A baloldal nem mindig liberális, a liberálisok sem mindig baloldaliak. De ez egy ilyen blog.

BALOLDALI LIBERÁLIS BLOG

27. Miért szavazzak? Nem mindegy?

2014. április 06. - Szűcs Zoltán Gábor

Nem. Nem mindegy, hogy szavaz-e az ember. Sokszor hallottam az elmúlt napokban, hogy nincs értelme szavazni, hiszen az ember szavazata nem számít. De még többször azt, hogy mivel egyetlen pártot sem szeretnének hatalomra segíteni, ezért az erkölcsileg egyetlen helyes megoldás, ha az ember nem szavaz. Szerencsére sokan vitába szálltak ezzel az állásponttal, s ha mást nem akarnék mondani mostani bejegyzésemben, mint hogy szerintem fontos, hogy mindenki szavazzon ma, itt akár abba is hagyhatnám, mondván, hogy mások már leírták, miért is érdemes szavazni éppen most, s hogy miért érdemes szavazni általában.

Van azonban egy általánosabb probléma, aminek az én szememben része a szavazás kérdése is, s aminek néhány bekezdést szeretnék szentelni a továbbiakban. Ez pedig az a kérdés, hogy mi a helye az életünkben a közügyeknek és hogy mivel tartozunk a körülöttünk élő többi embernek. Amikor arról döntünk, hogy elmegyünk-e szavazni, arról is döntünk, hogy mennyire hiszünk benne, hogy egy politikai közösség tagjai vagyunk, amelynek gondjaiból-bajaiból ne tudunk kimaradni. Aki szerint nincs értelme szavazni, mert a szavazatunk úgyse számít, az ezt a felelősségvállalást utasítja el. Könnyű ezt az álláspontot visszautasítani (habár egy 80-as és 90-es évek mainstream politikatudományán edzett elme esetleg hajlamos is lehet azt gondolni, hogy a szavazástól való távolmaradás racionális viselkedés), de korántsem olyan könnyű mit kezdeni azzal a másik véleménnyel, amely szerint a szavazással nem az a baj, hogy fölösleges, hanem, hogy nem elég. Eszerint a világban sokkal több és fontosabb megoldandó probléma van, mint, hogy melyik - sokak szerint egyaránt alkalmatlan - elitcsoport kezébe kerül a közhatalom egy része (mármint az a része, amelynek birtoklásáról a választásokon egyáltalán dönteni lehet), s a kérdés az, hogy a szavazás vagy a nemszavazás jobbíthat-e érdemben a világon. 

Meg kell mondanom, a legkevésbé sem vagyok meggyőződve arról, hogy a nemszavazás bármilyen módon segíthet radikális változásokat elindítani, de a fenti probléma létezését elfogadom és hazudnék, ha azt állítanám, hogy nem okozott még soha álmatlan éjszakát. A képviseleti demokrácia ugyanis a négyévenkénti választásokkal kétségtelenül az elit játszóterévé teszi a politikát. S bár érdekes kérdés, hogy nem elkerülhetetlenül van-e így (mondjuk az "oligarchia vastörvénye" miatt), de nehéz belenyugodni, hogy minden, a közügyekkel és embertársainkkal kapcsolatos felelősségünket letudtuk azzal, hogy időről időre kifejezzük, hogy az elit melyik csoportját tartjuk a legalkalmasabbnak az adott mezőnyből a közhatalom birtoklására és az ország kormányzására. Ha nem is a politikai elit radikális megváltoztatását tartom a legfontosabb feladatnak, de ebből nem következik, hogy ne gondolkodnék el nap mint nap rajta, hogy mi más lenne még az ember kötelessége embertársai iránt.

Ha valaki "jó életet" (ahogy Cicero mondta volna) szeretne élni, olyat, amilyenért nem kell szégyenkeznie sem maga, sem mások előtt, annak a közösségért és embertársaiért érzett felelősségvállalása nem érhet véget a szavazással. Ebben tökéletesen igaza van azoknak a radikálisan társadalomkritikusan gondolkodó barátaimnak, akik ma esetleg nem akarnak szavazni vagy akik azt érzik, hogy a politikai elit nem kínál megoldást a problémáikra. Ne áltassuk magunkat, szavazni nem azért kell, mert ha nyerünk, akkor minden rendben lesz. Az az egy szerencse, hogy bár szavazni csak a választások napján, másokért tenni viszont az év többi napján is lehet. 

A bejegyzés trackback címe:

https://baloldaliliberalis.blog.hu/api/trackback/id/tr105963186

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MSZP Afrika Korps 2014.04.06. 19:31:03

Fontos hogy mindenki szavazzon. A fideszre.

Gondoljátok meg. Ha a baloldali liberásisok nem jutnak a parlamentbe, akkor nem lesz pénz baloldali liberális blogokra. És az tök jó lesz.

FOUREY · http://baloldaliliberalis.blog.hu/ 2014.04.06. 19:40:26

@MSZP Afrika Korps: kedves troll, értem én, hogy a te világképedbe nem fér bele, de a valóságban igenis léteznek nem pártok által fizetett blogok. mint például ez is. ha beleolvasnál a bejegyzésekbe, azt is tudnád, hogy itt nem folyik pártpropaganda. nagyon nem. de mivel troll vagy, nem is reménykedem benne, hogy ezt felfogd.

Orban VikTROLL 2014.04.06. 19:46:45

"BALOLDALI LIBERÁLIS BLOG"

Hat pedig a cimebol, eleg nyilvanvalo, hogy a szokasos fizetett mszp-s blogrol van szo.

FOUREY · http://baloldaliliberalis.blog.hu/ 2014.04.06. 19:52:33

@Orban VikTROLL: kedves másik troll: ez a te logikai képességeidről többet árul el, mint a valóságról. :)

torró 2014.04.06. 20:19:38

Ebben egyet tudok érteni.Igen meg kell tanulni szavazni. A pártoknak majd akkor lesz nehezebb dolguk, ha a mostani öreg korosztály elmegy És maradnak a már másképpen gondolkodó fiatalok.Na azokat majd nem lehet etetni, sem a bal, sem a jobboldalnak.Nem mondhatja nekik az Gyurcsány, aki még a Kádár rendszerben KISZ titkárként a munkásosztályt megnyomorító betyár kapitalistákat szidta a gyűléseken, ma meg azt mondja, hogy én nyugatra tartok. Nem úgy mint a rendszerváltó Orbán. Amúgy szerintem mindenki tisztában van azzal a szükséges ténnyel, hogy egy ország nem lehet finnyás, ha el szeretné adni a megtermelt árút. Ez nem kortesbeszéd, ugyanis számtalan dolog van amiben nem egészen vagyok befogadó Orbánék részéről. De irritál az a fajta arrogancia amit Gyucsány művel. Ilyen stílusú embert nem szeretnék látni kormányzati pozícióban, mert az ilyen emberek veszélyesek. Ezek a kirohanások Hitlerre emlékeztetnek. És ez nem jó. Tetszett az a Gyurcsány aki ki merte mondani, hogy hazudtak és trükköztek.Még jobb lett volna ha ezt a beszédet a parlamentben mondja el. Akkor igen! De ez a mostani Gyurcsány már nem tetszik.

Szúnyog 2014.04.06. 20:22:38

Lassan beáll az a normális állapot, hogy annyi a hozzászólás egy ilyen blogban, amennyit megérdemel.

FOUREY · http://baloldaliliberalis.blog.hu/ 2014.04.06. 20:26:14

@Szúnyog: kedves troll, nektek valami különös testi-lelki kielégülést okoz egy ilyen öncélú beszólás? :)

MSZP Afrika Korps 2014.04.06. 20:28:37

A CETnél lehet fogadni hogy hány órakor mond le Mesterházy. Készpénzt hozzatok.

FOUREY · http://baloldaliliberalis.blog.hu/ 2014.04.06. 20:28:53

@torró: köszönöm, hogy ezt elmondtad. nyilván tudod, hogy nem sok köze van ahhoz, amit én írtam. de ez nem baj.

Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló ! · http://www.youtube.com/watch?v=Fe_6EavXIwA 2014.04.06. 20:29:57

@FOUREY:

Azért nagyon ne panaszkodj.

Ha nem lennének általad trollnak minősített emberek, akik utálják az MSZP-SZDSZ emlékét is, akkor itt még egy bridzs csapat se jönne össze.. :DDD

FOUREY · http://baloldaliliberalis.blog.hu/ 2014.04.06. 20:32:35

@Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló !: kedves általam "trollnak minősített", akarsz ezzel valamit mondani is vagy te is csak azért jöttél, hogy piszkálódj? :)

Szúnyog 2014.04.06. 20:44:48

@FOUREY: különös kielégülést okoz, amikor a napi köpetek színvonaltalan írói, ócska, fika cikkei nem olvasottak.

Sírköves Slomó 2014.04.06. 20:53:56

@FOUREY: Mér te mit akarsz mondani?

Mondd azt amire mindenki kíváncsi. Kiestek a komunisták a parlamentből vagy nem?

SaturnV 2014.04.06. 20:59:00

Azért szavazzak még egyszer,hogy aztán újabb 4 évig minden egyes kib@ott blogon olvassam a sok igénytelen okoskodóktól,gyűlölködőktől,fröcsögőtől,hogy agymosott,birka,bérenc,stb,stb vagyok,csak azért mert erre vagy arra a pártra szavaztam? Soha többé!!

Sírköves Slomó 2014.04.06. 21:04:30

Ma este minden demokrata a Népszava.com-on olvashatja a demokráciát!

Sírköves Slomó 2014.04.06. 21:43:55

Na fidesz 3/4 meg is van. Most már csak az a kérdés a Jobbik is kiüti-e a komenistákat.

Boka1 2014.04.06. 22:00:22

Meglesz a 4/3 is ! Románia velünk szavaz .....

Boka1 2014.04.06. 22:02:52

@Sírköves Slomó: nem estek ki a kommunisták. Megint meg lesz a 2/3 -uk. Hozzáteszem, a magyar és félmagyar szavazók akaratából. Úgyhogy tovább megy a rezsicsökkentés.....

Sírköves Slomó 2014.04.06. 22:07:47

@Boka1: HAJRÁ ELLENZÉKI ÖSSZEFOSÁS

Boka1 2014.04.06. 22:28:24

@Sírköves Slomó: meg a Civil Összelopási Fórum . Nem az ő napjuk. Bár szerintem ez előre le volt osztva. Jövőhéten megint együtt fognak kávézni a nagy ellenfelek és nagyot röhögni, hogy felosztották egymás között a rossz fogazatú, zsíros hajú népréteget. A magyar mindig tudott választani, arról híres : D

pingwin · http://pingwin.blog.hu 2014.04.06. 22:52:06

kezdem úgy érezni, hogy nem is baj, sőt talán jobb is, hogy nincsenek olvasóim

Sírköves Slomó 2014.04.06. 23:09:27

@Boka1: Dehogy tudott. 2002ben és 2006ban is megbuktak a választópolgárok.