A baloldal nem mindig liberális, a liberálisok sem mindig baloldaliak. De ez egy ilyen blog.

BALOLDALI LIBERÁLIS BLOG

80. Hej, öcsém

2016. június 25. - FOUREY

Kivételes pillanat életemben, amikor egy politikai helyzet, sőt, egészen konkrétan egy történelmi jelentőségű fordulat nem ér váratlanul. A Brexit népszavazás eredményére például pár napja már számítottam. Nem azért, mintha egyetértenék a távozást akarókkal, sőt, hogy őszinte legyek, az EU-ról kifejezetten jó véleményem van annak ellenére is, hogy az én ideális EU-m egy föderáció lenne, amitől az egész intézményrendszer egyszerűbb, átláthatóbb és még demokratikusabb lehetne a mainál. A népszavazás eredményét azért nem éreztem váratlannak, mert a számomra mérvadó vélemények a Brexitről a következők voltak: 1. nagyon valószínűtlen, hogy az emberek ne a biztonságosabb megoldást válasszák végül; 2. teljesen érthetetlen, hogy mi szól a Brexit mellett a demagóg hazugságokon és az emberi hülyeségen kívül. Márpedig ez így nem elég, gondoltam. Ha csak ebben bízhatunk, akkor a brit EU-tagságnak harangoztak. Hogy miért? Mindjárt elmagyarázom.

A két vélemény közül az elsőt a "bennfentesek arroganciájának" lehetne mondani. Azok ugyanis, akik sokat foglalkoznak politikával vagy akik szeretnek ilyen emberekre hagyatkozni, hajlamosak realistán, sőt bizonyos mértékig konzervatívan gondolkodni a politikáról. Míg a média minden jelenbeli eseményt minden mértéken felül felfúj és instant világvégének mutat be, a bennfentes ember tudja, hogy azért a politikában végül a szereplők majd az érdekeiket fogják követni vagy legalábbis nem fog olyan csúnyán kinézni a dolog végül (igaz, szépen sem, mert hát a bennfentes nem naiv idealista). A bennfentesek valóságérzékelésében tehát van egyfajta szisztematikus torzítás, ami azon alapul, hogy a napi 100 beígért apokalipszisből 100 év alatt is csak jó, ha 2-3 valósul meg. Pont ez azonban vele a probléma is: az igazi krízishelyzetek sajátja, hogy a világ kiszámíthatósága lecsökken. Ha nem is történhet meg bármi, de a megszokott rutinok nem segítenek minket az eligazodásban. Persze az ilyen krízishelyzetekről sokszor csak utólag látszik, hogy azok voltak, azért a Brexitről már most is elmondhatjuk, hogy az.

A másik véleményt "intellektuális arroganciának" mondanám legszívesebben, s mivel magam is hajlamos vagyok azt gondolni, hogy többé-kevésbé mindenki hülye, ezért igazán nem lehet engem miatta igazságtalansággal vádolni. Mindenesetre amikor egy ügynek milliós támogatottsága van, akkor az "intellektuális arrogancia" elharapózása nagyon vészjósló előjel a várható fejleményeket illetően. Azt jelenti ugyanis, hogy azok, akik nem értenek egyet a "hülyékkel", gyakorlatilag tanácstalanul állnak szemben egy tömegjelenséggel, holott nekik lenne a dolguk, hogy megakadályozzák annak további erősödését. És nem az ebben a lényeg, hogy van-e igazsága a Brexit híveinek vagy tényleg hülyék. Hanem, hogy "az ezek hülyék" az nem egy győzelmi stratégia, hanem pusztán a tehetetlenség kifejeződése. Képzeljük el, hogy mondjuk a második világháborúban a franciák érdemi előzetes felkészülés és a változó helyzetre való gyors reagálás helyett azzal fogadták volna a németek Sarlóvágás hadműveletét, hogy "ez hülyeség"... Akarom mondani, pontosan ez is történt. Mindannyian ismerjük az eredményt...

Nem azt akarom mondani, hogy a Brexit kapcsán tudható volt, mi lesz. Épp ellenkezőleg, azt gondolom, hogy nem lehetett tudni. Én is csak tippeltem és rettenetesen sajnálom, hogy igazam lett. Simán lehetett volna a bennfenteseknek igazuk, mert a világvége valóban ritkán köszönt be ránk, csakhogy kétségkívül nem tett jót a Brexit elleni kampánynak az, hogy akik ellene voltak, nem akarták felmérni a valóságos helyzetet, hanem kizárólag a vágyaikra hallgattak. Az általam nagyon kedvelt John Oliver akaratlanul is tökéletesen illusztrálta ezt a hozzáállást ezzel az egyébként bűbájos produkcióval:

 Hej, öcsém...

 

A bejegyzés trackback címe:

https://baloldaliliberalis.blog.hu/api/trackback/id/tr598810418

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.