A baloldal nem mindig liberális, a liberálisok sem mindig baloldaliak. De ez egy ilyen blog.

BALOLDALI LIBERÁLIS BLOG

74. Vége van a nyárnak

2016. február 28. - FOUREY

Majdnem napra pontosan három éve kezdtem el írni ezt a blogot és bátran kijelenthetem, hogy majdnem minden szempontból kudarcnak tekinthető. A beharangozó írásban ugyan sejtettem előre, mi várható, hiszen azt írtam:

Felelősségem tudatában döntöttem a blog elindítása mellett is: bizonyára nem lesz túlságosan közismert, sem különösebben népszerű, amit le fogok itt írni, de azt gondoltam: jobb, ha leírom, hátha lesz, aki tanulni fog belőle. És ha legalább az esélyét megteremtem ennek, megtettem a kötelességem.

A blog valóban nem bizonyult túlságosan közismertnek. Három év alatt alig néhány poszt lépte át az ingerküszöböt:

2. Mi a liberalizmus? Beállítódottság? Ideológia? Pártkötődés?

13. Errare humanum est

19. Miért ne lennék feminista?

25. Diktatúra vagy egyenlőtlenség?

27. Miért szavazzak? Nem mindegy?

32. Tolle, lege

34. Something is rotten in the state of Denmark

40. Pont, hogy nagyon is szükség lenne rá 

41. Kávéházi okoskodás - Bevezetés

43. Bűn-e az egyenlő távolság az MSZP-től és a Fidesztől? (Kávéházi okoskodás 2.)

56. A félelem rossz tanácsadó

68. Mese a KLIK-ről és a tanári tiltakozásról

Nagyon megtisztelő volt, hogy ez a néhány kikerült az Indexre, de sajnos ez főleg azzal járt, hogy trollok árasztották el a blogot, olvasók alig jöttek, s ha jöttek is, maradni nem maradtak. Mégis eredménynek tekinthetem ezt a néhány százas alkalmi olvasottságot, hiszen szerettem volna egy kicsit népszerűsíteni egy gondolkodásmódot, világnézetet. Ha csak egy ember is akadt, aki érdekes dolgokat talált itt, már megérte.

A kudarcaim azonban összességében sokkal súlyosabbak.

Egyrészt, nem jöttek olvasók, nem alakult ki közösség, mégoly kicsiny sem. A trollok elleni küzdelemben ráadásul kénytelen voltam feladni a moderálás nélküliség elvét, ami személyesen nagyon fájt nekem, de a sors iróniája, hogy még ez sem segített, sőt, talán rontott is a helyzeten. 

Másodszor, nem sikerült igazán relevánsnak lennem, a közérthetőségről és az érdekességről már nem is beszélve. Írtam néhány számomra fontos elvi deklarációt, néhány, szerintem a megszokott hangoktól valamelyest eltérő kommentárt alkalmi ügyekről, de visszatérő kritika volt, hogy túl hosszan írok, a visszajelzések alapján pedig arra kellett következtetnem, hogy a blogom neve és a bejegyzések címe nagyjából el is döntötte az írásaim sorsát. Próbáltam rendezni a szövegeket, rövidebb egységekre bontani, címekkel, néha képekkel ellátni, változtatni a blog külsejét, de hiába. Vagy a tartalom nem elég, amit beleraktam vagy a stílusom műfajidegen, vagyok kénytelen  levonni a szomorú következtetést.

Harmadszor, egyre több a kétségem azzal kapcsolatban, hogy van ennek a blognak bármi értelme. Az első bejegyzésekben még optimista voltam. 2013 elején azt hittem, sokkal kevésbé súlyos a helyzet mint amilyen valójában volt, bár már akkor is rosszabbnak láttam, mint amilyennek lennie kellene. De hittem abban, hogy van helye egy mérsékelt hangú, inkább az értékekre, a pozitív azonosulásra építő blognak, amely nem napi pártpolitikai csatározásokról szól, hanem egy liberális számára fontos általánosabb ügyekről. E bejegyzésekkel sem vagyok elégedett: rengeteg mindenről nem írtam, amiről írtam, nem írtam elég jól, s valahogy az egész olyan súlytalannak tűnik utólag. Különösen annak fényében, hogy mostanra kénytelen voltam radikálisan átalakítani a blog tartalmát: hosszú sorozatban boncolgatni a baloldali 2010-2014 közötti sorsát, önkritikusan felülvizsgálni a mérsékeltséggel kapcsolatos illúzióimat, egyre keményebben kritizálni a kormány tevékenységét. Mindez mára már egy csak egy tucatblog a sok közül, egy anyázós, keserű, rossz hangulatú közéleti blog, amely éppen ezért csak még irrelevánsabb, mint a régi blog volt. Ha a "miért jó baloldali liberálisnak lenni?" kérdése nem érdekelt senkit, akkor, lássuk be, a "már megint mit rinyál ez a fickó"? problémája még kevésbé érdekes. Az utolsó csepp a pohárban a legutóbbi bejegyzésem volt, amit színtisztán dühből írtam, nyilván teljesen feleslegesen, mert aki ugyanígy gondolja, az magától is ugyanígy gondolja, s talán már sokkal régebb óta, aki meg nem így látja a dolgokat, az meg úgyis csak legyint.  

Szóval, az a helyzet, hogy egy időre biztosan abbahagyom a blogolást ezen az oldalon. Ki tudja, talán lesz idő, amikor még újra értelmes tevékenységnek fog tűnni a szememben ez az egész, de jelenleg a kétségeim erősebbek.

A bejegyzés trackback címe:

https://baloldaliliberalis.blog.hu/api/trackback/id/tr968425124

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Orosz Attila 2016.02.28. 12:45:15

Közösség nem alakul ki , azt szervezni kell, nem nyafogni.
A blog jó , a sült galamb nem repül.

FOUREY · http://baloldaliliberalis.blog.hu/ 2016.02.28. 12:48:23

@Orosz Attila: Hát ez van, én már csak ilyen nyafogány vagyok :)

the_zenith 2016.03.02. 07:08:07

A moderálást sokan próbálják úgy beállítani, mint a szólásszabadság egyik korlátozása. Egy újabb front a liberális-konzervatív (vagy ha úgy tetszik, a szabadságpárti-rendpárti) szembenállásban. A nagy nemzetközi híroldalak, mint a New York Times, de a magyar Origo is pl. inkább előmoderálást alkalmaz. Ez nem annak a kérdése, hogy a moderáló fél (személy vagy sajtóorgánum) mennyire szabadságpárti, hanem annak, mennyire részesíti előnyben az értelmes diszkurzust az anyázással szemben.

Közhely, hogy a névtelenség mögé bújva az emberből olyasmi jön elő, amit élőben nem merészelne megengedni magának. Ez van, ez ellen kell tenni valamit. Szerintem ne legyen semmilyen kétséged a felől, hogy neked is előmoderálni kéne, mert ha ezt nem teszed meg, csak a trolloknak adsz felületet.

FOUREY · http://baloldaliliberalis.blog.hu/ 2016.03.02. 07:16:42

@the_zenith: Az a helyzet, hogy ezen a blogon van előmoderálás. Nem volt mindig és egy idő után nyíltan be is jelentettem, meg is indokoltam. Lásd 57. bejegyzés.Ezzel együtt az, hogy a nagyok mit csinálnak, persze szempont, de azért nem mindent elsöprő érv.

Ennek a blognak a történetében egy szerencsés-balszerencsés véletlen játszott nagy szerepet: rögtön a 2. poszt kikerült az Index címoldalára és így nagyon hirtelen óriási kattintásszám lett, tengernyi kommenttel, utána viszont a kutya sem jött vissza a következő Index címlapig, amelyek kb. 3 havonta jöttek átlagosan. Sajnos, túl nagy kontraszt volt a két fázis: az időnként százas nagyságrendű komment és a szinte teljes csönd között és nem nagyon volt esély arra, hogy egy kisebb kommentelői kör kialakuljon és egy egységes policyt ki lehessen alakulni. A helyzeten az változtatott, hogy lett egy állandó trollom és akkor eldöntöttem, hogy itt az ideje változtatni a hozzáállásomon, mert ez már több mint unalmas. De sajnos addigra már eldőlt a blog sorsa.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2016.03.26. 21:15:12

Irreálisak voltak az elvárásaid. Civil ember blogot magának meg néhány ismerősének ír. Aztán az index-címlapról vagy a mandiner-ajánlóból néha jönnek mások is. De ha nem tolnak meg pénzzel vagy rendszeres ajánlással, vagy nem írsz naponta, akkor ilyen lesz a blogod, mint ez. Na és? Baj? A hobbiblog, az már csak ilyen. Az enyém is ilyen.

FOUREY · http://baloldaliliberalis.blog.hu/ 2016.03.26. 21:22:12

@Holger Hartland: Oké. Ez a véleményed. Szerintem meg hülyeségeket írsz. Ez meg az én véleményem. Miért? Mert azt hiszed, hogy mondasz valamit, pedig nem. "Irreálisak voltak az elvárásaid", "ilyen lesz a blogod, mint ez". Hűha. Most sokkal okosabbak lettünk. :)

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2016.03.27. 22:20:33

@FOUREY: Vigasztaló hátbaveregetésnek szántam, hogy nem a blogod ugrott alacsonyat, hanem a lécet raktad irreálisan magasra. De ha hülyeségnek tartod, nos, abszurd volna ezen vitatkoznom. Benéztem néha ide, nem éppen szimpatizánsként (ellenkezőleg), hozzá nemigen szóltam, de azért érdekes blog volt.

FOUREY · http://baloldaliliberalis.blog.hu/ 2016.03.27. 22:24:58

@Holger Hartland: Köszönöm. Van egy rész a Pride and Prejudice-ben, ami tökéletesen kifejezi, amit érzek: ""She had better have stayed at home," cried Elizabeth; "perhaps she meant well, but, under such a misfortune as this, one cannot see too little of one's neighbours. Assistance is impossible; condolence insufferable. Let them triumph over us at a distance, and be satisfied.""