztak - és azért az látszik, hogy egyre kevesebben szavaznak - rájuk , mint az ellenzéki pártokra , pláne kevesebben , mint amennyien távol maradtak a választásokon ( azaz bármennyire is harsogják , nem igaz, hogy többségük van , a tényekkel felesleges vitatkozni ) .
Azonban az is igaz, hogy ehhez egy óriási összefogás kellene , az pedig soha nem lesz, mert ha 3-4-5 formációból akár csak 2-3 vezető - pláne ha az összes - csak a hatalmat és az ezzel járó előnyöket - főleg pénzt mint a mostani rezsim - szeretné, akkor nem fog megegyezni a többivel és máris borult az egész. Márpedig a mi politikusaink 99%-a nem az emberekért, nem a hazájáért akar tenni, csakis a saját boldogulása érdekli.
Sajnos nekünk is ez jutott.

FOUREY · http://baloldaliliberalis.blog.hu/ 2016.10.25. 14:05:59

@vackor1: Ha gondolom, majd olvasd el a blogposztot is. Lehet, hogy érdekesnek fogod találni. Amúgy köszönöm a véleményed.

Gyula Valcz 2016.10.25. 14:06:23

Fától az erdőt nem látja a szerző. A liberális demokrata Blaha Lujza téri szónokok szónoklatai egy dologban különböztek végre az előző tüntetések szónoklataitól. Keresik a lehetőségét az összefogás elvi alapjának. Az eddigiek mind csak panasz áradatok voltak, hogy milyen rossz az Orbán rendszer. Világosan kéne látni, hogy hol határ a kormánypártok és az ellenzék között. Ez a hátár szerintem ott húzódik, ahol a liberális demokrácia elválik, elhatárolódik az illiberális demokráciától. Ezért pontosan definiálni kéne a két politikai filozófiát, mert csak ezen az alapon lehet megteremteni az összefogás elvi-elméleti alapját. Ez szerintem nem más mint a liberális demokrácia filozófiája. Példaként kéne tekinteni az USA republikánus-demokrata ellentétet. Meg kéne érteni, hogy mi a különbség a kettő között. El kéne felejteni a jobb-bal-oldali politizálást. Erre céloz Orbán V. amikor illiberális demokráciáról beszél és a republikánus D. Trumpot tekinti politikai barátjának.

FOUREY · http://baloldaliliberalis.blog.hu/ 2016.10.25. 14:09:20

@Gyula Valcz: Nem igazán értek ezzel egyet. Tulajdonképpen egyetlen mondattal sem. De köszönöm a hozzászólást. Majd keresem tovább az erdőt.

exterminador 2016.10.25. 14:10:52

Nem győzhető le. 22-re kell gyúrni. Addigra elfogynak az EU-s támogatások, és kiderül a jelenlegi kormány gazdaságpolitikájának csődje. Na majd akkor.

FOUREY · http://baloldaliliberalis.blog.hu/ 2016.10.25. 14:12:16

@exterminador: Oké. Nem állítom, hogy a blogposztnak ehhez a kommenthez sok köze van, de láttam, hogy mit írtak ki az index szerkesztői a posztomhoz ajánlónak. Azért a blogposztot is érdemes lehet elolvasni majd egyszer. Tudom, sok szó van benne.

Zsoltbacsi 2016.10.25. 14:12:36

@FOUREY:

Tenyleg lehet almodozni, csak eloszor arra kene valaszt talalni, hogy a kvotanepszavazas bojkott miert csak osszesen 6-800 ezer embert tudott tavol tartani? Es azt is vegig kene gondolni, hogy a kozos balos tuncire miert csak 1500-2000en (index szerint 3000) voltak kivancsiak?

FOUREY · http://baloldaliliberalis.blog.hu/ 2016.10.25. 14:13:37

@Zsoltbacsi: Tényleg lehet ilyeneket kommentelni, de nem kéne előbb azt tudni, hogy vajon ki legyen az, aki végiggondolja, meg aki választ talál? Na, a poszt erről szól. Egyebek között. Érdemes elolvasni.

Rwindx 2016.10.25. 14:13:56

Az 1. ponthoz szólnék hozzá:
a. Ez nem igazán kognitív disszonancia, talán határeset.
b. Nekem ha vitába keveredek a 2006-os eseményekről valami ballib fotelforradalmár észlénnyel, akkor azt vágják a fejemhez (teljesen elterjedt felfogásként) hogy napi 3000Ft-s díjért mentem ki tüntetni a Kossuth térre, függetlenül attól, hogy nekem az órabérem akkor is 6000Ft körül mozgott IT területen... Na ez már az. Viszont egy ilyen "előzmény" után mit vártatok? Aranyhalat?

A többi a ti dolgotok.

FOUREY · http://baloldaliliberalis.blog.hu/ 2016.10.25. 14:19:44

@Rwindx: Én erre 2 dolgot válaszolnék:

1. Bár nyilván szavazással is el lehet dönteni, hogy mi kognitív disszonancia és mi nem, én mégis úgy gondolom, hogy az érvek hasznosabbak. A véleményed nem érv.

2. Nem igazán érdekel, hogy kik mit vágnak a fejedhez, mert én én vagyok és nem képviselek másokat, ha tehát velem vitatkozol, akkor velem vitatkozz. A posztban én is konkrétan létező emberekről írtam, amit írtam, viszont nem mondtam, hogy te osztod a véleményüket. Ha viszont osztod a véleményüket, akkor meg nincs okod panaszra.

A többi a te dolgod.

Zsoltbacsi 2016.10.25. 14:20:39

Ideje lenni végre felebredni a baloldalon, hogy nem a nyertes lovon ulnek ezzel a mentalitassal. Nem futtyogni kellene, hanem lemenni vegre a nep koze, megerteni, meghallgatni oket. Mert most le lehet oket narancsbirkazni, proletarozni, csurhezni és fasisztazni ( szigoruan az altalanositas neveben, pedig az ellen Huuu de nagyon kellene kuzdeniuk…. ) , de megerteni a motivaciojukat, hogy miert van fix 2,5 millio szavazoja a Fidesznek, az mar munkas…meg ahhoz esz is kell.
Pelda: Latni, hogy a magyar atlag magasrol szarik a baloldal altal sulykolt ugynevezett europai ertekekre, mert a maslovi piramis azon szintjen vegetal, ahol a szivarvanyos Pride-t meg nem tudja ertekelni.
Kovacs Bela Gyorben nem erti, hogy az europai szolidaritas neveben o miert keres 800 eurot, mikozben Hans Regenkurt, kint Ingolstadtban 3000-t, pedig ugyanazon a gepen, ugyanazon gombokat nyomogatja, ugyanannyiszor.
Megneznem az oly’ elfogado, peldakent sokszor emlitett nemet vagy sved allampolgarokat mennyire lehetne motivalni mindenfele eszmekkel, ha ok is 600-900 eurot ( brutto! ) keresnenek egy honapban es ho vegere dilemmazni kellene, hogy vajon a gyereknek legyen cipo vagy az aramot fizessuk be.
Ehelyett mit csinal a baloldal:

Beleszalad a menekultekkel kapcsolatos orbitalis csapdaba:

Nincs menekultvalsag
Van menekultvalsag, de csak haborus menekultek jonnek
Jo, tenyleg a fel vilag jon, de mind nagy tudasu orvosprofesszor es raketa-technikus
Jo, a nagy resze a sajat nyelven is analfabeta, de nincs kozottuk terrorista
Jo, valoban bejutott nehany terrorista is, de akkor sem kell kerites

Minden kisebbseget es az atlagtol elterot csontig tamogat es azon morfondirozik, hogy vajon egy homoszexualis pasi es egy nobol atoperaltatott ferfi kozossege csaladnak minosul-e es igenybe veheti-e a Szocpolt. Komolyan, ez mennyi szavazatot hoz? 3-5000 ezret? 8-at? Kell ezzel is foglalkozni, de akkor, amikor az orszag nagy resze mar rendben van.
Minden szar, amit Orban csinal. Ez netto baromsag. Igenis tortentek olyan intezkedesek ezekben a ciklusokban, amivel szavazatot „vasarolt” a Fidesz. El lehetne lopni az otletet es meg jobba tenni. Olyan „DE” hatasok, amik megtortentek ismeroseimmel ( egyik sem milliardos vagy part kozeli, mind egyszeru honpolgarok ):

-Orban diktator! ( DE marha jo volt fix arfolyamon forintositani a hitelt, mert mar a kuszobot ragtuk )
-Ellopjak az EU-s penzeket ( DE baromira jol jott az egykulcsos adorendszer, a 3 gyerekes tamogatassal egyetemben. Most eppen kibovitik a hazat! )
-Tetulada narancsmaffia ( DE bazzeg a 2,5%-os Matolcsy hitelt felvette a vallalkozasa fejlesztesehez, ami most eppen rekordbeveteleket er el! )
-Ezzel szemben en nem emlekszek egyetlen DE hatasra Gyurcsany alatt! Lehet, mert regen volt, de valahogy nem nagyon talalok az emlekeim kozott egyet sem.(Egyetem utan elso munkahelyen "hivatalosan" brutto 220ert vettek fel es ezzel a hatalmas osszeggel mar a legfelso savba kerultem! Es ezt akarja a csotany visszahozni)

Lehet a Fidesznel jobban csinalni, boven ad erre lehetoseget! Csak ahhoz dolgozni is kene!

FOUREY · http://baloldaliliberalis.blog.hu/ 2016.10.25. 14:23:40

@Zsoltbacsi: Szívem szerint kimoderáltam volna ezt a kommentet, mert elképesztőnek tartom, hogy idejössz osztani az észt és arra nem veszed a fáradtságot, hogy elolvasd a posztot, ami alá idetrollkodsz.

Azt már fel sem vetem, hogy ha olvastad volna a blog korábbi posztjait, akkor
1. tudnád, hogy itt magamat képviselem, nem a baloldalt,
2. egy csomó kérdésben egyáltalán nem méltányos a kritikád pont velem szemben.

Emellett jópár dologban történetesen nem is értek veled egyet, nagyon nem, de mivel te sem tisztelsz meg az odafigyeléssel, cserébe én se tisztellek meg azzal, hogy reagáljak részletesen.

Rwindx 2016.10.25. 14:28:54

@FOUREY:
1. Szándékomban sem állt érvelni. Mire? Kijelentettem. Ez a véleményem, akkor is ha ellenem szavaz 5 birka.
2. Próbáltam háttérinfót adni, de ha az információk csak megzavarnak, akkor neked is kellemes további kognitív disszonanciát :)

"Ezt vagy más hasonló reakciókat is kiemelhettem volna, de maradjunk mégis a megfizetett sípolók vádjánál, mert mindent elmond a magyar jobboldal lelkiállapotáról, hogy hat évnyi masszív jobboldali dominancia, a gazdasági erőforrások radikális átrendezése, a kormányközeli oligarchákba öntött forintszázmilliárdok után nem sül le a képükről a bőr azzal vádolni az ellenzékieket, hogy pénzért sípolnak."

Ez pedig valóban elég konkrét embereket említ, mindjárt fel is jegyzetelem a nevüket :D

Ki akarsz bújni a sztereotípiák alól, de nem sikerült. Pá.

FOUREY · http://baloldaliliberalis.blog.hu/ 2016.10.25. 14:34:36

Mennyire cuki próbálkozás! Idézni, csak pontosan, szépen: "Videófelvétel is van róla, de kommentekben is olvasható, hogy a kormánypártiak szerint az október 23-i ünnepséget sípokkal megzavaróknak csak egy része tette meggyőződésből, amit tett, a többieket megfizették." Upsz. Még be is linkeltem a videót.

"Próbáltam háttérinfót adni, de ha az információk csak megzavarnak, akkor neked is kellemes további kognitív disszonanciát :)" Értem ám, hogy itt gúnyolódni próbálsz, ami dicséretes, csak az a baj, hogy sajnos nem nagyon illik az esetre, mert akármennyi tárgyhoz nem tartozó háttérinformációt is mondasz, azok egyike sem fog a tárgyhoz tartozó háttérinformációkkal szolgálni, következésképp nem nagyon lesz alkalmas arra, hogy komolyanvehetően azt hozd ki belőle, hogy engem nem érdekelnek az információk.

" Szándékomban sem állt érvelni. Mire? Kijelentettem. Ez a véleményem, akkor is ha ellenem szavaz 5 birka. " Nem én fogom azt mondani, hogy ne legyen véleményed. De értelemszerűen nem növeli a komolyanvehetőséged, hogy a szerinted így van mellé most még a vitapartnereid lebirkázásával támogatod meg a véleményed.

Zsoltbacsi 2016.10.25. 14:35:38

@FOUREY:

Kepzeld el, elolvastam az irasod. A semmire fel nem fogok ennyit gepelni, es velemenyem szerint tobb szalon is kapcsolodik a temahoz az irasom.
De nyugodtan tagadd le, sot ki is moderalhatsz, attol meg igaz lesz, hogy az ellenzek reszerol nincs elvegezve a munka, es ez minden "baj" alapja. Epp ezzel a mentalitassal van meg mindig a baloldal a 15 szazalek kornyeken/alatt.

FOUREY · http://baloldaliliberalis.blog.hu/ 2016.10.25. 14:39:29

@Zsoltbacsi: Mondjuk rémisztő belegondolni, hogy a te mentalitásoddal több szavazatot lehetne szerezni. Mivel továbbra sem mondod el, hogy mi köze van mindennek ahhoz, amiket írtam, viszont több ponton látszik, hogy egyáltalán nem érdekelt, amit írtam (legyünk most nagyvonalúak), ezért továbbra sem tekintem normálisnak, hogy ideírogatsz mindenféléket. Én sem megyek be egy fodrászüzletbe, hogy kioktassam a fodrászokat arról, hogy az ELMÜ rossz számlákat küldött nekem és hogy ezeket sürgősen sztornózzák és adjanak rendes számlát.

Brix 2016.10.25. 15:41:07

Az a helyzet, hogy egyszerűen nincs olyan téma, amivel a baloldal meg tudnà szólítani az emberek többségét. A korrupció témàja senkit sem érdekel, mert szinte mindenki lopna, ha tudna, ezt tanította a kàdàr rendszer... De, az alacsony bérek sem érdeklik igazàn a magyarokat...A többség belenyugodott a sorsàba és mintha javult is volna picit az àltalànos életszínvonal...A jelenlegi felhozatalból egyedül Orbàn mutatkozik elég elszàntnak és erősnek ahhoz, hogy megvédje az orszàgot a külső betolakodóktól, ami éppen elég lesz neki 2018-ban is...

FOUREY · http://baloldaliliberalis.blog.hu/ 2016.10.25. 15:46:47

@Brix: Értem. Ezzel szemben áll az, amit én látok: hogy 6 év alatt olyan mértékben központosították a pénzt, a földeket, az állami és EU-s forrásokat, a médiát, mint soha senki 1990 óta. Itt olyan számokról van szó, hogy azt felfogni sem tudjuk és az unokáink is érezni fogják a következményeit. A kormány elképesztő réseket ütött a szociális rendszeren, az iskolarendszeren, az egészségügyön. Ennek pedig a következménye 10-15 év múlva az lesz, hogy Budapesten túl véget fog érni a lakható Magyarország. Ki fog itt tanítani, gyógyítani? Ki fogja megjavítani a mosógépet? És mi lesz majd, ha a robotizálási forradalom miatt már betanított munkások se fognak kelleni sehol vagy túl drágák lesznek a gépi versenytársaikkal szemben? EZ az, amit Orbán csinált, meg azt, hogy szétverte az alkotmányos rendszert és egy párját ritkítóan hazug és demagóg kampánnyal elhitette, például veled is, hogy a külső betolakodók nagyobb veszélyt jelentenek az országra, mint ez a tatárjárással felérő 6 éves Fidesz-kormányzás. Na, ez itt a probléma.

Ad Dio 2016.10.25. 15:47:19

A jobber srác egy csomó meglátásoddal mélységesen egyetért.
Követésre tettelek, mert érdekel, mire jut egy baloldali liberális ezzel az abszolút elfogadható hozzáállással.

Ad Dio 2016.10.25. 15:47:23

Előre moderálás?
Nettó energiapazarlás és nem mellesleg megöli a vitát.

Ad Dio 2016.10.25. 15:47:27

@Gyula Valcz:

Sajnos az elvi liberális demokrácia nem azonos a valóságban megjelenőtől.
Ugyanis az elvi liberális demokrácia az eltérő vélemények abszolút tiszteletére alapul(na), ahol a többségi vélekedés az egyetlen igazolási alap.
A valóságban a (bal)liberális demokrácia egy sereg kérdést eleve megoldottnak vesz, onnan a társadalmi vitát kizárja. Egy csomó kérdés fel sem tehető, hovatovább bizonyos témakörök is kerülendőek. Ez a "baloldali liberális demokrácia" valójában korlátozáson alapul, így nem nevezhető liberálisnak a szó eredeti értelmében. A baloldal a demokráciát felülről akarja korlátozni: bárki elmondhatja a véleményét, de csak azokról a témákról, amikről megengedjük nekik. A jobboldal hasonló demokrácia korlátozása alulról indul(t), úgy hívták: cenzus. A jobboldali politika azt mondta, hogy bármit lehet mondani vagy gondolni, de csak azoknak, akik megütnek egy bizonyos nívót.
Egyik sem kívánatos. A modern társadalomban nincsen helye a kötelező transzcendenciának. Legyen ez vallás vagy bármi egyéb megkérdőjelezhetetlen ideológia.

Megoldás? Közvetlen demokrácia. Másfelé nem vezet kiút, csak helyben toporgunk.

FOUREY · http://baloldaliliberalis.blog.hu/ 2016.10.25. 15:48:32

@Ad Dio: Hidd el, több évi moderálás nélküli blogolás tanított meg az előmoderálás szükségességére. Cserébe igyekszem mindenkinek válaszolni. (Bár azért is be szoktak szólni sokszor, hogy idegbeteg vagyok, miért foglalkozom minden kommentelővel.)

Ad Dio 2016.10.25. 16:00:04

@FOUREY:

Az írásod alapján sokkal többet feltételeztem, mint a komentjeidet olvasva :-(.
Remélem a poszt írója és a moderátor két külön személy...

FOUREY · http://baloldaliliberalis.blog.hu/ 2016.10.25. 16:04:57

@Ad Dio: Szerencsére ott vannak a posztjaim, ha tényleg kíváncsi vagy a véleményemre. Van még 93. A kommenteket én írom, természetesen, a kommentelés színvonalát a kommentelők színvonala dönti el. Clausewitz óta tudjuk, hogy a háború jellegét az erősebb fél határozza meg. Jelen esetben, ha idejön 100 kommentelők, akik közül 98 trollkodni jön, 90 meg el se olvassa előtte, mihez szól hozzá, elképesztően sokat személyeskednek és sértegetnek, akkor szerintem ilyen a kommentelés színvonala. Michelle Obamának nincs igaza, sajnos, hogy "if they go low, we go high". Vagy hát nagyon emelkedett lélekkel és profi kommunikációs csapattal bizonyára lehet, szabadidőben blogolgatóként aligha.

Ha megengedsz még egy személyes megjegyzést: én is csalódtam benned :(

Ad Dio 2016.10.25. 19:28:44

@FOUREY:

Nem kell mindenben egyetérteni, de én nem szívesen megyek bele olyan helyen dialógusba, ahol a cenzúrára várakozva eszetlenül vontatottá válik az egész...

FOUREY · http://baloldaliliberalis.blog.hu/ 2016.10.25. 19:35:26

@Ad Dio: Szerencsére senki sem kényszerít rá, hogy kommentelj. Ha elolvasod a fenti kommenteket, láthatod, hogy a moderálás során nem egyetértést várok el, viszont, hiszed vagy sem, elképesztő mennyiségű undorító mocskolódást kap az ember, amit nem vagyok k9teles eltűrni. A trollkodás, a bullying nem azonos a szólásszabadsággal. Emellett ezek tönkreteszik, széttördelik, megkeserítik a "dialógust", a moderálás csak lassítja, viszont viszonylag civilizált keretek között tartja. Nem várom el, hogy ez neked rokonszenves legyen, de mivel saját bőrömön tapasztaltam meg, hova vezet a moderálás hiánya, nincs is szükségem a felhatalmazásodra. Hidd el, nem viccből teszem.

Ad Dio 2016.10.25. 19:50:34

@FOUREY:

A blogbejegyzés egy pillanat és nem több. Megírják, publikálják, elolvassák (jobb esetben), majd komentelnek róla/mellette egyet. SENKI nem olvassa vissza azt évek múlva. Elsüllyed, letárolódik a net egy csendes zugában és ennyi. Gyűjti a bitport. kicsit olyan, mint egy beszélgetés az utcasarkon: tart ameddig tart, majd mindenki megy a maga útjára. Nem véletlenül nem készítünk ezekről jegyzeteket. Épp ezért sánta kutyát nem érdekel, hogy egy-egy koment folyamban ki, milyen nívón nyilatkozik meg. Tök felesleges energiapazarlás "rendet rakni" meg "vigyázni a nívóra". A blogbejegyzés: témafelvetés. A komentelés: beszélgetés, vita jobb esetben diskurzus. Aztán egyszer csak elhal és pont annyiban marad fontos, mint az utcasarki traccsolás: (jó esetben) megtanulunk kommunikálgatni, még jobb esetben kicsit tágítjuk a látókörünket. Világmegváltás, népnevelés, közművelődés nincs és nem is vót.

Ennyi. Kár a gőzért minden további erőfeszítéssel. De ez a Te blogod. Azt csinálsz, amit akarsz.

FOUREY · http://baloldaliliberalis.blog.hu/ 2016.10.25. 19:58:27

@Ad Dio: Megmondom őszintén, nagyon megható, amiket írsz, de őszinte leszek veled, egyáltalán nem győztél meg semmiről. 1) Tényszerűen nem igaz, hogy a régi dolgokat senki sem olvassa. Én magam is, ha bizonyos témákban keresgélek, nagyon gyakran 5-10 éves bejegyzésekbe botlok és azok között vagyok kénytelen kutakodni, ha nincs a témában frisseb infó. A levezetésed tehát már itt megbicsaklik. 2.)Naiv idealizmusnak tartom, hogy a kommentelés beszélgetés lenne. Nem, nem az. A kommentelés a mai interneten többnyire trollkodás, bullying, dühlevezetés. Ha nem hiszed, nézz körül bárhol, ezt fogod látni. Azzal ellentétben, amit írsz, az előmoderálás az az eszköz, amivel többnyire egyedül lehetséges a kommentelést az emberi méltóság keretei között tartani.

Persze jogod van a véleményedhez, de valahol ironikusnak tartom, hogy többedik kommentedben osztod itt az észt nekem, s arról győzködsz, hogy "Világmegváltás, népnevelés, közművelődés nincs és nem is vót." Gondolj csak bele, ha komolyan vennéd, amit írsz, akkor mi a fészkes fenének vállalkoznál arra a "tök felesleges energiapazarlás"-ra, hogy felvilágosíts az internet működéséről? A te energiád talán szabadon pazarolható? Ugyan. Egyszerűen az a helyzet, hogy magad se hiszel abban, amit írsz.

De, mint írod is, ez az én blogom, azt csinálok, amit akarok vele.

Gyula Valcz 2016.10.25. 20:02:00

@FOUREY: Csak még: 2014-ben Mesterházy Atilla beszéde alatt a tömeg azt skandálta : összefogást! Most minden szónok az összefogásról beszélt. Ez a különbség. ez lenne az erdő, amit látni kéne. A lényeg, hogy arról kell beszélni, hogy miért jobb a liberális demokrácia, mint az illiberális. Persze ehhez mindkettőt definiálni kéne. Így az emberek az egészből egy szót sem értenek. Azt kéne elmagyarázni, hogy mi változott 2014 óta. Mert van változás és ebben van a remény.

FOUREY · http://baloldaliliberalis.blog.hu/ 2016.10.25. 20:08:41

@Gyula Valcz: Ó, mennyit beszéltek az összefogásról 2010 és 2014 között!!!! Haha... :( Továbbra sem gondolom, hogy a republikánus és a demokrata, az illiberális és a liberális megfeleltethető lenne egymásnak. Azt sem gondolom, hogy az elmúlt hat évben ne beszéltek volna sokat a liberális demokráciáról.

Ad Dio 2016.10.26. 06:50:35

@FOUREY:

Énkérekelnézést.

Üdv!

FOUREY · http://baloldaliliberalis.blog.hu/ 2016.10.26. 06:52:38

@Ad Dio: Nem tesz semmit. Már szokva vagyok az önelégült mindentudáshoz és ahhoz is, hogy valaki posztok hosszú során keresztül oktat ki dolgokról, aztán a végén még ő sértődik meg. Nagyon emberi.

Gyula Valcz 2016.10.26. 11:19:18

@FOUREY: Megint nem látja! A lényeg, hogy miről szóltak a beszédek. Mesterházy minden beszéde előtt előhúzott egy listát ami a panaszok felsorolását tartalmazta.. Aztán előjött valaki, aki elmondta, hogy milyen sanyarú az élete. Nem volt meg az összefogás elvi alapja. A főpolgármester választás előtt a budai liberális klubban megjelent minden párt szóvivője, és elmondták, hogy mi a különbség közöttük, ami annyi volt, hogy az egyik 3,3%-ot akart egészségügyre költeni, a másik 3,4%-ot. Lényegtelen különbségek, és nem arról beszéltek, hogy mi az összefogás elvi alapja. Feltettem a Facebookra egy jelszót: Demokraták! Egyesüljetek! Erre jelentkeztek Orbán Viktor hívei, hogy ők is demokraták. ekkor jöttem rá arra, hogy a demokrata jelző már kevés, hozzá kell tenni, hogy liberális, különben még Orbán Viktor is jelentkezni fog, hogy ő is demokrata. Mint ahogy valószínűleg a demokratikus jelzőt még Donald Trumptól sem lehet megtagadni. Az illiberális demokraták(republikánusok) úgy gondolják, hogy a jóléti állam úgy érhető el, hogy a gazdagok minden határon túl gazdagodnak (Orbán szerint a magyar gazdagok) és az ő asztalukról lecsorgó jóból majd előbb utóbb kapnak a szegények is, akik azért szegények, mert lusták és buták. Ezért az adófizetők pénzét nem kell oktatásra, egészségügyre és szociális kiadásokra fordítani (nem szabad). a liberális demokraták szerint a jóléti állam az oktatás, egészségügy és a szociális rendszer fejlesztésével érhető el (lásd Finnország). Ezt mutatják nálunk az elmúlt évek tüntetései, eseményei. Az elmúlt négy évben az ellenzék, ha beszélt, akkor csak választástechnikai, hatalomtechnikai kérdésekről szólt és nem arról mi a lényeges különbség közte és a kormánypárt között. Nem vették észre, hogy Orbán amikor a jóléti állam bukásáról beszélt mekkorát téved.

csentecsa 2016.10.26. 13:25:46

Az már kiderült az utóbbi 6 éveben, hogy gonosz zorbánozni nem lesz elég ahhoz hogy egyáltalán valami esélyetek legyen 18-ban. Alternatívát kellene felmutatnotok, egy valódi szociáldemokrata politikai erő formájában, mentesülve a liberalizmus mételyétől. De erre -több okból kifolyólag-nem vagytok képesek, így vereségetek szükségszerű..

FOUREY · http://baloldaliliberalis.blog.hu/ 2016.10.26. 13:31:04

@csentecsa: És TI kik vagytok, hogy megmondjátok "nekünk" a tutit? :) Honnan vagytok TI olyan okosak? :)) Mit tettetek TI eddig, ami miatt azt híhetitek, hogy egyáltalán jobban tudtok bármit is? :))))))))))))))) Mit tettetek le TI az asztalra? :))))))))))))))))) Én én vagyok, magamat képviselem. Pártnak sem vagyok tagja és ez a blog is a személyes töprengéseimet tartalmazza. Nem tudom, miért olyan nehéz ezt felfogni. De láthatóan nehéz.

csentecsa 2016.10.26. 15:25:11

@FOUREY: Mi itt kormánypártiak jót röhögünk a balfaszságaitokon, és a 18-as választáson is páholyból nézzük majd hátradőlve végső agóniátokat, mosolyogva, kávénkat kevergetve..:)

FOUREY · http://baloldaliliberalis.blog.hu/ 2016.10.26. 15:31:27

@csentecsa: Édes vagy, hogy azt hiszed, neked van bármilyen hatalmad. :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) Szerencsétlenségemre nekem nincsenek téveszméim magammal kapcsolatban és ha körülnézek, még észreveszem a valóságot. A több millió létminimum alattit, a több százezer kivándoroltat, a szétvert oktatást, egészségügyet, a tönkretett alkotmányos intézményeket, a szűk családi körnek szétosztogatott száz- és százmilliárd forintokat, földeket, cégeket, újságokat, rádiókat, az országot teljesen megalázó, az oroszoknak kiárusító "diplomáciát". De szerencsére te jól érzed magad, a kávédat kevergeted és röhögsz azokon, akik legalább nem olyan hülyék, mint te. Az a fő. A röhögés.