A baloldal nem mindig liberális, a liberálisok sem mindig baloldaliak. De ez egy ilyen blog.

BALOLDALI LIBERÁLIS BLOG

46. Ami összeköt

2015. június 05. - FOUREY

Az összetartozás napjának ürügyén gyűlölködő és kirekesztő internetes kommentek tömegét olvasva, önkéntelenül is el kellett gondolkodnom, hogy vajon kiket szeretek és kiket gyűlölök én. S hogy vajon jól teszem-e?

Álszent lennék, ha azt mondanám, hogy még sosem gyűlöltem senkit, vagy hogy senkire sem szoktam mérges lenni. Nem, nem akarok álszent lenni. 

Ugyanakkor viszont, érdekes módon, nem szoktam gyűlölni azokat a csoportokat, akiket a szűkebb-tágabb környezetem valamelyik részében gyűlölnek. Bár baloldali vagyok, nem gyűlölöm a jobboldaliakat mint csoportot. Ha valakivel konkrétan bajom van, akkor vele van bajom. Nem gyűlölöm a cigányokat sem. Volt már, aki azt mondta, hogy biztos azért, mert még sose voltam Miskolcon. Majd, amikor azt feleltem neki, hogy de igen, akkor azt mondta, hogy de az Avason nyilván nem jártam. Mikor azt mondtam, hogy de igen, akkor láttam rajta, hogy megállapítja, hogy tipikus körúton belüli értelmiségi vagyok, jobb rám hagynia a dolgot. Nem gyűlölöm a zsidókat sem. Emlékszem, fiatalabb koromban volt, aki azt gondolta rólam, hogy én is zsidó vagyok, de történetesen nincs így. Régebben egy kicsit filoszemita voltam, de ma már teljesen közömbös vagyok a kérdésben. A bevándorlókat sem gyűlölöm különben. Egyszerűen csak nem. Mikor azt olvasom, hogy biztos azért nem, mert nem találkozom idegenekkel, akkor persze nevetnem kell. Mert dehogynem, hogyisne találkoznék! A nőket se gyűlölöm, le sem nézem őket. A férfiakkal is ugyanígy vagyok. Sőt, bevallom, az is idegesíteni szokott, ha azt hallom, hogy egy ostobaságot nyilatkozó politikusnőt "ostoba nő"-nek mond valaki, viszont egy ostobaságokat beszélő férfi politikust egyszerűen csak "ostobá"-nak mondanak. Hogy jön ide az, hogy nő az illető? - szokott eszembe jutni.

Önkritikusan be kell vallanom ellenben, hogy néha nagyon sportszerűtlen dolgokat mondok (vagy legalábbis gondolok) egész szakmákról vagy hivatásokról. A jogász szakmát például gyakran leszólom, figyelmen kívül hagyva ilyenkor, hogy mennyi remek jogászt ismerek és hogy ha komolyan nekem kellene eldöntenem, hogy sóval hintsék-e be a jogi karok helyét, akkor persze értelmesebb célokra tartanám vissza azt a sok sót. Az egyházakról is sokszor mondok (és még többször gondolok) rosszat. De az ilyesmik miatt azért többnyire bűntudatot érzek és ha szükséges, még elnézést is kérek attól, akit igazságtalanul bántok meg ilyen módon. 

Liberális dolog-e ez vagy sem, nem tudom, de tény: csoportok iránt inkább közömbös vagyok. Szeretni és gyűlölni egyes embereket szoktam. Ami összeköt, velük köt össze.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://baloldaliliberalis.blog.hu/api/trackback/id/tr917519656

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.