A baloldal nem mindig liberális, a liberálisok sem mindig baloldaliak. De ez egy ilyen blog.

BALOLDALI LIBERÁLIS BLOG

7. Miért nem értem a homofóbokat?

2013. március 03. - Szűcs Zoltán Gábor

Talán azzal érdemes kezdenem, hogy mit tartok ebben a kérdésben helyesnek.

A homoszexualitást – függetlenül attól, hogy milyen biológiai és társadalmi alapjai vannak – a magam szempontjából teljesen közömbös kérdésnek tartom. S ahogy nem jutna eszembe a balkezeseket, a szőkéket vagy a zöldszeműeket deviáns kisebbségeknek nevezni, ugyanúgy a homoszexualitásban sem látok a társadalomra nézve semmilyen potenciális veszélyt vagy konfliktusforrást.

S mivel a társadalom egy igen nagy része előítélettel, nyílt ellenszenvvel viseltetik irányukban, úgy gondolom, fontos, hogy a jogaikat nyilvánosan elismerje és megvédje a politikai közösség egésze. Éppen, ahogy tűrhetetlen, ha valakit azért vernek meg, mert gyengébb vagy mert nő vagy mert egy etnikai csoporthoz tartozik.

Nem látok semmi elvetendőt abban, hogy a homoszexuális párok kapcsolata polgári jogi védelmet élvezzen. Mi több, az sem zavar, ha ezt házasságnak nevezik és nem értem azokat, akiket viszont zavar. Kevésbé érzem viszont a szívügyemnek, hogy mondjuk egyházi esküvőt is tarthassanak. Azt is megmondom, miért: az egyházak szokásai évezredek alatt kialakult hagyományok, tantételeik is régiek. Bár a legkevésbé sem hiszek bennük, a vallásokat olyan társadalmi gyakorlatoknak látom, amelynek megvannak a maguk kialakult belső szabályai, amelyek számomra mindaddig közömbösek, amíg nem érintenek engem vallás határain túli szempontból. Ha valaki ezek ellen a belső szabályok lázad, megteheti ugyan, de a lázadását elsősorban vallási kérdésnek tekintem, s nem társadalminak, s az az igazság, hogy társadalmilag közömbös vallási kérdések iránt a legteljesebb mértékben érdektelen vagyok. Más lenne a helyzet, ha egy vallás gyerekáldozatot írna elő. Abban az esetben rögtön elutasítanám, hogy ez egy vallási közösség magánügye lenne. Ez persze nem is azt jelenti, hogy helyeselném az adott vallási szokást. Csak azt, hogy liberálisként nem érzem magam (sem a társadalom egészét) feljogosítva, hogy elvárjam, hogy minden közösség összes kérdését az én ízlésemnek megfelelően rendezzék el.  

Talán ennyiből is világos, hogy mi mindenben nem értek egyet a homofóbokkal, de mégis szeretném részletesebben is kifejteni, hogy miért van, hogy nem egyszerűen nem értek velük egyet, de nem is értem őket. Amennyire látom, háromféle érvet szoktak a vitákban felhozni és így ezekre próbálok most sorban reagálni.

Az egyik leggyakoribb homofób érv tapasztalatom szerint az, hogy a homoszexualitás undorító. Habár nagyon népszerű érv, a tarthatatlansága is könnyen belátható. Én például undorodom a kelkáposztától, a dinnye ízétől és a karfiol szagától. Jó indok lenne ez arra, hogy deviáns és tiltandó növényeknek mondjuk őket? Aligha. És nem csak azért, mert történetesen ezek egészséges dolgok és nem is csak azért, mert az emberek jelentős része nem talál bennük semmi undorítót, hanem azért, mert semmiféle veszélyt nem jelentenek senkire azon túl, hogy egyeseknek nem tetszenek. Sokan sok különféle dologtól undorodnak és éppen az a lényege a társas együttélésnek, hogy bizonyos mértékig önkorlátozóan járunk el azokkal a dolgokkal szemben, amelyekről tudjuk, hogy önmagukban nem veszélyesek vagy a veszélyességük kezelhető szinten marad. Könnyű belátni, hogy a homofóbok által érzett undor ebbe a kategóriába esik, ezért joggal várható el tőlük tolerancia a homoszexualitás iránt. (Időnként persze felvetik, hogy az egyik fő probléma, hogy egy homoszexuális személy akár érdeklődést is mutathat egy heteroszexuális személy iránt és ez sértő dolog vagy akár zaklatásszámba is megy. Nos, talán megbocsátja nekem az olvasó, ha ezt a gondolatmenetet megmosolyogtatóan nárcisztikusnak érzem: miért is gondolja valaki, hogy ő automatikusan vonzó lenne a saját neme számára?)

A másik gyakori érv a demográfiával kapcsolatos. Ha mindenki homoszexuális lenne, kihalna az emberiség, tehát káros, természetellenes dologról van szó – szól az érv. Amennyire tetszetős érvről van szó ez esetben, olyannyira esendő is. Hiszen a homoszexualitás nem jelent nemzőképtelenséget, csak azt, hogy utódnemzésre a homoszexuális kapcsolat nem alkalmas. Márpedig, vegyük észre, a reprodukciós és egyéb célú szex közötti különbség nem csak a homoszexuális orientációjú személyekre jellemző az emberi fajon belül. Mi több, mérhetetlen cinizmus és álszentség kellene ahhoz, hogy valaki ennek az ellenkezőjét merje állítani.

Végül a harmadik népszerű érv az erkölcsi káros hatásokat hangsúlyozza. Például, hogy a homoszexuális házasságban élő emberek által nevelt gyerekek összezavarodnak majd. Vagy, hogy szabadosabbá válik az emberek szexuális viselkedése. Bevallom, az ilyen érveket nemigen tudom hova tenni. Mit jelentene például az összezavarodás? Nem zavarja össze a gyerekeket talán minden szokatlan helyzet? S vajon nem éppen a gyerekek azok, akik a leginkább képesek hozzászokni az újdonságokhoz? (Aki nem tudja, mire gondolok, nézzen meg egy mobiltelefonnal játszó nyolcévest.) Azt sem értem, mi a szabadosság. Amit tudok, tudok, hogy káros erkölcsi következménnyel riogatni csak akkor érdemes, ha meg tudjuk mondani, miben is áll a veszély, ellenkező esetben egy intoleráns társadalom felé indulunk el, ami végső soron a társadalom védelmének jelszavával éppen a társadalmi béke felborításához fog vezetni. A be nem látható következményekre hivatkozással is (vagyis például a gyerekek összezavarásával) az a bajom, hogy tetteink következményeit sosem láthatjuk előre teljesen és nem is dönthetünk azok alapján, s így felelősséget sem vállalhatunk értük előre. Marad tehát a kérdés, hogy miféle negatív erkölcsi következmények jöhetnek szóba. Kétlem például, hogy komolyan lehetne állítani, hogy a homoszexualitás önmagában növeli a gyilkosságra, a lopásra vagy a választási csalásra való hajlamot. Közvetlen, direkt összefüggést erkölcsileg elítélhető dolgokkal szerintem meglehetősen merész dolog lenne feltételezni és a legkevesebb, hogy azt mondjuk, hogy a bizonyítás terhe az ilyeneket állítókra hárul.

Dióhéjban, ezért nem értem a homofóbokat.

A bejegyzés trackback címe:

https://baloldaliliberalis.blog.hu/api/trackback/id/tr705101351

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.