A baloldal nem mindig liberális, a liberálisok sem mindig baloldaliak. De ez egy ilyen blog.

BALOLDALI LIBERÁLIS BLOG

67. Szabad-e bírálni a bírósági döntéseket?

2016. február 05. - FOUREY

Nemrég született egy meglehetősen erős indulatokat kiváltott bírósági ítélet és a közfelháborodást meglovagolva a kormányzat maga is beszállt a bíróságot kritizálók kórusába. A bíróság erre azzal reagált, hogy egyrészt a vádhatóság felelősségére emlékeztetett, másrészt kikérte magának, hogy bárki is bírálja a bíróságok döntését, mert az aláássa az intézménybe vetett bizalmat. A kormányzat sem maradt rest és azt vetette a bíróság szemére, hogy a közbizalom már így is alacsony a bíróságok iránt.

Mivel ez egy viszonylag komplex probléma, arra gondoltam, néhány egyszerű tézisre bontva mondom el a véleményem, nem bonyolult "egyrészt-másrészt" körmondatokban.

1. A bíróságoknak nem szabad bírálhatatlanoknak hinniük magukat.

Azért nem, mert egyrészt mindenkinek joga van a véleményéhez és mert másrészt a bíróságok nem tévedhetetlenek. Nem véletlenül létezik a többszintű bíráskodás.

2. A bírálók is tévedhetnek, nem csak a bíróság.

Bármilyen felháborítónak is tűnhet egy-egy ítélet, a felháborodás őszintesége még egyetlen véleményt sem tesz igazabbá. A valóság sokszor bonyolult, a magátólértetődőnek tűnő ügyek pedig az életben valójában mindig bonyolultak. Aki látott már pert közelről és érzett már tehetetlen dühöt, amiért a másik fél álláspontja nem igaz ugyan, de kifejezetten meggyőzően hangzik, az tudja, miről beszélek. Szóval egy kis szerénység sosem árt.

3. A bírálatok nem ártalmatlan dolgok: egy intézményrendszer rosszabbul kezd működni, ha nem bíznak benne.

Ez egy nagyon problémás és nehezen bizonyítható állítás, tudom, de tudományos kutatások azt sugallják, hogy az intézményi bizalom szintje OKA lehet annak, hogy egy intézmény hogyan fog működni később. Ezért fontos, hogy lássuk, joga ugyan mindenkinek van bírálni egy bírósági ítéletet, de a bírálatoknak következményei vannak és nem csak pozitívak. Hogy miért fontos ez?

4. A törvényhozók és a kormányzati személyek által adott bírálat más, mint a többi.

Persze, hogy nekik is joguk van bírálni, sőt, mivel (már amennyire) demokratikusan megválasztott politikusok, elvileg nekik kifejezetten dolguk is odafigyelni arra, hogy az emberek mit gondolnak. De négy dolog nagyon fontos itt:

a) az egyik, hogy a bíróságoknak azért kell függetleneknek lenniük, mert a politikusok éppúgy tévedhetnek, mint mások,

b) a politikusok téves bírálatainak nagyobb a hatása, mint az állampolgárokénak, tehát nagyobb károkat tud okozni,

c) a politikusoknak nagyobb a hatalmuk, ezért az ő bírálataik fenyegetést is jelentenek,

d) a politikusoknak is megvannak a maguk önző érdekeik, pl. a népszerűségnövelés, viszont elvileg lehetnek sokkal jobban tájékozottak a választóiknál, ezért az ő téves bírálataik esetében sokkal nagyobb az esély az őszintétlenségre és a cinizmusra, mint egy választópolgár esetében.

+1. A jelenlegi kormányzati reakciók cinikusak és ezért gyomorforgatók.

 

justitia-1.jpg

 

 

 

  

A bejegyzés trackback címe:

https://baloldaliliberalis.blog.hu/api/trackback/id/tr448362098

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.