A baloldal nem mindig liberális, a liberálisok sem mindig baloldaliak. De ez egy ilyen blog.

BALOLDALI LIBERÁLIS BLOG

3. Na még egyszer: mi a baloldali liberalizmus?

2013. február 14. - Szűcs Zoltán Gábor

Meglepve és örömmel láttam, milyen sokak érdeklődését váltotta ki tegnapi bejegyzésem. Mi sem természetesebb, mint hogy különböző emberek különféleképpen ítélnek meg közéleti problémákat. Nyilván örülök mindenkinek, aki egyetért velem, de szívesen látok mindenki mást is a blog vendégeként. Akkor is, ha megelégszik személyeskedő, érvek nélküli hozzászólással (netán tiszteletreméltó őszinteséggel egyenesen azzal kezdi, hogy nem is olvasta el a bejegyzésem, amire reagálni fog), de be kell vallanom, a velem egyet nem értők közül elfogult vagyok az olyanok iránt, akik megtisztelnek azzal, hogy értelmes vitát próbálnak velem folytatni. Mi kell ugyanis egy ilyen vitához? Először is az, hogy a véleményemet igyekezzenek megérteni, tartsák értelmesnek és megvitathatónak. Másodszor pedig, hogy értelmes és megvitatható állításokban és érvekben fejezzék ki egyetnemértésüket.

Két olyan mozzanatot láttam a hozzászólásokban, amelyek kulcsfontosságúnak tűntek számomra az értelmes vita szempontjából.

Egyrészt, tapasztalatom szerint a kommentelők zöme vagy nem vette észre vagy valamiért nem tekintette lényegesnek, hogy bejegyzésemben a baloldali liberalizmusnak három különböző meghatározását is adtam: (1) beszéltem a baloldali liberális beállítódottságról, ami bizonyos problémákra adott jellegzetes válaszokat jelent (furcsa módon egyesek puszta tautológiának tartották ezt az állításomat: nos, nem értek velük egyet); (2) beszéltem továbbá a baloldali liberális ideológiáról, amelyről azt mondtam, hogy sokféle, korántsem mentes az ellentmondásoktól (mint általában az ideológiák) és én magam sem értek egyet minden változatával; (3) és végül beszéltem baloldali liberális pártkötődésről. Sőt, azt is mondtam, hogy számomra ebből az első a legfontosabb, s a harmadik a legproblematikusabb. Azok, akik az SZDSZ-t, a liberális értelmiséget vagy a liberális ideológiát minden további nélkül azonosították a liberalizmussal és figyelmen kívül hagyták, hogy miről beszélek, mondjanak bármilyen érdekes dolgokat is, egyszerűen nem velem vitatkoztak. Megtehették, hiszen mindenki azt mond, amit akar - ez ugyanis egy ilyen liberális blog -, de az értelmes vitát meglehetősen nehézzé tették számomra az álláspontjukkal, hiszen nem világos, miként védhetném meg a saját álláspontomat olyan kritikával szemben, amely egyszerűen figyelmen kívül hagyja, amit mondok.

Másrészt, többen is szóvá tették, hogy a baloldali liberalizmus fogalma eleve önellentmondásos és így nem is lehet értelmesen használni. Magabiztosságuk meglepett. Mindenekelőtt azért, mert a balliberális kifejezés teljesen bevett a magyar közéletben (az mno.hu keresője egy évre 372 találatot ad rá) és egy ilyen címke nem olyan, mint a Nessie: a legendás szörnnyel ellentétben ugyanis egy ilyen fogalom létezéséhez már az is elég, ha az emberek beszélnek róla. Én ugyan nem értek egyet azzal, ahogy a jobboldal szokásosan meghatározza a fogalmat, de nem is illetném a Magyar Nemzet minden cikkét és cikkíróját olyan jelzőkkel fogalomhasználatuk miatt, mint engem a kommentelők egy része. De ráadásul nem csak a magyar közéletben bevett kifejezés a baloldali liberalizmus. Aki szeretne erről meggyőződni, annak javaslom, hogy különféle nyelveken guglizzon rá a baloldali liberalizmus kifejezésre és ha nekem nem hisz, higgyen legalább a saját szemének. Ha tehát értelmes vita tárgyának tekintjük azt, hogy van-e baloldali liberalizmus, akkor a fenti két érv alapján azt kell mondanom, ez a vita viszonylag egyszerűen eldönthető: igen, van.

Már csak az a kérdés, mit jelent? Az általam felsorolt állítások, amelyekkel bejegyzésemben a baloldali liberális beállítódottságot próbáltam példákkal megvilágítani mind visszavezethetők attitűdkérdőívek kérdéseire. Ugyanis – nem győzöm hangsúlyozni – a baloldali liberalizmus egyik lehetséges értelme szerint sajátos beállítódottságot, tudományos kifejezéssel élve attitűdöt, attitűdök bizonyos csoportját jelenti. Mint ilyen, nem csak létezik, de tudományosan mérhető és mérni is szokták. Lehet vitatkozni azzal, hogy a Nolan chart vagy a political compass vagy valami más a megfelelőbb modell a politikai beállítódottság felmérésére, de annyit elárulhatok, ezek mindegyike azt feltételezi, hogy a politikai attitűdöket akkor lehet a legjobban modellezni, ha (1) feltételezzük, hogy pontosabb képet kapunk, ha nem egy, hanem két vagy több tengely mentén rendezzük el a kérdésekre adott válaszokat, és ha (2) megengedjük, hogy minden tengely spektrumként képzelhető el. Vagyis, ha bal- és jobboldali, illetve liberális-konzervatív tengelyben gondolkodunk, akkor bizony: létezhetnek baloldali liberálisok és létezhetnek jobboldali liberálisok, lehet valaki liberálisabb egy liberálisnál, baloldalibb egy másik baloldalinál, jobboldalibb egy másik jobboldalinál, konzervatívabb egy másik konzervatívnál. És ezek nem csak elméleti lehetőségek, hanem bárki megnézheti, hogy ő maga hová tartozik. Egy kis guglizással nagyon sok érdekességet megtudhat az ember a világról.

De, hozzá kell tennem, az se állja meg a helyét, hogy a liberalizmusnak mint ideológiának ne léteznének különböző, például baloldalibb és jobboldalibb változatai. Aki szerint mondjuk a szociálliberalizmus és a neoliberalizmus között e téren nincs különbség, azzal nehezen tartok elképzelhetőnek értelmes vitát. Hasonló a helyzet a liberális pártokkal. Nagyon meglepődnének az amerikaiak, ha megtudnák, hogy a Demokrata Párt tipikus támogatói, akik egyszerre számítanak a saját felfogásuk szerint baloldalinak és liberálisnak vagy nem léteznek vagy súlyos félreértésben élnek saját magukkal kapcsolatban – legalábbis a magyar internet közönsége szerint. Ugyanúgy, azt hiszem, azt sem kell sokat magyaráznom, hogy a német szabaddemokraták hagyományosan inkább jobboldali pártnak számítanak saját hazájukban.

Remélem, lesz, aki kellően informatívnak találja, amit itt leírtam, s kicsit abban is bízom, lesz, akit meggyőzök érveimmel. De igazából már annak is nagyon örülni fogok, ha lesz, aki elolvassa és megtisztel majd azzal, hogy kifejti saját véleményét a kérdésben. S ha lenne, aki mindezt még értelmes vitára készen is tenné, akkor ez a blog jóformán túl is teljesítené a célját.

A bejegyzés trackback címe:

https://baloldaliliberalis.blog.hu/api/trackback/id/tr345081103

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rocsó (törölt) 2013.02.15. 10:34:30

Na ennyit jelent egy indexes címlap :)

nincs semmi baj! 2013.02.16. 15:52:02

Elegáns riposzt, de azok közül, akiknek szól, félek, nem sokan értenék :(
De legyünk inkább pozitívak! Nekem például máris van egy új kedvenc blogom! Kíváncsian várom a következő bejegyzéseket. Annál is inkább, mert el sem tudom képzelni, hogy az alapfogalmak tisztázása és a sajnálatos, de nem meglepő módon elmaradt értelmes vita után mi lehet a következő lépés.

FOUREY · http://baloldaliliberalis.blog.hu/ 2013.02.16. 17:44:18

@nincs semmi baj!: köszönöm! 3 írás már az időzítve várja a folytatást :)

buta_lúd (törölt) 2014.07.30. 17:44:22

@FOUREY: A 2. után és a címet olvasva azt gondoltam itt faék egyszerűsítésekkel megmondod mi a különbség liberalizmus, ballib és egyéblib között.
Nem ezt kaptam.
Vagyok annyira lusta/nem érdekel a téma, hogy ne guglizzak és törjem az agyam, hogy a sokmillió(?) találatból mit olvassak el.
De annyira nem vagyok lusta/érdekel a téma, hogy ezt a blogot tovább bogarásszam.