A baloldal nem mindig liberális, a liberálisok sem mindig baloldaliak. De ez egy ilyen blog.

BALOLDALI LIBERÁLIS BLOG

84. A kényszernépszavazásról

2016. augusztus 05. - FOUREY

Émelygést kiváltó politika

Mostanában folyton émelygek, ha a politikára gondolok. A hányinger, amit érzek, nem csak a magyar politikának köszönhető, de sokat ront a helyzeten a magyar politika is. Undorító volt, ahogyan felelőtlen kamarillapolitikusok, kalandorok, tökkelütött idióták és nemtörődöm állampolgárok összehozták a senki által nem akart Brexitet, bizonytalanná téve az európai integráció eddigi eredményeit, az Egyesült Királyság jövőjét, beláthatatlan gazdasági, társadalmi és politikai folyamatokat indítva be. Hányhatnékom van az Egyesült Államok elnökválasztási kampányától is, ahol egy közveszélyes őrültet indít az egyik nagy párt, a másik pedig egy olyan jelöltet, akiről jobboldalon elképesztő gyűlölettel és megvetéssel beszélnek. Szorongva és növekvő elkeseredéssel nézem, ami Törökországban történik, ahol egy többé-kevésbé mégis demokratikus és világias állam épp kezd végképp átcsapni sötét, véres, iszlamista zsarnokságba. Közben Európában mindenütt erősödik a szélsőjobboldal, a Nyugat elbizonytalanodik a saját értékeiben és a déli és keleti peremvidékeken mindenütt háborúk, polgárháborúk lángolnak, tombol a vallási fanatizmus és a törzsi gyűlölet és ahonnan emberek milliói próbálnak elmenekülni egy jobb élet reményében... És máris témánál vagyunk: felháborít a vallási fanatizmus, pacifistaként mélyen elítélem a szíriai, líbiai és iraki vérfürdőket, humanistaként rettenetesen sajnálom a menekülni kényszerülőket és persze európai polgárként (mert, képzeljék el, van olyan, hogy EU állampolgárság!) a biztonságérzetemet fenyegeti a terrorizmus. De ugyanakkor az is elkeserít, ahogy erre Európa reagál. Gyáván, erőtlenül és a legsötétebb, zsigeri ellenérzéseket felkorbácsolva. Leírtam már korábban, mit gondolok a terrorizmus, menekültügy és migráció összefüggéseiről, arról, hogy mit kellene felelős döntéshozóknak végiggondolnia szerintem. Most nem erről szeretnék beszélni hát. Hanem a gyomorforgató kampányról, ami egyelőre a legközelebbről érint: a magyar kormány kvótanépszavazásáról.

Mi a bajom a kényszernépszavazással?

Hosszan lehetne sorolni, mi minden nem stimmel ezzel a népszavazással, de röviden a következőkben lehetne összefoglalni. A kérdésnek már a megfogalmazása (a szóhasználata) is manipulatív és hazug. A "betelepítés" (pláne, ahogy a propandagépezet emlegeti: kényszerbetelepítés) egy nem valóságos dolog, hanem rosszindulatú sugalmazás. De elképesztően aljas az a hazudozás is, ami körülötte zajlik: egy menekültügyi krízis kezelési kísérletét valamiféle tömeges népvándorlás hagymázas víziójával keveri össze, mindenféle hazugságokat terjeszt a sajtó és a hivatalos kormányzati tájékoztató apparátus is és az emberek legalantasabb ösztöneit, az idegenektől való félelmet akarják rövidtávú politikai célok érdekében felhasználni. Nem lenne jó, ha mindezt a kormány őszintén tenné, de az, hogy valójában a rezsicsökkentés utáni új kommunikációs trükköt látjuk, végképp aljas.

Nehezen tudom túltenni magam azon is, hogy a kormány mindent mindennel összemosó állításait, amivel a maga módján nagyon is súlyos valóságot akarja a szemünk elől elrejteni, azt a jobboldal úgy ünnepli, mint a valósággal való szembenézést. Ez is csak egy újabb alpári hazugság és még mélyebbre lök bennünket az utóbbi években egyre súlyosbodó morális válságba, amiben vagyunk. Ha mindez csak annyit jelentene, hogy nem fordítunk elég figyelmet a valódi bajokra, az is tragikus lenne, mert a mai magyar valóság a szétrohadó demokratikus intézmények, az intézményesülő és minden korábbi léptéket felülmúló méretű politikai korrupció és a társadalom szétesése. De a helyzet az, hogy a kényszernépszavazással mi mindannyian rosszabb emberek leszünk, az eredménytől függetlenül és ez az ország is rosszabb lesz: hazugabb és morálisan eltorzultabb, mint volt.

Mit tegyünk?

Bevallom, én el fogok menni október 2-án és az igenre fogok szavazni, pedig nem vagyok Fodor Gábor. És az igennel szavazásra három okom van. Egyrészt, látva az ellenzék gyávaságát, rettegését a kudarctól és a legyőzhetetlennek képzelt Fidesz-stratégák által állított állítólagos csapdáktól, felhorgadt kuruc vérem, mint nem olyan gyakran életemben. Eb ura fakó, Ugocsa non coronat! Én nem fogok asszisztálni a Fidesz hazugságaihoz. Hogy ez segítheti a Fideszt, mert érvényes népszavazáshoz juttathatja őket? Antall József mondta, hogy ha a reális politikai cselekvés lehetőségei kimerültek, még mindig ott van a politikai morál. Népszavazási igenemet nyugodtan lehet a gyáva, önbizalom nélküli fülét-farkát behúzó ellenzékkel és a kormány hazugságaival szembeni együttes protesztszavazatként érteni. Számomra ez a szavazat a következőt jelenti: "Ön szerint is ez egy hazug, csaló, tolvaj kormány? IGEN." Másrészt, úgy gondolom, hogy miközben a migrációval szemben többféle legitim álláspont is létezik, a kormány xenofóbiára játszó és az EU-t hibáztató menekültpolitikáját elfogadhatatlannak tartom embertelensége és rövidlátó volta miatt. Harmadrészt pedig, európai föderalistaként hiszek abban, hogy Európa akkor lehet csak erős és magabiztos és valóban demokratikus, ha a nemzeti önzés nem rombolhatja le a közös érdekeket. Bárki utánanézhet: a mai EU tagállamai együtt a világ második legnagyobb katonai költségvetésével rendelkezhetnének, ha nem mindenki a nemzeti homokozó friss macskaalommal való feltöltésére pazarolná az értékes erőforrásait. Vajon nem lennénk-e mindannyian nagyobb biztonságban akkor? Dehogynem. És itt van a kutya elásva: a mi hazug kormányunk úgy tesz, mintha erős Európát akarna, de közben csak a nemzeti nárcizmust erősíti. Amíg ezt így senki sem teszi szóvá, addig bármit meg lehet velünk tenni. Ez volna az ellenzék dolga, de ha ők nem teszik a dolgukat, maradunk mi, egyszerű állampolgárok. Ez a mi hazánk, a mi szabadságunk, a mi Európánk. Ne adjuk fel gyávaságból!  

A bejegyzés trackback címe:

https://baloldaliliberalis.blog.hu/api/trackback/id/tr998945952

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.