BALOLDALI LIBERÁLIS BLOG

A baloldal nem mindig liberális, a liberálisok sem mindig baloldaliak. De ez egy ilyen blog.

94. Álmodik a Nyomor

2016. október 24. 16:01 - FOUREY

Az elmúlt napok igazán megrendítő tapasztalatokat jelentettek számomra a magyar politikával kapcsolatban. Nem mondom, hogy tartalmilag valami radikálisan új kezdődött volna vagy hogy amiket most megérteni vélek, azok mások számára szükségképpen és minden egyes esetben új felismerések kellene, hogy legyenek. Hogy mégsem magátólértetődő dolgokról van szó, azt azonban éppen az mutatja, hogy amiket az alábbiakban el fogok mondani, az mind olyasmi, amit valaki ma gondolnak, tudni vélnek, csinálnak, s közben igazolva érzik magukat, holott...

Íme a Nagy Felismeréseim, röviden:

1. Jobboldal és a kognitív disszonancia

Videófelvétel is van róla, de kommentekben is olvasható, hogy a kormánypártiak szerint az október 23-i ünnepséget sípokkal megzavaróknak csak egy része tette meggyőződésből, amit tett, a többieket megfizették. Sok más cifraság is elhangzott, mint például, hogy az ellenzékiek szégyellhetik magukat, mert nem csak egy politikust fütyültek ki, de a himnuszt is, ami soha semmikor nem megbocsátható. Ezt vagy más hasonló reakciókat is kiemelhettem volna, de maradjunk mégis a megfizetett sípolók vádjánál, mert mindent elmond a magyar jobboldal lelkiállapotáról, hogy hat évnyi masszív jobboldali dominancia, a gazdasági erőforrások radikális átrendezése, a kormányközeli oligarchákba öntött forintszázmilliárdok után nem sül le a képükről a bőr azzal vádolni az ellenzékieket, hogy pénzért sípolnak.

A vád abszurditása elsőre is nyilvánvaló: nem lenne sokkal jobb üzlet a kormánynak tapsolni, mint szembefordulni vele? Nem jár sokkal jobban anyagilag Tiborcz, Mészáros? Nem volt anyagilag jobb Simicskának vagy Spédernek, amíg a kormánynak tapsoltak? Nem jobb minisztériumi főosztályvezetőnek, kormánytanácsadónak, polgármesternek, századvégesnek, nézőpontosnak lenni, MMA-snak lenni, mint sípolónak?

Dehogynem. A vád éppen azért ennyire abszurd, mert a mai kormánypártiak szeretnének nem tudomást venni arról, amit egyébként jó eséllyel maguk is tudnak, hogy amit kormányuk tesz az anyagi erőforrások és a politikai hatalom koncentrációjában, az példanélküli a rendszerváltás utáni magyar történelemben. Rettentően káros vád is ez, hiszen az ellenzékiség delegitimálására tesz kísérletet, ami az álmoskönyvek szerint nem ígér sok jót a demokrácia fennmaradásával kapcsolatban. De ne legyünk igazságtalanok: a vádnál sokkal károsabb az, amit a váddal a lelkiismeretük elől ezek az emberek elleplezni próbálnak: az, amit az ő kormányuk tesz.

2. Az ellenzéki sajtó és az ellenzéki pártok

A hvg.hu, a magyarnarancs.hu, 444.hu és az index.hu közös és feltűnő vonása, hogy engesztelhetetlenül gyűlölik a jelenlegi ellenzéket, akik bármit tesznek, bármivel is próbálkoznak, mindig is a lehető legellenségesebb reakciókkal, lépéseik rosszindulatú értelmezésével, lekicsinylésével, kigúnyolásával szembesülnek.

Nem mondom, hogy nem szeretem ezeket a cikkeket olvasni vagy hogy ne éreznék velük együtt, amikor az ellenzéki pártokkal szembeni ellenérzésüknek hangot adnak. Sőt, tisztelem is Uj Pétert, Hont Andrást (régebben Gavra Gábort), Szily Lászlót, Magyari Pétert és másokat. Néha hajlamos vagyok azt érezni, bárcsak ők lennének a magyar politikusok. De azért máskor az is eszembe jut, hogy vajon, ha morálisan ennyivel felettük állnak, intellektuálisan ennyire föléjük magasodnak, ha ennyivel jobban átlátják a dolgokat, miért nem politikusok ők, hanem újságírók? Mármint, tök komolyan: volt idő, amikor már én is azt éreztem, az ellenzéki pártok ott tartanak, hogy ha valamit nem ír meg az index.hu, nekik már fel se tűnik, hogy valami történik ebben az országban.

Részben arról van szó, hogy azért is találhatom őket rokonszenveseknek, mert azt a nyelvet beszélik, amit én, úgy látják a világot, ahogy én. De nyilvánvaló ugyanakkor, hogy ez az ismerősségérzet félrevezető is egyúttal, mert nekik nyilván könnyebben elhiszem, hogy igazat mondanak, éppen, mert olyan ismerősen hangzik. Ahogy Stumpf András vagy Rajcsányi Gellért is valahogy kevésbé (vagy másként) irritál, mint Bencsik, Stefka vagy Pilhál.

Részben viszont azt a kérdést kell feltennünk, hogy vajon nincs teljesen felfordulva a világ akkor, amikor újságírók politizálnak a politikusok helyett, amikor újságok jelentik a demokrácia frontvonalát a pártok közötti választóvonalak helyett? Mert, ne legyenek illúzióink, ezek a sajtótermékek politizálnak, nem csak abban a nagyon általános értelemben, hogy mindenki politizál, aki hozzászól a politikához, hanem annál sokkal konkrétabban is. Ellenzéki politikai erőként kezeli őket a kormányoldal (a Népszabadság esetében a nemzetközi sajtó is így beszélt róluk) és a kormánnyal szembeni kritikájuk olyan intenzív és olyan széleskörű, hogy azt nehéz puszta újságírásként felfogni. 

Nem szokatlan ez a sajtó történetében (ha nem is általános), de a jelenlegi helyzetben ez kétszeresen is baj. Egyrészt, nem lehet nem észrevenni, hogy a sajtó valójában nem alkalmas a politikai ellenzék kiváltására. Nem teheti, mert a sajtó elfogultsága árt magának a sajtónak. Mert a sajtónak nincs olyan mozgástere, nincsenek olyan erőforrásai, mint a politikai pártoknak. Mert a politikai ellenzék kínálhat csak alternatívát a jelenlegi hatalommal szemben, nem a sajtó. Másrészt, a sajtónak súlyos demokratikus deficitje van. Ha a sajtó elfelejti, hol a helye, akkor valójában elveszíti egy fontos kapcsolatát a valósággal: vannak olvasói, de nincsenek választói, az a nyilvánosság pedig, amit ők képeznek, valójában ugyanúgy egy buborék a társadalmon belül, mint a politikai elité. Közös kulturális hátterű, egymást ismerő, együtt söröző, pletykákat, témákat egymással megosztó kis világ ez, amely ráadásul mindenfelől befolyási kísérletekkel szembesül, s emiatt könnyen kialakulhat (jelen esetben már rég kialakult) az ostromlott vár szindróma bennük. 

Ilyen körülmények között pedig az ellenzéki sajtó gyűlölete az ellenzéki politikai erőkkel szemben különös jelentőségre tesz szert, főként, mert az ellenzéki pártok mozgástere maga is roppant szűk. Egy elképesztő anyagi és politikai túlerőben lévő hatalommal kellene szembeszállniuk, s a kevés kézenfekvő útjuk a szélesebb nyilvánosság felé az ellenzéki sajtó gyilkos pergőtüzén keresztül vezet. Hogy ez baj, az nyilvánvaló. Az is nyilvánvaló, hogy a felelősség nagyobb részben a valóban lesújtó ellenzéki erők. De kár lenne tagadni, hogy az ellenzéki sajtó viszonya ezekhez a politikai erőkhöz ellenséges, már-már patologikusan.

3. Az ellenzéki pártok és a választók

A Blaha Lujza téri tüntetés témája az volt, hogy az ellenzéki pártoknak mit kellene tenniük a 2018-as választások megnyerése érdekében, hogyan kellene egymáshoz viszonyulniuk és hogy miért hiba, ha valaki az összefogás ellen van. Némiképp ugyan kissé ízléstelennek tűnt mindez és Hont András joggal mondja, hogy unalmas is, de ettől még tény, hogy ez történt és van is rá jó ok, hogy ezek a pártok így viselkednek.

Egyrészt, ezek a pártok nem egészen hiszik el, amit a választóiknak mondanak a demokrácia végéről és szeretnének a 2018-as választásokon jól szerepelni. Ebben pedig ők legalább annyira ellenfelei egymásnak, mint a kormánynak.

Másrészt, ezek a pártok nem nagyon hisznek magukban. A baloldal egy 2006 óta egyre szűkülő, 2010 óta elenyészően kis töredékére zsugorodott részesedésért versenyez a magyar politikában és fogalma sincs arról, miként lehetne érdemben javítani a helyzetükön, így a láthatárukon a parlamentbe jutás, önálló frakció vagy legalább 1-2 képviselői hely és a riválisokhoz képest relatíve jobb pozíció lebeg elsősorban, nem a földcsuszamlásszerű győzelem, ahol mindenkinek bőven jutna pénz, paripa, posztó.

Harmadrészt, ezek a pártok évek óta erős ellenszélben mozognak. A nyilvánosság meghökkentően kevéssé érdeklődik a tevékenységük iránt - és nem csak akkor, amikor ügyetlenül fogalmaznak vagy amikor unalmas belső konfliktusaikról van szó, hanem akkor is, amikor fontos ügyekről próbálnak beszélni. A kormányerők nyomasztó túlsúlya anyagilag és politikailag, s az  egye növekvő médiatúlsúlya szintén meglehetősen lehangoló lehet. És ott van a nehezen mobilizálható, a pártokat gyanakodva vagy ellenszenvvel figyelő ellenzéki állampolgárok tömege, akik vagy nem szívesen tesznek semmit vagy ha tesznek, akkor is erősen fanyalogva; és gyorsan le is lohad a lelkesedésük. Vagy ott vannak a civilek, akik évek óta szervezgetik a pártmentes rendezvényeiket és ott van az ellenzéki média, amelyik szívből gyűlöli a baloldali ellenzéki pártokat.

Negyedrészt, az ellenzéki pártok majd mindegyike szkeptikusan, sőt, inkább ellenségesen figyeli a választókat. Nevetségesen alacsony és bizonyos esetekben még egyre zsugorodónak is mondható tagságú pártok ezek, országos hálózat nélkül. Mindegyik csupa tábornok, sehol a közkatonák. Nyilván drága és nehezen kezelhető egy országos szervezet, de az is nyilvánvaló, hogy a jelenlegi médiaviszonyok közepette, az állampárt nyomasztó túlsúlyával szemben nemigen van más mozgósítható erőforrás. Nem fognak jönni milliárdos kampánypénzek, senki sem fog tudni versenyezni a Fidesz példátlan anyagi erőforrásaival. Hogyan tehetik meg a pártok, hogy semmibe veszik a pártszervezet építését? Úgy, hogy jobban félnek a "borzalmas tagságtól" (e kifejezés a 90-es évekből való, a hátterét bizonyára kevesen ismerik már, de az érzés a politikusokban máig eleven), mint a vereségtől. S hogy mit kínálnak helyette? Szinte semmit. Erőforrások híján ad hoc ötletek vannak, programirkálás, kampányolgatás, a meglévő gépezet eldöcögése és összességében: teljes kilátástalanság. Félreértés ne essék: becsülöm azokat, akik dolgoznak. Nagyon is! Csak azt mondom, hogy mindez a sok munka teljesen felesleges, amíg nem lesznek újra baloldali pártok Magyarországon. Nem tíz-húsz-száz tagú szervezetek, hanem valódi, szervezett, nagy pártok.

Ideje lenne félretenniük azt az illúziót, hogy az országos nyilvánosságban kell nyerniük. Ez egy hülyeség, attól tartok. Nem csak, mert a média nem szereti őket, még az ellenzéki média sem; nem csak, mert sosem lesznek profizmusban a Fideszéhez mérhető kommunikációs csapataik, hanem, mert semmit sem érne, ha bekerülnének a parlamentbe. Mire ment az LMP 2010 után? Semmire. Nem tudtak felkészülni az önkormányzati választásokra, nem lettek országos párt, a parlamenti munka bedarálta őket, a politika szélviharai apró darabokra szaggatták a pártot. Mire ment ezzel az ország? És 2014-ben? Melyik párt profitált a parlamentbe kerülésből bármit is? Ha lemondanának erről az illúzióról, az azért is jó lenne, mert egy országos hálózathoz országszerte kellenek emberek, ami pedig azt jelenti, hogy sokféle ember, sokféle vélemény kerülhetne napvilágra. Ha...

4. Az állampolgárok és a tüntetés értelme

Sok barátom panaszkodik arra, hogy nincs értelme tüntetésre járni és nincs mit tenni sem, pedig már nagyon elegük van. Az a bajuk, hogy a tüntetések nem vezetnek sehova, semmi eredményük és semmi sem változik. Én mindig azt mondom nekik, hogy dehogynem. Hiszen voltak az elmúlt években is sikeres tüntetések, tiltakozások, tehát még az sem igaz, hogy teljesen fegyvertelenek lennénk. Másrészt tény, hogy egy tüntetés még nem mozgalom és egy mozgalom nem párt. Egy tüntetésnek mégis vannak hasznai: közösséget teremt, szocializál, közös szimbólumokat, érzelmi azonosulást kínál, megadja a politikai részvétel lehetőségét és alkalmat ad az önkifejezésre.

Ugyanakkor régi problémám, hogy sokan vannak, magamat is beleértve, akik nem szeretik a tömegrendezvényeket, nem szívesen skandálnak, kiabálnak, fütyülnek, énekelnek, tapsolnak, mozognak jobbra-balra. Márpedig az a helyzet, hogy az állampolgár a tüntetésen nem néző, hanem résztvevő. Amíg a tüntetések többségén az emberek megállnak egy óriási színpad előtt, a barátaikkal csacsognak és panaszkodnak az unalmas és üres szónoklatokra, addig valójában nem veszünk részt tüntetéseken, csak ugyanúgy imitáljuk a dolgot, ahogy az ellenzéki pártok a politizálást, az ellenzéki sajtó pedig az újságírást.

Fontos lenne, hogy valóban ott legyünk, minél többen és minél intenzívebben. Hogy átéljük a pillanatot, mert ez végülis arról szól. Ha egyszer majd tízezrek fognak ellenzéki rendezvényen himnuszt énekelni (és nem csak hallgatják hangfelvételről) vagy Kossuth-nótát (haha) vagy bármi mást, ami jólesik és közösen énekelhető (aligha az Ezt is elviszem magammal lesz az, bármennyire is szép versfeldolgozás), akkor majd lesznek valódi ellenzéki tüntetések. Persze, nem mondok igazat, most is vannak ilyenek. Általában kisebb csoportok tartják ezeket és én nagyon is tisztelem őket érte. Csak hát ezek rendszeresen kisebb csoportok speciális problémáiról szólnak és nem is váltanak ki tömeges érdeklődést.

És persze, valljuk be, nem csak tüntetni lehet. Ki írt közülünk mostanában az önkormányzati képviselőjének? A parlamenti képviselőjének? A polgármesterének? Ki írt alá petíciót helyi ügyben? Ki gyűjtött aláírást? Hányan vesznek részt lakógyűléseken? Kik karolnak fel helyi ügyeket? Kik léptek be pártokba, civil szervezetekbe? Kik vesznek részt ellenzéki rendezvényeken? Nagyon, nagyon, nagyon, nagyon kevesen. Ha csak az a százezer ember tenné, akit már egyszer ki lehetett csalni tüntetni pár éve, még az is nagyon kevés lenne, de sokkal több, mint ahányan ma politikailag aktívak. Tudom, persze, mik az objektív nehézségek, de ettől még a tény tény marad: igenis, van még mit tenni.

Az október 23-i Kossuth téri fütyülésnek, ha volt valami pozitív tanulsága, az éppen az volt, hogy pár ezer lelkes fiatal milyen mély sebet tud ejteni azok lelkén, akik eddig teljesen el voltak telve saját fontosságuk, győztességük és igazságuk tudatától. A verekedőket nem láttam ugyan, de láttam egy nénit, aki felháborodva magyarázta a biztonsági őröknek, hogy milyen felháborítóak ezek a fütyülők, megzavarják az ünnepet. Alig bírtam visszatartani a nevetésemet, arra gondolva, hogy íme, az örök konformista, aki feljelenti a túl hangos szomszédot, a zsidót rejtegető szomszédot, a túl hirtelen meggazdagodó szomszédot, a kisgyerekes szomszédot és így tovább. Persze, igazságtalan voltam, de nem is ez a lényeg, hanem amit a saját szememmel láthattam: míg a Blahán egy teljesen kilátástalan, reményt vesztett, szedett-vedett sereg bóklászott, ugyanannyi vagy még kevesebb ember a kormány vezetői, a kormányhatalom hívei, s amennyire lehet egy sajtószabadságtól megfosztott országban: egy egész ország számára tudta világossá tenni, hogy elege van és hogy pontosan miből van elege. Kívül van mindez a komfortzónán? Kívül. De hát ez a lényeg.

 

Szólj hozzá!

93. Az én 56-om

2016. október 22. 20:40 - FOUREY

Ahogy öregszem, mindinkább a magaménak kezdem érezni 56-ot.

Nekem egyre inkább ez a nemzeti ünnep. Nem augusztus 20., ami mégiscsak egy barokk katolikus ünnep, a fennálló rend és az urak ünnepe, nem is március 15., ami romantikus lelkű kamaszok és egy felemelkedőben lévő, öntudatra ébredő nemzeti közösség ünnepe. Hanem október 23. a maga fejetlenségével, káoszával, ellentmondásaival.

56-ban ott van a március 15-öt majmoló diákság naiv lelkesedése, a Rákosi-rendszerben csalódott, bűntudatos értelmiség szembenézése saját múltjával, a nosztalgiázó régi elit hirtelen feltámadó reménye, a rendszer ideológiáját gyanakodva figyelő, magukat vesztesnek érző, a hatalom packázásait megunó kispolgárok, parasztok tömegeinek apolitikus megkönnyebbülése, hogy na végre, ennek is vége és még megannyi más. 56-ban hihetetlenül különböző célok és törekvések kapcsolódtak össze, mintegy véletlenül és váltak történelemformáló erővé, amely úgy sodort el egy irtóztatóan erősnek hitt hatalmat, mintha sose lett volna itt, hogy aztán a néhány napnyi őrült és csodálatos káosznak véget vessenek a szovjet tankok lánctalpai.

S tegyük hozzá, 56-ot igazán az tette azzá, ami, hogy néhány hónap, néhány év alatt megszülethetett a romjain a Kádár-rendszer, a kifinomult machiavellizmusnak, a kaszárnyák bornírtságának, a nyílt megvesztegetésnek és a jobb élet felé vezető cinikus belenyugvásnak ez a párját ritkító kevercse. 

Számomra ez teszi 56-ot a legigazibb, legmodernebb, hozzám legközelebb álló ünneppé.

És mi még 56?

Például az Egmont-nyitány, amitől mindig könnyek szöknek a szemembe gyerekkorom óta...

És ez a vers Petri Györgytől:

"Nagy Imréről 

Személytelen voltál, mint a többi zakós-
szemüveges vezér, nem volt érces
a hangod, mert nem tudtad, hogy mit is mondjál

hirtelenjében a sok egybegyűltnek. Épp a hírtelenje 
volt szokatlan számodra. Csalódottan 
hallgattalak, cvikkeres öregember,
még nem tudtam

a betonudvart, ahol az ügyész 
az ítéletet, bizonyára, elhadarta, 
sem a kötél durva horzsolását, a végső szégyent.

Ki mondja meg, mi lett volna mondható
arról az erkélyről. Elgéppuskázott lehetőségek 
vissza nem térnek. Börtön, halál
nem köszörüli ki a pillanat élit,

ha kicsorbult. De emlékeznünk szabad 
a vonakodó, sértett, tétova férfira, 
akibe mégis
fölszivároghatott
düh, káprázat, országos vakremény,

mikor arra ébredt
a város: lövik szét."

És ez a gyerekkori emlékem:

Szólj hozzá!

92. So this is how liberty dies

2016. október 08. 13:52 - FOUREY

Hogy pontosan mi történik a Népszabadsággal, nem tudom. Ami történik, bizonyosan nem normális. Normális országban nem fordulhatna elő, hogy az ország egyik vezető lapja (tudom, csökkenő példányszám, veszteségek, stb. -  és mégis!) ilyen körülmények között szűnik meg. Ha félre is tennénk a politikai megfontolásokat akkor is azt kellene mondanom, hogy mindez embertelen. De nem szabad félretennünk a politikai megfontolásokat. Hiszen mindez, függetlenül attól, hogy kinek az utasítására és milyen szándékkal történik, egészen biztosan a sajtószabadság tényleges és radikális szűkülését fogja jelenteni. És akkor arról még nem is beszéltünk, hogy mindez olyan politikai környezetben történik, ahol minden okunk megvan a legrosszabbat feltételezni a kormány szándékairól.

Gúnyolódhatnak rajta a kormány hívei, amennyit akarnak, a tények magukért beszélnek.

2015 elején, amikor még a szélesebb közvélemény mit sem sejthetett arról, hogy hamarosan szabályos válsághelyzet fog kialakulni, a kormány minden átmenet nélkül migrációellenes sajtókampányba kezdett. Legyen világos: a kormány nem felkészült a válsághelyzetre, hanem riogatni kezdett. Felelős viselkedés ez? Nem.

2015 folyamán a magyar kormány nem csak nem volt képes kezelni a jelek szerint által előre látott menekültválságot, de még mesterségesen növelte is a kampánya érdekében, az európai válságkezelés szolidáris változatait elutasította, intézkedéseivel nehéz helyzetbe hozta Ausztriát és Németországot is és a menekültekkel szembeni lehető legvisszataszítóbb eszközökhöz nyúlt.

2016 tavaszára sokadszor akadályozta meg egy ellenzéki népszavazás kiírását, ezúttal nem adminisztratív trükkökkel, de nyílt erőszakkal. És ezzel megkoronázta eddigi intézkedéseit, amelyek során egyetlen nagy horderejű társadalmi-politikai változásról sem kezdeményezett népszavazást és nem is engedett.

Ellenben elindítottak egy teljesen értelmetlen kérdés köré épített népszavazási kampányt, amelyben rendre törvénytelen eszközöket használtak és hazai viszonyok között soha nem látott mennyiségű pénzt költöttek el és gátlástalanul korbácsolták fel az indulatokat, majd pedig többé-kevésbé nyíltan letagadták, hogy a szavazás érvénytelen volt és felhatalmazásnak kezdték mondani egy olyan alkotmánymódosításra, amelyről a hatályos Alaptörvény szerint nem is lehetett volna népszavazni (formailag persze nem is ez történt) és amelynek a tartalmát előzetesen nem is ismertették a választókkal, tehát kifejezetten hazugság is azt mondani, hogy erre kaptak felhatalmazást.    

És akkor még nem beszéltem egész ágazatok radikális átszervezéséről, a párthoz közelálló személyeknek juttatott százmilliárdokról, az egyre inkább összefonódó párt- és államszervezetről és arról, hogy mostanra tény: az elmúlt évek hazug és minden jogalapot nélkülöző civilellenes kampányára személyesen Orbán Viktor adott utasítást, nemrég pedig arról beszélt egyik embere, hogy küszöbön áll egy újabb hasonló kampány.

Egy barátom azt mondta, a posztdemokráciáról szóló posztomról, hogy szerinte nem egyértelmű, milyen demokráciafogalomhoz képest poszt- ez a mostani posztdemokrácia. Sajnos, attól tartok, kezd véget érni az efféle elméleti kérdések ideje. Érdemes kinézni az ablakon és jól az emlékezetünkbe idézni, milyen volt az idő, hogyan sütött a nap, hogyan öltöztek az emberek. Benne lesz a történelemkönyvben. Bár ne így volna.

Szólj hozzá!

91. Dunkirk, nem Agincourt

2016. október 03. 07:08 - FOUREY

Mint közismert, az agincourt-i csatában az ügyes angolok a jelentős létszámfölényben lévő francia seregre megsemmisítő vereséget mértek a Százéves Háborúban. Vajon ennek analógiájára kell-e elképzelnünk a Fidesz tegnapi kudarcát? Aligha. Van egy másik hadtörténeti párhuzam, ami sokkal jobban leírja, ami tegnap történt: az, amikor a németek súlyos hibája folytán nem tudták megsemmisíteni a brit hadsereget, akik sikerrel tudták kimenteni élőerőiket a dunkirki csapdából. Mindennek súlyos ára volt a britek számára, de az is világos, hogy számukra mindez elsősorban siker volt, a németeknek kudarc, mert megtörtént az, amire józan ésszel nem lehetett számítani. (Kormánypárti trollok figyelmébe: nem nácizok, csak hadtörténeti analógiákat mondok!) A tegnapi nem Agincourt volt, hanem Dunkirk. Ez mindenkit kellő szerénységre kell, hogy intsen, de nem is szabad elfelejteni a dolog jó oldalát.

Két dolog biztosnak mondható a népszavazással kapcsolatban. Az egyik az, hogy bármit is mondjanak most, a Fideszt súlyos kudarc érte, mégpedig a saját hibájából, mert egy olyan ügyben indítottak kampányt, ami az embereket egyáltalán nem érdekelte. S tették mindezt azért, mert olyan ügyet kerestek, amiben ellenzéki és kormánypárti szavazók is meggyőzhetők. Az idegenellenesség pedig ilyen ügy, s már csak annyi volt a dolguk, hogy idegenellenes keretbe helyezzék a menekültválságot. Meg is tették. El is vittek hajmeresztően sok szavazót. Csak épp nem eleget. A helyzet számukra annál kínosabb, hogy a magas érvényességi küszöb az ő ötletük volt, amit az ellenzéki kezdeményezések ellenében találtak ki és most ők buktak benne orra. Klasszikus kabaréjelenet.

Honnan tudhatjuk, hogy ez számukra kudarc? Onnan, hogy ők maguk tették világossá akkor, amikor menet közben, az eredmények egyre világosabbá válásakor megváltoztatták a győzelem kritériumát. Aki nem csak arra emlékszik, amit a kormány 2 perce mondott, annak a napnál is világosabb, hogy itt valakik megváltoztatták a korábbi fennen hangoztatott álláspontjukat és igyekeztek menteni, ami menthető. Mondjanak most, amit akarnak, számukra ez az eredmény egyértelmű kudarc.

És miért is ne lenne az? A magyar történelem legdrágább, demokratikus körülmények között példátlan, törvénysértő eszközök sorával folytatott, megfélemlítésre épülő totális kampánya arra volt elegendő, hogy hozza a papírformát. Nagyjából leszavazott mellettük a jobboldal és a szélsőjobboldal jelenlegi biztos választóinak egésze. Tragikusan sok ember ez, de mégiscsak a papírforma. Úgy, hogy elvileg még baloldaliakat is elvittek nemre szavazni. 

Nem csoda, ha a kormány előtt most számos kínos lehetőség és feladat áll: abbahagyhatják ezt az őrült kampányt, ami a kudarc nyílt beismerése lenne; folytathatják a demokratikus játékszabályokat egyre inkább semmibevevő politikájukat (amibe most már az is belefér, hogy az érvénytelen népszavazást érvényesnek mondják); kénytelenek valamit kezdeni azzal, hogy a nemzetközi sajtóban egyértelmű a kampánykudarca. Az összes lehetőség közül az egyik legkínosabb, hogy ha megpróbálják keresztülvinni az alkotmánymódosítást, ahhoz a Jobbik segítségére lesz segítségük, akik megmondták előre, hogy ez a kampány ritka hülye ötlet. Ha ezt kell tenniük és a Jobbik kisegíti őket, akkor ne legyenek illúzióink, az pont úgy fog kinézni, ahogy hangzik: a hatalmas és sokat látott jobboldali erő becsicskul a nála sokkal kisebb és tapasztalatlanabb szélsőjobb előtt. Szemérmes embernek ilyenkor illik félrenézni, annyira kínos jelenet.

A másik dolog pedig, ami biztos, hogy a kormány irtóztatóan sok embert elvitt szavazni és ez tragikus. Biztos nem mindenki ugyanazért szavazott, hanem volt, akit a kampány győzött meg és volt, aki a kampány ellenére szavazott mellettük; volt, aki a szuverenitás híve, volt, aki az EU-t utálja, volt, aki fél az ismeretlentől, volt, aki gyűlöli az idegeneket, volt, aki a kormányzat hatalmától fél és volt, aki lojalitási kérdésnek tekintette az egészet. De ettől még tény, hogy a Fidesz mindent határon túlmenő, visszataszító kampánya nem volt elég visszataszító ahhoz, hogy ez a hatalmas tömeg el ne olvadjon.

Mindez pedig azt jelenti, hogy a kormány praktikus szempontból ereje teljében van, bizonyos mértékig még igazolva is láthatja magát a demokrácián kívüli eszközök alkalmazásában és ráadásul saját kudarcérzésétől, a nemzetközi nyilvánosság lesajnáló pillantásaitól és a hazai ellenzék hahotázásától frusztráltan kénytelen lesz újabb önigazolásokat keresni, nem ismerve többé semmilyen gátlást. Az ellenzék örülhet a kudarcnak, joggal teheti, de nem árt, ha tisztában van vele, hogy ők még mindig csak egy töredékét képviselik a magyar társadalomnak. Örülhetnek persze annak, hogy sikerrel túlélték ezt a kampányt, amelyben józan ésszel nézve minden, de minden a kormány győzelme mellett szólt, de ez persze a demokrácia helyreállításához édeskevés. Ahhoz bizony a nép támogatásának megnyerésére is szükség lesz, mert a nép nélkül nem megy.

Szóval, ez Dunkirk, nem Agincourt. De egynek nem rossz.

tudta-ervenytelen-lett-a-nepszavazas-3-1024x576.jpg  

Szólj hozzá!

90. Üdv a posztdemokráciában!

2016. szeptember 30. 13:38 - FOUREY

Az elmúlt években sokan sokféle határt húztak a magyar politika fejlődése számára, ahonnan már többé nem érzik demokráciának, jogállamnak azt, ami itthon van. Ezeket a vörös vonalakat a magyar politika rendre átlépte. Jómagam azt hiszem, inkább toleránsan álltam a kérdéshez, bár egyre súlyosabbnak éreztem a helyzetet, s egyre nehezebbnek találtam megmondani, hol is tartunk a demokráciából kifelé vezető úton. A népszavazási ügy azonban olyan, mint amikor egy félreeső úton haladva egyszercsak felvillan egy részletes útjelző tábla a ködös, esős éjszakában. Mostantól senki sem mondhatja ki végtelen cinizmus, képmutatás vagy önáltatás nélkül, hogy még demokráciában vagyunk. Üdv a posztdemokráciában.

Hogy megelőzzem a kormánypárti trollkodást: a demokrácián kívül nem csak sötét totalitárius diktatúrák vannak, hanem sokféle, nehezen-könnyebben beazonosítható képződmény, többek között a mai Magyarország illiberális, autoriter rendszere is. Az, hogy nyilvánosan posztolhatok rendszerkritikus tartalmakat, visszaellenőrizhető IP címről, és ez nem jár automatikusan azzal, hogy elvesztem az állásom vagy bíróság elé állítanak, egyáltalán nem cáfolata ennek a ténynek. Elmondom, mivel lehetne cáfolni azt, hogy Magyarország már nem demokrácia:

1) Kezdjük ott, hogy demokratikusabb lenne Magyarország, bár elismerem, hogy a demokráciának nem szükséges és nem is elegendő feltétele, ha a kormány a fékek és ellensúlyok rendszerét nem építette volna le szisztematikusan az elmúlt években. Ha a Kúria, az Alkotmánybíróság, az ügyészség, a rendőrség, a MNB és egy sereg más intézmény nem lenne közvetlen kormányzati kontroll alá vonva, akkor nem történhetne meg, hogy a Fidesz, az államapparátust maga alá gyűrve, gyakorlatilag minden veszély nélkül sérthet törvényeket, élhet vissza adatbázisokkal, kényszeríthet állami tisztviselőket pártpropagandában való részvételre, gyárthat nyilvánvalóan hazug plakátokat és szóróanyagokat és így tovább. Nem történhetne meg, hogy az ellenzéki tevékenységet a kormányzat aprós stiklikkel akadályozza. Szóval ez még cáfolatra nem lenne elég, de ha ki lehetne mutatni, hogy mindez nem igaz, akkor máris sokkal kevésbé lehetne komolyan venni, amit állítok.

2) Ha Magyarországon nem lehetne a rendszerváltás utáni hazai történelemben példátlan összeget költeni erre a kampányra, akkor esetleg lehetne arról vitatkozni, hogy demokrácia-e még Magyarország. Ahol ez megtörténhet, ott nem, kizárt, hogy demokrácia legyen. Gondoljunk csak bele, mit jelent ez a pénz! Szolnok megyei jogú város TELJES éves költségvetését. Az utolsó szögig. Több pénzt, mint amennyit a BREXIT kampányban a két oldal ÖSSZESEN költött. Több mint KÉTSZER annyi pénzt, amennyit a 2014-es választásokra költöttek és több mint HÁROMSZOR annyit, amennyit a 2010-esekre. (És, ha már itt tartunk, hogy történhet meg az inflációs adatokat ismerve, hogy 2010 óta exponenciálisan nőnek a kampányköltések? Ugyan, hogyan? Nagyobb a GDP? Gazdagabbak az emberek? Na, ne szórakoztassuk egymást hülyeségekkel. Pontosan tudjuk, hogyan lehetséges ez.)

3) Ha Magyarország még demokrácia lenne, legalább a látszatra ügyelnének, hogy a pro és kontra érvek ismertetésére egy állítólag ilyen fontosságú kampányban viszonylag kiegyensúlyozott lehetőség legyen és a források is rendelkezésre álljanak. Így volt ez egyébként régebben itthon. Ha nem is vették túl komolyan, de legalább igyekeztek úgy tenni, mintha.

4) Ha Magyarország még demokrácia lenne, a kormány által feltett népszavazási kérdés nem ment volna át a szűrőn, ugyanis nyilvánvalóan értelmetlen. Nem derül ki belőle világosan, hogy miről is szól: létezik talán olyan kezdeményezés az EU részéről, amiről a szavazunk? Ha csupán elvi kérdésről van szó, akkor miért nem elvi kérdésként beszél róla a kormányoldal, hanem mint fenyegető közeljövőről. Ha pedig létezik ilyen terv, akkor annak mi a tartalma és miért nem beszél róla a kormányoldal konkrétan? Mindannyian tudjuk, hogy az úgynevezett "kvóta", ami 1294 legális menekült hazai elhelyezéséről szólt, s egyáltalán nem hasonlít arra a kérdésre, amiről szavaznunk kellene. Aztán az is nyilvánvaló, hogy a "kötelező betelepítés" egy jogilag értelmezhetetlen, elsősorban érzelmek felkeltésére alkalmas kifejezés, ami már a megfogalmazásával sugalmazza, hogy valami erkölcstelen, rossz dologról van szó. Egy demokráciában ez nem menne át.

5) Ha Magyarország még demokrácia lenne, a kampányban érdemben meg lehetett volna vitatni, hogy valójában mi az EU, hogy valójában mi a magyar állam szerepe az EU-s döntéshozatalban és vajon milyen jogi és politikai következményei lennének az igen és a nem válasznak Magyarország és az EU viszonyára. Ezzel szemben a kormány a tényekkel ellentétben úgy beszélt az EU-ról, mint ami fölöttünk áll, a működésébe nincs beleszólásunk és nem mondott semmit a népszavazási eredmény konkrét következményeiről. Nem mondom, hogy egy demokráciában a kampányokban nem hangzik el sok hangulatkeltő, manipulatív, félrevezető információ, de hogy egy kormány még csak meg se kísérelje legalább mintegy mellékesen az igazat is elmondani főbb vonalakban, az egészen elképesztő.

6) Ha Magyarország még demokrácia lenne, a kormány nem folytathatott volna olyan kampányt ("Tudta?"), amely gyakorlatilag nem tartalmaz tényállításokat, viszont rengeteg nyilvánvalóan hazug, manipulatív, gyűlöletkeltő sugalmazást.

7) Nem fordulhatott volna elő egy demokráciában egy ennyire totális kampány, amely kiterjedt (köztük a szomszéd országokban és nyugaton élő) állampolgárok névre szóló többszöri megkeresésére olyan adatbázisok alapján, amelyhez nem is férhetne hozzá a kampány működtetője, nem lehetett volna ilyen tartalmú szórólapokat csinálni, nem használhattak volna korlátlanul állami és önkormányzati erőforrásokat a kormánypárt emberei, nem lephette volna el az egész médiát, de különösen a kormány által kézivezérelt médiát  (benne a közmédiával!) egy ennyire egyoldalú és manipulatív kampány.

8) Ha Magyarország még demokrácia lenne, a Teréz körúti robbantást nem kezelte volna így a rendőrség, se a politika, sem kampányidőszakban, sem máskor. Nem lehetett volna, hogy a miniszterelnök napokig vár bármiféle reakcióval, nem lehetett volna, hogy a kormányközeli média (a nempárti fórumokon terjedő elképesztő hazugságokról nem is beszélve) terrorista szálat sugalmaz, nem lehetett volna, hogy a közvéleményt senki sem igyekszik napokig megnyugtatni vagy tájékoztatni.  

9) Ha Magyarország még demokrácia lenne, nem épülhetett volna fel kormányzati kampány a következő nyilvánvaló hazugságra:

- a menekültválság, a gazdasági migráció és a terrorveszély összemosása;

- Magyarország mint bevándorlási célország jelentőségének képtelenségig fokozott eltúlzása;

- a menekültválság okainak nyílt vagy rejtett letagadása

- az Európán kívüli kultúrák torz, gyűlöletkeltő ábrázolása;

- az ellenzéki álláspontok hazaárulásként való lejáratása.

Egy demokráciában is nehéz korrekt kampányt folytatni, de az tény, hogy a kormány kísérletet sem tett rá, hogy méltányos legyen.      

Mondjuk ki nyíltan, a kormány azt hazudta, hogy sokmillió nőgyűlölő, erőszaktevő, terrorizmussal gyanúsítható ember azzal a céllal akar Magyarországra jönni, hogy az itt élőktől elvegye a jogait a saját hazájához. Mondhat ilyet egy kormány egy demokratikus országban? Dehogy.

10) Ha még demokráciában élnénk, nem állnánk egy olyan népszavazás előtt, ahol senki sem tudja, hogy hány határontúli szavazó van és ez miként befolyásolja a választás eredményét. Demokráciában a feltételek mindenki számára világosak. Hát itt nem. 

Amíg ezen állításokat nem tudják érdemben cáfolni, addig minden kétséget kizáróan posztdemokráciában élünk. Egy olyan rendszerben, ahol a kormánypártok korlátlanul hozzáférnek az állami erőforrásokhoz, akár a törvényeket semmibe véve is, ahol egy alapvetően hazug, gyűlöletkeltő kampányt lehet indítani és ahol az ellenzék működését sereg eszközzel elfojtják. 

Szólj hozzá!
Címkék: alapok

89. Tíz ok, amiért a népszavazási kampány rosszabb hellyé teszi Magyarországot - eredménytől függetlenül

2016. szeptember 25. 18:27 - FOUREY

Magyarország még kevésbé demokratikus ország lett a kampány kezdete óta, megszűnt a jogállami elszámoltathatóságnak még a látszata is és közben a gyűlölet uralta el a közéletet. 

1. A kormány több pénzt fordít erre a kampányra, mint a parlamenti választások megnyerésére és mégse üt senkinek szöget a fejébe a gondolat szegény hülye ellenzékieken kívül (amilyen én is vagyok), hogy ez így nem egyszerűen felesleges pénzkidobás, hanem a közpénzekkel való visszaélés.

2. Egy csomó ember, kormánypártiak és jobbikosok, eközben azt firtatják, honnan van egyes ellenzéki pártoknak pénze (néhány millió forintja) a kampányra. Könyörgöm, nem az lenne ciki egy demokráciában, ha nem lenne? Hol élünk???

3. A közben minden baloldali fórumot ellepő önkéntes és fizetett kormánypárti trollok vígan Soros-bérenceznek, migránssimogatóznak, hazaárulóznak mindenkit, aki az ellenzéki álláspontot képviseli. 

4. Az ellenzék tevékenységét minden lehetséges módon akadályozzák, közmunkásokkal szedetik le a plakátokat, s már ott tartunk, hogy a választási bizottságban nyíltan megkérdőjelezik az ellenzék jogát arra, hogy a hangját hangoztassa.  

5. A kormányoldal meglehetősen nyíltan az ellenzéket hazaárulónak nevezi, a bojkottfelhívást pedig antidemokratikusnak. Kétségtelen, hogy az ellenzék egyre nagyobb részében is az a meggyőződés, hogy a kormányzat antidemokratikus, sőt, uszító. Sajnos, az a baj, hogy jó okkal érzik.

6.  A Kúria szerint a kormány szabadon folytathat olyan, sokmilliárd forintos kampányt, amely teljesen légbőlkapott állításokat fogalmaz meg a kormány által "migránsoknak" nevezett emberekkel kapcsolatban és ezek nem tekintendők tényállításoknak.

7. Egy sereg ember, akiknek hivatalból vagy élettapasztalataik alapján kötelességük lenne empátiát mutatni a messzi földről borzalmas körülmények elől, jobb élet felé menekülők iránt vagy olyanok, akik sosem láttak "migránsokat" és vélhetőleg sosem fognak, azok most butaságból, párthűségből, félelemből vagy félreértett hazafiságból a nem mellé állnak.   

8. Elképesztő indulatokat kavart fel a kampány. Olvasom az interneten, hogy egy kommentelő magyar nők "migránsok" általi megerőszakolásáról fantáziál, hogy ő majd jól bosszút állhasson. Egy másik elmeroggyant azzal fenyegeti az ellenzékieket, hogy ha majd idejön az a sok "migráns", akkor ő majd nem őket, hanem az ellenzékieket fogja felkötni az első fára. És nem, ezek nem ritka kivételek. Ezrével árasztották el a netet a zsidózó, mocskolódó, erőszakot, szexualitást, politikát összezagyváló, gyomorforgató kommentek. Az emberi butaság és gonoszság elképesztő mélységei tárultak fel, mióta a kormány szabad jelzést adott a gyűlöletnek, sőt, kifejezetten bátorítja is azt. 

9. A kormány gyűlöletkeltő, velejéig hazug, cinikus és gátlástalan kampányt folytat. Nem válogat eszközökben, semmiféle erkölcsi gátlás nincs benne és semmiféle felelősséget nem mutat a következmények iránt. Egyetlen őszinte szó nem hangzott el a részükről a kampány során és láthatóan nagyon meg vannak elégedve magukkal.

10. Akármi is az igazság a Teréz körúti robbanás ügyében, odáig jutottunk, hogy teljesen hihető, hogy a kormánynak köze van a történtekhez. Ha csak úgy, hogy megpróbálják a saját céljaikra rosszhiszeműen kihasználni, hát úgy. Ott tartunk, hogy itt már bármi elképzelhető, bármi elhihető ezzel a hatalommal szemben.

Hát így állunk. Szomorú időket élünk. Nagyon szomorúakat. Egyszer még nagyon fogjuk szégyellni magunkat miatta. Csak félő, hogy addig nagyon sok fájdalomban és szenvedésben lesz részünk.

53 komment

88. They themselves the traitor crew

2016. szeptember 14. 21:04 - FOUREY

Pacifista vagyok, ateista és liberális. Meg vagyok róla győződve, hogy mindenkinek jobb lenne, ha nem lenne több háború, ha a vallás nem tüzelne senkit erőszakra és ha a zsarnokság sem fenyegetne többé minket. A történelem azonban úgy hozza időnként, hogy nem élhetünk békében és a szabadságban.  Olyankor nem mindegy, kik leszünk, John Brownok vagy Robert E. Lee-k. Nem árt erre emlékeztetni magunkat most, amikor elharapózott a gátlástalan cinizmus, a gyűlölködő butaság és a puhagerincű szarháziság.  

Szólj hozzá!