A baloldal nem mindig liberális, a liberálisok sem mindig baloldaliak. De ez egy ilyen blog.

BALOLDALI LIBERÁLIS BLOG

68. Mese a KLIK-ről és a tanári tiltakozásról

2016. február 06. - FOUREY

A boldog családok mind hasonlók egymáshoz, minden boldogtalan család a maga módján az.

Bizonyára sokan ismerik az Anna Karenina kezdőmondatát. A jelenlegi kormányzat működésével kapcsolatban már számtalan elégedetlenségi hullám kezdődött és ült el, anélkül, hogy a dolgok lényegében megváltoztak volna. Minden ilyen elégedetlenség más és más volt a maga módján. Az Alkotmánybíróság és a sajtószabadság hívei maroknyian voltunk, de magátólértetődő igazságoknak tekintettük azokat az elveket, amelyeket védelmeztünk. Kevesen voltak és az ellenzéki többség számára nehezen értelmezhetőek voltak a szociális és emberi jogi ügyekért tüntetők. A szakszervezeti hátterű és ágazati ügyekben (pl. egészségügy, rendvédelmi dolgozók) szerveződő tüntetések klasszikus formákat mutattak, de nem váltak szélesebb tömegek számára vonzó, szimbolikus azonosulásra késztető ügyekké. A magánnyugdíjpénztárak ügye már többeket mozgatott meg, az alaptörvény elfogadásával végbevitt szimbolikus rendszerváltás nagy, de illékony tömegeket vonzott. Az újfajta ellenzékiség ígéretét kifejező tömegek is időnként nagyobbak, máskor kisebbek voltak. A netadó pillanatokra szédítő méretű koalíciót teremtett a legkülönfélébb sérelmeiket dédelgető csoportok számára, meg is ijesztették a hatalmat, aztán az is kiderült ugyanakkor, hogy a netadó miatti elégedetlenség egy tetőpont, nem valaminek a kezdete. Érdekes módon a tandíj elleni tüntetések is megrettentették a kormányt, ám az is igaz, hogy ügyes taktikázással szétszalámizták a diákságot. Igaz, közben kiválasztódott az aktivisták egész - maroknyi - generációja, akik azóta is keresik az ügyet, amelyért harcolhatnának. Minden nekibuzdulás más volt és a kudarcaik is sajátosak.

És itt van a legújabb, a tanári tiltakozás a KLIK szimbolizálta elnyomással szemben.

Van ebben a mozgolódásban valami egészen sajátos hangulatú. Ahogy a hatalom, amelyik az országos politikában még úgy-ahogy demokratikusnak számít, de helyben már régóta nyíltan autoriter; piszkos trükkökkel, fenyegetésekkel, lejáratással, üreslózungokkal próbálja megfélemlíteni a résztvevőket, az nem egyedi, de ilyen méretekben még sosem volt rajtakapható.

Meg az is különleges, hogy a KLIK szimbolikusan kifejezi mindazt, ami a jelenlegi hatalom lényege: az öncélú központosítást, minden egyéni kezdeményezés és autonómia elfojtását, a bürokrácia és az adminisztratív terhek esztelen növelését (és vele párhuzamosan a bürokráciaellenes retorikát), a forráskivonást és a működtetési költségek növelését, az értelmetlen átszervezéseket, a mindenki számára egyformán hátrányos ügykezelés bevezetését. A KLIK az az intézmény, amely megtestesít mindent, ami ez a kormányzat a kormányzásról gondol és ráadásul rosszul gondol: szeretik a hierarchiát, a parancsolgatást, nem kíváncsiak senki véleményére és valamiért szentül hiszik, hogy a döntési kompetenciák centralizálása jó ötlet. Ez minden olyan autoriter vezető rögeszméje különben, aki, ha lehunyja a szemét, akkor egy kaszárnyaként képzeli el az ideális rendet. Ez pontosan olyan reális megközelítése a dolgoknak, ahogy valójában a valóságos hadseregek megfelelnek ennek az ideálnak. Semennyire. Egy volt kollégám mesélte egyszer, hogy fiatalon, katonaként egy gyakorlat keretében kiterelték őket egy pusztára. Teljes volt a káosz, a tisztek mind eltűntek, elmentek pálinkáért. És akkor azt mondta neki valaki, hogy "na most képzeld el, mi lenne, ha még lőnének is".

Az a hangulat is egyedi, amit a nyílt levél kiadása, a kezdeti csendes kivárás, majd az egyre többször megtörő csend, a több ezres miskolci tüntetés és a nevelőtestületek egymás utáni, kollektív döntéseken alapuló csatlakozása teremt. Büszke vagyok, hogy volt általános iskolám és középiskolám is csatlakoztak. Megvitatták, szavaztak, vállalták, hogy kiállnak egy jó ügyért.

gaius_mucius_scaevola.jpg

Nem tudom, hogy mi lesz ennek a tiltakozásnak a sorsa. Akár optimista is lehetnék, hiszen nem nehéz vele azonosulni. A nyílt levelük józan ésszel könnyen belátható kifogásokat és javaslatokat tartalmaz; a kormány válasza is csak növeli a rokonszenvemet irántuk, hiszen kit ne rendítene meg, hogy valaki értelmes felvetéseire fenyegetéseket kap a hatalomtól válaszként?

Afelől sincs kétségem ugyanakkor, hogy ha ez kizárólag egy szakpolitikai ügy marad, akkor a tanárok ügye el van veszve. A KLIK ugyanis nem anomália, hanem maga a rendszer. Tudom azt is, hogy sokan, akik utálják a KLIK-et, utálják a jelenlegi ellenzéket is és rettegnek attól, hogy a saját portájuk védelmén túlra is tekintsenek. Ezért sem nagyon tudom elképzelni, mit hoz számukra a jövő. Itt egy idő után nemigen lesznek jó döntési lehetőségek.      

A bejegyzés trackback címe:

https://baloldaliliberalis.blog.hu/api/trackback/id/tr358362228

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dadddd 2016.02.06. 19:35:44

"Nem tudom, hogy mi lesz ennek a tiltakozásnak a sorsa."

Csak akkor van esély valamilyen eredményre, ha összes politikusnak nevezett pióca még az ügy környékéről is eltakarodik.

Punxsutawney Mormota 2016.02.06. 19:35:46

Még a Birca sincs itt???????????

donofrio 2016.02.06. 21:34:15

Minden marad ,ahogy volt!

fércnél maradandóbb 2016.02.06. 21:34:25

@dadddd:
Fel kéne szántani és sóval behinteni még a a lábuk nyomát is. Náluk bárki hitelesebben képviselné az oktatás ügyét

csak egy néző 2016.02.07. 07:31:19

Palkovics László

"1993-ban védte meg a műszaki tudományok kandidátusi, 1998-ban az MTA doktori értekezését. 2000-ben habilitált. 2007-ben megválasztották a Magyar Tudományos Akadémia műszaki osztályának levelező, 2013-ban rendes tagjává. Korábban már tagja lett az MTA Gépszerkezettani Bizottságának. A Járművek és mezőgazdasági gépek című szakfolyóirat szerkesztőbizottságának elnökévé választották, ezen kívül az International Journal of Vehicle Design, a Heavy Vehicles, ill. a Journal of Automobile Engineering szerkesztőbizottságának tagja volt.

Kutatási területei a gépjárművek dinamikája és stabilitása, a szabályozott gépjárműrendszerek, az intelligens jármű- és útrendszerek, ill. az alkalmazott szabályozáselmélet."

Megfelelő szakértelemmel a megfelelő helyre.
A szakértelemre hivatkozni, egyébként is egy bolsevista rükk.
Van még kérdés?