A baloldal nem mindig liberális, a liberálisok sem mindig baloldaliak. De ez egy ilyen blog.

BALOLDALI LIBERÁLIS BLOG

1. Miért kezdtem el írni ezt a blogot?

2013. február 12. - Szűcs Zoltán Gábor

Aligha én vagyok az első, akit nagyon zavar mindaz, amit a magyar közéletben tapasztal és úgy érzi, kötelessége tennie valamit. Nem vagyok politikus (nem is szeretnék az lenni), de fontosnak tartom, ami a politikában történik, hiszen folyton szembesülök a politikai döntések következményeivel a mindennapokban és állampolgárként én magam is folyton újabb és újabb politikai döntéseket vagyok kénytelen hozni. Nem érzem, hogy megvonhatnám a vállam, ha a dolgok rosszul mennek. Nem mondhatom, hogy semmi közöm hozzá. Velem történik és felelős is vagyok érte. Felelősségem tudatában döntöttem a blog elindítása mellett is: bizonyára nem lesz túlságosan közismert, sem különösebben népszerű, amit le fogok itt írni, de azt gondoltam: jobb, ha leírom, hátha lesz, aki tanulni fog belőle. És ha legalább az esélyét megteremtem ennek, megtettem a kötelességem.

A magyar közélet szomorú állapotának egyik legszomorúbb velejárója az a gyűlölet és értetlenség, ami a magyar liberalizmust körülveszi. Holott nagy és tiszteletreméltó hagyomány ez: a nemzeti ébredés korának terméke, a magyar polgárosodás legnagyobbjainak öröksége, a dualizmus szebbik arca, a rendszerváltás korának uralkodó eszméje. Konstruktív, lelkesítő, büszkeségre okot adó tradíció. Pontosan emlékszem, hogy gyerekkoromban hogyan versengtek egymással a politikusok, hogy ki igazibb liberális. Liberálisnak érezte magát Antall Józseftől Debreczeni Józsefen, Orbán Viktoron, Kövér Lászlón, Fodor Gáboron, Szabó Miklóson, Tölgyessy Péteren át majdnem mindenki. Igazuk volt, jól tették. Talán úgy természetes, ha egy liberális kor után most azon versengenek, hogy ki kevésbé liberális, mégis, nem érzem, hogy a liberalizmus rászolgált volna arra az irracionális ellenszenvre, ami ma körülveszi. Azért is határoztam el, hogy blogot fogok írni, mert szeretném meglepni mindazokat, akik tudni vélik, mi a liberalizmus és kik is és hogyan gondolkodnak a liberálisok. Szeretném hinni, hogy lesz, akinek sikerül eloszlatnom az előítéleteit. Talán lesz, akinek megerősítem. De valójában ők is többet fognak tudni a világról, amit amennyit előtte tudtak.

A helyzetemet nem könnyíti meg, hogy nem egyszerűen liberális vagyok, de baloldali is. Bár régebben el-eljátszottam a gondolattal, hogy milyen lenne konzervatívként gondolkodni a világról, s igyekszem, amennyire tőlem telik, megértő lenni jobboldali ismerőseim gondolatai és érzései iránt, idővel be kellett látnom, akkor vagyok igazán őszinte magammal, ha elismerem, hogy liberális ÉS baloldali is vagyok egyszerre. Mindez jól beleillik persze a sztereotípiákba: áhá, egy igazi ballib. De én nem tartom magam ballibnek. Sose szerettem ezt a kifejezést. Számomra azt sugallja, hogy aki így nevez engem, az nem is kíváncsi arra, amit gondolok, érzek, csak felcímkézni akar és elővenni az előre kész válaszait az általa a ballibeknek tulajdonított tévedésekre, hazugságokra. (Persze mindezért nem a kifejezés a felelős - tudom. Az csak egy szó. Ami igazán számít, az a jelenség, amire utalni szoktak vele.)

Hogy tovább rontsam a helyzetem: be kell vallanom, ateista is vagyok. Amennyire tudom, a magyar társadalom jelentős része szintén ateista, ám tapasztalatom szerint van ebben a kifejezésben valami, amitől sokan úgy érzik, a nyilvánosan vállalt ateizmus körülbelül olyan, mint pucéran végigmenni az Andrássy úton a nap közepén. Holott az ateizmusban nincs semmi különös. Nem különösebben merész dolog azt gondolni, hogy az Európában legelterjedtebb vallások nem nyújtanak meggyőző magyarázatot a világra, amelyben élünk. Sem, hogy ezeknek a vallásoknak a moralitásról, mindennapi életről szóló tanításai ellentmondásosak. Talán még az sem különösebben rendkívüli, hogy személyesen e tanítások bizonyos pontjait egyenesen felháborítónak tartom. Viszont, tudom, sokan nem hiszik el majd nekem, ha elmondom, hogy a vallásokkal, mint társadalmi intézményekkel nincs semmi bajom mindaddig, amíg nem próbálnak beleszólni az életembe. Pedig tényleg nem álszentség ez a részemről, s remélem, meg is tudom majd e téren szavahihetőségemről győzni olvasóimat.

A célom ugyanis se több, sem kevesebb ezzel a bloggal, mint megpróbálni megértetni, hogy mit jelent az, hogy valaki baloldali liberálisként él a világban, s hogy ez az egyik lehetséges és megfontolandó igazságokat kínáló megközelítése a dolgoknak. Remélem, lesz, akit arról is sikerül majd meggyőznöm, hogy nem csak lehetséges baloldali liberálisként gondolkodni a világról, de értelmes dolog is. Ha így lesz, elmondhatom: dixi et salvavi animam meam.

A bejegyzés trackback címe:

https://baloldaliliberalis.blog.hu/api/trackback/id/tr155076249

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rocsó (törölt) 2013.02.14. 17:26:39

Szia Fourey!

Hadd helyezzem el a baloldali-liberális beállítódottságodat a kéttengelyes jobb-bal politikai mezőben. Még pár éve tanultam politológiából, és kár, hogy nincs benne a köztudatban. E két szempont alkalmazása feloldana sok ellentmondást, hogy egy konkrét valami jobb- vagy baoldali ideológiához köthető.

Szóval a két tengely a gazdaság- és a társadalompolitika.

- A gazdaságilag és társadalmigag jobboldali a tipikus thatcheri politika. (Neo)liberális gazdaságpolitika, konzervatív társadalmi értékrend. Ilyen még az amerikai Republikánus párt.

- A gazdaságilag baloldali, de társadalmilag jobboldaliak a kereszténydemokraták szoktak lenni. Fontos a szolidaritás, az elesettek segítése, de a világnézeti kérdésekben határozott (konzervatív) elképzeléseik vannak: vallás, hagyományos családmodell, stb... Példa: CSU Németországban, KDNP itthon.

- A gazdaságilag jobboldali, társadalmilag baloldali a "legtisztábban liberális": az állam csak a rendet tartja fenn, de nem nagyon avatkozik bele sem a gazdasági, sem a társadalmi folyamatokba. Az eredeti SZDSZ (és az ős-FIDESZ) is ilyen ideológiájú pártok voltak.

- Végül a gazdaságilag és társadalilag baloldali csoport a szocdemek világa. Elvileg ilyen lenne az MSZP, a német SDP, az angol Labour Party és az amerikai Demokraták pártja. Valamint, ha jól értem, magadat is ilyennek tartod. Szolidaritás, (esély)egyenlőség, de gondolni bármit szabad, élni bárhogy lehet (tolerancia).

Egy grafikonon ezt jól lehetne szemlélteni.

Üdv!

FOUREY · http://baloldaliliberalis.blog.hu/ 2013.02.14. 22:35:31

@rocsó: köszönöm, ez nagyon tanulságos! a legújabb bejegyzésben én magam is megpróbáltam tisztázni ezt a kérdést.

rocsó (törölt) 2013.02.15. 13:02:15

Szívesen! Azért a második bejegyzésedben megy a trollkodás redesen :)

FOUREY · http://baloldaliliberalis.blog.hu/ 2013.02.15. 13:06:30

no igen. de bízom benne kicsit, hogy tisztul majd a kép és a többség elunja, viszont lesz pár ember, aki szívesen elolvassa, akár rendszeresen is, amit írok és nekik több levegő jut majd, ha a trollok elfáradnak.

Nebameg 2013.02.16. 15:17:54

Annak ellenére, h egy magára valamit is adó nacionalistát egy másik náció nacionalistája zavar a legjobban, azért a liberalizmus óriási vörös posztó mindannyiuknak. Ahogy a 2. posztban olvashattuk.

FOUREY · http://baloldaliliberalis.blog.hu/ 2013.02.16. 17:46:35

hát, rég szórakoztam ilyen jól, mint amikor a kommenteket olvastam. de persze azért is jó egy ilyen véletlen index címlap, mert egy kis szerénységre tanítja az embert...

tralalala 2015.11.14. 16:17:20

"gyűlölet és értetlenség, ami a magyar liberalizmust körülveszi. Holott nagy és tiszteletreméltó hagyomány ez: a nemzeti ébredés korának terméke, a "

n+1-edik alkalommal is akkor:
amikor a ballibeket ócsárolják, nem Kossuthra meg az emberek egyenlőségére meg a szólásszabadságra gondolnak az emberek. ezek az eszmék teljesen jól beleépültek a társadalomba

pont ez a baj, a liberális mozgalom gyakorlatilag elérte a célját, cél nélkül maradt. de cél nélkül persze nem lehet létezni, ezért egyre marginálisabb, egyre erőltetettebb témákat karolt fel ez az irányzat.

gondolod, hogy a 18-19. századi, liberálisok azt akarták, hogy az ember szabadon választhassa meg a nemét, vagy hogy a meleg párok is fogadhassanak örökbe gyereket? ezeket jelenti ma a liberalizmus, nem a szólásszabadságot.

amúgy ha már szólásszabadság, mirt van, hogy a legtöbb libsi blogon előzetes modera van?

FOUREY · http://baloldaliliberalis.blog.hu/ 2015.11.14. 16:32:53

@tralalala: Szerinted, ha olyanokat mondasz, hogy "n+1-edik alkalommal is akkor:", mennyire növeled az esélyed arra, hogy meggyőzz az igazadról? :)

És akkor a valóban fontos dolgokról:
1) "amikor a ballibeket ócsárolják, nem Kossuthra meg az emberek egyenlőségére meg a szólásszabadságra gondolnak az emberek. ezek az eszmék teljesen jól beleépültek a társadalomba"

Hát, biztos vannak ilyenek is, meg tudok róla, hogy vannak mások is, akik en bloc nem szeretik a liberálisokat, de amit én mondok, az mindössze az, hogy ma a liberális szót szitokszónak használják sokan és az kár.

2) "pont ez a baj, a liberális mozgalom gyakorlatilag elérte a célját, cél nélkül maradt. de cél nélkül persze nem lehet létezni, ezért egyre marginálisabb, egyre erőltetettebb témákat karolt fel ez az irányzat."

Az egyik gyakori tévedés, ami összefügg azzal, hogy a liberalizmus szitokszó lett, az az, hogy hajlamosak emberek mindent liberálisnak hinni, ami nekik nem tetszik és hajlamosak azt hinni, hogy van olyan, hogy liberális mozgalom. Mindkettő tévedés és az elmúlt 120 év teljes félreértése. Sokféle liberális van, akik egymással sem értenek egyet, ahogy sokféle konzervatív és sokféle szocialista stb. is.

Emellett nyilván nem értek egyet az ügyek fontosságának megítélésével sem és nem látok okot rá, hogy elfogadjam a te megítélésedet.

3) "gondolod, hogy a 18-19. századi, liberálisok azt akarták, hogy az ember szabadon választhassa meg a nemét, vagy hogy a meleg párok is fogadhassanak örökbe gyereket? ezeket jelenti ma a liberalizmus, nem a szólásszabadságot."

Szerintem a társadalom több százalékának jogegyenlősége azért nem olyan marginális kérdés. A 18-19. századi liberálisok között meg voltak a maguk idején rendkívül radikálisok is, meg voltak egészen óvatosak és mérsékeltek is. Szóval ez nem valami jó érv. Történelmi helyzettől függ, mi aktuális és fontos kérdés és mi nem.

4) "amúgy ha már szólásszabadság, mirt van, hogy a legtöbb libsi blogon előzetes modera van?"

Mi az hogy "legtöbb"? És mi közöm van nekem másokhoz? :) Azt tudom, én miért vezettem be előmoderálást: mert sajnos sok troll jelent meg és sok gyűlöletkeltő és mások emberi méltóságát sértő kijelentés hangzott el. A szólásszabadság ellen nincs kifogásom, de ebből nem következik, hogy nekem a továbbiakban kötelező lenne a blogon helyet adnom kéretlen gyalázkodásoknak. Ahogy a kocsimba is azt veszek fel, akit akarok, nem mindenkit, aki be akar szállni.