A baloldal nem mindig liberális, a liberálisok sem mindig baloldaliak. De ez egy ilyen blog.

BALOLDALI LIBERÁLIS BLOG

92. So this is how liberty dies

2016. október 08. - FOUREY

Hogy pontosan mi történik a Népszabadsággal, nem tudom. Ami történik, bizonyosan nem normális. Normális országban nem fordulhatna elő, hogy az ország egyik vezető lapja (tudom, csökkenő példányszám, veszteségek, stb. -  és mégis!) ilyen körülmények között szűnik meg. Ha félre is tennénk a politikai megfontolásokat akkor is azt kellene mondanom, hogy mindez embertelen. De nem szabad félretennünk a politikai megfontolásokat. Hiszen mindez, függetlenül attól, hogy kinek az utasítására és milyen szándékkal történik, egészen biztosan a sajtószabadság tényleges és radikális szűkülését fogja jelenteni. És akkor arról még nem is beszéltünk, hogy mindez olyan politikai környezetben történik, ahol minden okunk megvan a legrosszabbat feltételezni a kormány szándékairól.

Gúnyolódhatnak rajta a kormány hívei, amennyit akarnak, a tények magukért beszélnek.

2015 elején, amikor még a szélesebb közvélemény mit sem sejthetett arról, hogy hamarosan szabályos válsághelyzet fog kialakulni, a kormány minden átmenet nélkül migrációellenes sajtókampányba kezdett. Legyen világos: a kormány nem felkészült a válsághelyzetre, hanem riogatni kezdett. Felelős viselkedés ez? Nem.

2015 folyamán a magyar kormány nem csak nem volt képes kezelni a jelek szerint által előre látott menekültválságot, de még mesterségesen növelte is a kampánya érdekében, az európai válságkezelés szolidáris változatait elutasította, intézkedéseivel nehéz helyzetbe hozta Ausztriát és Németországot is és a menekültekkel szembeni lehető legvisszataszítóbb eszközökhöz nyúlt.

2016 tavaszára sokadszor akadályozta meg egy ellenzéki népszavazás kiírását, ezúttal nem adminisztratív trükkökkel, de nyílt erőszakkal. És ezzel megkoronázta eddigi intézkedéseit, amelyek során egyetlen nagy horderejű társadalmi-politikai változásról sem kezdeményezett népszavazást és nem is engedett.

Ellenben elindítottak egy teljesen értelmetlen kérdés köré épített népszavazási kampányt, amelyben rendre törvénytelen eszközöket használtak és hazai viszonyok között soha nem látott mennyiségű pénzt költöttek el és gátlástalanul korbácsolták fel az indulatokat, majd pedig többé-kevésbé nyíltan letagadták, hogy a szavazás érvénytelen volt és felhatalmazásnak kezdték mondani egy olyan alkotmánymódosításra, amelyről a hatályos Alaptörvény szerint nem is lehetett volna népszavazni (formailag persze nem is ez történt) és amelynek a tartalmát előzetesen nem is ismertették a választókkal, tehát kifejezetten hazugság is azt mondani, hogy erre kaptak felhatalmazást.    

És akkor még nem beszéltem egész ágazatok radikális átszervezéséről, a párthoz közelálló személyeknek juttatott százmilliárdokról, az egyre inkább összefonódó párt- és államszervezetről és arról, hogy mostanra tény: az elmúlt évek hazug és minden jogalapot nélkülöző civilellenes kampányára személyesen Orbán Viktor adott utasítást, nemrég pedig arról beszélt egyik embere, hogy küszöbön áll egy újabb hasonló kampány.

Egy barátom azt mondta, a posztdemokráciáról szóló posztomról, hogy szerinte nem egyértelmű, milyen demokráciafogalomhoz képest poszt- ez a mostani posztdemokrácia. Sajnos, attól tartok, kezd véget érni az efféle elméleti kérdések ideje. Érdemes kinézni az ablakon és jól az emlékezetünkbe idézni, milyen volt az idő, hogyan sütött a nap, hogyan öltöztek az emberek. Benne lesz a történelemkönyvben. Bár ne így volna.

A bejegyzés trackback címe:

https://baloldaliliberalis.blog.hu/api/trackback/id/tr5811780441

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A vicces Népszabadság-műbotrány 2016.10.08. 16:29:23

Végre egy jó hír! A liberális okádás és népellenesség egyik fóruma, a Népszabadság című ultrajobbos-ultraliberális szennylap megy megérdemelt helyére, a szemétdombra. Ahogy ezt ők mondják: nem volt rá piaci kereslet. Bontsunk pezsgőt! Közben az MSZP t...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.