A baloldal nem mindig liberális, a liberálisok sem mindig baloldaliak. De ez egy ilyen blog.

BALOLDALI LIBERÁLIS BLOG

73. Ez egy hazug, csaló, tolvaj és alkalmatlan kormány

2016. február 25. - FOUREY

Régóta gondolkodom ennek a bejegyzésnek a megírásán. Sokáig óvakodtam attól, hogy leírjam, amit valójában érzek, mert nem akarom tagadni, hogy naiv voltam és csak utólag lettem okos; és mert egyre növekvő ellenérzéseim mellett is igyekeztem türelmes és megértő lenni a kormánnyal szemben, messziről is jól látható, sötétben is világító határvonalat húzva a stiklijeik és a diktatúra között. De a legutóbbi események megérlelték bennem az elhatározást, hogy ideje leszámolni a korábbi illúzióimmal. Szóval:

Ez egy hazug hatalom.

Mi a két csalhatatlan jele annak, hogy a jelenlegi kormány hazudik? Az, ha megszólalnak vagy az, ha hallgatnak. Hazudnak, amikor letagadják a szerepüket a népszavazási balhéban, hazudnak, amikor az ellenzékiekre kenik a felelősséget, hazudnak, amikor azt mondják, hogy utána kell nézni, mi történt, hazudnak, amikor a szemüket forgatják vagy a rendszer hibáit emlegetik. Olyan sokat hazudtak az elmúlt években, hogy a második természetükké vált. Mára talán már ha akarnának, se tudnának nem hazudni.

De persze nem kell meglepődni ezen, évek óta folyton csak hazudnak. Forradalomnak hazudták a választási győzelmüket, aztán azt hazudták, hogy sose volt forradalom. Nyugdíjak megvédésének hazudták a magánnyugdíj megtakarítások ellopását. Pofátlan végkielégítések elleni fellépésnek hazudtak egy kicsinyes politikai bosszút, amiért feláldoztak évezredes jogelvet és egy csomó ártatlan embert is megaláztak vele. Bérplafont is hazudtak, amit aztán a saját embereik kedvéért rendre kijátszottak. Gránitszilárdságúnak hazudták az általuk írt alkotmányt. Nemzeti együttműködés rendszerének a kiépülő új pártállamot, ahol mindenkinek parancsolgatnak. A dohányzás elleni küzdelemnek a dohánypiac haveri alapon való újraosztását. Neoweberiánus, a közjót szolgáló államot hazudtak, amit aztán kiszerveztek a barátaiknak. Azt hazudják, hogy a miniszterelnök jobbkeze nem közszereplő és rettegve szaladnak el a rá vonatkozó kérdések elől. Működő reformokról, jobban teljesítő Magyarországról hazudoznak, miközben azt tekintik a saját érdemüknek, hogy a világválság után beinduló belső gazdasági regenerálódási folyamatokat nem sikerült teljesen elfojtaniuk elképesztő dilettantizmusukkal. És a sor vég nélkül folytatható lenne. Gyomorforgató, nem vitás.

Ez egy csaló hatalom.

Az egyik legelképesztőbb vonása a jelenlegi hatalomnak, s ez a népszavazási balhéból is jól látszik, egyszerűen képtelen fair módon játszani, a saját maguk szabta játékszabályokat sem képesek betartani. Mivel a természetük része a hazudozás, ezen persze nem kell csodálkozni, de mégis megdöbbentő látni, hogy mindig mindenkit átvernek és becsapnak. Ha megígérik, hogy a magánnyugdíj rendszert választók ott maradhatnak, akkor nyilvánvaló, hogy nem fogják hagyni nekik. Ha azt mondják egyik nap, hogy korlátozni kell a vezetői béreket, akkor a napnál is világosabb, hogy ez rájuk nem fog vonatkozni. Ha egyik nap tandíjellenesek, biztosak lehetünk benne, hogy fizetős lesz a felsőoktatás. Ha azt mondják, hogy az Alkotmánybíróság tekintélye a magyar demokrácia vastörvénye, akkor tuti, hogy bele fogják írni az alaptörvénybe, hogy kivéve, ha a kormánynak máshogy tetszik, feltöltik a testületet politikai kinevezettekkel és még nekik áll feljebb. Ha 2008-ban még arról beszélnek, hogy a népnek joga van eldönteni, mit tehet meg a kormány és mit nem, akkor biztos, hogy trükkök százaival fogják megakadályozni a népszavazásokat a saját uralmuk alatt. Ha tanulmányokat íratnak arról, hogy az államnak mindent központosítania kell, akkor biztosak lehetünk benne, hogy baráti cégek zsebeit fogják teletömni milliárdokkal. Fel sem merül bennük, hogy ne lenne természetes, hogy személyre szabnak törvényeket (és azokat se tartják be), van képük az állami földek szabadrablását azzal indokolni, hogy a saját híveik úgyis ellopnák idővel, a média megszállását arra fogják, hogy úgyis mindenki elfogult. Ha az egyik ellenzéki pártot azzal sértegetik, hogy Simicska kitartottjai, biztosak lehetünk benne, hogy Simicska százmillárdokkal lett megtámogatva a megelőző években. Ha azt mondják, hogy valami olcsóbb lesz, az biztosan sokkal drágább lesz. 

A legfélelmetesebb ebben az, hogy ez egy tolvaj, mi több, rabló hatalom.

Lehet jönni a szocik korrupciós ügyeivel, de a tény ettől még tény marad, hogy a modern magyar történelemben egészen egyszerűen egyedülálló az a szabadrablás, amit a kormány az állami erőforrások központosításával, az önkormányzatok kifosztásával, a dohánymonopólium bevezetésével, az EU-s pályázati pénzek kormányközeli cégekhez terelésével, az állami földek baráti kezekhez juttatásával végbevitt. Csak azért nem tudjuk ennek méreteit a maga egészében felfogni, mert túlságosan nagy számokról van szó és mert a lényeget a figyelmünk elől a kormányzati kommunikáció füstfüggönye a folytonos rezsicsökkentéses, habonyárpis, migránsozós blöffjeivel eltakarja. A történelemkönyvekbe biztosan be fog kerülni, ami most történik, mert a hosszútávú következményei hatalmasak lesznek. Oligarchák nőttek ki a földből, ezermilliárdok kerültek hozzájuk és az állam kiszervezésének és megszállásának olyan kiterjedt és intenzív formája történt, ami évtizedekre meg fogja határozni Magyarország arculatát. Mindez, kiegészülve a szociális juttatások leépítésével, a kormányzati apparátus felbomlasztásával, a közoktatás szisztematikus szétverésével, a kultúra intézményeinek lezüllesztésével, a média kézivezérlésével és az emberek tömegeinek a közmunkán és más eszközökön keresztül közvetlen, személyes függőségbe taszításával akkor is egy társadalmi refeudalizáció és egy tekintélyelvű hatalomgyakorlás irányába taszítaná az országot, merő formalitássá silányítva a demokráciát, ha a kormányzat nem manipulálná a demokratikus intézményeket is, például a 2014-es választások elcsalásával vagy a népszavazás intézményének abuzálásával.

Ez egy alkalmatlan kormány.

Ami a szemünk előtt zajlik, az metaforikusan szólva, bár az infrastruktúrára tett hatását illetően nem is annyira átvitten, a tatárjáráshoz mérhető. Amit ez a kormány nem rabol el, azt szisztematikus alapossággal tönkreteszi. Már 2010 környékén is azt gondoltam, hogy ilyen fantáziátlan politikai erő ilyen méretű (alkotmányozó felhatalmazást kapott) hatalommal még nem rendelkezett Magyarországon az elmúlt negyedszázadban. S bár azóta szinte mindent felforgattak, amit találtak, de azzal senki sem vádolhatja őket, hogy ezekben a radikális intézkedésekben volna átgondoltság vagy bármiféle stratégia a közvetlen hatalompolitikai érdekeken és kommunikációs ötleteken kívül. Nem volt rózsás az ország helyzete 2010-ben, de az akkor egy 8 éves szoci kormányzás és egy világgazdasági válság sújtotta helyzet volt, mára viszont úgy sikerült mély súlyosabb helyzetet kialakítani, hogy egyre távolabb kerülünk a válság éveitől és kezd egyre nyilvánvalóbb lenni, hogy a hiba a jelenlegi kormányban van. Odáig jutottunk, hogy 2014-re a kormány gyakorlatilag már nem is nem folytatott szakpolitikai tevékenységet, kizárólag kommunikációs és hatalompolitikai manővereket. Annyira feltűnő lett egy idő után még a közvélemény előtt is a kormány tehetetlensége és alkalmatlansága, hogy nem csoda, ha 2015 elejére mély válságba került és csak a gyomorforgatóan aljas migránsozás révén tudta megállítani népszerűségvesztését. De ahogy az az ügy kifulladni látszik, ismét láthatóvá válik az az intézményesített fejetlenség, kapkodás, szakszerűtlenség, koncepciótlanság, ami az elmúlt 2-3 évben egyre nyilvánvalóbban jellemzi ezt a hazug, csaló, tolvaj kormányt.

muhis1.jpg

(A képet innen töltöttem le: http://mult-kor.hu/20110411_muhi_felkeszuletlenul_a_tulero_ellen)

A legelkeserítőbb az egészben az, hogy ettől a kormánytól most már biztosan rendszerváltással kell búcsúzni, megint lejjebb kell vinnünk a legyőzésük érdekében a morális elvárásainkat a "szövetségeseinkkel" szemben, a háborús logikának megfelelően és megint kódolva lesz a változásban a csalódás. Ráadásul úgy, hogy ezzel kapcsolatban már eleve nem is lehetnek előzetesen illúzióink.      

A bejegyzés trackback címe:

https://baloldaliliberalis.blog.hu/api/trackback/id/tr238416900

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Potpolett 2016.02.26. 06:54:07

"Mi a két csalhatatlan jele annak, hogy a jelenlegi kormány hazudik? Az, ha megszólalnak vagy az, ha hallgatnak."

Azon gondolkodtam a szöveg olvasása közben, hogy vajon miért nem azt írtad, hogy "ha kérdeznek". De rájöttem. Ők nem kérdeznek senkit, se társadalmi konzultáció, se érdekegyeztetés, se környezettanulmányok, hanem csak cselekszenek...